Твоят ум може всичко

от Тодор Христов в Професионални умения

Твоят ум може всичкоКнигата на световноизвестния експерт по въпросите на ефективното използване на човешкия мозък, ученето и мисленето Тони Бюзан (и брат му Бари Бюзан) “Твоят ум може всичко” е посветена на метода на мисловните карти. Този метод е създаден, за да “освободи” ума ни от ограниченията на традиционното линейно водене на записки, което масово се използва (в училища, университети, на работа и у дома) и за да ни въведе в света на лъчистото мислене – естественият начин, по който функционира човешкият мозък, чрез асоциации, образи, цветове, обемност и др. Чрез мисловните карти можем да контролираме процеса на мислене, да подобрим съществено нашите интелектуални умения и да изпитаме вълнението на откриватели и изследователи на един нов свят.

Преди да прочета “Твоят ум може всичко” нямах голям опит с мисловните карти, но ето че само броени дни след приключване на книгата ми се отдаде възможност да изпитам метода на Тони Бюзан на практика. Една вечер дъщеря ми Софи имаше трудности със заучаването на урока си по история, на тема “Упадъкът на Първото българско царство”. В урока имаше споменати редица имена, събития, години, факти, исторически процеси… Вместо да зубри урока си наизуст и да го възпроизвежда без кой знае какво разбиране, предложих й заедно с мен да направим мисловна карта. Поставихме заглавието на урока като централна тема в средата на лист хартия А4 и след това започнахме да следваме инструкциите от “Твоят ум може всичко”.

След малко на листа бе картографиран целият урок, с помощта на три цветни молива – червен, син и зелен. От централното понятие в средата на листа излизаха 4 лъча – четирите основни точки от урока. Всеки лъч се разклоняваше в нови 3-5 лъча и до всеки нов лъч поставяхме по една ключова дума, описваща най-добре съответната тема. На няколко места в картата добавихме малки рисунки – например на око (символизиращо ослепяването на армията на Самуил), на цар с изваден меч (Киевският княз, който е нападнал Североизточна България), важните години изписахме със сигнален червен цвят на съответните места. Накратко – получи се чудесна рисунка.

Това, което е още по-важно в случая е, че Софи разбра урока си много лесно и нямаше никакви проблеми в разказването му. Преди да нарисуваме мисловната карта тя се опитваше да възстанови в паметта си наизустени думи, фрази, че и цели изречения от текста, докато с помощта на цветните лъчи, рисунките и изображенията по един съвсем естествен начин урокът стана ясен, разбираем и лесен за разказване за нея. Създаването на мисловната карта ни отне около 10 минути и освен всичко друго, бе вълнуващо и забавно преживяване.

По-долу направих видео представяне на “Твоят ум може всичко”, вижте го, а след това ще узнаете в какви случаи бихте могли да използвате мисловни карти:

Както отбелязва Тони Бюзан, приложенията на мисловните карти са много сериозни. Например, можете да използвате мисловните карти в:

  • Личния си живот
  • В семейството
  • В образованието
  • Във вашата работа или бизнес

Мисловните карти могат да се използват за разрешаване на различни проблеми, при брейнсторминг сесии, заседания, доклади, при самоанализ и др.

Между другото, “Твоят ум може всичко” е световноизвестна книга, преведена на 33 езика в над 150 държави! Методът на мисловните карти се прилага от служители във фирми като Google, IBM, Intel, Microsoft, Proctor & Gamble, Toyota, Rolls Royce, Vodafone, Walt Disney, NASA и много други. Милиони са хората по света, които използват мисловните карти, като те могат да се правят на ръчно (на хартия), или чрез специализиран софтуер.

Препоръчвам ви тази книга! Тя вече е попадала в месечните ни класации с бестселъри в интернет книжарница NovaVizia.net, при това напълно заслужено.

Препоръчваме ти още:

За автора: Тодор Христов е съосновател на NovaVizia.com и управител на "Сита Мениджмънт Консулт" . Помага на умните хора и фирми да работят по-успешно, като води бизнес обучения, насочени към фирменото управление и продажбите. Води и онлайн обучение по продажби.

Кой друг иска да продава повече?
Стани по-успешен търговец за 30 дни! Виж как!
Touristika.bg: Всичко най-важно за независимия турист
Присъедини се към 6000+ умни хора, които получават най-новите статии в NovaVizia.com! Безплатно е.

  

6 коментара… прочети ги по-долу или добави един

Рая Христова

Мисловните карти са хубаво нещо, но не съм фен на истерията около тях. Те не са нещо ново – навремето им викахме “схеми”, “план на урока” и т.н.

Има много методи за запаметяване, въпросът е човек да знае кой е най-добрият конкретно за него.

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Мисловните карти наистина не са нещо ново. Те са открити и изследвани от Тони Бюзан преди много време и се използват по света от години.

План на урока, ако става дума за текст (списък) с точки и ключови фрази и изречения към всяка точка, е различно нещо от концепцията за мисловните карти. Списъците, които съдържат точки, фрази и изречения са в категорията на “линейните записки”, докато мисловните карти, създадени по определен начин и включващи разообразни техники като употреба на цветове, изображения, символи, обемност и др. са ориентирани към асоциациите и лъчистото мислене, присъщо за нашите мозъци. Аз нямам спомен някога в моето училище, в университета или другаде някой да е използвал подобна техника.

P.S. А кои са останалите ефикасни начини за запаметяване и разбиране?

Отговори на този коментар

Рая Христова

Имах предвид, още преди него (роден 1942, виждам?). Може би на Бюзан трябва да пишем кредита за самия термин “мисловна карта”. Дали обаче запаметяването с асоциации не е било познато и преди това?

Да, мисловните карти са различни от обикновения план по точки, който учителите правят (правеха). Но са само на една крачка от него :) с повече цвят и картинки.

“P.S. А кои са останалите ефикасни начини за запаметяване и разбиране?”

Запаметяване и разбиране са различни неща. Конкретно за запаметяване, естествено, създаването на асоциации е главния трик.

Някои го правят само със сухи повторения. Други – с цвят и картинки.

Трети пък си тренират паметта, като постоянно се опитват да запомнят случайни данни – поредността на книгите в домашната библиотека, номерата на последните три коли на улицата, цитат от книга. (Това е по-скоро за увеличаване капацитета на паметта.)

Друг начин е се задава постоянно въпросът “Защо?”. Например, Киевският княз нападнал Сев.-Изт. България. Защо? Защо точно тогава? Защо точно Североизточна?

Производен на горното начин – преразказва се съществуващата история, като се разглежда алтернатива. Примерно “войниците били ослепени. Но ако не беше станало така, може би щеше…” или “българите били покръстени. Но ако не беше станало така, може би щеше…”

Но всичко зависи от конкретния човек. За мен например най-добрия метод да запомня и наистина да разбера нещо, е да го обясня на някой друг. Така се готвих по математика за приемния.

Паметта работи най-добре, когато изискваш от нея да ти подава информация. А тази функция (при мен поне) се използва най-активно, когато се опиташ да обясниш нещо на напълно незапознат човек.

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Не мога да се съглася, че мисловните карти са само на “една крачка от обикновения план на един урок, но с повече цвят и картинки”. При мисловните карти става дума за съвършено различна концепция за мислене, основана на т.нар. “лъчисто мислене”. При стандартните записки и списъци не се мисли лъчисто, а линейно. Това са две съвсем различни неща. Както обясних по-горе, Тони Бюзан обръща внимание именно на този факт и по тази причина методът му е принципно различен от стандартните записки и планове.

Отговори на този коментар

Макавеева

Напълно споделям мнението на Тодор Христов
33

Отговори на този коментар

bai

Интересна книга.
По въпросите за развитието на разума, мисловните процеси и мисловните матрици ви препоръчвам книгата ‘Догматичните матрици’
http://sfera.zonebg.com/pubs.htm
безплатна е :)

Отговори на този коментар

Коментирай