PR криза с “фалита” на Първа Инвестиционна Банка

от Тодор Христов в Маркетинг и продажби

първа инвестиционна банка фалитЗа слуха за фалита на Първа Инвестиционна Банка (ПИБ) научих съвсем случайно някъде между 20-21,00 часа на 13.05.08 в блога на Огнян Младенов, който коментира различните информации, които текат в разнообразни български източници.

Когато прочетох за слуха за “фалита” на ПИБ, не можах да повярвам на ушите си. “Първа инвестиционна банка” е известно име в банковите среди, което се отличава с иноваторски банкови продукти, модерен подход в банкирането, масирана реклама… Лично аз съм провеждал и обучение по продажби на търговци в ПИБ (преди около 6 месеца), а така също и имам известна сума на влог в тази банка.

Та, когато узнах за слуха за фалита, си казах “Невъзможно! Няма начин!”

След 1 час вече си мислех друго – “Слух – не слух, но ПИБ се намира пред сериозна PR криза, която трябва да реши незабавно и по най-решителен начин. Как ли ще подходи?”

Какво ми дава основание да смятам, че ПИБ са изправени пред PR криза?

На скрийншота виждате статистика в реално време от бизнес микроблога Sovalka.com под мой контрол. Само броени минути след като пуснах линк към статията в блога на Огнян Младенов, Google започна да изпраща на талази посетители към Sovalka.com, и вие сами виждате по какви ключови думи или фрази търсят в Google тези посетители:

 • Фалит на Първа Инвестиционна Банка
 • ПИБ блог
 • ПИБ фалира
 • ПИБ фалит
 • Фалит първа инвестиционна
 • Parva Investicionna Banka falit
 • Първа инвестиционна банка фалит

Това са влизания на случайни хора в Sovalka.com само в рамките на 3-4 минути. Няколко часа след като публикувах краткия анонс към статията “ПИБ няма да фалира” в блога на Огнян Младенов в Sovalka.com са влезли над 100 души по думи, свързани със слуха за фалита на ПИБ (и продължават да нарастват). И всичко това става в 22,00-23,00 часа, т.е. в часови диапазон с по принцип умерен до слаб трафик на бизнес теми.

По думите на самия О.Младенов, в неговия блог се констатира изключителен ръст на посещения:

Гледам в момента статистиката на блога live. Те такова чудо е нямало. Огромно количества търсения на Първа инвестиционна банка, ПИБ, фалит и так далее.

Или, данните от неговия блог + данните от Sovalka.com са категорични, че в момента в Google тече значителна активност на Google търсения, които се измерват със стотици на час. Тоест, слухът е набрал сила!

(Ъпдейт: Към 12:30ч. днес, т.е. само няколко часа след като публикувах този материал в NovaVizia.com той е прочетен над 1300 пъти, като в огромния си процент влизанията са през Google. Количеството търсения в Google продължава да расте с всяка минута.

Нов ъпдейт: Към 14:30 днес този материал е прочетен над 2100 пъти, като Google, RSS.bg и форумът на Investor.bg са основните източници на трафик. Очевидно интересът към темата е огромен и хората търсят актуална информация, която да потвърди или опровергае слуха.

Още един ъпдейт: Към 21:00 този материал е прочетен 4730 пъти. Пълен анализ на данните от трафика.)

Оттук нататък, смятам че е жизнено важно мениджмънтът на Първа Инвестиционна Банка да поеме незабавен контрол върху ситуацията и да предприеме определени действия. При този пик на търсенията в Google е въпрос на време новината за слуха на банката да изтече в голяма национална медия, след което всичко ще е много по-сложно.

Предполагам, че от Първа Инвестиционна Банка точно в този момент обмислят стратегията си. Ето какво може да съдържа тя, по материала “Най-добрите практики за управление на кризи” (в скобки в проценти е показано кое действие за справяне с кризи се използва най-често):

 1. Бързо публично разкриване на информация и детайли относно кризата или проблема – 69%
 2. Извършване на видими действия във връзка с кризата или възстановяването от нея – 59%
 3. Анализ какво се е объркало – 58%
 4. Подобряване на структурата на управление на компанията – 38%
 5. Осигуряване на достъп на медиите до Изпълнителния директор и други ключови ръководители – 34%
 6. Уволнение на хората, които са причинили проблема – 32%
 7. Демонстриране на високи стандарти на корпоративна отговорност – 23%
 8. Преразглеждане на фирмената политика за етика – 19%
 9. Назначаване на външен одитор – 18%
 10. Публично извинение от страна на Изпълнителния директор – 18%

Интересно е да видим кои точно от въпросните практики ще използват от Първа Инвестиционна Банка, за да овладеят неприятния за тях (и вероятно далеч по-приятен за някои конкурентни банки) слух, който се разпространява.

Лично на мен поне засега слухът ми напомня на този пример за buzz маркетинг с негативна окраска – непроверен и без нито един реален и авторитетен източник за информация, и в същото време – разпространяващ се сред хората, поне в интернет (съдейки по данните на блог-статистиките).

Ъпдейт: Съобщение за финансовото състояние на ПИБ към края на Март 2008 в Монитор.

Ъпдейт 2: Официално становище на Първа Инвестиционна Банка, публикувано в сайта им.

Добавено на 15.05.2008: Дайте вашето мнение в анкетата за “фалита” на Първа инвестиционна банка! (Анкетата вече е затворена, с точно 600 гласа 1 ден след стартирането й.)

Добавено на 17.05.2008: Мая Георгиева, Изпълнителен директор на Първа Инвестиционна Банка, с личен коментар в блога на Огнян Младенов.

Добавено на 18.05.2008: Какво се случи зад онлайн-кулисите около “фалита” на ПИБ?

Добавено на 19.05.2008: Осем пропуснати онлайн възможности за PR-а на ПИБ

Препоръчваме ти още:

За автора: Тодор Христов е съосновател на NovaVizia.com и управител на "Сита Мениджмънт Консулт" . Помага на умните хора и фирми да работят по-успешно, като води бизнес обучения, насочени към фирменото управление и продажбите. Води и онлайн обучение по продажби.

Кой друг иска да продава повече?
Стани по-успешен търговец за 30 дни! Виж как!
Touristika.bg: Всичко най-важно за независимия турист
Присъедини се към 6000+ умни хора, които получават най-новите статии в NovaVizia.com! Безплатно е.

  

49 коментара… прочети ги по-долу или добави един

Йордан Узунов

Не мисля, че слуха се разпространява само в интернет. Час и половина преди да прочета тази статия чух същото нещо от майка ми, която пък го чула от приятелка. Според мен слуха се разраства със страшна сила и утре вече всички ще знаят и може да стна много лошо за ПИБ.

Отговори на този коментар

Стойчо М

Ок, аз съм от талазите от Гугъл, но изобщо не мога да се ориентирам откога е тази информация. От днес сутринта, от днес следобяд, от преди 10 минутки?

Трябва да има час на публикацията при такива новини!

Отговори на този коментар

Тодор Христов

От кога е коя информация?

Ако става дума за статията по-горе, публикувана е в около 21,00 на 13.05.2008г., с лека редакция (добавяне на нов линк) малко след полунощ срещу 14-ти.

Отговори на този коментар

BullDog

Да, и аз съм от талазите …

Няма да се учудя, ако този слух е пуснат от “доволни” клиенти (а защо не служители), които вече почти месец се наслаждават на новата информационна система и онлайн банкиране на ПИБ.

Само за пример, малко след “миграцията” към FlexCube, поисках да внеса една сума, която носех кеш, по една моя сметка и една сметка на жена ми. Оформянето на тези две величествени транзакции отне няма и пет минути активно щракане с клавиатурата и мишката (мисля, че служителката натрака поне 300 клавииша и клюцна поне 50 пъти с мишката). После – на каса … За сравнение, в Пощенска (която не ме кефи) внасям направо на каса, като офромянето на документа отнема на касиерката около 15 секунди.

За онлайна банкирането … направo съм speachless. Днес, като чух този “слух”, просто реших да видя колко мога евентуално да загубя :) И на сайта ме посрещна съобщение, че … сайтат не работи :)

Ама някой да е чул ПИБ да са предприели активни PR действия за замазване на положението ? Неe-e-e. Май не им пука много.

Е, с такава ИТ система и такъв PR наистина ще фалират.

Отговори на този коментар

Стойчо М

Ок, точно това питах, макар и може би неясно.
Има ли някаква причина в блога да няма час на публикация, а само дата?

Отговори на този коментар

SSH_ON

Тъкмо мислех да залога на български банки, заради по-високите лихви и тя каква стана… С интерес ще следя развитието, дано не се случи най-лошото.

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Стойчо М., няма основателна причина, просто повечето материали тук не изискват час, защото не са насочени към топ-новината на деня, а по принцип към по-аналитични неща. Та, затова…

Отговори на този коментар

Boxedmind

Като сме заговорили за слухове – аз пък чух, че за “проблемите с FIB” са се погрижили две конкурентни институции. Предвид, че няма как да проверя информацията няма да казвам имената им, но и двете са доста големи.

Отговори на този коментар

Петър

От два независими източника този слух стигна до мен в последния работен следобед преди празниците. Всички финанси на мен и съдружника ми, включително и наши фирмени финанси са в ПИБ. Направихме всичко възможно да изтеглим всички пари. Направихме го.

И аз се кефя на ПИБ, имам им доверие принципно, но когато става въпрос за пари техния фалит би могъл да повлече и нашия… така че за всеки случай сметките са опустошени, пък сега да става квото ще.

Въпроса е кога ще се стабилизират нещата и как аз като клиент мога да имам същото доверие в тях както имах преди да разбера, че имат проблеми.

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Това са основателни въпроси, Петър!

Иначе, засега пазя спокойствие и гледам да не се влияя от слуховете. И аз имам пари в ПИБ – засега са там. :-)

Отговори на този коментар

Светослав Христов

До автора на статията:

Г-не причината в Интернет много хора да се питат дали ще фалира ПИБ са съвсем ясни. Хората които си задават тези въпроси са клиенти на Интернет банкирането на ПИБ. Или поне до преди 6ти май са били такива. От тогава на сам са хора (и аз съм един от тях) които търсят информация в Интернет как може да съществува такъв резил, и какви са причините да не могат да ползват парите си.

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Благодаря за това разяснение, Светослав Христов!

Отговори на този коментар

Петър Пеев

Проблемите на ПИБ са още от началото на годината ,като пътво доста стагнираха кредитирането и то не рисковото /според мен поради липса на пари/.Иначе дали пиб ще се справят с кризата незнам ,но според мен това не е само слух.Аз лично и фирмата ми вече не използваме услугите на ПИБ /като преди това тя беше основната ни банка/,не заради слуховете,а заради не добро обслужване.

Отговори на този коментар

Гоце

“Муха и банка се убиват с вестник” Вярвам, че няма да фалира, но лавината вече е тръгнала! Пожелавам успех на ПИБ…

Отговори на този коментар

asktisho

Следя проблема отблизо и живо се интересувам от развитието на кризата, както и от различните мнения, които се появяват из свободните медии по въпроса. Ако това е предварително режисиран черен Пи Ар, значи трябва да окачим значка на ревера на българската Пи Ар индустрия, вече е започнала да достига световно ниво. Както и да уволним шева на отдел “Врузки с обществеността”, както и на ай ти отдела в ПИБ. Правилно предполагаш, че именно точно сега и в този момент може би от банката обмислят своята анти-кризисна стратегия, но аз съм на мнение, че една голяма и уважаваща себе си финансова институция трябва да разполага с готова такава и да може мигновено да реагира, особено ако оперира на един толкова чувствителен към слуховете пазар, какъвто е банковият сектор. Така че има възможност и за някакви корупционни схеми и задкулисни игри. Има обаче и трета възможност: в момента да ставаме свидетели на “ефекта на пепрудата”, т.е слухът, който се разпространява, да не е режисиран. Случват се и такива неща по широкия свят. И те действително могат да “прелеят” (много ми хареса термина) в сериозните медии, да предизвикат вълна от песимизъм и масова истерия и да доведат до фалита на банката, ако не и до цялостна криза в банковия сектор. Независимо, обаче, дали слухът е ресисиран или не, при всички случаи ставаме свидетели на нарастващата сила и влияние на наричаните доскоро “нетрадиционни” и “нови” медии. Да видим докъде ще стигне цялата работа.

Отговори на този коментар

Тодор Христов

За мен казусът е също много интересен и самороден, така че ще видим какво ще стане.

Имам чувството, че от ПИБ временно изчакват, за да се ориентират в обстановката и се надяват слухът да не стигне до големите, т.нар. “традиционни медии”.

Може би, ако успеят да повлияят на “традиционните” медии да НЕ споменават нищо по този случай, тази тактика ще има успех.

Иначе е вън от всякакво съмнение, че всички журналисти във вестници и редактори на онлайн издания и информационни агенции в момента са наясно какво тревожи една немалка част от българите (и те са хора, и те четат блогове и форуми), но поне засега – никаква реакция и от тях.

Може би не смеят да взривят бомба с непредвидими последици?

Отговори на този коментар

delva

“asktisho : да уволним шева на отдел “Врузки с обществеността”, както и на ай ти отдела в ПИБ. ”

Да кажа, аз знам за тези слухове от преди няколко месеца и не им обръщам внимание. Проблема в ПИБ за момента и много лошото мениджърско решение за смяната на информационната система с това информационно чудо на софтуера.
Доколкото знам такова чудо като “Връзки с общественоста” няма в ПИБ, а шефа на ИТ-то , който натресе Flex-а на банката си тръгна още миналата година, той също може да има пръст в цялата работа със слуховете. Те горкичките незнам в момента дори имат ли си такова нещо като шеф на ИТ :). Това го пиша тъй като имах известно време работа с ИТ-то на банката.
И моето мнение е че това са слухове, който се увеличават от факта че имат нова система, която работи зле.
А за интернет банкирането мога да кажа че има банка която предлага същото като старото интернет банкиране ПИБ и няма идея да го сменя за момента.

Отговори на този коментар

Андрей Евлогиев

Изобщо няма време за изчакване, понее паниката се разнася мълниеносно. За 1 час ми се обадиха 4 души за да ме “предупредят” – каквото и да означава това… Мисля си че ще е добре в официална медия, още довечера някой шеф да каже успокоителни думи за ликвидността на ПИБ. Не е зле и да се припомни, че влоговете на граждани до 40 хил. са гарантирани…
С тези темпове на тегления, за една седмица и най-добрата банка ще изпадне в ликвидна криза. Което все пак е много различно от фалит или “особен надзор”.. Бе дано всичко мине бързо и добре. Фалитът на една банка винаги е нещо лошо не само за нея…

Отговори на този коментар

Камен

Честно казано мълчанието в този случай изобщо не е злато. Вече е заформена истерията, а това че от банката просто излизат с цитат на и без това вече публикувани данни, не е на добре. Вчера наругавах всеки, който твърди, че ПИБ ще фалира. Днес не зна… Утре… Утре може и да мопогна на слуховете…

Отговори на този коментар

Некой си
Друг некой си

Като епидемия е … Вече говорих с двама души и двамата бяха разбрали и то не от Интернет.

Отговори на този коментар

Иван Пенчев

Аз това го чух преди месец и още не е фалирала.Естествено, няма и да стане.
Идеята е ясна- да се стреснат вложителите и те да изтеглят спестяванията си.Синдикирани заеми в момента при тази световна криза се взимат трудно.Банката ще позападне, а след няколко месеца на бял кон ще се появи някой мазен грък и ще изкупи всичко без пари.

Отговори на този коментар

Кирил

Влоговете са гарантирани до 40000 лв. за физически и юридически лица!

http://www.dif.bg/bg/files/booklets/fgvb_knijka_bg.pdf

Тегленето на влогове под 40000 лв. явно няма смисъл! От друга страна пък е хубаво сами да си направим проблеми.

Отговори на този коментар

Йоан

За първото тримесечие на 2008 ПИБ има 50% ръст на печалбата на годишна база.
Защо да фалира?

Отговори на този коментар

Тодор Христов

По-късно снощи е публикуван кратък материал в Dnes.bg със заглавие “Слуховете за фалит на ПИБ били кьорфишек”:

http://www.dnes.bg/article.php?id=51542

Отговори на този коментар

Георги

Интересни за изследване са тези стадни инстинкти. Интересно е и това, че слуховете се разпространяват от хора, които са изцяло защитени от фонда за гарантиране на влоговете и дори теоретично не могат да загубят нищо. А и банката не проявява много усилия в образоване на вложителите си, чрез което да им обясни, че влоговете им са гарантирани от държавата дори да се случи нещо с банката.

Ще се научат – всяко зло за добро.

Отговори на този коментар

Тодор Христов
Antonil

Не съм голям специалист но според мен има вероятност цялата тази суматоха да е предизвикана с цел спекулиране с акциите на ПИБ на фондовата борса. Вчера те са били най-търгуваните акции с понижение от -7.25% което никак не е малко. Купуване на ниска цена и след преминаването на “кризата” се продават на вече възстановени позиции. Интересно ми е да наблюдавам какво ще се случи с техните акции след като поотмине известно време и стане ясно че ПИБ няма да фалира

Отговори на този коментар

ПЕТЬО- неангажиран

Като че ли се повява бесния ужас в мозъците на хората да не се повтаря 96 г. , независимо че е една банка ! Означава ли това че още не е забравено ? Вероятно да! И то на фона на социалната конюнктура в момента ! Пукнатина в баковата система при Валутен борд, – най добре развития сектор ,гордоста на Българя , е много сериозна работа ! Ако авторите на този проект имат само частен интерес (конкуренция , смяна на собственост, субективен фактор и т.н), то ефекта ще го надхвъли далеч ,далеч – според мен вече е публичен , а ако прехвъли в медиите сигурно ще прерастне в политически . Доколкото имам скромна информация , собствениците на ПИБ могат да влияят на медиите , а и много среди нямат политически интерес от такава криза – ако тя не е със спекулативен характер , а е реална, то си мисля че и правителството няма да я допусне!Смятам фалита на една банка, особено в момента, не е само нейна работа! Мога само да си представям колко мозъци от “тихия фронт ” са ангажирани с това сега . Предстои да се разбере , или усети , Господ или някой друг , знае !

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Това особено ми допадна, Петьо:

Смятам фалита на една банка, особено в момента, не е само нейна работа!

Отговори на този коментар

Георги

Ако банката е жертва на слух, фалитът й наистина не е само нейна работа – доколкото ако веднъж подобна кампания успее, след това може да се повтаря многократно и да има много негативни ефекти в цялата икономика.

Ако една банка наистина фалира, тогава тя се затваря и вложителите си получават парите от фонда за гарантиране на влоговете. Просто и ясно.

Отговори на този коментар

ПЕТЬО- неангажиран

За ясно е ясно, но не мисля че е просто ! Опитвам се да си представя и ефектите от реакциите на ЕС и МВФ ! На мен това ще ми е много интересно ,ще има ли такива !?

Отговори на този коментар

Тодор Христов
Margarit Slavov

Кризата я предизвика самата банка
Като дългогодищен клиент не мога да си обясня кой позволи банката да не може да обслужва клиентите си от първи май та чак и до днесКак да си платя ДДС ? Как да платя осигуровки като в последния момент разбирам че не мога да се свържа по интернет с банката

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Пълна колекция интервюта в сайта на Първа Инвестиционна Банка:

http://fibank.bg/inside.php?language=1&parent=96

Отговори на този коментар

Ivan Ivanov

Не знам за Първа инвестиционна дали ще фалира но аз имам информация от доверен вътрешен човек, че
Си Банк може. Вече си изтеглих парите и не мисля да ги влгам в банка, държа ги в евро във сейф,
защото знам че тръгне ли енда банка, ще я последват и други банки, не поради финанско ви причини,
а поради чисто психологически – създава се масова психоза и доверието в банковата система рухва -
има такива случай в историята, а знаемм че историята се повтаря.
Май някои неща ще се повторят, както при последното управление на комунистите … инфлацията, банките …

Отговори на този коментар

fromhell

А пък аз имам едно питане. Нямам пари във въпросната банка, само ползвам от там кредитна карта. Ако фалират, имат ли начин да ме накрат да им върна парите които съм изтеглил от нея :)

Отговори на този коментар

Вера

Това не се говори от вчера.
Мнения, че ПИБ ще фалира чух още преди година ито от хора, работещи в банковия бранш.
Не мога да преценя на какво се базират тези слухове.
Относно новия софтуер, който въвеждат в Банката – пълен боклук! FC е Оракъл базирана програма, която не е подходяща за оперативна работа. Справка – вече внедрилите я банки.

Отговори на този коментар

Георги

@ Ivan Ivanov

Не знам какво се повтаря, но мисля, че доста от нас си спомнят какво означаваше инфлацията през 1996-1997 когато имаше 5-10% инфлация на ден. Сега дневната инфлация е 0.0002%.

Имате право да вярвате на каквито си искате слухове. Но вероятността някой да разбие вашия сейф и да открадне прибраното евро е много по-голяма отколкото вероятността да фалира KBC (собственикът на Сибанк). KBC съществува още от времето когато в България премиер е бил Стамболов и е преживяла много по-тежки моменти (войни, депресии, кризи) от някакви слухове, пуснати от някой касиер в България.

Отговори на този коментар

Позитивен

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ НА БНБ

Уважаеми колеги,
По повод на публикации и предположения в медиите относно състоянието на Първа инвестиционна банка Управителният съвет на Българската народна банка заявява, че внимателно и отблизо следи развитието на целия банков сектор, включително и на Първа инвестиционна банка. БНБ разполага с подробни актуални данни за цялата банкова система. На базата на тази информация Управителният съвет на БНБ категорично потвърждава, че всички български банки, включително и ПИБ, са в отлично състояние, с висока ликвидност и нормални нива на кредитирането.
Отличното състояние на банковия сектор потвърждава високото обществено доверие към българската банкова система. В този смисъл БНБ разполага и с пълната подкрепа от страна на правителството и категорично заявява, че няма да допусне Първа инвестиционна банка да изпадне в затруднения на базата на безпочвени слухове.
БНБ заявява, че ще използва целия си инструментариум и влияние, за да запази стабилността и здравословното състояние на Първа инвестиционна банка. Запазването на стабилността на банковата система е в интерес на страната и на всеки български гражданин.

Отговори на този коментар

fromhell

Хахаха БНБ успокоява :D То и според вътрешния министър в България няма организирана престъпност :D Не знам какво ще става с тая банка, ама вече всичките ми познати започнаха да си изтеглят влоговете, дори и да е било само слух, той е напълно в състояние да я фалира ;)

Отговори на този коментар

Николай Шопов

Дами и господа,

ПИБ има висока ликвидност, доказана многократно от различни източници. Има си цифри, които говорят повече от всеки друг. ПИБ е една от най-прогресиращите на пазара, въртяща големи капитали. Единственият й проблем е лабилната интернет система – но това е простимо и смятам, че бързо ще бъде отстранено.

Всеки, който тегли парите си от просто невежество ще загуби. Моля, запознайте се с фактите преди да вдигате олелия – невежеството е най-страшно!

1. ПИБ е сред водещите в България с многократно нарастнали активи през последното година( и тримесичие е частност)! Цифрите са публикувани на доста места в интернет – моля правете разлика между извори като БНБ и такива от “форума на българските майки”.
Чисто логично, ако има криза, то тя би следвало да е от преди повече от 2 години след като ПИБ непрестанно покачва своите активи от тогава – това звучи повече от налудничево.
Можете да се запознаете с текущите одити тук:
http://www.fibank.bg/inside.php?language=1&parent=65

2. Случилото се преди 11 години, кризата 1997, няма как да се повтори сега, тъй като инфлациата е в 10тки пъти по-малка. Информация можете да получите тук:
http://georgiangelov.com/?p=358

3. БНБ е единно цяло. Ако банката Х има затруднения, тя ще бъде подпомогната и неминуемо ще се спаси. Конкуренцията тук има по-особени рамки. БНБ се изказа категорично по въпроса:
http://www.fibank.bg/data/files/Press-pressrelease-16.05.2008-b.doc

4. Съществува ЗАКОН ЗА ГАРАНТИРАНЕ НА ВЛОГОВЕТЕ В БАНКИТЕ. Съгласно този закон всички (с малки изключения) влогове до 40 000лв (или тяхната равностойност по курса на БНБ) се възвръщат на 100% максимум до 45 дни. Моля, запознайте се с документа:
http://www.bnb.bg/bnb/home.nsf/vPages/Laws_BankDepositGuarantee/$FILE/06%20Zakon%20za%20garantirane%20na%20vlogovete.pdf

5. Петият ми довод се базира на приказката за края на света – вече няколко пъти го чакахме апокалипсиса и все нещо ни се разминава. Четвъртък щеше да фалира. Днес е петък и не само не е фалирала, а и акциите и се покачват на борсата… но за това по-късно.

ДО ТУК СЧИТАМ, ЧЕ Е ЯСНО ВЕЧЕ НА ВСИЧКИ, ЧЕ ДО 15.052008 В ПИБ НЕ Е ИМАЛО НАЧЕНКИ НА КРИЗА И ВСИЧКАТА ВРЯВА Е БИЛА НЕОБОСНОВАНА – а всички, които са се подвели чисто и просто не са били запознати с фактите.

От тогава насам би могло да се докара до истинската криза, ако хората целенасочено източват сметките си, но идват още няколко довода:

1) Съгласно официалното изявление на Мая Георгиева (от днес по БТВ Новините) в четвъртък е имало масово теглене на малки суми на уплашени граждани. На мен близка сложителка в клон във Варна на шега ми сподели, че половината, които вчера са си изтеглили парите, днес (петък) са си открили нови депозити – това разбира се е неофициално. Отново по думите на Г-жа Георгиева големите бизнес клиенти на ПИБ, явно с повече мозък в главите си, не са се подвели от шумотевицата и не са си пипали парите. Така четвъртък банката е претърпяла незначителни загуби, които по никакъв начин не са й повлияли.

2. По безпристрастен арбитър от фондовата борса няма! Днес (петък) акциите на ПИБ са се качили с 4.61%…
http://www.fibank.bg/inside.php?language=1&parent=671

МОЛЯ, ВСЕКИ ДА НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ИЗКАЗВАНИЯТА СИ. ИЗЛИШНАТА СПЕКУЛА НЕ ПОМАГА НИКОМУ.

И пак казвам, невежите в България са много, а овцете повече! Дай Боже повече мислещи хора в България!

С уважение,
Николай Шопов

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Благодаря, Николай Шопов!

Информацията е изчерпателна и се надявам, че внася яснота в хората, които имат нужда.

Отговори на този коментар

Kocma

Изказването на г-жа Мая Георгиева, Изпълнителен директор на ПИБ (Аз казвам, че ТБ Първа инвестиционна банка АД е високоликвидна и няма никакъв проблем да изплаща задълженията си по депозитите. Който се чувства несигурен, да заповяда да си изтегли парите.) може да доведе до фалит всяка една банка в света. Всеки, който има бегли познания по финанси и банково дело, и е чувал за паричен мултипликатор и т.н. ще разберете какво имам предвид. Това изказване може да се тълкува по два начина:
* говори за ниско ниво на професионализъм и хазартен подход към финансовия бизнес както от страна на ръководителя, приел да го каже, така и от страна на “специалистите” дали идея да се използва именно този подход
или
* с агресията си целите да засилите паниката сред вложителите (психологически по-слабия реагира по-агресивно) което да поддържа нестабилното положение до настъпване на следващо, по предварително изготвен план, събитие.

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Мая Георгиева – Изпълнителен директор на Първа Инвестиционна Банка, коментира лично в блога на Огнян Младенов:

http://oggin.net/vile/fear/#comment-26414

Отговори на този коментар

Славчо

Има сериозна криза в банковата система. Банките са си по принцип кредитни институции. Това означава, че винаги имат затруднения с изплащането на парите на вложителите. Не е лесно да си банков служител и да живееш на кредит.

Отговори на този коментар

Александер

Хе Хе това с фалитите е рано още, но има време, аз чух същото и за Алфа-Банк ама това са си слухове …днеска си открих депозит в българска банка :). Призовавам всички да пазаруват БГ стоки и да подпомогнат в борбата с/у кризата :)

Отговори на този коментар

Николай

Невъзможно за БГ – тук банките се занимават с търговско банкиране, а не инвестиционно както повечето трезори в САЩ. Там изгърмяха бая играчи, но с прекалено рискови инвестиции.
Аз последвах примера ти:
И аз си открих депозит в българска банка – най голямата БГ банка ПИБ и най-изгодния депозит за евро – Сериозен депозит. 9% е перфектно за евро.

Отговори на този коментар

киро

много глупости прочетох тук…ПИБ,Алфа и т.н.От маѝ месец до сега ПИБ все още са живи.За Алфа няма да коментирам,явно господина коѝто е писал това не знае много за финансовия свят-специално за Руската група-Алфа…До изборите си е чисто самоубиѝство да се остави банка да фалира,а и доколкото знам при вас в бг депозитите са защитени до 100 000 лева…Единственото което ще изгубите е лихвата по депозита…По интересно ще стане, ако видиме ‘приплъзване на лева’към еврото,тогава вече не малко хора ще изгубят(поне тези които имат депозити в лева).А тези с кредити в бг валута ще са от печелившата страна.А всички знаем,че лева е нереално скъп спрямо еврото.Но ще видиме как ще се развият нещата…

Отговори на този коментар

Коментирай