Интервю за работа, автобиография (cv) и мотивационно писмо

от Тодор Христов в Професионални умения

Днес предлагам на вниманието ви няколко много дълги и надявам се – достатъчно изчерпателни статии във връзка с търсенето и откриването на работа, по-конкретно свързани с автобиографията (cv), мотивационното писмо и интервюто за работа.

Наясно съм, че повечето от вас имат добра работа в момента, но… кой знае, може би рано или късно ще ви се наложи да търсите ново поприще за професионално развитие. Ако това е така, то се надявам четирите статии по-долу да ви бъдат от полза:

  • Интервю за работа: Как да го спечелим (1)
  • В тази първа част от материала със съвети за явяване на интервю ще откриете пет правила, касаещи поставянето на цели за интервю, подготовката за него, създаването на силно първоначално впечатление в първите 30-60 секунди на интервюто, първоначално адаптиране към стила на интервюиращия и изнасянето на страхотна презентация.

  • Интервю за работа: Как да го спечелим (2)
  • В този материал ще узнаете втората петица от правила за явяване на интервю, които включват контрол върху невербалното поведение, задаването на правилни въпроси, блестящото отговаряне на въпроси, преговорите за възнаграждение и приключване на интервюто с покана за действие.

Ще се радвам, ако възприемете подхода ми за търсене на работа, съставяне на автобиография и мотивационно писмо, както и представяне в хода на интервю. Дано насоките ми ви бъдат полезни още следващия път, когато ви се наложи да търсите промяна в професионалния си път.

Препоръчваме ти още:

За автора: Тодор Христов е съосновател на NovaVizia.com и управител на "Сита Мениджмънт Консулт" . Помага на умните хора и фирми да работят по-успешно, като води бизнес обучения, насочени към фирменото управление и продажбите. Води и онлайн обучение по продажби.

Кой друг иска да продава повече?
Стани по-успешен търговец за 30 дни! Виж как!
Touristika.bg: Всичко най-важно за независимия турист
Присъедини се към 6000+ умни хора, които получават най-новите статии в NovaVizia.com! Безплатно е.

  

7 коментара… прочети ги по-долу или добави един

Христо Стоянов

Сигурен съм, че тези статии ще помогнат. В същото време си оставам песимист по отношние на темповете на промяна в тази област – документи и кандидатстване за работа. От моята практика, от разговори с колеги и с хора търсещи работа – нищо ново …. Това важи както за кандидатстващите, така и за интервюиращите. Въпреки огромните възможности – Интерент / сайтове, блогове /, консултанти, книги и статии – ужасяващи варианти на автобиографии и мотивационни писма. Елементарно непознаване на правила за облекло и поведение по време на интервю за кандидатстване за работа. Въприки нескончаемите вопли, че няма кандидати за работа, абсолютно непрофесионално отношение от фирми и колеги специалисти ЧР към кандидатите – както по отношение на комуникация, така и по време на съсебедване. За обратна връзка с кандидата въобще не става въпрос. Има изключения и при двете страни, но ще си позволя да се пошегувам – ” в рамките на статистическата грешка”. Тъй като трудно като нация осмисляме израза “учене през целия живот”, остава да чакаме по естествен път двете страни в процеса – мениджъри и кандидати да доведат чрез количествени конфликти към качествени промени / не можах да го измисля по сложно, но сигурно след отпуск човек е по-философски настроен /.

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Да, така е. Хората трудно променят старите си (лоши) навици, но аз вярвам, че в дългосрочен план ще успеят онези, които съзнателно търсят и искат промяна в положителна посока.

Ще споделя мнение по темата за непрофесионалното отношение на специалистите по ЧР към кандидатите – мисля си, че в подобни случаи тези специалисти не са чак толкова виновни.

Какво имам предвид?

Когато в едно заведение сервитьорката не се усмихва, не е виновна толкова тя, колкото шефът й, който я е назначил и я търпи на работа. :)

Отговори на този коментар

Георги

Инфото за представяне на интервю, служи главно за да си нарпавим самореклама и да се опитаме да се представим като най-добрият кандидат за длъжността. За съжаление много от съветите и препоръките, се опитват да поставят човека в определен калъп. Поставен във него той се променя/изменя. Става такъв какъвто не е, а това създава най-малкото неудобства за 2-те страни. Мисля че нормалният път за представяне на интервю е Hr-ът да анализира кандидата и да му помогне по-добре да изрази себе си. Докато в момента инфото относно представяне на интервю, се опитва да възпита кандидата как да бъде по-добър актьор на интервюто. Нещо като ухажването на обектът на желанието. Във българия има много некомпетентни HR-и. И често най-важното на интервюто е да имаш късмет. Ще си позволя да поставя едно мнение от друга тема за дискусии:
“Подкрепям мнението му напълно.Вече написах, че съм на работа, защото беше прескочен т.нар отдел ЧР.Интервюто ми с работодателя траеше не повече от 10 минути-CV и мотивационното ми бяха в ръцете му и въпорсите бяха точно в целта.Точно и стегнато ,без да губим време, ми обясни какво трябва да се върши и за какво му трябва човек.Нямаше тъпи въпроси отвида “Какви са си недостатъците,силните страни,защо да ви назначим,къде се виждате след 5 години?” и други такива безумия.На едно интервю реших да бъде себе си-нещо,което уж всички HR ценяли :) На въпроса къде се виждам след години реших да вкарам малко хумор и отговорих,че ако искат да знаят точно ще им докарам една циганка от Руски паметник,която гледа на ръка и че те трябва по-добре да знаят защо да ме назначат-все пак са ме викнали на интервю.Така и не ми се обадиха.На друго интервю реших да отговарям по книга-да давам типа отговори, които четем по сайтовете, че били “удачни” и ти печелят работата.Нищо такова не се случи.Като капак, HR стана нападателна и ми каза, че заучени фрази не вършели работа и къде съм ги бил прочел,какви били тези измислици и т.н.Вярно е, че работодателите са заети и т.н ,но не си ли свършиш работата сам,не чак друг да ти я свърши.Ако искаш човек, сам си го избери.HR и те са хора :)- и те харесват и не харесват някого, и при тях е субективно”

#49
http://www.karieri.bg/show/?storyid=370485

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Георги, правилата за явяване на интервю не за задължителни, разбира се. Но в никой случай не става дума за изкуствени актьорски умения.

Уменията за представяне по време на интервю са като шофьорските умения – можеш да повярваш и да се научиш на определени правила (да се “вкараш в калъпа”) и да караш безпроблемно на пътя, а разбира се може и да “изразяваш” себе си свободно и да си караш както “ти идва отвътре”, след което да се блъснеш в първото дърво.

Всеки сам избира, разбира се.

Отговори на този коментар

Георги

Защо вътрешният ориентир на човек да го насочи към сблъсък с дървото? Мисля че в идеалният случай – “калъпът” трябва да е достатъчно еластичен, за да може в него да се поместят всички кандидати притежаващи потенциала да изпълняват изискванията на съответното работно място. За съжаление, смятам че сме далеч от някакъв идеал, както от страна на HR-ите така и на представянето на кандидатите. Интересно представяне на интервю може да се види във филма “Да преследваш щастието” – “Pursuit the happyness” http://imdb.com/title/tt0454921/ По действителен случай!

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Георги, не съм сигурен дали говорим за едно и също нещо, затова нека уточня:

В интервютата за работа (както и в много други сфери на живота) има определени правила и стъпки. Иска ли ни се или не ни ли се иска – те са факт и могат само да ни помогнат в спечелването на мечтаната работа.

Спазваш ли правилата по умен и изобретателен начин – в играта си. Не ги ли спазваш и осланяш ли се на някакъв друг свой “вътрешен ориентир” – често оставаш извън нея.

Съгласен съм напълно, че който притежава потенциал, има право да се бори са определена работа. Но предполагам че и ти ще се съгласиш с мен, че въпросният човек с потенциал трябва и да умее да покаже потенциала си, да разкаже за него, да го аргументира, да го изтъкне.

Това изисква определени умения, т.е. спазване на определени правила на представяне и поведение.

Отговори на този коментар

blagovesta

Коментирай