Маркетингови проучвания от JTN Research

от Тодор Христов в Маркетинг и продажби,Мениджмънт и лидерство

jtn research маркетингови проучванияТова, което ще прочетете по-долу е ревю на интересните услуги на българската агенция за маркетингови проучвания JTN Research.

Световната икономика се намира в процес на криза и България най-вероятно няма да остане незасегната от нея. Голям брой независими източници насочват към тази мисъл и затова, за всяка компания с амбиции съвсем не е без значение какво става на нейните пазари, какво мислят потребителите за нейните стоки и услуги и къде са най-добрите шансове за увеличаване на пазарния успех.

На всички тези въпроси всяка фирма може да получи надеждни отговори, ако провежда разнообразни пазарни и маркетингови проучвания. В България има фирми, които провеждат такива проучвания, но днес ще ви запозная с една компания, която е поставила бързината и ефективността от тези проучвания за свой основен приоритет.

За разлика от други фирми в бранша на пазарните проучвания, хората от JTN Research предлагат специализирани онлайн маркетингови проучвания, които позволяват по-голяма бързина, максимална акуратност на събираните данни и много атрактивни условия за мениджърите и собствениците на фирми, които искат да са с ръка на пулса на пазарите си, за да могат да планират аргументирано всеки свой следващ пазарен ход.

JTN Research стартира като международен доставчик на онлайн маркетингови услуги и проучвания през 2007 година. Фирмата е базирана в София и в нея работят 20 служители – социолози, статистици, маркетолози, IT специалисти, икономисти – всичко необходимо за провеждането на издържано и професионално маркетингово проучване.

Панел на JTN Research

За да ви дам представа за възможностите за маркетингови онлайн проучвания с JTN Research ще спомена малко информация за панела (от хора), с който работи агенцията.

Това всъщност са настоящи и потенциални бъдещи клиенти на фирмата, която поръчва маркетингово проучване в JTN, над 12 000 потребители от цялата страна. Всички те са се включили доброволно в програмата на JTN Research и представляват разнообразна и представителна извадка, която е сърцевината на всяко маркетингово проучване.

маркетингови проучвания jtn панел

Тези потребители са от различни пол, възраст, ниво на доход и др. и постоянно нарастват във времето, като към днешна дата представляват най-големия панел от потребители в България. Както виждате на снимката по-горе, в “готовност” за провеждане на маркетингови проучвания са още десетки хиляди потребители от много други страни, ако имате продажби или търговска активност в тях.

Как се прави маркетингово проучване в JTN Research?

Ето начинът, по който се процедира в JTN Research по отношение на работата с клиенти и провеждането на маркетингови проучвания за тях:

 1. Клиентите изпращат въпросник за онлайн проучване – тяхното виждане за нещата, какви теми ги интересуват, какво искат да разберат за пазара си, сред какви потребители биха искали да се проведе това проучване и т.н.
 2. JTN Research програмира въпросника чрез Net-MR – професионален софтуер за събиране на данни от онлайн проучвания, за който ще стане дума малко по-долу. Въпросниците могат да бъдат и многоезични, ако фирмата-клиент оперира на няколко географски пазара – JTN Research се грижи за това, също.
 3. С цел получаване на по-добър дизайн на въпросника от агенцията използват разнообразни продукти и приложения: Flash & Graphic Design, Custom ASP / PHP, .NET / Java програмиране.
 4. Преди да бъде даден ход на едно маркетингово проучване, то се изпраща на клиента за проверка и потвърждение.
 5. JTN Research разпраща покани чрез е-mail на участниците в обемистия си панел, чийто профил покрива критериите на съответното проучване.
 6. Клиентите на агенцията за проучвания получават достъп до специален интернет портал, където могат да наблюдават проекта онлайн по всяко време. Това е важен момент от цялото проучване, тъй като обезпечава обратна връзка за състоянието на пазара в реално време.
 7. В края на изследването на клиента се изпращат резултатите от проучването, в специален файл, а по желание може да се изготвят графики и доклади, както и анализ на данните.

Софтуерната платформа за маркетингови проучвания

В своята работа по провеждането на маркетинговите проучвания JTN Research ползват Net-MR – първата 100% онлайн софтуерна платформа за управление на пазарни проучвания. Платформата е със следните възможности:

 • Възможностите за програмиране на въпросници за проучванията.
 • Специализираните модерни инструменти за анализ на проучванията.
 • Наличие на платформа за онлайн панели.
 • Поддържане на клиентски портали.
 • Софтуер за проучвания интегриран с он-лайн панели.

Преди да ви насоча към няколко важни страници в сайта на агенция JTN Research, ще отбележа само, че тя е член на ESOMAR – European Society for Opinion and Marketing Research, както и на Българската асоциация по маркетинг.

А сега, ето няколко страници в сайта на агенцията, които могат да ви бъдат полезни, ако във вашата фирма имате практиката да провеждате регулярни маркетингови проучвания или тепърва обмисляте да въведете такава практика:

Признание: Този материал е платено ревю на бизнес-услугите на JTN Research – специализирана агенция за провеждане на маркетингови и пазарни проучвания онлайн.

Препоръчваме ти още:

За автора: Тодор Христов е съосновател на NovaVizia.com и управител на "Сита Мениджмънт Консулт" . Помага на умните хора и фирми да работят по-успешно, като води бизнес обучения, насочени към фирменото управление и продажбите. Води и онлайн обучение по продажби.

Кой друг иска да продава повече?
Стани по-успешен търговец за 30 дни! Виж как!
Touristika.bg: Всичко най-важно за независимия турист
Присъедини се към 6000+ умни хора, които получават най-новите статии в NovaVizia.com! Безплатно е.

  

14 коментара… прочети ги по-долу или добави един

Ицо

Дето вика един приятел – то стана като дядовата ръкавичка у нас :) Пък и скоро няма кой да се прецака да прави онлайн изследвания – условностите при тях са изключително големи все още у нас. Но ще видим. Аз съм скептик малко, пък и мнението ми за МАП (откъдето идва въпросната госпожа) не е много високо….

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Защо, Ицо, каква е основната разлика в резултатите от едно пазарно проучване, ако е офлайн или онлайн? С кого сравняваш?

Аз лично непрекъснато участвам в различни онлайн проучвания, изследвания и допитвания, например тези на Businessweek.com (Business Alliance мисля, че се казва тяхната програма за проучвания) и гледам, че към тях системно прибягват компании в неслучайни браншове.

Отговори на този коментар

Стоян Станев

И аз участвам поне в едно, две проучвания на месец и с малки изключения българските в които съм участвал са за съставяне на профил на аудиторията. Според мен са предназначени предимно да се предлагат на рекламодателите.
Много се надявам скоро да участвам в проучване при което ще ми пратят продукт и въпросник за продукта , не за мен самия :)

Отговори на този коментар

Гост

Ицо, на пръв поглед изглежда си “в час” с индустрията, ама май май не си ;)

“Пък и скоро няма кой да се прецака да прави онлайн изследвания” – защо да се прецака – за да му е по-евтино ли, или може би защото ще има по-малко грешки и ще е по-бързо съпоставено с хартиените анкетни карти или телефонни интервюта, или може би защото резултатите ще са достъпни в реално време? ;)

Явно имаш някакви наблюдения за дейността на МАП, но да правиш заключения за служители на компанията (било то настоящи или бивши) на тази база, по мое мнение е малко несериозно.

Отговори на този коментар

Ицо

@Тодор: разликите са в коректността на данните. Най-вече що се отнася до демографския профил на потребителя -> от там се определя таргета. В Интернет в България все още сме доста анонимни всички, за да знаем дали и как един човек е наистина на 21 г., с висше образование и е жена. Аз също участвам в доста изследвания като респондент (при това – български) и знам що за изследвания се правят. В англосаксонския свят това е утвърдена практика, но там пенетрацията на Интернет е над 50%, хората го ползват много по-често, панелите се радват на страхотна популярност. Но за мен – ще трябва да минат поне още 4-5 години преди този вид рисърч да пробие в страната, най-вече ние нямаме подготвени рисърчъри, които да познават едновременно и маркетинговите изследвания, и интернет спецификата като цяло….
@гост – не искам да обидя госпожата или да омаловажавам работата на хората от МАП – просто познавам хора, които са работили/работят там и които не правят разлика м/у спонтанна и подпомогната познатост. Виждал съм въпросници на МАП (бях им респондент) и мога да кажа, че са под всякаква критика.
Онлайн изследванията у нас за мен лично са хвърлени пари на вятъра – особено що се отнася за най-доходоносния (от гледна точка на марк. агенции) бизнес FMCG-то…

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Аз благодаря за това уточнение, Ицо. Искам да взема отношение в качеството си на ползвател на пазарни проучвания в близкото минало, не на респондент.

Като мениджър, разглеждащ и анализиращ резултатите от разнообразни пазарни проучвания, струващи 4 и 5 цифрени суми, никога не съм се замислял дали панелът се състои от точно XXX или YYY души (няма как да знам, без значение онлайн или офлайн е проучването) и дали един или друг конкретен човек от него е в една или друга възрастова група, пол, град и т.н.

По-скоро, винаги са ме интересували обобщените данни, цялостната картина. Да, може би е възможно някъде в онлайн проучванията да съществуват леки неточности по отношение на демография или други параметри на изследването, в т.ч. и някои от отговорите да не са изобщо коректни, но това лично за мен са напълно нормални неща, в рамките на допустимата грешка.

Разбира се, много зависи за какво точно проучване или изследване става дума, какво иска да постигне клиентът с него, кой го организира и т.н. – това без съмнение са важни неща.

Но ако едно проучване може да ми донесе същата ефективност срещу по-малки разходи и с по-висока бързина на провеждането му, няма проблем да заложа на него, ако можех да избирам.

Отговори на този коментар

Ник

Като учих статистика ми казаваха, че изследвания по Интернет е трудно да бъдат определени като представителни, защото не всички българи имат достъп до интернет или пък достъп до телефон. Те са представителни, но за всички Българи, който ползват Интернет, а не “…представително за България…”.

Колкото до качеството на данните – щом се плаща на респондентите то и отговорите им може да не са “честни”.

Аз още се мотам с моя anketa.bg който искам да направя хостинг на анкетни проучвания, ама да видим :)

Отговори на този коментар

AZ

В момента следвам Маркетинг и се интересувам много от всичко в тази област. Проучванията са нещо необходимо и със сигурност биха влезли в моя маркетинг микс за в бъдеще. На 23 съм и за нищо на света не бих предпочел нещо което е офлайн пред онлайн. Мисля, че това е бъдещето. В западна европа онлайн проучванията отдавна са водещи на пазара. Само въпрос на време е това да стане и в България.

Отговори на този коментар

Ицо

Ник изказва един от моите най-сериозни доводи, макар че не всички потребители в страната са таргет. За онлайн проучване таргета на продукта/ услугата трябва да е обвързан на 90-100% с интернет – иначе (почти) няма смисъл…Иначе цената е почти една и съща за България, т.е. единствения коз на онлайн проучванията са бързината. Аз съм първия човек, който ще ползва само онлайн проучвания (правя го и в момента за някои неща), но когато съм убеден, че ще имат ефективността на офлайна. Все пак живеем в България…

Отговори на този коментар

Свилен

Едва ли има нужда от подобен спор дали он-лайн проучванията са “по-обективни” или не от оф-лайн. Просто статията е перфектен пример за това как един влиятелен специализиран блог може да се използва като комуникационен канал между компанията и нейните потенциални клиенти. За което моите поздрави!

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Благодаря, Свилен. :-)

Отговори на този коментар

Ицо

Свилен е много прав…
Но все пак (мисля, че Сократ го беше казал) “Истината се ражда в спора” :)

Отговори на този коментар

Цветан Дичев

Да, май Сократ го е казал, но не съм 100% сигурен (преди няколко седмици ме изпитваха за него по философия). Също така е казал, че човек е истински мъдър тогава, когато знае, че не знае нищо. :P

Мисълта е тази, която прави нещата такива – Шекспир.

Отговори на този коментар

GaN

Ех, изпревариха ме. Аз мислех да правя такава ангенция :) Но понеже Ицо е доста прав (с леки уточнения и допълнения) съм леко спокоен :) Сега ще кажа нещо грубо :) – Няма значение кой какво си мисли за онлайн изследванията – Ицо ви е казал част от нещата и то доста добре :)

Иначе кой не би се съгласил с:

“Просто статията е перфектен пример за това как един влиятелен специализиран блог може да се използва като комуникационен канал между компанията и нейните потенциални клиенти. За което моите поздрави!”

:)

Отговори на този коментар

Коментирай