Десет златни правила за перфектна автобиография

от Тодор Христов в Професионални умения

Тодор ХристовМного се изписа и изговори за автобиографията напоследък – как да се съставя, какво да съдържа, какво да не съдържа…

Имам чувството, че повечето съвети за съставяне на автобиографии идват от хора, които рядко са писали своята собствена автобиография, какво остава да са се явявали на интервюта за работа и са ги печелили!

Може би това е причината толкова много хора да продължават да съставят по ужасен начин автобиографиите си?

Реших да се облегна на личната си статистика от 99,9% успеваемост при писане на автобиографии и 100% успеваемост при явяване на интервюта, за да ви запозная с десетте правила за перфектна автобиография, които неизменно следвам.

1. Основната цел на вашата автобиография е да ви спечели интервю

Когато съставяте автобиографията си, нито за миг не забравяйте това. Всяка друга представа или нагласа към автобиографиите е абсолютно безполезна.

Представете си ситуация, в която на бюрото на работодателя стои купчина с 40-50 автобиографии. От цялата купчина само 8-10 души ще бъдат поканени на интервю за работа.

Може да сте отличен специалист с подходящото образование, стаж и умения, но ако автобиографията ви не струва, едва ли ще ви поканят на интервю, освен ако не сте били единственият кандидат. Твърде жалко за работодателя, а най-вече за вас.

2. Гледайте на автобиографията си като на средство за продажба

Да, чрез автобиографията си вие продавате себе си. Ако работодателят хареса това, което му продавате, той ще го купи, т.е. ще се срещне с вас, за да разговаряте за длъжността и за това как можете да работите заедно.

Повечето хора съставят стандартни автобиографии. В тях те сякаш казват на работодателя „Нуждая се от вас, имам нужда от работа, моля ви…” Това са лошите автобиографии, които ми напомнят на лошите рекламни клипове по телевизията.

Критично важно е автобиографията ви да демонстрира с какво сте ценни за работодателя. В нея следва да има доказателства, че именно вие сте точното решение на проблемите му.

3. Изберете най-подходящия за вас формат на автобиография

Всяка следваща вакантна длъжност, за която кандидатствате е различна. Организацията-работодател е различна. Ситуацията е различна. Всичко това изисква от вас да умеете да преценявате на какъв формат автобиография да заложите.

 • „Хронологична автобиография” – използвайте я, ако искате да акцентирате на растежа в кариерата си. Тази автобиография ще говори на работодателя, че вие сте човек с опит в конкретната сфера.

Този формат е подходящ и когато бившите ви длъжности и/или името на последния ви работодател са впечатляващи.

Не използвайте хронологичната автобиография, когато сте сменяли твърде много работи, когато си търсите работа за първи път, както и когато сменяте насоката на развитие на вашата кариера.

Хронологичната автобиография е най-често срещаният формат, но и твърде често – най-неудачно използваният.

 • „Функционална автобиография” – използвайте я, ако искате да подчертаете, че имате силни страни и постижения в конкретни (функционални) области, например в продажбите, в маркетинга, в рекламата, в дизайна, в програмирането и т.н.

Този формат е подходящ, ако си търсите работа за първи път или когато сте сменяли твърде много работни места.

Минусите на този формат са, че чрез него не можете да демонстрирате развитие в кариерата. Функционалната автобиография не е удачен избор и за хора, които са изпълнявали ограничен брой задачи в миналото.

 • „Целева автобиография” (любимата ми) – тя фокусира върху конкретна длъжност. Това предполага, че познавате добре изискванията на длъжността, за която кандидатствате.

Целевата автобиография ще ви свърши отлична работа, ако искате да направите силно впечатление, ако сте наясно с работата и ако имате умения, дори и да ви липсва голям стаж.

Не използвайте този формат, ако просто искате да си имате една автобиография за всички възможни случаи. Също и когато не ви достигат умения, както и когато нямате добра представа за каква длъжност кандидатствате.

4. При всяко ново кандидатстване съставяйте нова автобиография

Много хора използват една и съща автобиография за различни вакантни длъжности. Някои от тях дори си я размножават на ксерокс и я разпращат навсякъде, където могат.

Подобно поведение е предпоставка за неуспех, а вероятно е и предопределено от нагласата за неуспех на кандидата. Все едно самият той не вярва, че ще го поканят на интервю и започва да залага на Закона на големите числа: „Колкото повече автобиографии разпратя, толкова по-големи стават шансовете ми. Какво мога да загубя?”

Според мен, такива хора наистина увеличават шансовете си за крупен неуспех и просто си губят времето.

Преди да изпратите автобиографията си на нов работодател, огледайте я критично. Има ли в нея достатъчно полезни за работодателя неща? Случило ли се е нещо ново в професионалния ви живот, което си струва да добавите? Има ли в нея остарели, безполезни или неадекватни факти, цифри, имена?

5. Поберете автобиографията си на 1 страница (!)

Да, знам, че има хора, които смятат, че не е важно колко дълга е автобиографията, а дали върши работа. Аз обаче разсъждавам така: „Колкото по-дълга е една автобиография, толкова по-малко работа върши.”

Автобиографията от 1 страница ще направи мисълта ви по-фокусирана, посланията към работодателя по-ясни, думите и детайлите по-прецизни.

Освен това, като не съобщавате всичко за себе си до последния детайл, вие давате възможност на работодателя да узнае повече за вас, като ви покани за среща. Нали това искате?

По-дългите автобиографии носят риска да отегчат много работодатели и да им попречат да ги изчетат внимателно. Особено ако купчината на бюрото им е голяма.

Ако наистина държите да акцентирате на някои факти, но не успявате да сторите това в рамките на една страница, обмислете възможността да изготвите 1-2 приложения към автобиографията си.

Например, ако утре реша да кандидатствам за асистент в някой университет, ще поставя заглавията на книгите и по-интересните си статии в отделно приложение, озаглавено “Публикации”.

6. Използвайте мощни думи

Както стана ясно в правило 2, автобиографията е инструмент за продажба. За целта, продавайте чрез мощни думи, най-вече глаголи, защото те са единственото, от което работодателят ще си извади стойностни заключения за вас.

Ето списък, който всеки един работодател мечтае да види:

 • Управлявам
 • Продавам
 • Организирам
 • Изобретявам
 • Усъвършенствам
 • Оптимизирам
 • Разработвам
 • Подобрявам
 • Координирам
 • Произвеждам
 • Разширявам
 • Преговарям
 • Създавам
 • Внедрявам
 • Контролирам
 • Оценявам
 • Изграждам

Тези глаголи ще покажат ясно, че сте човек, който решава проблеми и създава възможности, т.е. не само “работите”, но и носите резултати.

7. Бъдете конкретни

Няма по-отегчителна автобиография от „кухата” автобиография – онази, която говори много, но не казва нищо.

По възможност, позовавайте се на брой продажби, проценти ръст, брой обслужени клиенти, брой спечелени нови клиенти, имена на географски региони, брой разработени нови географски региони, имена на важни клиенти, брой изобретения, процент реализирани икономии и т.н.

Някой би казал: „Та това е фирмена тайна!! Работодателят ще си помисли, че след като разгласявам данни за бивши мои местоработи, ще постъпя така и с него.”

Не бъдете чак толкова притеснителни – не винаги и не всичко е чак толкова голяма „фирмена тайна”! Така или иначе за цифрите и фактите ще стане дума в хода на интервюто, ако интервюиращият е професионалист, който знае какво иска.

Освен това, потенциалният ви работодател ще иска да разбере с какво именно вие сте ценен и полезен. Помогнете му, не го затруднявайте.

8. Заложете на първокласния външен вид

Начинът, по който изглежда автобиографията ви може рязко да повлияе на шансовете ви да постигнете основната си цел – да ви поканят на интервю.

Ето няколко идеи:

 • Оставяйте достатъчно бели пространства и празни редове между и около абзаците – така текстът ще „диша” и ще привлича окото.
 • Използвайте булети (без да прекалявате) – те помагат на читателя да открои и запомни важните моменти.
 • Подчертавайте или удебелявайте ключови заглавия, подзаглавия или определени думи (без да прекалявате).
 • Ако имате възможност, използвайте малко по-дебела хартия, с класически размери А4 и светла на цвят. По-големият грамаж на хартията ще направи автобиографията ви уникална и лесно откриваема в общия “кюп”.

Повечето автобиографии използват стандартния шрифт Times New Roman, но предполагам, че вие не искате да сте банални, а да направите впечатление. В този случай, използвайте несерифни шрифтове, като Arial или Verdana например (тази статия е написана на Verdana).

9. Не пишете глупости

В идеалния случай, автобиографията ви ще съдържа три типа информация – трудов опит и способности (1), образование (2) и вашите контакти (3). Съотношението между първите два типа следва да е приблизително 80%:20%.

Ето защо, не помествайте безполезни неща. Това е глупаво, защото освен всичко друго краде от оскъдното ви пространство от 1 страница.

Имам предвид следните неща:

 • Пол
 • ЕГН или дата на раждане
 • Семейно положение
 • Деца
 • Цвят на очите
 • Ръст
 • Здравословно състояние
 • Хобита
 • Всякакви знания, умения, курсове, интереси и др. без връзка с длъжността
 • Чуждици
 • Адреси на бивши работодатели
 • Снимка
 • Знамето на европейския съюз или друго графично изображение
 • Заглавия като „Автобиография”, „CV” или глупости от сорта на „Европейски формат на автобиография” – това е ясно и без да го казвате. Просто започете с името и фамилията си.

Убедете се, че автобиографията ви не съдържа правописни, граматически, стилистични или чисто технически грешки. Няма по-лесен начин да сринете репутацията си, ако на всеки втори ред работодателят открива доказателства за вашата разсеяност или неграмотност.

10. Съставете убийствено мотивационно писмо

Съставяйте мотивационно писмо всеки път, когато кандидатствате за работа. Доброто мотивационно писмо подсилва ефекта от автобиографията ви и заостря вниманието върху някои конкретни моменти в нея.

И най-добрата автобиография обаче може да се окаже недооценена, ако съставите стандартно мотивационно писмо от типа на „Уважаеми Господа, моля приемете моята автобиография и диплом за дрън-дрън-дрън… Надявам се, че дрън-дрън-дрън…”

Подобни писма не казват нищо. В един момент работодателите спират да ги четат.

Най-важното, което следва да запомните сега е, че мотивационното писмо трябва да открои конкретни способности, умения или постижения, които са споменати или поне загатнати по някакъв начин в автобиографията ви.

И още – мотивационното писмо следва да е откровено, интересно за четене и ентусиазирано. Подобно писмо ще провокира работодателя да погледне още веднъж автобиографията ви и най-вероятно – да си уреди среща с вас.

11. Бонус-правило: Бъдете откровени

Безусловно, в автобиографията си можете лесно да изопачите, преувеличите или дори да си измислите факти и събития, само и само да постигнете целта си – да ви поканят на интервю за работа.

Подобен подход е вашата 1000% гаранция, че няма да получите желаното място, както и че никога повече няма да се явите на интервю в тази организация.

Да сте откровени не означава, че автобиографията ви трябва да се превърне в детайлна история на вашия живот. Неспоменаването на някои моменти от професионалния ви път не е лъжа и стига те да нямат касателство към длъжността, всичко е наред – не ги споменавайте и се явете на интервюто без угризения.

За всичко останало обаче, откровеността е най-добрата политика.

Това бяха моите десет златни правила за перфектна автобиография. През последните години се придържам стриктно към тях и те неизменно са ми носили успех.

Защо да не носят успех и на вас?

Препоръчваме ти още:

За автора: Тодор Христов е съосновател на NovaVizia.com и управител на "Сита Мениджмънт Консулт" . Помага на умните хора и фирми да работят по-успешно, като води бизнес обучения, насочени към фирменото управление и продажбите. Води и онлайн обучение по продажби.

Кой друг иска да продава повече?
Стани по-успешен търговец за 30 дни! Виж как!
Touristika.bg: Всичко най-важно за независимия турист
Присъедини се към 6000+ умни хора, които получават най-новите статии в NovaVizia.com! Безплатно е.

  

114 коментара… прочети ги по-долу или добави един

Христо Стоянов

Ще си позволя да добавя нещо кратко към тези 10 правила – от моята практика.

“Пишете си сами автобиографията” – все още е често на събеседване се явяват кандидати, които не са писали автобиографията си. Затова първият ми стандартен въпрос винаги е – моля да разкажете със свои думи, това което е написано в автобиографията Ви. Повярвайте ми – куриозите са много.

“Нека автобиографията да е 1,5 листа, една страница е малко за непрофесионалистите – говоря за колегите мениджъри, които са в комисиите по набор и подбор.

Останалите правила наистина са златни. Ще ми бъде интересно да прочета подобен материал и за придружителните писма.

Отговори на този коментар

Силвия Атанасова

За мен това е най-добрият списък с насоки, който някога съм срещала. Най-много ми допаднаха списъците с глаголите и глупостите, които трябва да се избягват.

Вече препочъчах статията ви на 3-4 места, г-н Христов, и Ви благодаря сърдечно за нея!!

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Христо, благодаря за добавеното от теб правило, но си мисля, че ако някой друг пише автобиографията ми вместо мен, просто няма да имам нужда и от останалите 10 правила, защото те няма да са за мен, а за моя “автобиограф”.

Отговори на този коментар

Тодор Коков

Правилата са наистина златни, но може би вършат работа само ако кандидатстваш при ефективно мислещ работодател.

Ако кандидатствам за работа в едно училище например и директора е учител по литература и автобиографията ми не е във формат, какъвто съм учил в 8 – ми клас – ще реши, че съм неграмотен и няма дори да я прочете , камо ли да ме покани на интервю.

Правилата са функционални, в това съм сигурен, но само за определени сфери.

Отговори на този коментар

Т.

Абсолютно съм съгласна!
Веднъж само си позволих наистина добра автобиография, както и лична заинтересованост, т.к. за мен беше мечтаното място за работа.
Не само че не ме назначиха, не ме поканиха на интервю, а и се държаха с мен като натрапник.

Отговори на този коментар

Мариела Тодорова

Здравейте!

Прочетох статията Ви с голям интерес. В процеса на моето професионално развитие и квалификация се убедих, че автобиографията е много важен елемент от кандидатстването за дадена позиция, но не забравяте ли нещо много важно? Никъде в статията не видях нищо за визията на даден субект.

Мога да се мотивирам с това, че съм изпращала две еднакви автобиографии, но с една съществена разлика, а по-точно със снимка и без нея. Ефектът беше поразителен.

С това искам само да допълня, че образа, който кандидатите представят също е от голямо значение.

ред мен също е един изключително важен детайл.Мога да се мотивирам с това ,че съм изпращала две еднакви автобиографии, но с една съществена разлика , а по-точно със снимка и без нея.Ефекта беше поразителен.С това искам само да допълня ,че образа , който кандидатите представят също е от голямо значение.
С уважение!

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Благодаря за интересния коментар, Мариела! За съжаление, не можем всички да сме толкова красиви…

В т.9 на статията ми вероятно сте прочели, че препоръчвам в автобиографията да не се слага снимка. Една от основните причини е, че тя заема значителна част от оскъдното пространство, ако искате да съберете биографията си на 1 страница (съгласно т.5).

Освен това, в по-голямата част от случаите се предполага, че работодателите търсят хора, които решават проблеми и носят резултати – струва си да се наблегне именно на тези неща, вместо основно на “визия”.

Встрани от темата, познавам лично един работодател, който избира кандидатки за разнообразни длъжности почти единствено по снимка, но предполагам се досещате защо.

Разбира се, има много длъжности, в които външният вид е от първостепенно професионално значение – например ако кандидатствате за модел, за стюардеса, за управител на магазин за луксозна козметика и много други случаи, в които се налага пряк контакт с клиенти, които ще оценят високо външния вид и ще увеличат покупките си, например.

Не на последно място, много работодатели често пъти сами изискват снимка. В тези случаи – удовлетворете желанието им и използвайте снимка (особено след като това носи доказани резултати, което е Ваш силен коз), но ако бях на Ваше място, аз лично не бих я поместил в биографията, а бих я приложил отделно.

Отговори на този коментар

Милена

Напълно съм съгласна с Вас,г-н Христов!Статията Ви изключително много ми помогна да преодолея притеснението дали правилно съм написала автобиографията си.Поздрави!

Отговори на този коментар

Таня Кръстева

При кандидатстване често изискват са се посочва референтния номер на длъжността. Къде точно трябва да се напише?

Благодаря предварително!

Отговори на този коментар

Емилиян Танев

Благодаря за статията! Мисля че ще ми е от голяма полза. До този момент съм ползвал бланката от джобс.бг, пренесена в doc формат. С помощта и cv-то става много прегледно, но дължината на биографията е около 4-5 стр, което както разбирам е недопустимо.

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Таня, референтният номер следва да се постави възможно по-горе на първата страница, например веднага след името ви, за да се открива лесно и бързо от работодателя.

Емилиян, благодаря за добрите думи, радвам се, че съм бил полезен. Не ми е известна бланката на Jobs.bg, но 4-5 страници е прекалено много за мен. Прегледна автобиография може да се напише и в 1 страница. Опитайте.

Отговори на този коментар

Димитър Бакърждиев

Правилата са много изчерпателни, и все пак мисля че ще е полезно да добавя малко допълнителна информация за случаите, когато автобиографията трябва да се прати в електронен формат, а не на хартиен носител. Това мисля да е преобладаващият случай, както в страната така и в чужбина, професионалистите могат да погледнат http://www.hr-xml.org което прави неприложим подходът със хартията с голям грамаж.

В момента сме изпълняваме софтуерна поръчка за една от най-големите HR агенции в света и мисля че ще е интересно да споделя накратко каквото знам за бизнес процесите им.

Всеки recruiter, това е служителят обработващ обявите за работа, ползва огромна база данни от автобиографии. За да открие най-подходящите кандидати за дадена обява, се използват софтуерни инструменти, които търсят в базата данни съвпадение между ключови думи от обявата и автобиографиите. Резултатът от това търсене е списък от кандидати подредени по процент на съвпадение. За да получим по-висок процент на съвпадение е добре автобиографията да съдържа колкото се може повече информация т.е. да увеличим броят на срещането на ключови думи като опишем колкото се може по-подробно всяка една работа и заемана позиция, което което от своя страна предполага тя да е по-дълга от една страница. Освен това ключовите думи много често са съществителни, така че не е хубаво да се набляга само на глаголите. Recruiter-а има достъп и до автобиографията във формата в която е пратена, най-често MS Word, така че оформлението най-вероятно е от значение и тук правилото за шрифта важи с пълна сила.

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Благодаря за съветите относно “електронните автобиографии”, Димитър.

“Електронният формат” не е акцент на моята статия, но тези идеи вероятно ще бъдат от полза за хората, които планират да кандидатстват за работа по този начин.

Отговори на този коментар

Мария Цочева

Не съм съгласна, че семейното положение не трябва да се помества в автобиографията. То носи ценна информация за работодателя – евентуално за това дали ще можеда разчита на служителя за извънреден труд и прочие. Защото не е съвсем без значение, ако един човек има 3 деца или пък на 40 още не се оженил, нали?

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Мария,

Семейното положение е важно разбира се, както нерядко е важен и полът (в зависимост от естеството на работата) и много други неща.

Вие поставяте въпроса от гледна точка на информацията, която получава работодателя, а аз разглеждам автобиографията в светлината на личната и единствена цел на всеки кандидат, която трябва да постигне с автобиографията си – да го поканят на интервю.

И ако още преди да изпрати автобиографията си кандидатът е наясно, че от него ще се изисква да бъде семеен или несемеен, с деца или без деца и прочие, разбира се той може да спомене или да не спомене това в специално написаната по повод конкретната длъжност автобиография, за да увеличи шансовете си да бъде поканен на разговор.

Но да се пише семейното положение без това да има касателство към длъжността аз лично не съветвам.

Дали след поканата за интервю кандидатът ще получи работата зависи от други неща, разбира се.

Отговори на този коментар

Румен Костов

Поздравлениа Г-н Христов, с ръка на пулса сте…

Отговори на този коментар

Елеонора Гегова

Уважаеми г-н Христов, прочетох с интерес вашите статии аз имам един конкретен въпрос аз съм на 39г. от два месеца търся работа и не мога да си намеря където и да отида ми казват, че съм над яъзръстта защо никтде в обявите за работа не се споменава изискване за възраст мислите ли,че една жена на 39 г. трябва да си стои в къщи

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Елеонора, категорично не. Според мен на 39 животът не е свършил, напротив – би следвало едва да започва.

Отговори на този коментар

доц.д-р Мариана Малинова

Адмирации! Аз съм научен сътрудник в Института по история на БАН и преподавател в СУ по китайска истрия. Доктор съм по стара китайска история и в момента специализирам архиевистика и документалистика в Пекин. Много е стойностно това, което пишете! Трябва да достигне до повече хора и да им бъде от полза! Определено умствения ни потенциал на нас, българите, е доста висок и в такива моменти трябва да си помагаме! Четейки негативните новини от Родината, на хиляди километри от вас, се натъжавам, но вашите статии ми вдъхват оптимизъм! С искрени пожелания за всичко най-прекрасно! Мариана

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Благодаря, доц. Малинова!

И на Вас желая само добри неща, и вяра в собствените сили!

Поздрави от България!

Отговори на този коментар

uzunov

Добър вечер!Случайно попаднах на написания текст,които сте предоставил за ползване.Искам да Ви благодаря за съветите и да ви попитам нещо!НАвсякъде се пише да се покаже какво и колко си работил,може ли някои съвет за начинаещите като мен.Студент съм,уча философия,мисля се за способен човек,но може ли да ми дадете пример,как да накарак работодателя да ме забележи от купа,при факта ,че не съм работил даденото нещо до сега,ако може да Ви помоля за един мейл да ми отговорите,а именно aura_fen@mail.ru и Благодаря ви предварително

Отговори на този коментар

Л.Н.

Здравейте!
Статията е страшно полезна, особено за хора като мен, които прохождат на трудовия пазар. Аз съм студентка в трети курс и съм на ниво “търсене на стаж”. Когато човек няма трудов опит, учи психология и не му се занимава особено с човешки ресурси, но иначе е обречен на безпаричие, следвайки мечтите си, е много трудно да изтъкне уменията си, без да има с какво да ги подкрепи. Пък и трябва всичко да се пробва, може да преоткрията тази професия, въпреки че вече е опорочена от млади и некомпетентни “ейч-арки”.
Голямата ми молба към автора и хората с опит и желание да споделят своите знания, е да подкрепят 10-те правила и 3-те вида биография с примери. Наи-вече с пример за целева автобиография.
Благодаря:)!

Отговори на този коментар

Екатерина Чонева

Здравейте г-н Христов, позволявам си да Ви помоля за съвет, тъй като се сблъсках със следния проблем: Търся си работа и в продължение на доста време работех по подготвяне на перфектните документи, а накрая се оказа, че не мога да ги публикувам във вида, в който съм ги направила. Налага ми се да попълвам разни типови форми, които ограничават възможността работодателят да открие нещо различно и това, което търси. Мислех, че е възможно да си публикувам в повечето сайтове за работа моите документи и работодателите да ги виждат. Аз ли не мога да се ориентирам в търсенето на тази опция или тя не съществува така гъвкаво?

Отговори на този коментар

Tsvetti

Интерсна статия, но ще си позволя да критикувам част от написаните неща. Казвам това като човек, който е кандидатствал за работа и като такъв, който е присъствал при подбор на персонал (и съответно успял да чуе мнения и коментари на работодатели).
Не съм съгласна, че не трябва да се посочват
- ЕГН или дата на раждане – извинявам се, но трябва работодателят да знае на колко години е кандидатът и едва ли би поканил на интервю човек, за когото няма елементарна информация
- Снимка – много от кандидатите се противят на това, но лично съм присъствала на подбор на автобиографии, където работодателят не разглеждаше какво пише в тях, ако нямаха снимка (казваше, че щом не са си сложили, значи крият нещо). Съветът ми е снимката да се подбира в зависимост от позицията – ако например основното в работата е да се срещаш с клиенти – най-добре да си усмихнат на снимката и така нататък.
- CV-то да е дълго 1 страница – не сме в комунизма, когато трябваше да пишем автобиографията на ръка! Най-добре изглежда попълнен европейски формат на автобиография (който е поне 3 страници) и в него вече да посочим интересна информация
- Курсове или умения, които не са във връзка с работната позиция – ако не пише нищо извън уменията, свързани с работата, работодателят няма да може да разбере какъв човек е кандидатът като лични качества, интереси и т.н. което помага много при избор измежду 50-60 CV-та, всички на кандидати с нужния опит, да речем
Ако сте помогнали на всички, които писаха по-горе и на всички, които са чели това, което сте написали, тогава не смятайте за нужно да ми отговаряте и да държите коментара ми в сайта си, но до сега винаги са ме канили на интервюта (дано това продължи и занапред), независимо дали после се оказва, че работата е неподходяща за мен или съм започвала работа.
Успех занапред на всички кандидати за работа!

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Цвети, благодаря за коментара. Разбира се, всеки има своята гледна точка и подход в писането на автобиография.

Аз лично обаче в никой случай не съветвам автобиографиите да са по три страници (поне), намирам т.нар. “европейски формат” за скучен (а и много хора го ползват и за мен това е повече от достатъчен аргумент – предпочитам отличителността), както и не смятам например, че целта на автобиографията е да ориентираме работодателя що за човек сме като лични качества, интереси и т.н. (не вярвам и работодателите да имат това за цел, още повече, че става дума за съвсем първоначален етап на набор или “сито”)

Разбира се, има всякакви работодатели, в т.ч. и такива, които го играят психолози-аматьори и за тях вероятно липсата на снимка може да означава сигурен знак, че кандидатът нещо крие и т.н. :-) Няма как да прогнозираме всички възможни реакции на всички възможни работодатели.

Отговори на този коментар

Тинка

Благодаря за статията ви.В момента имах необходимост от съвети за съвременна автобиография и попаднах на вашата статия.Проблем при мен е ,че съм от провинцията и работя в областа на Детските градини.В нашето общество все още не се работи с компютър и директорите са на комуниктическо ниво.Всичко изложено до тук ме обърква и аз самата не знам как точно при тези условия да напиша своята автобиография.Ако може ме посъветвайте как най – правилно да постътя.

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Тинка, въпросът ви е по-общо зададен и предвид на това ми е трудно да ви дам конкретен съвет. Не знам какво точно ви обърква, но ако прочетете статията още 1-2 пъти, може би ще откриете поне 1-2 полезни идеи, които да използвате за автобиографията си стига да прецените, че е уместно във вашия случай.

Отговори на този коментар

Светомира

Здравей Тинке,
Моля за извинение, че отговарям преди г-н Тодор Христов, автор на тези чудесни 10 златни правила. Мисля, че те разбирам какво искаш да попиташ, защото самата аз, макар и в голям град, имам доста смущаващ опит от писането на автобиография при кандидатстване за работа в сферата на образованието. Кандидатствах за учител по практика в техникум, но нямах педагогическо образование и педагогически стаж и естествено не споменах нищо по този въпрос. Към описанието на дейността ми в предишно предприятие обаче посочих и това, че съм била ръководител на група специалисти, изпратени на обучение в Германия за работа с нови машини и след това съм обучавала тук нашите работници. Извикаха ме на интервю. Директорът на техникума ме попита само с какъв успех съм завършила висшето си образование /за мое щастие висок/. Коментарът му към автобиографията ми беше: “С това /високия успех/ трябва да се хвалш, а не че си ходила в чужбина!” Та по този повод мисля, че искаш да попиташ дали да напишеш своята автобиография на компютър и дали да ползваш разпространения европейски формат, за който говори Tsvetti – това е една бланка. Ти най- добре познаваш евентуалния си работодател, това е твоето предимство, че си от малко населено място, където всеки знае всичко за всеки. Щом хората от това общество живеят на комунистическо ниво, напиши “комунистическа” автобиография /Правило 4/- като описание: Родена съм……, завършила съм с успех /еди колко си/, после работих като …. в….., където придобих….. В този тип автобиография задължително се пишеше и нещо за семейството – с какво се занимават майка, баща, брат….Не го казвам с лошо чувство нито към миналото, нито към изключително полезната горна статия! Но това няма да е съвременна автобиография, каквато искаш, а просто “нагодена”, за малко селце с малко детско заведение. Ако питаш мен, аз бих рискувала и бих написала една хубава съвременна автобиография по горните правила. Препоръчвам това пак от опит- на онова интервю от 12 души /10 мъже, които по принцип са по- подходящи за учител по практика/ избраха мен.

Отговори на този коментар

Румяна

Здравейте и от мен! Аз чета тази статия, но въпреки че гледам да спазвам правилата, от две седмици активно си търся работа и никъде не ме взимат. Дори за сервитьорка не ме искат. Аз съм на 20 години, търся си временна работа за лятото. Студентка съм, уча рядък език, но не мога все още да си работя по специалността. Работила съм като учителка по английски език, нищо друго, но пък мога много други неща, бързо схващам. Написала съм успеха си от училище и от изпити в автобиографията си, което ми спечели едно интервю (човекът каза, че се е впечатлил, че съм много амбициозна). Та какво друго трябва да направя, за да мога да си намеря свястна работа?

Отговори на този коментар

Екатерина Чонева

Здравей Румяна, понеже не си оставила имейл, ако искаш да ти изпратя някои неща, касаещи работата ти и не само, в които може да откриеш нещо полезно, пиши ми на този имейл: einstein@finance.bg. Предполагам, че и г-н Христов ще ти отговори, но и аз имам желание да споделя своя опит за тези, които преценят, че може да им е от полза.
Поздрави от мен и да знаеш, че щом си мислещ и амбициозен човек е въпрос само на време, докато стигнеш до успеха си или поне докато тръгнеш по пътя към него!

Отговори на този коментар

Екатерина Чонева

Молба към г-н Христов: дали е възможно както е било през 2007 г. да слагате дати горе на статиите за да има представа човек от кога са? Не зная дали умишлено сте ги махнал или просто е пропуск, но поне лично за мен това не е без значение. Благодаря и поздрави и на Вас и екипа.

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Екатерина, всички статии в NovaVizia.com си имат дати. Датите, както и категорията, в която са публикувани статиите и етикетите (таговете) са в края на всяка статия.

Отговори на този коментар

Екатерина Чонева

Да, проблемът си е мой, защото е породен от очакването ми, че датите са в началото, където съм свикнала да ги гледам. Сега разбрах вече къде да гледам, но и научих /или поне така си мисля/, какво е таг. :-)
Моля, да бъда извинена за невежеството, но има толкова понятия в тези блогове, които са си професионални и вие, хората, които боравите с тях си ги разбирате, но такива като мен виждат доста зор докато се ориентират. Но, всичко с времето си, ето сега вече знам 2 неща повече! :-)
Хубав ден!

Отговори на този коментар

Екатерина Чонева

И ги знам, благодарение на Вашето старание да ни “образовате” и да ни обяснявате търпеливо и с разбиране. Благодаря!

Отговори на този коментар

Петър Пенчев

Здравейте,
в момента пиша моята Автобиография и се опитвам да пиша максимално кратки изречения “носещи стойност”. Ползвам европейския формат и там премахнах много излишни според мен графи, но въпреки това отново не мога да я събера на 1 страница (около 1,5 страници). След като напиша трудовия си стаж, образование и следват графи като “социални умения и компетенции, организационни умения и компетенции, компютърни умения и др…”

Според мен това не е ли прекалено общо и по-добре да ги пропусна, а вече в мотивационното писмо да опиша качествата и постиженията за конкретната позиция.

Какво е Вашето мнение?

Благодаря Ви :)

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Петър, според мен оставете нещата, за които пишете в автобиографията. Обаче – оставете ги само ако имат връзка с длъжността, за която кандидатствате. Ако не се събира информацията на 1 страница и наистина има неща, които искате да споменете – ОК, няма страшно, нека е на 1,5 страници.

В мотивационното писмо акцентирайте на друго – защо за Вас тази длъжност е интересна и с какво конкретно можете да сте полезен, ако Ви наемат на нея. В 2-3 абзаца (без увода и заключението) изтъкнете 2-3 ключови неща, които вече сте маркирали в автобиографията си – просто ги разгърнете още малко.

Опитайте да мислите с “главата” на работодателя – “Кой от всички тези кандидати може да ми бъде най-полезен за вакантната длъжност? Кой притежава в най-силна степен качествата, опита, знанията, уменията, които търся?”

Успех!

Отговори на този коментар

Петър Пенчев

Благодаря много за невероятно бързия и изчерпателен отговор. Изненадахте ме много приятно. Благодаря Ви за помощта.

Успешен ден

ПС: когато имам добри новини ще ги съобщя веднага :)

Отговори на този коментар

Borislava Borisova

Здарвейте,
искам да попитам от къде мога да изтегля тази автобиография cv .. никаде в този сайт не видях да пише изтегли автобиография cv.Моля Ви помогнете ми .. извинявам се за безпокойствието но не виждам къде пише това!!! Благодаря предварително!!!

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Здравейте Борислава,

Благодаря за интереса към тази статия, но защо очаквате някъде в някой сайт в интернет да е качена Вашата автобиография, която, след като си “изтеглите” и смените имената и няколко дребни детайли, да изпратите на работодател и да спечелите работното място, което искате?

Не мислите ли, че по-добрият вариант е да седнете, да помислите и да съставите (от нулата) Вашата автобиография, придържайки се към съветите, които вече сте прочели тук или евентуално на някакви други места?

Все пак става дума за Вас и Вашето бъдеще, нали? Една инвестиция от 30 или 60 минути в писането на Вашата лична автобиография вероятно ще се изплати с лихвите и ще Ви изгради умения, които ще Ви останат за цял живот.

Тук няма къде да изтеглите автобиография (cv), съжалявам. Съветите ми са насочени към хора, които ще съставят своите собствени автобиографии.

Отговори на този коментар

Borislava Borisova

Аз не търса мойта автобиография просто си мислих,че има някакъв вариант по който да се вода … аз разгледах няколко такива,но според мен има мн излишни работи в нея!Мерси за информацията.Ще си я напиша по моя си начин като се вода от някой които разгледах!Благодаря!!!

Отговори на този коментар

Тодор Христов

В случая Вие ме питате за някакъв тип структура, какво да се постави първо, какво второ и т.н., ако правилно разбирам.

Поставете най-отгоре името и координатите си за контакт (телефон, адрес, е-мейл), после в няколко абзаца за каква длъжност кандидатствате, какви са Вашите умения (свързани или близки с конкретната работа), Вашите постижения (свързани или близки с конкретната работа) и Вашето образование. Съберете всичко това на една страница. Тествайте 2-3 пъти и ще стане много добре.

Успех!

Отговори на този коментар

Borislava Borisova

Да това исках да Ви питам :) и още нещо да Ви питам…ще е хубаво ли да сложа и снимка…аз тъса някаква готова само да изтрия някой неща и след това да я попълна …

Отговори на този коментар

Тодор Христов

По въпроса за снимката сме коментирали и преди в друга статия, по спомени… Аз не бих сложил на моята автобиография, но ако сте възприемате като чаровна жена и/или вярвате, че снимката само ще Ви помогне и външността има връзка с работата, за която кандидатствате, поставете. Казват, че целта оправдавала средствата…

Аз не бих поставил снимка в моята автобиография, защото първо не се възприемам за кой знае колко голям красавец :-) , и второ – разчитал съм, че сама по себе си моята автобиография ще направи силно впечатление, а липсата на снимка (визуален образ) само ще засили желанието на работодателя да ме покани на интервю, за да ме “види” какъв съм-що съм, което е само в моя полза, тъй като основната цел на автобиографията е една – да спечели покана за интервю за работа.

Някои работодатели изрично желаят да се приложи снимка. Ако това е и Вашият случай – съобразете се с това изискване.

Успех!

Отговори на този коментар

MMF

Кандидатствам за средни ниво мениджърска позиция в голяма организация. Написах CV-то си, но в обявата за работа е посочено, че искат и снимка (не е отбелязано къде да е снимката).
Смятате ли, че ще е нелюбезно ако не изпратя снимка. Аз лично съм много против снимки да се прилагат на подобни документи за кандидатстване.
Уточнявам, че ни най-малко не ме притеснява външния ми вид, просто не ми е приятно да ме оценяват по снимка.

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Ако сте постъпили така, както сте искали да постъпите и в резултат се чувствате добре, независимо, че условията работодателят да разгледа Вашата автобиография е тя да съдържа задължително снимка, значи всичко е наред. Просто сте увеличили риска да не разгледат документите ви, но нищо фатално не се е случило, особено, ако самата Вие не обичате да изпращате снимки.

Успех!

Отговори на този коментар

Първан

Тази година съм завършил средното си образование, не бях приет да кандидатствам и се налага да започна работа. Няма какво много да пиша в автобиографията си, след като съм само на 19 години. Просто са само няколко реда.
Имам голяма нужда, ако може да ми помогнете да напиша някакво примерно мотивационно писмо. Много ще Ви бъда благодарен.
Надявам се, че ще ми окажете съдействие.
Благодаря Ви предварително.

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Първане, не мога да Ви напиша нито автобиографията, нито мотивационното писмо. Това е Ваш ангажимент.

Ако нямате трудов опит, очевидно ще трябва да пишете какво сте завършили, какви знания притежавате, имате ли някакви по-специални умения, дипломи, сертификати, квалификации, усвоена професия – и всичко това е добре да има някаква връзка с длъжността, за която кандидатствате.

Отговори на този коментар

Емил

Не съм много съгласен със статията. Защо да се пише селективно само неща, свързани със конкретната обява? Нали това е автобиография – представяш се, не само конкректно и само свързано с позицията, за която кандидатстваш, ами правиш първо общо впечатление. Г-н Христов явно говори от страната на работодателя. Ох горките те, ще се проуморят, ще се отегчат да четат биографии по 3 станици. Еми като искат да намерят точния кандидат, ще четат разбира се. Другото което е, биографията освен да дава информация трябва да е поне малко естетически издържана и красива. В стремежа си да сгърчите всичко на едно място, според мен биографията ви не е кой-знае колко красива на външен вид. По вашата логика, това е без значение, важното е да сте написали всичко, свързано с исканата позиция. Все пак докато работодателя чете биографиите, трябва да му е комфортно, а не да се кьорави с биогафии, написани със шрифт 8, само и само да са на 1 страница. И това прави впечатление, от мен да го знаете. Като гледам моята биография, само името, снимката, възрастта и образованието ми са на първата страница. С таблички, с разстрояния, подредено и стилно. Както се казва, да му е кеф на човек да го прочете. Не знам дали това ми дава някакво предимство, но аз мисля така. Също така мисля, че след като не знаеш какъв човек насреща ще прочете биографията и не знаеш от какво точно ще се впечатли (било то свързано или не с конкретната позиция), пиши си всичко, каквото можеш да му предложиш, дори и да няма връзка с конкретната позиция, може пък точно от това да се впечатли бъдещия ти работодател.

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Всичко това, за което говорите, Емил, са хипотези. Може това, кой знае, може онова… Теоретично всичко е възможно, така е, може да попаднете на работодател, който няма никаква друга работа и има много време, т.е. буквално гори от желание да чете нашите 3-4- страници автобиография с (най-често) ненужна на този етап информация, но… практиката е малко по-различна, поне според моя опит.

Да пишете в CV-то си, когато кандидатствате, историята на живота си не го препоръчвам на никого, но всеки сам избира как да постъпи, разбира се.

Отговори на този коментар

Ема

Здравейте, г-н Христов, с голям интерес прочетох статиите Ви както за автобиографията, така и за мотивационното писмо. Наистина ги намирам за много полезни и смятам да приложа съветите Ви, тъй като ще кандидатствам за работа.
Въпросът ми към Вас е следния: дипломирах се през изминалата година и сега смятам да кандидатствам по специалността си. Работила съм преди, но на съвсем различни длъжности. Нямат почти нищо общо с тази, за която ще кандидатствам сега. И в този случай не зная дали да ги споменавам в автобиографията си изобщо. А ако видят, че нямам никакъв стаж, не мисля, че изобщо имам някакъв шанс да ме поканят на интервю, защото длъжността си е доста сериозна.
Ще Ви бъда благодарна, ако ми дадете съвет!

Отговори на този коментар

Иван Красимиров

Привет г-н Христов.
Вече повече от година и половина следя статиите в NovaVizia.com. Стремя се това, което ми харесва да го колектирам на word – файл и после, в бъдеще да мога да го използвам, когато ми потрябва. Браво!!!
Е, вече се налага да използвам събраната информация, а именно тази за автобиографиите и мотивационните писма.
Помогнете!!! Как да упомена името на настоящата си фимрма в CV-то, след като повечето фирми в този бранш се познават т.е. рискувам ли със споменаването на фирмата, след като не е грам сигурно за новата работа?

Благодаря предварително и не смейте да забравяте да пускате нови статии всеки ден, защото няма какво да правя на работа :)))).

Отговори на този коментар

Daniela

Здравейте, статиите Ви ме заинтригуваха най-вече с представянето на по-различен вид на автобиографията от т. нар. Европейска автобиография. Първо трябва да уточня, че уча във Франция, била съм в Англия и Чехия и ми се е налагало да пиша автобиографии и мотивационни писма и в трите страни. Обучението ми е в сферата на образованието и имам наблюдения върху изготвянето на подобни материали и за Германия и Австрия. Никъде не съм срещала подобен вариант на автобиография като Европейската в България, таблици заграждения, точки, числа, названия на секторите и други измислени просто запълващи листа писаници. Стана ми интересно, защо този вид CV се казва Европейска автобиография, след като никъде в Европа този формат не съществува. Автобиографиите, които съм виждала са почти свободен текст без ограничителни таблици, единствено се спазва хронологията и все пак някаква подреденост на текста в листа. При тези условия е напълно нормално да се събере в 1 страница, но формата предоставян в Европейски вид е невъзможно. В тази връзка от скоро подготвям документи за кандидатстване за работа в Блъгария, като си направих труда да изровя всички възможни начини за представяне на CV, в крайна сметка явно само Европейския формат се изисква, това ме затруднява изключително, ограничава ме и не съм доволна от резултата, лишава ме от всякаква индивидуалност. Да не коментирам факта, че позвъних в институцията, в която кандидатствам, да попитам кой е човекът, който се занимава с подбора на кадри… (във Франция адресирането на такъв документ, лично до определен човек е от първостепенна важност, любимото ми правило от тези на г-н Христов) …след поне 5 пренасочени обаждания и няколко пъти обяснения какво ме интересува, получих отговор “няма значение към кого ще адресирате, пишете г-н, г-жа …” откъде ли ще намеря мотивация, за да се мотивирам в писмото… не се знае… Г-н Христов, идеите ви са свежи, дано все повече се налага този стил на професионална комуникация. Желая Ви успех!

Отговори на този коментар

Аз

Тези 10 прости правило, май станаха 110 през юни…

Отговори на този коментар

Ива Ганчева

Здравейте, като жена в майчинство търсеща си нова работа, вашите статии много ме заинтригуваха, чета ги с интерес, но имам и един въпрос…напуснах работа преди година, за да си гледам детето (в момента се водя на позиция, която не бих желала да посочвам в автобиографията си, но реално съм в майчинство), т.е. автобиографията ми свършва 2009та година, дали трябва да напиша, че съм в майчинство в момента или не, защото ако не напиша излиза, че съм била безработна една година (според автобиографията ми) и това няма да се погледне с добри очи при положение, че причините не са ясни, ако пък напиша, че съм в майчинство, надали някой ще се заинтересува от моята кандидатура изобщо, според вас как трябва да постъпя?

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Ива, трябва да изберете измежду една от двете алтернативи.

Според мен искреността е по-добрата алтернатива, не виждам причина да прикривате, че сте били в майчинство – това е нещо съвсем естествено, докато, ако сте била просто безработна цяла една година вече не говори добре.

Освен това сега сме едва Май 2010, така че ако автобиографията Ви свършва през 2009, това означава, че Ви “липсват” само 5 месеца, а не една година.

Успех!

Отговори на този коментар

Ива Ганчева

Много Ви благодаря за бързия отговор, г-н Христов, пожелавам Ви успех във всяко едно начинание!

Отговори на този коментар

Мария Димитрова

Представете си, г-н Христов, ако трябва да си подготвите автобиография просто така, за да бъдете в банка КАДРИ и при нужда да ви търсят. Какво да избера от специалностите, квалификациите и опита си в този случай? Спомням си как преди години ми се наложи да правя един филм по проект по ТГС като никой не беше и чувал, че имам специалност Кинопедагогика. Ей така, просто защото не мисля, че е важно, никъде не я включвам. Не пиша и това, че съм регистриран медиатор. Какъв е смисълът, след като не се практикува и може някой да си помисли, че се фукам, че ходя на йога:)) Или специализацията по индустриални отношения…. Че на всичкото отгоре съм работила само на едно място преди да си създам моята фирма, която е по-необятна и всеобхватна от мен. И ето сега – БЕДА!!! И все пак мисля, че е редно да си пиша поне специалностите, макар че са малко несъвместими българска филология и бизнес и управление! А как на всичко отгоре да вържа това с позицията ми на екперт в МЗХ????!!!!
HELP ME!

Отговори на този коментар

Юлиян

Г-н Христов,
Интересуваме когато се изисква снимка, в какъв формат е най-добре да се изпрати тя – паспортен или не?Да е в самата автобиография или отделно?Ако е в автобиографията има ли значение дали е принтирана черно бяла или цветна?
Благодаря Ви.

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Аз лично не съм най-големия фен на снимките в автобиографиите, но ако наистина се налага да приложа, бих избрал да поставя хубава снимка паспортен формат (с подходящо облекло в горната част на торса) пред снимка в цял ръст на плажа или от разходка в парка. Паспортният формат обаче би било добре да не е снимка от онези, на които човек изглежда като “облещен” и не прилича на себе си. :-)

За да не се изгуби, може би снимката, вградена в самия лист е по-удачния вариант – така всичко е компактно на едно място. Стига да е възможно да е цветна – защо не, ако не – качествено черно бяло копие също би могло да свърши работа.

Ако снимката по някакъв начин обаче е некачествена, лоша, неадекватна, прави ви да изглеждате зле и това ви тревожи – по-добре намерете друга. Важното е да се чувствате комфортно и уверено, когато изпращате автобиографията си, не бива да има причини за ниско самочувствие.

Отговори на този коментар

TOMA

interesuva me poveche informachia

Отговори на този коментар

Georgi Teodosiev

G-n Hristov,sreshtam goliama trudnost pri sastavianeto na avtobiografiata si.Az sum na 29 godini i dosega sum rabotil samo izvan stranata i to rabota koiato ne e svarzana s tazi za koiato kandidatstvam(targovski predstavitel).Ot moi blizak rodnina,koito zaema sashtata dlajnost no v druga organizaciq, sam dobre zapoznat s dlajnosta.Silno sum motiviran i jelaia rabotata,ne samo “za parite”i “da imam rabota” ,no i zashtoto shte mi haresva da ia varsha.Problema e ,che niamam nikakva profesionalna biografia s koiato da se iztakna pone doniakade. :( Inache sam magistar po schetovodstvo,no….Ostava mi silnata motivaciq i jelanie,no na fona na faktite ne znam dali shte privleche rabotodatelia.Kakvo bihte posavetvali hora kato men,koito v daden moment ot jivota si se preorientirat v druga sfera na rabota,za koiato niamat taka neobhodimiq opit?Vseki savet otnosno sastavianeto na biografiata mi shte e bezcenen za men.Blagodaria vi predvaritelno.

Отговори на този коментар

Мартин Иванов

Наистина много изчерпателна информация. За първи път ще пиша писмо и CV. Да се надяван,че тези правила ще свършат работа пред емиграционните във Виена. Разликата е, че някрая на писмото няма да задавам въпроси, защото във Виена си имат график и ще бъде безмислено да задавам въпроси с цел да ускоря нещата,а и не искам да прибързвам. Поздрави от Бургас.

Отговори на този коментар

Станислав Симеонов

Г-н Христов,
Интересувам се ,когато все още нямам завършено висше образование(предстоят ми държавни изпити) ,дали е удачно да посоча според Вас ,в автобиографията си да посоча ,че съм завършил семестриално.Знам ,че това не е равностойно на вече завършил ,но смятам че ще ми даде предимство – в обявата се изисква Средно образование.Имам и друг въпрос.В момента съм на държавен стаж по специалността която завършвам(Фармация).Може ли да вмъкна това като трудов опит и дали е удачно да правя това.

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Здравейте Станислав,

Да, не виждам проблем да посочите, че сте завършили семестриално, ако това е факт.

По отношение на стажа – да, това би могло да се спомене, все пак по време на стажа си работите нещо, нали?

Успех!

Отговори на този коментар

Ivanova

Г-н Христов,

Благодаря за изчерпателните съвети, наистина беше интересно за мен да ги прочета, но от опит мога да споделя, че без дата на раждане в биографията, това обикновено е първият въпрос, който ми се задава на интервюто (без значение дали е голяма или малка фирма).
Според мен работодателите в Бъгария са делеч все още от европейските стандарти за равноправие без оглед на възраст, пол или раса.

А вие как бих коментирали?

Боряна Иванова

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Ние сме далеч от много европейски неща, така че няма нищо изненадващо. По-важното е, че достигате до фаза “интервю”, което означава, че първото сито (автобиографиите и останалите документи) успешно се преодолява от вас.

Отговори на този коментар

Георги Стоенчев

Здравейте Г-н Христов!
С този коментар целя да ви запитам следните въпроси:
1.Трябва ли да отразявам трудов опит, който съм започнал от 16-годишен?
/ в случая работех във фирма в сферата на услугите и общо взето бях минал през “сивата” икономика, но стажа ми във фирмата е около 2г./
2.Как да обясня причините за напускане от дадена организация?
/ако трябва да бъда честен, ще трябва да кажа, че вече не съм изпитвал удовлетвореност от дейността, но не поради финансови причини, а поради личностни/
3.Ако сме били уволени от дадена позиция, как да отразим причините за това в CV-тата си?
/този въпрос не касае точно мен, но ми е интересно да разбера как ще е възможно да се обясни на работодателя не само чрез автобиографията, но и евентуално на интервюто. Трябва да опомена факта, че съм чел други статии из http://www.novavizia.com и др. относно този въпрос, но не съм отркил нищо конкретно – “Бъдете позитивни”, а как да бъда позитивен пред работодател търсещ сериозна личност за много сериозна дейност?!/
Миналата година завърших езикова гимназия, имам и сертификати удостоверяващи знанията ми по два изключително търсени езика.В момента съм студент по икономическа специалност. Търся работа от 4 месеца вече, последвах вашите съвети и съм изработил 5 различни CV-та, за определени длъжности и все още не съм получил никакъв отговор. :(
Благодаря ви предварително за отговорите!

P.S.:Ако случайно имам и други въпроси, които не са ми ясни, отново ще ви пиша. :)

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Здравейте Георги,

Ще се опитам да отговоря на всичките ви въпроси, може би не толкова подробно, колкото Вие сте ги задали, но все пак:

1. По Въпрос #1 – ако въпросните местоработи не са изобщо свързани с длъжността, за която кандидатствате – според мен по-скоро НЕ, освен ако нямате никакъв друг трудов опит и искате да покажете на работодателя, че все пак имате някои изграждени трудови навици, личен опит и постижения. 2 години не е малъл период, но ако да речем тогава сте работили като помощник готвач в ресторант (белили сте лук или картофи), а сега кандидатствате за спедитор в транспортна фирма, очевидно опитът ви в ресторанта не е особено релевантен на сегашната ви работна цел.

2. По Въпрос #2 – Каквото и да казвате, не критикувайте стария си шеф и старата си работа – прави лошо впечатление. Винаги можете да кажете (стига да е истина), че просто сте решили да направите следващата стъпка в професионалното си развитие.

3. По Въпрос #3 – Доколкото разбирам, вие не сте бил уволнен, така че да отговарям на този въпрос сега е може би твърде рано. Направи ми впечатление края на въпроса Ви – “как да бъда позитивен, когато работодател търси сериозна личност за много сериозна дейност”. Моля, имайте предвид, че да си позитивен и сериозен едновременно е напълно възможно.

Съжалявам, че все още не сте открили работата, която търсите. Надявам се, че знаете каква е тя и съм сигурен, че ако сте достатъчно настойчив, ще успеете да я откриете.

Успех!

Отговори на този коментар

Ваня

Здравейте, г-н Христов!
Заинтрегувах се от вашите съвети за автобиография и мотивационно писмо. Тази година завършвам и в момента разработвам дипломната си работа, но нямам абсолютно никакъв стаж. Искам да работя и да се усъвършенствам по специалността си- харества ми. По принцип изискванията, които държат за тази работа са зная в областта на 2-3 програми (зависи) и минимум 2 години стаж, който за съжаление нямам. Само една от програмите съм усвоила, но иначе имам и огромното желание да ходя на курсове, за да науча другите 2, но съм във финансово затруднение и не мога да си го позволя. Молбата ми към Вас е за съвет, как мога да впечатля един работодател при тези условия….. или просто нямам много шанс и да се надявам на късмета си .
Благодаря предварително за отделеното внимание!
Поздрави!

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Здравейте Ваня,

Трябва да приемете, че работодателите обикновено търсят сътрудници, които да им бъдат от полза за нещо чрез труда си, в замяна на възнаграждението, знанията, уменията и другите неща, с които работодателите пък са от полза на сътрудниците си. Във Вашия случай, в който четете обява за работа, в която работодателят търси човек с умения да работи на 3 програми, а Вие на този етап владеете само една от тях и не виждате близка перспектива да усвоите втора или трета, може би просто трябва да приемете, че конкретно този работодател търси по-опитен човек от Вас и най-вероятно ще предпочете да го намери, отколкото да се задоволява с нещо по-малко от това.

Ето защо, трудно ми е да Ви дам съвет как да впечатлите работодателя с Вашата автобиография, ако текущата Ви квалификация отстъпва над 3 пъти от тази, която работодателят търси. Ако наистина няма какво да губите, изпратете автобиографията си, но според мен по-важното е да откриете начини да инвестирате във въпросните курсове и да изучите програмите, които смятате, че са важни за Вашата специалност – тогава няма да разчитате само на голия късмет в подобни кандидатствания, а преди всичко на самата себе си.

Успех!

Отговори на този коментар

Христо Тацински

Здравейте,
първо бих желал да поздравя г-н Христов за интересното мнение.

Също така бих желал да задам и няколко въпроса:

1) Смятате ли, че пращането на приложения(диплома, препоръки и др.) към автобиографията, както и мот. писмо, водят до негативен ефект, в случай че не са споменати в обявата?

2) Трябва ли да се добавя “ниво на владеене” към компютърните програми, които владее кандидатът и ако да – по каква скала е уместно да се оценяват?

Благодаря отново за полезната статия и пожелавам успех на всички кандидати!

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Здравейте Христо,

По въпрос #1 – не, не мисля. Това са отделни приложения, според мен няма проблем.

По въпрос #2 – вероятно зависи от длъжността. Ако длъжността, за която се кандидатства изисква по-специфична информация за нивото на владеене, може би е уместно да се спомене това. Не съм чувал за някаква унифицирана скала и не мога да препоръчам конкретна такава, но каквото и разбираемо описание да използвате, смятам, че ще е ОК.

Отговори на този коментар

И. Иванов

Здравейте ! Нямам голям опит в писането на CV-та. Винаги съм се чудел:

1. Как е най-добре да озаглавя файловете на CV-то и мотивационното писмо, когато ги пращам на работодател по е-mаil ?

2. Какво е най-добре да се напише в графата Относно: когато пращам е-mail до работодател, т.е как да озаглавя е-майла си (да речем Кандидатствам за работа “Х”, реф.# “X”) ?

3. Трябва ли в CV-то да се напише позицията, за която се кандидатства и къде точно трябва да бъде написано това (да речем в началото на CV-то, в края ли) ?

4. Как е най-добре да структурирарм CV-то си. Видях примери, в който CV-тата започват най-напред с професионалния опит и завършват с информацията за личните данни, а на други места е точно обратното 1-во се пишат личните данни и след тава всичко останало.

Отговори на този коментар

Любомирова

Здравейте г-н Христов,

моля да ми дадете препоръка какъв формат на СВ да използвам за позиция стюардеса за чуждестранна авиокомпания.

Благодаря предварително
Поздрави

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Не мисля, че форматът на CV във Вашия случай (стюардеса) би следвало да е различен само заради длъжността, за която кандидатствате. Хронологична, функционална или целева – това зависи по-скоро от опита, знанията, уменията, не от длъжността.

Отговори на този коментар

Ivan Ivanov

Понеже никой не отговори, пак питам:

1. Как е най-добре да озаглавя файловете на CV-то и мотивационното писмо, когато ги пращам на работодател по е-mаil ?

2. Какво е най-добре да се напише в графата Относно: когато пращам е-mail до работодател, т.е как да озаглавя е-майла си (да речем Кандидатствам за работа “Х”, реф.# “X”) ?

3. Трябва ли в CV-то да се напише позицията, за която се кандидатства и къде точно трябва да бъде написано това (да речем в началото на CV-то, в края ли) ?

4. Как е най-добре да структурирарм CV-то си. Видях примери, в който CV-тата започват най-напред с професионалния опит и завършват с информацията за личните данни, а на други места е точно обратното 1-во се пишат личните данни и след тава всичко останало.

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Здравейте Иван,

Отговарям по 4-те въпроса:

1. Както прецените. Защо не “CV-Vasheto-Ime” и “Motivacionno-Pismo-Vasheto-Ime”.

2. Относно: “Вакантната длъжност XXX с референтен номер YYY” би свършило работа.

3. Да, може да се впише още в началото на CV-то.

4. Ако под “лични данни” в случая разбирате име, е-мейл, телефон и адрес, можете да започнете с тях в самото начало и след това с всичко останало.

Отговори на този коментар

gabi

moje li da napravite obrazec na sv

Отговори на този коментар

Ев

Аз съм на 20 и ще пиша първото си си-ви,нямам трудов стаж,нямам опит.Какво се очаква да напиша,ако не някакви интереси и хобита,които може да станат и професия.Все пак само едно училище ли да им дам,учих една година информатика,но няма да стигна втора и вероятно ще повтарям и това как да го обясня,предвид факта,че ще искам да работя или на смени,или два на два,така че да мога да продължа да уча.Ще Ви бъда много благодарна,ако ми помогнете.

Отговори на този коментар

Ваня Шангалова

Старая се , когато пиша Автобиография, тя да бъде удачна за съответното работно място, но правилата Ви, г-н Христов, са изключително полезни за мен!

Отговори на този коментар

Martin

Здравейте г-н Христов,
Моля да ми дадете съвет как да постъпя ,ако кандидатствам за нова работа.Редно ли е да споменавам във СV-тo (в трудовия стаж позицията,която заемам към момента и съответно фирмата или да отбележа само позицията?) Благодаря предварително!

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Като правило, искреността е най-правилната политика, Мартине.

Отговори на този коментар

Василева

Здравейте г-н Христов,
Кандидатствам за работа по една обява, публикувана в jobs.bg. В обявата е посочен телефон, на който всички желаещи могат да се обадят и директно да си запазят час за интервю. Изискват се следните документи, които да се представят на самото интервю: CV, Мотивационно писмо и препоръки от предходни работодатели. Подготвила съм всички тези документи, с изключение на CV-то. Това, което ме притеснява е допълнително изискване , отразено в обявата като “ВАЖНО и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО” – да посочим в CV-то телефони за контакти на предишните си работодатели.
Според Вас, трябва ли да се съобразя с това изискване при положение, че имам препоръки от бившите си работодатели?

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Според мен – да, съобразете се. След като са написали, че е “ЗАДЪЛЖИТЕЛНО” и “ВАЖНО”, значи искат да могат да се обадят по телефон и да попитат работодателя за Вас, ако преценят, че се налага. Което е добре, тъй като ако искат да научат повече за Вас по телефон, значи проявяват реален интерес да Ви назначат, нали така?

Отговори на този коментар

gali

как да те забележат , като си на възраст и с увреда…май на никой не се хареса?

Отговори на този коментар

Ри Бо

Здравейте, г-н Христов! Благодаря Ви за полезните съвети! Какво е вашето мнение за използването на инфографики при създаването на CV?

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Изцяло положително мнение имам към всякакви свежи и информативни форми на поднасяне на информацията, но с една уговорка – на какъв работодател се изпраща и най-вече – с каква цел. Основната цел на автобиографията е да спечели на кандидата интервю за работа. Ако работодателят (поради специфики на неговия бранш, история, манталитет) не може да разбере какво е инфографика и за какво става дума в нея, може да има риск цялото усилие да окаже по-скоро негативно влияние.

Или, действайте, но с едно наум и спрямо ситуацията.

Отговори на този коментар

Ри Бо

За мен инфографиката е един прекрасен начин да кажеш много с малко. Прекрасно систематизирана информация и лесно четима от пръв поглед, но разбира се трябва да бъде графично добре изпълнена. За да създадеш подобен тип CV трябва да имаш добра графична култура, или казано на кратко да имаш опит с графичния дизайн. Въпросът е по скоро, извън сферата на дизайна, дали подобно CV би имало същия успех, и разбира се става дума за високо квалифицирана работа. Сигурна съм че подобен тип представяне на CV би направило силно впечатление, и то положително. “Една картина казва повече от хиляда думи.”

Отговори на този коментар

Стефан

Великолепна публикация! Дано повече хора прочетат написаното и успеят да подобрят автобиографиите си.
Според мен има спорни моменти, НО… те са хубава основа за експерименти, трупане на безценен личен опит и удоволствие от постигнатите резултати :)

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Благодаря за добрите думи!

Отговори на този коментар

Николай

Здравейте г-н Хрисов,
случайно попаднах на вашият форум и съм страшно очарован от адекватните ви съвети. Казвам се Николай, на 25г. от София, завършил съм Счетоводство и Контрол /бакалавър/ и Финансов Мениджмънт и Маркетинг /магистър/, владея отлично Английски език /писмено и говоримо/ и желая да се насоча към сферата на Търговията и продажбите, но нямам опит и респективно стаж. Много бих ви бил благодарен ако имате възможност да отделите няколко минути да ме посъветвате на какво да наблегна в автобиографията си и мотивационните си писма. Да описвам ли, че нямам стаж, на какво да наблягам, какво да избягвам и въобще на къде да се ориентирам. Предварително Ви благодаря!

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Привет, Николай!

След като нямате стаж в областта на търговията и продажбите, но желаете да работите точно в тази сфера, значи следва да предприемете нещо по въпроса, за да компенсирате липсата на стаж, в противен случай в автобиографията Ви ще има празни места, които просто няма с какво да запълните в момента.

Съветвам Ви да поработите върху това. Всъщност, една такава възможност предлагам и самият аз, тъй като водя онлайн обучение по продажби в сайта ZlatniPravila.com, озаглавено “10-те златни правила за успешни продажби” и стига да искате, можете да го преминете.

Но не Ви пиша това, за да Ви агитирам да купите нещо от мен. Преминете което и да е друго обучение, прочетете книги за продажбите, с други думи инвестирайте малко в себе си и в сферата на продажбите, за да може след това автобиографията Ви да изглежда по-богата, по-съдържателна и по-атрактивна в очите на потенциалните работодатели.

Дори и да нямате стаж, а автобиографията си можете да наблегнете на други неща, свързани с продажбите – знания, обучения и т.н. Не е гаранция за това, че ще Ви наемат от първия път, но отнякъде трябва да започнете, нали?

В противен случай – какво точно предлагате на работодателя? С какво точно сте ценен за него? Защо да избере именно Вас измежду всички останали кандидати?

Отговори на този коментар

Николай

Г-н Христов,
благодаря Ви отново за безценните съвети. Имам наблюдения, че съществуват фирми, в които стажа не е задължителен, защото предлагат безплатен курс за обучение. Удачно ли е да започна в подобна фирма, да натрупам стаж, с който след време да кандидатствам за по-висок пост или в по-голяма фирма ако е нужно?

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Удачно е всичко, което Ви доближава до Вашата цел. :-)

Отговори на този коментар

Николай

Благодаря Ви за подкрепата! В момента се подготвям да тръгвам на 1 интервю. Стискайте ми палци :)

Отговори на този коментар

Даниел

Много ми хареса идеята за автобиографията.

Отговори на този коментар

Димитър Кирилов

Много коментари много нещо, но защо всички Вие, така наречени от мен ментори, не си зададете въпроса, ами какво изобщо да напишат онези младите сега завършващи студенти, които имат стаж като сервитьори, градинари, шофьори опитва ли се да оцелея, да се издържат по време на обучението си с надеждата, че в деня когато си получат дипломата ще могат спокойно, като квалифициран кадър да си намерят работа. Обаче тогава се появява другата пречка опита или уменията с които да грабнат вниманието на своя бъдещ работодател. Каква практика би имал студен работил до сега като градинар, за да може да помага на своите родители и да се образова, какъв опит би имал той сферата на счетоводството например. Защо не се опитате да се поставите на мястото на Нас младите и неопитните, които нямаме нито познати нито опит с които да грабнем вниманието на работодателя. За жалост във време на изкуствена криза никои работодател не се замисля за всички тези неща, а иска опит.
Благодаря и съжалявам, ако съм бил отегчителен на някого, но това е защото те никога не са виждали гърба на реалните неща, а са стигали само до ъгъла на отчаянието и пренебрежителният поглед на работодателите.

Отговори на този коментар

Зеки

Здравейте г-н Христов,
Искам да Ви помоля за съвети!
1. Според вас, кой вариант за кандидатстване за работа е по-успешен:
Изпращане на документите по пощата или кандидатстване по Интернет?
2. Работодателят изисква Актуална снимка – в Автобиографията ли да я приложа или е по-добре отделно?

Благодаря Ви!

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Ако искат документите Ви по е-мейл, изпратете по е-мейл. Ако ги искат по пощата – пуснете ги по пощата.

Ако и двата варианта са възможни – може би по пощата ще се отличите малко повече, но честно казано, може би няма голямо значение.

За снимката – приложете я в автобиографията си, защо не – така няма да се изгуби някъде…

Отговори на този коментар

Зеки

Здравейте,
а тези глаголи, чрез които се отличава Автобиографията може ли да ги приложа в сегашно време – Поддържам, Организирам и т.н.
дали ще е тъпо, или е по-добре да си остане следния вариант: Поддържа, Организира и т.н.?
Благодаря!

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Да, разбира се – сегашно време е отлично!

Отговори на този коментар

Йорданов

Здравейте г-н Христов!Това за 10 правила ми хареса. В момента търся работа, но всичко е през агенции. Не зная дали ги получава работодателя тъй като ги пиша на словашки а работодателите са от чужбина. Всяка страна има някакво предпочитание ьа писане на автобиография.
Още един въпрос, когато пишеш до някакъв сайт и даваш своята авто биография до тяхната информационна банка а там потенциалния работодател си я разглежда. Трябва ли тогава да се унифицира.
Благодаря.

Отговори на този коментар

цвети

добри съвети, особено този да не се ползват готови образци за автобиография и мотивационно писмо, аз досега точно това правех и нямам положителен резултат (вече половин година). Дано този път успея :)

Отговори на този коментар

Ellie

Господин Христов,

наистина въпросът как човек, който търси първата си работа да бъде забелязан беше много интересен. Освен че лично се интересувам, може би ле е лошо да ми отговорите тук за да може информацията да е полезна и за други посетители на сайта. :)

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Ellie – когато кандидатствате, покажете с какво точно ще носите полза на работодателя си, ако ви наеме, и ще сте на прав път.

Отговори на този коментар

Николай

Господин Христов,
с някои от съветите съм напълно съгласевн с вас, но има и неща с които не съм съгласен. За това сте управител в “Сита Мениджмънт Консулт”, а не в Mercedes, Hyundai или друга голяма компания – защото мислите типово. Големите компании си правят елетронна web-страница на която изрично и подробно биха желали да си попълните всички онези неща, които вие наричате глупости в съвет номер-9 и нямате взъможност да не ги попълните защото няма да ви регистрират. Друг е въпроса,че за да се започне работа в Mercedes в Германия примерно – ви искат 5 години стаж към подизпълнител на компанията или да сте работил за конкуренцията и тогава няма голямо значение дали сте написал типова автобиография или нестандартно CV – просто защото обявеното работно място ще е само за вас и конкурса ще се състои само заради вас. Тези златни правила най-вероятно са само за България и са за мникроклимата тук където безработицата е над 12,5% само по официални данни и то благодарение на добрия икономически климат в България създаден от хора даващи съвети за всичко в нашата хубава страна – Компетенцията на Мениджърите в България и начина по който се назначават HR-служители или Мениджъри са причина за един изключително неблагоприятен икономически климат за последните няколко години инвестициите са сериозно намалели и това не е от световната финансова криза….ами от управлението на всяко едно ниво в тази страна! Когато давате съвети за CV-то на тези отчаяни хора помислете и за самото интервю – все пак CV-то е документ, който отразява вашият жизнен път и развитие и не ги поставяйте в неудобна поозиция за самото интервю и днес в 21 век – хората държат да знаят какво можете, а това най-добре се показва с едно порфолио в което да се публикува матриал от проект, скица ….чертеж дори ако сте инженер с който най-добре бихте привлекли работодател.

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Здравейте, Николай!

Непонятно защо сте решили, че е едва ли не кофти да съм управител на “Сита Мениджмънт Консулт”, а не на Mercedes, Hyundai или друга голяма компания. :-) Не ми е идея-фикс да съм управител на Mercedes.

По тази причина ще подмина с усмивка някои и други Ваши подмятания – какво е мисленето ми, дали е добра идея да давам съвети на отчаяни хора и т.н. Коментарът Ви като цяло намирам за неуважителен към мен и предвид на това няма как да вляза в дискусия с Вас.

Отговори на този коментар

Христо Маринов

Добър вечер г-н Христов

Вие бяхте написали че в идеалния случай, автобиографията ще съдържа три типа информация – трудов опит и способности (1), образование (2) и вашите контакти (3). Искам да ви попитам дали винаги трябва да се започва със личната информация? след името и фамилията разбира се

Благодаря!

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Да, не е лошо след името да изпишете координатите си за контакт, за да могат да се свържат с Вас, ако се наложи. Но няма проблем тази информация да е и отдолу, ако е достатъчно видима. По принцип се поставя най-отгоре след имената.

Отговори на този коментар

Мариана

Г-н Христов,

Задължителното поле ” Заглавие” в кандидатстване по имейл, какво трябва да съдържа? Благодаря предварително!

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Предполагам, че трябва да съдържа нещо като заглавие – няколко думи за какво става дума в е-мейла.

Отговори на този коментар

Надя Борисова

Здравейте,статията ми беше много полезна и веднага ще коригирам моята ажтобиография,след наученото.
Имам,обаче един въпрос-когато искаме да кандидатстваме за стажантска програма и там изискват CV,как да я оформим и на какво да акцентираме?

Отговори на този коментар

Здравко Димов

Уважаеми господин Христов,

Моля, дайте ми адрес на е-поща, за да Ви изпратя попълнената си биография (европейски формат). Молбата ми е да ми дадете пример как да събера информацията на една страница. Сферата е чужди езици и образование, целевата работа също.

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Здравко, нямам практика да давам подобни консултации. Възможно е Европейският формат да ви възпрепятства в постигане на целите Ви да поместите всичко на 1 страница.

Отговори на този коментар

Коментирай