Източна лечебна гимнастика

от Тодор Христов в Личностно развитие

Източна лечебна гимнастикаСъс силна вяра, че написаното по-долу ще е от полза за мнозина, искам да представя една много полезна за мен книга – “Източна лечебна гимнастика” (Изток-Запад, 2003), свързана със системата “Лиенгун”, част от известната система за лечебна китайска гимнастика “Ци гун”.

Наложи ми се да посегна към тази книга преди няколко месеца поради неприятен и болезнен плексит, който получих, плод най-вероятно на застоялия ми начин на работа на компютър по цял ден, от една страна, и лека настинка, която всъщност провокира ескалирането на възпалението на нервите в гърба и лявата ми ръка. Резултатът от плексита за мен бе, че не бях спал точно 20 дни, защото не можех да лежа по никой начин и в никаква поза, като седмици наред ходех приведен, едва-едва стъпвайки и охкайки… Много неприятно усещане! Предполагам, че хората с плексити, ишиаси, дископатии и др. знаят чудесно за какво говоря, а подобни болести като че ли често се срещат точно сред деловите хора – работещите на бюро, на компютър, с относително застоял начин на живот и работно ежедневие.

Когато плекситът ми се изостри до краен предел обезболяващите инжекции се оказаха напълно безполезни, а всички лекарства, които ми бяха предписали (над 10-12 хапчета всеки ден) не ме облегчаваха ни най-малко. На практика, излиза така, че повечето лекарства притъпяват болката, но не я лекуват! След няколко кошмарни седмици, за които не искам дори да си спомням, започнах да търся алтернативи – чакръкчия, масажи, китайска медицина… Така закупих и “Източна лечебна гимнастика” и това, за моя радост се оказа един от най-сполучливите ми ходове в борбата с острата и безконечна болка!

Подготвих специално кратко видео представяне на тази книга, искам да го споделя с вас, след което ще ви разкажа за няколко важни особености на лечебната гимнастика и моя личен опит с нея. Най-напред, вижте клипа:

Какво съдържа книгата

“Източна лечебна гимнастика” започнава читателя със система от комплекси за лечение и профилактика на различни части на тялото, подчинени на принципите на традиционната китайска гимнастика “ци гун”. Всички комплекси са разработени така, че да се изпълняват лесно, без значение каква е възрастта на човек, неговата гъвкавост и сила. Комлексите са следните:

  • Упражнения за шията
  • Упражнения за раменете
  • Упражнения за кръстта
  • Упражнения за краката

Абсолютно всички комплекси от упражнения са описани по много лесен и разбираем начин, с помощта на детайлни инструкции за правилно изпълнение и огромен брой графични илюстрации. Практически няма как човек да не разбере как точно да прави едно или друго упражнение, ако прочете внимателно инструкциите.

Лично на мен ми се наложи да изуча и практикувам всички комплекси от упражнения. В началото използвах ежедневно книгата, поставяйки я пред мен, за да изучавам внимателно движенията (защото е важно да се изпълняват правилно, а не просто някак си), след което ги научих наизуст и в момента ползвам книгата само периодично, за методическа справка. Вече няколко месеца всеки ден отделям между 20 до 75 минути дневно (да, над час, особено, когато бяха най-сериозните ми проблеми и най-силна болка) за гимнастика, като винаги започвам с упражненията за шията, след което преминавам към раменете, гърба и кръстта и най-накрая краката. Или, следвам посоката “отгоре-надолу”.

Две важни особености – бавното изпълнение и дишането

Има две много важни особености в практикуването на този тип “ци гун” гимнастика – бавното изпълнение и дишането.

Бавното изпълнение на всички упражнения е задължителен елемент! Това не е аеробика! Движенията трябва да се правят бавно и спокойно, без никакви резки движения, особено в областта на болните места. Книгата препоръчва да се започне с 1-2 цикъла за всеки комплекс (така постъпих и аз) и постепенно да се увеличава натоварването до повече цикли, например до 4, 6 или 8.

Втората много важна особеност на лечебната гимнастика е дишането. Това, забелязах, се учи постепенно, като човек просто трябва да внимава и концентрирано да изпълнява упражненията и дишането някак от само себе си се получава. Принципът е да се прави бавно и продължително вдишване, след което следва бавно и продължително издишване, следвайки хода и логиката на всяко упражнение. Конкретно във връзка с дишането, ако имате затруднения, бих препоръчал и посещаване на 1-2 урока по ци гун (аз направих и това, между другото), за да се научите бързо и от опитен учител как точно да се диша и едновременно с това – да се правят упражненията.

Кога, къде и как да се прави лечебна гимнастика

Упражненията по ци гун можете да правите навсякъде – те не изискват специална зала, облекло или екипировка. Аз лично правя упражненията сутрин или вечер у дома, а по обяд – на работа. Правя първата си гимнастика много рано сутрин, преди излизане за работа (започвам около 5,30ч.), втората гимнастика “играя” малко преди обяд (някъде в 11,45) и третата правя в 17,00ч. или след 19,00ч. Когато правя само по една гимнастика дневно, правя я преди обяд.

За да се чувствате комфортно, съветвам ви да си пускате приятна, релаксираща “тай-чи” музика. Такава има в YouTube, например, а при желание можете да се снабдите и с конкретни албуми. Съчетанието на тай чи музика и правенето на ци гун гимнастика за мен лично има ефект на синергия и мотивацията ми да правя гимнастиката, а така също и енергията ми, нарастват.

Oще важни особености

При болки в кръстта, гърба или краката сдобиването с книгата “Източна лечебна гимнастика” е полезна първа стъпка, но втората стъпка е много по-важна – действието. Препоръчах книгата на моя позната и тя незабавно си я закупи, тъй като от години изпитвала болки и изтръпване по продължение на целия си десен крак, но когато две седмици по-късно я попитах дали изпълнява упражненията, тя ми отговори, че е разгледала книгата, изглеждала й много интересна и евентуално скоро щяла да започне да прави гимнастика…

Надявам се разбирате сами, че с гледане отстрани нещата не се получават. Гимнастиката не се прави, като се чете книга, а като се правят упражненията, при това систематично, по възможност всеки ден (за да се създаде траен навик). При мен навикът само за няколко месеца практика е определено силен, а ползите, които чувствам след всяка тренировка са толкова осезателни, че само един единствен ден, в който не намеря време за ци гун и се чувствам зле. Самият аз в такива моменти нямам търпение да дойде времето, което съм си отделил, за да се упражнявам.

Или, най-важното от всичко е практикуването! В комбинация с всички останали средства, които използвах (лекарства, масажи и др.), след точно два месеца страдание вече мога да си легна на дивана и отново да погледам малко телевизия, ходя изправен и не охкам, когато ставам или се движа.

В случай, че имате болки в шията, раменете, гърба, кръста, краката, както и в ставите, тендовагинит и др. – запознайте се с комплексите от упражнения от “Източна лечебна гимнастика” и се убедете сами във възможностите на на пръв поглед прости движения да ви облекчат и излекуват. А ако приемете системата от упражнения като част от ежедневната си профилактика и инвестиция във вашето здраве, вярвам, че ще направите най-правилния избор.

Препоръчваме ти още:

За автора: Тодор Христов е съосновател на NovaVizia.com и управител на "Сита Мениджмънт Консулт" . Помага на умните хора и фирми да работят по-успешно, като води бизнес обучения, насочени към фирменото управление и продажбите. Води и онлайн обучение по продажби.

Кой друг иска да продава повече?
Стани по-успешен търговец за 30 дни! Виж как!
Touristika.bg: Всичко най-важно за независимия турист
Присъедини се към 6000+ умни хора, които получават най-новите статии в NovaVizia.com! Безплатно е.

  

3 коментара… прочети ги по-долу или добави един

Дамян Мутафов

Отдавна се чудя кога книгите на здравна тематика ще изместят тези на бизнес.Смятам че все по-точно се ориентирате,че тази литература има много по-голяма пазарна ниша въпреки по-голямата конкуренция.Все пак хората имащи нужда от здравна помощ и здравни съвети са в пъти в повече отколкото хората занимаващи се с бизнес.Лично аз нямам нищо против тази литература да е 50:50 с бизнес литературата.

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Ако гледаме кои книги се продават повече – за бизнес или за здраве, допускам, че продажбите на тези за здраве доминират у нас… Но нашата цел не е да имаме книжарница за книги за здраве. Не искаме да бягаме от основната ни идея, просто предлагаме полезни книги за здравето в специалната категория “Здраве”, тъй като всички работещи хора – наемни служители, самозаети, бизнесмени, трябва да са здрави и жизнени, за да работят качествено.

Отговори на този коментар

Мария

Страхотна книга! Ще я потърся в книжарниците. Спортът е много важен за мен, както се казва: Здрав дух, здраво тяло :)

Отговори на този коментар

Коментирай