Най-важните стъпки при стартиране на малък магазин

от Стойне Василев в Предприемачество и бизнес

Бел. ред.: Статията по-долу е от Стойне Василев и неговия блог “Блогът на Бат’ Тони”. Текстът е запазен 1:1 спрямо оригиналните публикации, като сме обединили два отделни материала в един. Заглавието и удебеляванията в текста са от NovaVizia.com.

Стойне ВасилевВсеки е чувал за мечтата на много българи да започнат някакъв бизнес. Най-често това е малък магазин с нисък наем и нужда от малко първоначален капитал. Избират помещението, плащат първоначалния наем и депозита, купуват оборудване, зареждат със стока и… започват да чакат, както се казваше в онази реклама на бира (Heineken – And Now We Wait…) Чакат клиенти.

Клиентите се появяват още първите дни (все пак помещението е избрано заради големия човеко-поток и търговския потенциал на улицата). И така първите една-две седмици, къде от интерес към новото, къде от любопитство, клиентите се увеличават прогресивно. И точно когато собственикът пресмята бъдещите печалби, клиентите постепенно намаляват, въпреки че потокът от хора навън е същия. И така се стига до втория или третия месец, когато интересът към „новия” магазин е почти замрял.

Иска ми се да кажа, че историята е измислена, но за съжаление не е. Какви са възможните изходи от тази ситуация ще опиша по-долу. А сега ще посоча нещата, които са абсолютно необходими да се направят преди започване на бизнеса. Те са:

1. Бизнес план

Знам, знам. Ще кажете, какъв бизнес план, какви пет лева?! Бизнесът е малък и ще работя само аз и бабата ще помага. Не ви говоря за сложен план с десетки раздели и сложни изчисления на бъдещите парични потоци. Но такъв трябва да има. Достатъчно е да е с два раздела: Финансова част и Маркетингова част.

Във Финансовата част е добре да се опишат всички първоначални разходи по стартирането на бизнеса, като адвокатски хонорари, наем, депозит, зареждане на стока, оборудване и др. Другото важно нещо тук е да се направи елементарен прогнозен отчет за приходите и разходите за поне 6 месеца напред. Може да е в три варианта: песимистичен, реален и оптимистичен. Видът е следния:

Приходи от продажба на стоки – Себестойност на продадените стоки – Оперативни разходи (наем, ток, вода, осигуровки и др.) = Нетна печалба.

Сега обаче идва тънкият момент как във времето да се изчислява печалбата. Имам един приятел, който отвори магазин за озеленяване и саксийни цветя и в първите месеци изчисляваше печалбата по следния начин:

  • Първи месец: Приходи – 100 лв. Разходи: Закупени стоки – 1 200 лв. и Оперативни разходи (ток, вода и др.) – 50 лв.
  • Втори месец: Приходи – 800 лв. Разходи: Закупени стоки – 0 лв. (вече ги е купил предишния месец) и Оперативни разходи – 50 лв.

Според него, загубата първия месец е била 1 150 лв. (100 – 1 200 – 50). Втория месец вече е „на печалба” от 750 лв. Това се казва изчисление на база на паричните потоци т.е. смяташ си какво влиза и излиза от бизнеса като пари. Това води до грешна представа на собственика за реалното състояние на бизнеса. Не един и два магазина са затворили, защото „нещата са вървели на зле”.

Правилният начин е – от Приходите първо се изважда себестойността. Това не беше ли дума от комунизма и се използваше само от счетоводителите в големите предприятия? Ами не.

Себестойността е сумата на закупените от вас стоки. Тъй като е трудно да се следи (особено в магазин за хранителни стоки), кои точно стоки са продадени този месец може да се направи средна себестойност. Тя се изчислява така: купувате една вафла за 0,25 лв. и я продавате за 0,35 лв. т.е. печалбата от нея е 0,10 лв. Тях ги разделяте на покупната цена и се получава 40% надценка ((0,35 – 0,25)/0,25)*100. И ако този месец сте продавали само вафли и приходите от продажбите са били 1 000 лв. себестойността ще ви е 714 лв. (1 000/1,4). Вече брутната ви печалба е 286 лв. от която трябва да извадите оперативните разходи за да получите чистата печалба или това, което ви „остава” от бизнеса. Може да изчислите обща надценка като % за различни групи стоки като алкохол, шоколадови изделия, хляб, цигари и др.

И така, след като вече знаем как са си „осчетоводяваме” правилно приходите и разходите е време да направим това за бъдещите месеци в трите варианта, за които стана въпрос по-горе. Във финансовия план може да включите и разходите по евентуално бъдещо разширяване, но засега това не е толкова необходимо.

Така… Маркетинговата част от плана. Какъв маркетинг, к’ви… тая стока сама ще се продава. Това може би е било вярно преди години или ако сте единственото място, от което може да се купи даден продукт в дадено населено място. Но се съмнявам. Дори баба ми на село има 3 алтернативни доставчици на хляб и може да избира. Тя естествено предпочита този, при който може да се плаща online. Шегувам се, но рано или късно и това ще стане.

В плана също не е необходимо да се задълбочавате много. Но има неща, които е добре да включите. Ако още не сте намерили помещение е добре да помислите къде да е то. Ако сте се спрели на няколко разходете се първо в района, питайте „местните” от къде си купуват плодове, мебели, вестници, сирене. Може в квартала да има място (например пазарче със сергии за плодове и зеленчуци), което се е обособило като търговска зона и всички пазаруват от там, независимо че им е по-далече.

След като изберете помещение е добре да помислите как да рекламирате новия търговски обект. Възможностите са неограничени, но най-важните са: направете хубава табела на обекта, ако има витрината подредете я по-най-добрия начин, направете визитки, отпечатете флаери. Включете в маркетинговия план какъв е вашия идеален клиент. Например: 178 см висок, каращ BMW, с куче и голям апартамент :-). Не, може и да не е толкова подробно, но може да е от типа “жена на средна възраст със стабилен доход”. Това ще ви помогне да насочите усилията си да привлечете именно такива клиенти. Не че ще върнете останалите, но по-важното е да привлечете и задържите тези 20% от клиентите, които ви носят 80% от приходите, вместо другите 80%, които ви носят само 20% от приходите. Направете и план за маркетинговите ви дейности за следващите поне 6 месеца.

2. Откриване на обекта

Открийте обекта бляскаво и със стил. Какво означава това ли? За всеки бизнес е различно, но общото е, че ако не отворите магазина „шумно” има голям шанс той да остане „невидим” до самия му край. Твърде песимистично ли звучи? Вече сте изпуснали момента при откриването? Няма проблем. Винаги може да направите повторно откриване с нов дизайн или с нови продукти.

Подгответе се добре за ден Първи:

  • Дайте име на вашия магазин (ако още не сте го направили)
  • Пуснете реклама в местното радио (ще се изумите колко евтино може да ви струва това)
  • Залепете (но само на указаните за това места) плакати с информация за „Голямото откриване на магазин Х във вашия квартал”
  • Поканете някой известен (може и да не е толкова известен, зависи от представянето му), който да присъства
  • Подгответе изненади за първите клиенти (малки подаръци, като балони, опаковани единични бонбони и др.)
  • Не забравяйте децата, те може и да не са вашите директни клиенти, но те след това ще довеждат майките, в „магазина, в който ми дават бонбони”
  • Дайте отстъпки на клиентите в деня на откриването

Изводът е: нека се говори за вас, дори по нищо да не се отличавате от съседния магазин.

3. Заделете сума

Заделете сума, която да покрие разходите до 6-ия месец. Всеки се надява, че магазинчето ще е печелившо и ще може да изхранва семейството. Някой път обаче нещата не стават, както са планирани.

В този момент е важно да имате заделени средства за покриване на всичките ви разходи (наем, консумативи, осигуровки и др.) за поне 6 месеца. В противен случай може да се откажете на третия месец, защото магазина не „изкарва пари”. Причината за това може да е сезонност на бизнеса, нова мода в продуктите, откриването на ваш конкурент и др. Това не означава, че бизнесът няма бъдеще. Пречките могат да се преодолеят и магазина да продължи да съществува. Не и в случай, ако собственикът не е заделил известна сума за преодоляване на такива периоди.

В идеалния случай тази сума ще е достатъчна за покриване на разходите за 12 месеца, но и за 6 месеца е добре. Тук е момента да кажа, че минималния срок за развиване на даден бизнес е една година. Това е така, най-малкото, за да се установи някаква сезонност в дейността. А при всеки бизнес има такава, повярвайте ми.

Според мен това са най-важните стъпки при стартирането на малък бизнес. Какви са възможните изходи, ако въпреки всичките ви усилия, бизнесът „не върви”?

И така, отворили сте магазина, изпълнили сте всички стъпки от по-горе, но въпреки това нещата не са потръгнали. Месец след месец вие трупате загуби и идва момента, в който трябва да прецените дали си струва да продължавате или не. Надявам се, че този момент е настъпил някъде след 6-ия месец и досега сте покривали разходите със заделените средства. Ако е преди това – лошо. Но, винаги има изход и спасение дебне от всякъде.

Какво може да се направи в случая? Тук ще опиша две от възможностите:

Пазарът върви надолу

Пазарът върви надолу и дългосрочните прогнози (над 3 години) са за спад. Как да разберете, че пазарът върви надолу и продажбите във вашия бизнес спадат? Има много източници.

Първо проучете тези на по-глобално ниво. Това са различни статистики на НСИ, неправителствени организации и др. Различни репортажи по телевизията, статии във вестниците и списанията също са добър източник.

След това се огледайте и погледнете нещата около вас. Попитайте вашите доставчици как е при тях. Намаляват ли поръчките, затварят ли се обекти на които са доставяли и др. Вижте как е при вашите конкуренти. След това проучване ще имате представа накъде върви пазарът. Ако продажбите на него намаляват и това не е просто сезонен спад, стигаме до следващото условие – дългосрочните прогнози.

„То аз ако можех да прогнозирам пазара щях да съм богат, а не да се мъча с това магазинче”. По-принцип сте прави, но не съвсем. Например, дори да излезем от „кризата” навиците на хората вече ще са различни и те много трудно ще се променят дори нещата да се подобрят чувствително. Те си ограничиха потреблението на стоки, които не са от първа необходимост, като луксозни стоки, цветя, скъпи дрехи, маркова козметика, пътувания, скъпа черна и бяла техника, луксозни мебели и др. Не добро бъдеще също очаква собственици на чейндж бюра, видеотеки, бюра за визови услуги, фото студия за хартиени снимки, малки книжарници и др. За всички тях дългосрочните прогнози са за намаляване обема на продажбите.

И така, ако вие сте в такъв пазар и трупате само загуби месец след месец, има само един изход – затваряне на обекта и ограничаване на загубите. Да знам, решението е трудно, наистина. Инвестирали сте средства в закупуване на оборудване, вложили сте много усилия за развитие на бизнеса и не искате да се разделяте с него, но повярвайте ми, това е най-доброто, което може да направите в този момент. Ако оборудването не е специфично, може да започнете друга дейност в същото помещение. Успех в новия бизнес!

Пазарът е в подем или без промяна

Пазарът е в подем или е без промяна и прогнозите са този тренд да се запази за в бъдеще. Има такива, дори и в период на финансова криза. „Зеленият” бизнес; здравословният начин на живот; комуникациите; бутиковите магазини, които задоволяват специфични нужди; „удобните магазини”, които са близо до вас и други са типичният пример за това.

Ако вие сте на някой от тези пазари, но въпреки това не се справяте добре, сега не е времето да се отказвате. Но, трябва да си напишете домашното. Най-важният въпрос е “Защо бизнесът не върви?” Анализирайте причините, те ще ви помогнат в начинанието което следва. Какво е то ли? За съжаление е свързано с нови разходи, при това без гаранция за успех. Става въпрос за маркетинг и реклама.

Добра идея тук е повторно откриване на магазина с ново име, допълнителен асортимент или фокусиран към други клиенти. Има и много други маркетингови похвати за привличане на клиенти. Най-добрият, естествено, е рекламата от уста на уста, но за съжаление той е и най-бавният. Може да минат години докато вашите доволни клиенти кажат на техните близки за вас, те от своя страна ви препоръчат на техния приятелски кръг и т.н. А на вас ви трябват клиенти сега.

Затова направете маркетингова кампания. Знам, знам. “Бизнесът е малък и не искам да се занимавам с такива неща”. Ще се наложи обаче. Направете си план и бюджет за начало. Ако клиентите ви са предимно от същия квартал вие сте в най-изгодна позиция, защото най-лесно и евтино може да достигнете до тях. Как ли? Защо не започнете с отпечатването на плакати и флаери? Направете кръстосана реклама с другите магазини и заведения около вас. Те да рекламират вашия бизнес, а вие – техния. Това може да стане и под формата на някакъв вид бартер. Вие предоставяте на заведението до вас ваши продукти безплатно, а в замяна на всяка маса стои рекламната ви брошура.

С други думи спечелете местната общност. Дори това да е с цената на малко благотворителност. Тя няма да остане неоценена. Когато привлечете новите клиенти от вас зависи да ги задържите.

Успех!

Препоръчваме ти още:

За автора: Стойне Василев е Главен Вътрешен одитор в Централното управление на Застрахователна компания ДЗИ в София. От няколко месеца е Сертифициран Вътрешен одитор (CIA). Интересува се от различните практики в мениджмънта. Блогът на Стойне Василев е "Блогът на Бат' Тони".

Кой друг иска да продава повече?
Стани по-успешен търговец за 30 дни! Виж как!
Touristika.bg: Всичко най-важно за независимия турист
Присъедини се към 6000+ умни хора, които получават най-новите статии в NovaVizia.com! Безплатно е.

  

45 коментара… прочети ги по-долу или добави един

Велизар Благоев

Много синтезирано написано, и аз съм правил подобно нещо за вегетариански ресторант. Всеки бизнес има нужда от планиране, само с идея не става :-)
Гут, гут, зеер гут :-)

Отговори на този коментар

Везувий

Чудя се само едно нещо. Този вътрешен одитор колко магазина е отворил? В смисъл от опит ли говори или общи приказки и теории?

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Стойне Василев има наблюдения върху работата на различни търговски обекти в качеството си на кредитен експерт в банка. Това, което пропуснахме да споменем за него е, че има преки наблюдения и върху магазин, който е част от семеен бизнес.

Отговори на този коментар

Стойне Василев

Везувий, бай Ганьо е казал “Ти акъл не ми давай, пари ми дай” :) Ако мислиш, че нещо в статията не е вярно, готов съм да го обсъдим. Ще се радвам, ако и други споделят техния опит, както съм направил аз. Колкото до твоите въпроси – не винаги съм бил Вътрешен одитор. Освен опита ми като кредитен експерт МСП, където съм анализирал и разглеждал стотици търговски обекти (на някои от тях помагам и до днес), аз съм съдействал за навлизането в България на голяма верига хипермаркети. Също така, семейството на приятелката ми притежава магазин за цветя и сувенири. Естествено, и много книги на тази тема съм прочел. Мит е, че в книгите за предприемачество и малък бизнес има само “общи приказки и теории”. Успехът на интернет книжарницата NovaVizia.net го доказва. Добрите практики вече са измислени и ние няма смисъл да откриваме топлата вода. И накрая още една пророческа мисъл на бай ти Ганя – “Европейци сме, ала не съвсем”.

Отговори на този коментар

sve

аз също мисля да отварям магазин в малък град, с стоки който се използват всеки ден от всички домакинства но просто незнам колко пари ще ми трябват за старт

Отговори на този коментар

Илия

Г-н Василев, много от тези вериги Хипермаркети ебават мамата точно на такива магазинчета.
Как да се справим с корпорация за милиарди ?

Отговори на този коментар

Пепа Стойнова

Защо за разнообразие не направим стъпките, които ни препоръчва автора и тогава да коментираме резултата. Разработвала съм бизнес за недвижими имоти и съм вървяла по тези стъпки, постигнах отличен резултат и станах лидер на пазара в града. Сега сме в продължителна криза и бих се радвала някой да сподели стъпки за скорошно излизане от нея.

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Именно поради липсата на каквото и да е планиране и поне минимална мисъл за маркетинга дейността на много малки магазинчета не върви кой знае колко цветущо. През 2009г. имахме и една кратка статия по темата, по “истински случай”, вижте и нея – “Защо не върви бизнесът на малките магазинчета?”.

Отговори на този коментар

Димитър Димитров

Описаните стъпки са съвсем на място. Въпросът е как това да достига до хора които мъчат подобен бизнес. Защото повечето от тях карат наистина на късмет и на “ще видим”

Отговори на този коментар

Ева

Мога да кажа само евала! Точно така трябва да се прави! За съжаление много хора при навлизането на демокрацията започнаха малък бизнес и той преуспя, тъй като имаше изключително много незаети пазарни ниши по него време. Поради това продължава да битува идеята у голяма част от българите, че щом Петко успял и аз ще успея. Да, ама сега има огромна конкуренция и всеки ход трябва да се осмисли предварително, да се преценят ползите, печалбите и така да се стартира която и да е инициатива. Поздравявам за статията, за мен е много полезна за хората, които нямат управленчески опит и маркетингови познания, но все пак искат да стартират малък бизнес. А относно специализираната литература смея да кажа, че буквално са ме заливали идеи докато чета, които реално могат да се приложат в практиката.

Отговори на този коментар

Свилен Николов|Моите бизнес идеи

Бизнеси от сорта на малко магазинче, рестрантче, барче и всякакви квартални и централни “че”-та съм забелязал, че могат да ти осигурят прехрана и независимост, но не и развитие и в повечето от случаите доста се тъпче на едно място. Просто характера на оборота и печалбата в 95% от случаите са такива, че не ти позволява да направиш нещо повече, като същевременно работата по обекта и изсмуква цялото налично време, отново правейки невъзможно да се заемеш с нещо друго. Избирайте какъв бизнес да започнете мъдро!

Отговори на този коментар

Левен Илиев
Free Templates

Много полезни съвети,наистина!

Отговори на този коментар

Димитър Георгиев

Имай план е точка първа от всеки план ;)

Отговори на този коментар

Николай Ганчев

Страхотна статия.
Поздравления, отдавна не съм чел нещо толкова верно, добре синтезирано, полезно и все пак да не е от Тодор :-)

Отговори на този коментар

Стойне Василев (Блогът на Бат' Тони)

Благодаря ви г-н Ганчев. Радвам се че статията ви е харесала.

Отговори на този коментар

бай Матьо

Страхотно поучително Бат’Тони. Дано хората с бизнесЧЕ се поучат от тъпите си грешки. Замислям се дали това ще доведе до една по-добра събираемост по кредитите или малко от малкото ще подобри Животеца на Българина (много внимавам за главните букви)….
Всъщност бих искал да видя малко повече за маркетинга на тия продукти, които ние наричаме “услуги”. Услугата е консултация – независимо в коя сфера. Особеното в случая е, че продаваш продукт, който пак остава у теб и можеш да го продаваш и продаваш по много пъти.
За съжаление банковата ни система не гледа с добро око на този вид “продукти” защото смята, че няма стабилен пазар за това. Презумпцията е, е, че продаваме продукт, произведен от мозъчната ни дейност, а не от ръцете ни и следователно е “нематериален”. Другото от което се възмущавам е, че независимо от стойността на печалбата за предходни години и независимо от “позитивния” финансов план, не ми разрешават кредит за дейността, който би покрил разходи за инвестиции от рода на лек автомобил и преносим компютър. Беше ми отказано даже и кредитна карта, тъй като не съм на ТРУДОВ ДОГОВОР. ОК – сключих трудов договор със себе си, понеже аз съм собственик и единствен работник във фирмата си, но това не мина като аргумент. Трябва и заплата да си плащам и то по сметка в тази банка от която искам кредит. Е, извинявайте, ама трябва ли всеки месец да си внасям 500 лв. на 4-то число и на 5-то число да ги тегля все едно ми е заплатата.
Та въпроса ми е: Защо банките допълнително усложняват икономическата обстановка? Защо банките в коалиция с правителството иска да сложи край на малките фирми, които едва подават глави над тинята? Защо въпреки всички европейски и не знам си какви фондове, които се изливат в България, дребния бизнес влага собствени капитали (и такива на баба) за да направи нещо? Защо е необходимо да плащам 10 лв. такса за обслужване на сметка, при условие, че няма движение по сметка (няма транзакции)? Защо лихвата по сметката ми е по-малка от 50 ст (петдесет стотинки) на година, при положение, че през сметката ми са минали 37 хиляди лева от приходи и още толкова разходи? Излиза, че получавам стотинка и по-малко лихва за всеки хиляда лева? Тогава за какво ми е банката?
Ще се радвам, ако все пак поне от теб Бат’Тони получа смислен отговор, а не вдигане на рамене и ехидна усмивка зад гърба ми.

Отговори на този коментар

Моника

Наистина чудесна и много полезна статия! :)

Отговори на този коментар

Стойне Василев от Блогът на Бат' Тони

бай Матьо,
Наистина има много недомислици в родната ни България. Банките са част от цялата система, така че е нормално те да са част и от проблема. Но съгласи се, че икономиката и малкия бизнес се е развивал “на запад” в продължение на стотици години. Не можем да очакваме, че за някакви си 20 години можем да ги настигнем и да имаме техните правила, нали?

Отговори на този коментар

Aleks

Ако жената зад щанда си я бива ( да е красива ) в съчетание с атрактивна стока и усмивка към клиента нещата в МАЛКИЯТ МАГАЗИН ще потрагне бавно и полека потпрян от заделените инвестиции ! Все пак не е МОЛ !!!

Отговори на този коментар

Симеон Петков

Благодаря на г-н Стойнев за добрите съвети, които е дал в статията си. Аз самият смятам да започна собствен бизнес и смятам да се възползвам от неговите предложения, а на тези, които не го разбират какво е написал препоръчвам книгата на д-р Спенсър Джонсън “Кой ми взе сиренцето”. Ако не се лъжа даже може да се закупи и от е-книжарницата на Нова Визия. Книгата е много добра и ни показва какво се случва с тези, които не си планират бъдещето. А ако не разбират и какво е написано в книгата, то тогава по-добре да не започват собствен бизнес :).
Благодаря ви

Отговори на този коментар

Ивайло Манахов - Танграм рекламна агенция Варна

“Не забравяйте децата, те може и да не са вашите директни клиенти, но те след това ще довеждат майките, в „магазина, в който ми дават бонбони””

Не забравяйте да експлоатирате децата, чрез тях се въздейства най-лесно. Продължавайте да ги експлоатирате и в реклами като им пускате песничката: “Данонино, който не яде – той голям не ще да порасте…”
Превърнете ги от малки в послушни потребители….
Има едни хора педофили….има и едни рекламни педофили…кои са по-опасни?

Отговори на този коментар

Aleksandur

Tova naistina e dobra statiq i moje da te nauchi na neshto blagodarim na Стойне Василев !

Отговори на този коментар

Борислава

Здравейте! Аз имам едно запитване…намерих едно кафенце, което е работело под наем до преди 2-3 месеца. Искам да го наема и да го отворя наново (много ми харесаха идеите Ви за деня на отварянето), но не знам откъде да започна…работила съм в тази сфера, приятелят ми също, но не ми е ясна счетоводната и административната част. Моля Вас или някой, който също е запознат с тези неща специално за кафенце да помогне с каквото може. Става въпрос за кафенце в близост до жилищен комплекс и училище с капацитет не повече от 40 места, мисля да е с работно време от 7-8 до към 22-23ч. и с продажба на алкохол, без кухня. Моля помагайте!

Отговори на този коментар

супермаркет доставка

Донякъде е вярно, че на моменти пазарът е в подем или е без промяна и прогнозите са този тренд да се запази за в бъдеще. Има такива, дори и в период на финансова криза.Както и вие пишете във вашата статия…” „Зеленият” бизнес; здравословният начин на живот; комуникациите; бутиковите магазини, които задоволяват специфични нужди; „удобните магазини”, които са близо до вас и други са типичният пример за това. ” но това е нормално да има и силни развитие и в даден момент застой, точно в тази тишина се раждат новите идеи, с които бизнеса отново е на висота.

Отговори на този коментар

Diana

Страхотна статия!Браво

Отговори на този коментар

Steffanova

Да ,много ми е любопитно ,колко магазина е отворил човека .
Най интересното е ,че е написал “втори месец Разходи: Закупени стоки – 0 лв. (вече ги е купил предишния месец) :) .Всеки трябва ,да има бизнес план ,но смятам ,че трябва ,да бъде направен от компетентен професионалист.Статията не е лоша ,но като статия и като идея.На практика и в действителност ,нещата са доста по различни.

Отговори на този коментар

Красимир

Борислава, опитай се да разбереш от “комшиите” но “естимаро” , какви са клюките за кафенето – колко собственици са се сменили, и през колко време, какво се е продавало … Огледай се, какъв е квартала , има ли други кафенета и кръчми около теб, как им върви бизнеса. Виж , какви са децата в училището , като възрастови групи. Ако просто много искаш да се занимаваш с тоя бизнес и те блазни по-нисък наем , НЕДЕЙ да се ръководиш от това. Ако нямаш възможност поне за “студена кухня и мезета” – много лошо. И алкохола ще върви по-малко без мезе, и сандвичите за децата от училището са ти ограничени. Не забравяй, че лятото ще свърши, и ще остане проблема с пушенето.
Администрацията и счетоводството ще ти ги обясни счетоводителя – не трябва да те плашат. Основното ти е касовата книга.

Статията на бат’Тони е супер , за което много благодаря !

Отговори на този коментар

Darina

Много интересна и полезна статия. И аз съм на етап за нещо “свое” като бизнес. В момента обслужвам 2 обекта като франчайзер на една френска фирма, от която съм много разочарована. Оказва се, че имаме само задължения, но не и права.
Някой има ли опит с франчайз, за да сподели впечатления?
Лично аз си мислех, че това е вариант, с който не рискуваш много ако си решил да се занимаваш с бизнес.

Отговори на този коментар

Арбен

Евала! Изключително полезна, точна и ясна статия за предприемчиви хора без някакви специални знания в бизнеса. Само един добър специалист който е на ти с материята може по такъв начин да синтезира и да представи на широката аудитория тази информация.

“Който рискува – пИчели, който не рискува – не пИчели” (Христо Стоичков)

Отговори на този коментар

Julia

Интересна статия, даже за дилетант като мене. Но един въпрос ми е на върха на езика. Какво правим с макетинга и планирането, ако района е един от най-бедните в България?

Отговори на този коментар

Стойне Василев - Личен финансов консултант

Steffanova, точно това е проблема – не беше отворил николко магазина. А бизнес плана не трябва да се прави от специалист, а от самия предприемач. Правил съм доста бизнес планове, но само с участието на собственика. Поръчки от типа “Направи ми един бизнес план” не приемам. По-добре този план да е една страница, но реален и от сърце, отколкото 200 страници само клишета и космически прогнози.

И последно, не разбрах как са нещата на практика?

Отговори на този коментар

Стойне Василев - Личен финансов консултант

Julia, винаги има изход. Дори най-бедния район в България е по-богат от много райони в Албания, например. Миналата година бях там и впечатленията ми за малкия бизнес там са много добри. В старана с поне 20 години назад от България при над 50% безработица, всеки е намерил неговата ниша и прави бизнес. И там, инициативните хора с идеи печелят по-добре от тези, които нищо не правят и чакат някой друг да им помогне.

Отговори на този коментар

Снежа

Здравейте!
Статията наистина беше много хубава. Аз самата от известно време мисля върху идеята да си отворя малък супермаркет. Проучвам до колкото е възможно всичко свързано с дейности от този род. Прочетох не малко литература за разрешителни, изисквания на ХЕИ и т.н. Намерих не малко подходящи помещения, които отговарят на условията и имам нужния статут, естествено ми остана да проучвам и района около тях. Статията ми доказа, че съм тръгнала в правилна посока в своите планирания и проучвания, но въпреки всичко остава въпроса – какво ще стане ако магазина не тръгне. Какъв е риска и до колко ще “затънем” в дългове. Мъжът ми твърди, че риска е твърде голям. Въпросът ми е тъй като както се оказа няма към кого да се обърна и никъде в интернет не намерих отговор. Добре, ще продадем закупените витрини, стилажи и др., но какво ще правим със стоката. Непродадената стока ще представлява най-големия ни вложен капитал. Наясно съм, че все пак се обръщам към кредитен инспектор за информация касаеща доставчици, но те самите не биха ми казали нещо, което не е в тяхна полза. Благодаря предварително, независимо дали ще може да ми помогнете.

Отговори на този коментар

Tereza Marinova

За Снежа , ами ние не купувахме две години храна и пиене , изядохме си целия магазин , пък вие цял супермаркет , няма да ви се опре .Така ще се изплатите на банките

Отговори на този коментар

Стоян Петков

Отлична статия, ще я споделя!

Отговори на този коментар

обслужване на пожарогасители

Благодаря за любопитната статия.Вижда се че ако сме се спрели на няколко то е добре както и ви ени съветвате да се разходим първо в района, да питаме „местните” от къде си купуват плодове, мебели, вестници, сирене. Може в квартала да има място , което се е обособило като търговска зона и всички пазаруват от там, независимо че им е по-далече.Може да ни звучи малко глупаво но аз се замислих след като пазарувам сега всеки ден от едни и същи места, то там ако няма на близо магазини които предлагат качествена стока особено плодове и зеленчуци, то доста би ми променило мнението за ранйона където искам да живея прави сте.

Отговори на този коментар

Mersin Ustov

Statiyata e strahotna i mnogo mi haresa. Na momenti kakto ya 4etyah i si misleh “tva za men li e napisano” ako me pitate – za6to ?
Ve4e vtori mesec sam sobstvenik na mebelen magazin v Belgiya , i naistina kakto g-n Vasilev e napisal – vsi4ko e OK do tuk i sega syadame i 4akame , no v edno sam siguren za uspe6en biznes , a tova e mojebi REKLAMATA , koyato na mene vse o6te mi kuca.

Отговори на този коментар

пожарогасител

Както и вие добр епишете и ни обяснявате може би ниастина в идеалния случай тази сума ще е достатъчна за покриване на разходите за година поне , но и заполовин отново е добре. Тук е момента да кажа, че минималния срок за развиване на даден бизнес е една година. Това е така, най-малкото, за да се установи някаква сезонност в дейността. А при всеки бизнес има такава, за жалост на всички които се занимават с това. Според мен лятото е най доброто време за кафетата, но и зимата си има своите предимства.

Отговори на този коментар

Роси
Edin

Малък бизнес се отваря само ако имаш три много важни неща а те са: 1-во пари, 2-ро желание и 3-то акъл! С парите стартирате,с желанието се развивате а с акъл и в най-трудните моменти пак ще изплувате.Рекламата е четвъртото оръжие ама то зависи от първото а именно жълтиците в гърнето.

Отговори на този коментар

elena

imam sobstveno kafe na ulica po koiato ne minavat mnogo hora poneze e pod sgradata vkoiato zivea. mnogo e trudno da se zadarzish na povarhnostta na biznesa.iska se mnogo trud i postoianstvo.svobodno vreme naistina ne ostava kakto kazva i gospodina ot prednia komentar.no ako taka spodelish na niakoi badesti biznesmeni -kolegi niama da viarvat zatova neka vseki opita.uspeh.

Отговори на този коментар

Таня

Статията е страхотна, полезна за хора които имат идея и желаят да я развият.Успех на всички начинаещи търговци!!!

Отговори на този коментар

Анатоли

Страхотна статия,а аз си мислех,че е по елементарно да си отвориш собствено магазинче.Имам идея да си отворя магазинче за плодове и зеленчуци и тия съвети са ми от голяма полза.Насочил съм се точно в тая област защото от всичко това ми допада най-много.Дано не съм сгрешил с избора си,но ще опитам,хората казват от опит глава не боли.ПОЗДРАВИ

Отговори на този коментар

пожарогасители

Статията ви е чудесна и тук показвате и пишете за неща,които са реално необходими и ако човек спазва тези стъпки, то останалото вече е въпрос на реализация.Бизнес плана е задължителен според мен. И в колежа по Мениджмънт ни учеха че трябва да се направи план, където да изчислиш всички консумативи и колко инвестиция ще ти трябва за да знаеш дали да започваш и за колко години ще си възвърнеш всичко.Надявам се да ни пишете често и да разкажете някои тайни и тънкости.

Отговори на този коментар

Коментирай