Стажантът 3, епизод 11: Презентацията трябва да е гъвкава!

от Тодор Христов в Професионални умения

презентацияЕдинадесетият епизод на “Стажантът” 3 с Доналд Тръмп по ТВ 2 демонстрира изключително ясно какво се случва с една презентация, когато презентаторът не е гъвкав, опитва се да се придържа към предварителния си план, като в същото време се е случило нещо непредвидено и нуждата от импровизация е повече от наложителна.

Поредният епизод на “Стажантът” 3 също така показа какво се получава, когато в един екип един човек е натоварен с прекомерно голям брой задачи. А именно, повишава се вероятността от грешки, от ненужен стрес и в крайна сметка – от неуспех в работата на целия екип.

Нека видим какво по-специално се случи в “Стажантът” 3-11.

Задачата – да се разработи модна линия технологични облекла за American Eagle

Доналд Тръмп постави задача на отборите на Magna и Net Worth да разработят модна линия “технологични облекла”, т.е. облекла, пригодени за удобно пренасяне и съхранение на GSM апарати, iPod-и и друга електроника.

Модната линия щеше да бъде за компанията за облекло American Eagle, а отборите щяха да бъдат оценявани от двама висши мениджъри на компанията.

На всеки от отборите бе opределен бюджет от 5000 долара под формата на кредитна карта Visa за закупуване на всевъзможни електронни устройства.

Резултатите

Двата екипа започнаха своевременно работа, под ръководството на мениджърите Алекс (Net Worth) и Тана (Magna). И двата отбора нахвърляха добри идеи за най-различни “технологични” облекла и се втурнаха да ги реализират.

Освен това, и двата отбора се “сдобиха” с манекени и манекенки, които да използват за презентацията на облеклата пред мениджърите на American Eagle.

И тук започнаха проблемите за Net Worth.

Първият проблем бе изгубването на кредитната карта от страна на Крис, което пък му отне немалко време в търсенето й и в крайна сметка той не успя да бъде полезен с нещо кой знае какво на отбора си.

Вторият проблем бе прекалено късното тръгване за залата за презентации на American Eagle на целия отбор на Net Worth. Това тръгване в последния момент породи недоразумението отборът на Net Worth да забрави да вземе със себе си най-ценната си мостра от модната си линия, която да презентира – специално дънково яке.

Това забравяне на дънковото яке, а вероятно и претрупаността с много задачи объркаха Енджи, която отговаряше за самата презентация пред мениджърите на American Eagle. Енджи се смути, започна да се запъва още от самото начало, поглеждаше непрекъснато в бележките си и в крайна сметка изнесе една много неуспешна, неубедителна презентация.

Лошата презентация на Енджи бе и основната причина мениджърите на American Eagle да обявят за победител модната линия облекла на отбора на Magna, които бяха изготвили добри модели и въпреки някои проблеми в производството им изнесоха гладко своята презентация.

В залата за уволнение Доналд Тръмп уволни Енджи от Net Worth, именно заради неубедителното й представяне в презентирането на идеите и продуктите на своя отбор.

Научени уроци

Този епизод на “Стажантът” даде три ясни урока:

  • Една презентация трябва да е гъвкава! Презентаторът следва да познава презентацията си толкова добре, че да съумява да я промени, ако се налага, да импровизира, ако ситуацията го изисква, само и само да задържи вниманието на публиката си и да успее да предаде по възможно най-убедителен начин идеите си.
  • Енджи не бе гъвкав презентатор в тази мисия. Тя очевидно се сблъска с проблем – една от най-ефектните дрехи на отбора й не бе в залата за презентаци, и това повлия на цялостното й представяне. Енджи продължи да се придържа към първоначалния си план за презентация, но ситуацията вече бе променена и това се оказа решаваща грешка.

  • Ръководителят на един екип не бива да претрупва един от съекипниците си с прекалено много задачи!
  • В тази мисия лидерът на Нet Worth Алекс допусна грешката да възложи прекалено много задачи за изпълнение на Енджи, в т.ч. и да презентира пред публика, а за себе си например остави малко на брой задачи. Това повлия на Енджи, която не успя да се подготви достатъчно добре за своята най-важна задача – презентацията.

  • Не бива да се оставят нещата за последния момент! Екипът на Net Worth някак си проспа даденото за подготовка за мисията време и тръгна към залата за презентации в последния момент, буквално минути преди началото на срещата им с мениджърите на American Eagle. Това бързане в последната секунда допринесе много за две основни грешки – забравянето на дънковото яке и лошата презентация на Енджи.
  • От личен опит знам, че когато ми се налага да презентирам пред хора (в различни обучения, например), е ключово да имам достатъчно време за пристигане в залата, адаптация, успокояване на пулса, психическа настройка, ако щете свикване с физическата среда, в която ще работя – осветление, отопление, разположение на мебелите, мястото ми като лектор, мястото на аудиторията и т.н.

    Ето защо, на всички обучения, които провеждам, дори когато са в друг град, аз организирам времето си по такъв начин, че винаги да пристигна един ден по-рано, за да огледам залата, за да направя подредба, ако е нужно, и просто за да свикна с обстановката.

    Това струва малко повече пари и време, но усилията се отплащат. Не обичам изненадите в последния момент, когато ми се налага да говоря пред публика и смятам, че при Енджи това бе една от важните причини тя да се провали – голямото закъснение за тръгване, нервното напрежение ще пристигнат ли навреме всички съотборници в залата, липсата на каквато и да е било възможност за адаптация, което доведе до нервност, стрес, липса на концентрация и в крайна сметка – лоша презентация.

Между другото, в пряка връзка с добрите презентации пред публика, вижте съветите на известния Кармайн Гало в статията “Да овладееш презентацията за 30 секунди“.

Видео

Ето всички анализи за “Стажантът” 3:

Препоръчваме ти още:

За автора: Тодор Христов е съосновател на NovaVizia.com и управител на "Сита Мениджмънт Консулт" . Помага на умните хора и фирми да работят по-успешно, като води бизнес обучения, насочени към фирменото управление и продажбите. Води и онлайн обучение по продажби.

Кой друг иска да продава повече?
Стани по-успешен търговец за 30 дни! Виж как!
Touristika.bg: Всичко най-важно за независимия турист
Присъедини се към 6000+ умни хора, които получават най-новите статии в NovaVizia.com! Безплатно е.

  

0 коментара… добави един сега

Коментирай