Интервю за работа

от Тодор Христов в Професионални умения

Нека си представим, че сте съставили перфектна автобиография (cv) и убийствено мотивационно писмо и тези два документа толкова са впечатлили потенциалния ви работодател, че той е решил да ви покани на интервю за работа.

Може би е време за празнуване? Нищо подобно!

Не се радвайте прекомерно, а се концентрирайте, защото ви предстои най-важната част от похода ви към мечтаното работно място – блестящото представяне по време на интервюто за работа и неговото спечелване.

Съществуват десет важни правила, които могат да ви помогнат много за отличното ви представяне в интервюто за работа. Ето кои са тези правила:

1. Поставете си цели за интервюто

Много неща в живота, които правим почиват на някакви цели, които сме си поставили. Колкото по-точно дефинираме целите си, толкова по-фокусирани и последователни сме в постигането им.

Същото е и с интервюто за работа. Ако не си поставите цели преди да влезете в офиса на работодателя си и просто си кажете “Чакай да отида да си поговорим, пък дано ме одобрят”, рискувате да съсипете целия си труд по съставяне на CV и мотивационно писмо.

Вместо това, отделете си малко време и помислете какви цели искате да постигнете на срещата с потенциалния ви работодател. Само на база целите, които си поставите можете да изградите и стратегия за представянето ви на интервю. Но без цели стратегия няма как да има!

Ето някои възможни цели, които бихте могли да си поставите:

 • Да направите благоприятно първо впечатление
 • Да получите представа за работодателя, както и кой ще взема решението за наемане
 • Да откриете обща тема за разговор
 • Да научите името на човека (хората), за когото бихте работили
 • Да разберете дали работата и работодателят задоволяват вашите потребности
 • Да откриете какво търси работодателят и да представите вашите способности като решение на проблемите му
 • Да задавате смислени въпроси, които да разкрият искрения ви интерес към работодателя и длъжността
 • Да демонстрирате, че сте равноправна страна в преговорите
 • Да минимизирате потенциалните негативни впечатления

В зависимост от целите, които изберете, ще можете внимателно да се подготвите за представянето си в хода на интервюто. Но ако нямате дори и една цел, тогава най-вероятно ще импровизирате, но това не е за всеки и не винаги е най-доброто решение.

Така че, определете си цели!

2. Подгответе се

Огромен брой кандидати за работа пропускат да се подготвят добре за интервюто, което им предстои, след което оставят бледи или буквално лоши впечатления за себе си в очите на интервюиращия. Ако не искате да сте като тях, задължително отделете време за подготовка.

Подготовката за интервюто включва три етапа:

1. Събиране на информация за работодателя

Преди да се срещнете с представител на фирмата-работодател, научете повече за него. Съберете всяка информация, която можете да откриете, например от:

 • Фирмения сайт на работодателя
 • Форуми и блогове в интернет
 • Пресата – статии във вестници и списания
 • Познати и приятели
 • Бивши и настоящи служители във фирмата
 • Всякакви други канали за информация

Информацията, която получите ще е безценна, тъй като тя ще ви даде поглед върху това:

 • Какви са продуктите и услугите на фирмата
 • Каква е нейната история, настояще и прогнозируемо бъдеще
 • С каква репутация е фирмата
 • Къде се намира в бранша си фирмата
 • Кои са нейните най-сериозни конкуренти
 • Какви са основните проблеми и предизвикателства в бранша на фирмата

2. Събиране на информация за вакантната длъжност

Със сигурност, вие вече имате някаква представа за длъжността, за която кандидатствате, иначе едва ли бихте подали автобиография и мотивационно писмо (или?)

Все пак, в обявите за работа не винаги всичко е написано подробно и изчерпателно, затова е важно да се подготвите с възможно повече информация за длъжността, преди да влезете на интервюто, в което ще се борите за нея.

Основните канали за информация относно длъжността освен самата обява са:

 • Специализирани, браншови издания
 • Познати и приятели
 • Бивши и настоящи служители във фирмата, които познавате или ваши познати и приятели познават
 • Длъжностни характеристики, които можете да откриете и в интернет. Бъдете осторожни с този канал – може да е полезен, но ако длъжностните характеристики са от “готовите” – няма да ви свършат кой знае каква работа.
 • Всякакви други канали за информация

Информацията, която получите ще е безценна, тъй като тя ще ви даде поглед върху това:

 • Кои са ежедневните дейности и задачи, които са присъщи за длъжността
 • Кои са нестандартните, необичайни трудности и предизвикателства пред длъжността
 • По какви задачи работи отделът (звеното), в който ще работите и кои са основните проблеми, с които се сблъсква той
 • Кой ще бъде вашият шеф
 • Кои ще са вашите колеги

Много е възможно да не успеете да съберете известна част от информацията както за работодателя, така и за длъжността, ако например кандидатствате в малка и неизвестна фирма или ако нямате кой знае каква мрежа от контакти.

Не се отчайвайте – колкото, толкова! И малкото информация, с която разполагате може да ви бъде полезна. Но ако не отделите време за подготовка – няма да разполагате с нищо!

3. Подготовка за личното ви представяне в хода на интервюто

Това е третия етап от подготовката ви за интервюто, след подготовката с информация за работодателя (1) и длъжността (2).

В практически план, това означава да обмислите внимателно как да постигнете целите си (правило #1 по-горе).

Ако целта ви е бързо да създадете положително впечатление, помислете си какво ще кажете още като влезете в стаята за разговори.

Ако целта ви е да съберете повече информация за работодателя и длъжността, обмислете кои точно въпроси ще зададете, кога и в каква последователност.

Ако целта ви е прикриете някои страни от професионалния си живот, за да минимизирате негативните впечатления, които те могат да породят – решете как точно ще сторите това, както и какъв резервен план да приложите, ако все пак се наложи да дадете обяснение (например, да отговаряте на въпроса защо сте били уволнени в предишна фирма).

Сами виждате, че подготовката е немислима без правилното поставяне на цели. Ето защо, не гледайте на целеполагането като на нещо абстрактно или безполезно – само с цели можете да направите и целенасочена подготовка, която да ви улесни в разговора по време на интервюто.

3. Създайте страхотно първо впечатление

Много експерти в комуникациите твърдят, че първите 30 или 60 секунди са решаващи за изграждането на мнение кой е човекът срещу нас.

Ако това е вярно (а моят личен опит също го потвърждава), то вие имате за задача да извоювате първата си малка победа в интервюто за работа, при това преди то изобщо да е започнало. Задачата е да създатете страхотно първо впечатление само за 60, а най-добре – за 30 секунди.

Няма страшно – това всъщност е лесно. Вижте какво трябва да сторите:

1. Облечете се подобаващо

Да, знам, че може да ви звучи елементарно, но имам причини да направя този акцент, тъй като и до днес процентът на неподходящо облечените хора за интервю е твърде висок.

Запомнете правилото, че следва да сте облечени така, както предполагате, че ще е облечен интервюиращият или една стъпка по-високо от него.

Или, ако се явявате на интервю в офис на известна компания и знаете, че ще се срещате с делови хора, костюмът, ризата и вратовръзката са задължителни, ако сте мъж, както и деловият, изчистен работен костюм, ако сте жена.

Ако обаче кандидатствате за готвач в заведение за бързо хранене, панталон и риза биха били достатъчни в най-претенциозния случай, а ако сте жена – по-свободни, спортно-елегантни дрехи, защо не в светъл цвят, ако сезонът и гардеробът ви го позволяват (светлото е свързано с чистота и хигиена, каквато е нужна и при готвенето).

Специално за облеклото и външния вид ще поговорим в друг материал, но важен е принципът – облечете се както събеседника си или една стъпка “по-високо” от него.

2. Бъдете точни за интервюто

Ако се явявате на разговор с предварително определен точен час – бъдете точни!

Присъствието ви в уречения час е първата стъпка към създаване на страхотно първо впечатление. Никой не обича, когато другата страна закъснява, най-малко обичат това работодателите.

Препоръчвам ви така да организирате пътуването си, че да сте пред сградата на работодателя най-малко 15-20 минути преди часа за интервюто, както и да сте пред вратата за интервю (при секретарката или друг сътрудник) най-малко 5-10 минути преди интервюто.

3. Бъдете наблюдателни

Пристигането ви 15-20 минути преди срещата ви ще ви помогнат да се поуспокоите от бързането за вашата среща, да нормализирате пулса си и да се настроите психически.

Последните 5-10 минути вътре в помещенията на фирмата ще ви помогнат да добиете преки впечатления за това каква е работната среда, как изглеждат хората, които работят във фирмата, как са облечени, какъв език използват.

Аз лично съм отивал на интервюта за работа поне 15 минути по-рано, които съм използвал както за нещата, описани току що, така и за събиране на следната важна информация:

 • Модерно ли е обзавеждането или е икономично, вехто, евтино?
 • Подредено ли е, чисто ли е, уютно ли е в коридорите и помещенията на фирмата? Това се забелязва бързо и говори много за бъдещата атмосфера, както и за манталитета на много собственици на фирми.
 • Звънят ли телефоните на секретарката (нерядко съм изчаквал в приемната при нея)? Ако звънят – значи във фирмата има работа, ако мълчат – лошо.
 • Какво мисли секретарката за фирмата, за работното място, за което кандидатствате и дори за шефа си? Ще се учудите да разберете колко много неша можете да узнаете от една секретарка само за 10 минути разговор с нея.
 • За какво говорят служителите в коридорите, как са облечени, използват ли определен професионален жаргон, усмихнати ли са? Всичко това са безценни сигнали, които могат да помогнат много в хода на интервюто, което предстои след минути.

Цялата тази информация ми е помагала много за правилната настройка за самото интервю. Благодарение на нея съм получавал шанс да направя удачно встъпление в разговора, което да “стопи леда” и незабавно да накара интервюиращият да ми обърне по-голямо внимание.

4. Ръкостискане и невербална комуникация

Ако интервюиращият ви подаде ръка за ръкостискане, възползвайте се от това, за да “стопите леда” и отговорете с умерено енергично, умерено силно, умерено ентусиазирано ръкостискане. Ключът тук е думата “умерено” – нито много силно, нито много слабо, нито прекалено енергично, нито прекалено вяло.

Невербалната ви комуникация в първите 30 или 60 секунди е от критична важност. Освен ръкостискането, тя ще се изразява в усмивка, в зрителен контакт с интервюиращия, във вердо, бодро настроение.

Помнете – вие сте на интервюто за работа за да го спечелите. Нека всичко във вас говори за това.

5. Първите думи

Първите ви думи, които ще изречете в самото начало на интервюто вероятно ще бъдат поздрав. Не забравяйте да поздравите – знам че звучи елементарно, но съм виждал кандидати за работа, които просто влизат в стаята мълчешком, със свити рамене и чакат някой да им каже нещо.

Ако интервюиращият първи ви поздрави – поздравете го и вие, но ако не ви поздрави – поздравете първи.

Възможно е да решите, че искате да направите силно първо впечатление чрез специална фраза (фрази, изречения), която да изречете веднага след поздрава.

Тук няма да се спираме подробно на това (ще бъде сторено в специален за целта материал), но такива специални фрази са напълно възможни за употреба. Какви точно да са те зависи от ефекта, който искате да постигнете (целите ви), както и от информацията, с която разполагате (подготовката ви).

4. Оставете интервюиращият да зададе тона на интервюто и се адаптирайте спрямо него

Това златно правило в продажбите важи с пълна сила и тук. В самото начало на разговора следва да изчакате интервюиращия да зададе пръв тона на разговора.

Тонът на разговора може да бъде весел, строг, делови, неформален, бавен, бърз и т.н. Това зависи от интервюиращия – вие сте на негова територия.

Използвайте първите секунди и минути на срещата си, за да прецените какъв е предпочитаният от интервюиращия тон и се адаптирайте незабавно към него, дори и тонът да не ви харесва. По-късно в хода на интервюто можете да направите опити за промяна в тона.

Ако интервюиращият ви покани да разкажете накратко за себе си – направете го, вместо да настоявате да чуете първо каква е заплатата или за каква точно работа става дума.

Ако интервюиращият започне да ви разказва за вакантната длъжност – пригответе се да го изслушате, вместо да нервничите, че не ви се дава възможност да “блеснете” още в самото начало.

Разбирате идеята ми – адаптирайте стила си на комуникация с този на отсрещната страна в началото на интервюто за работа. Това ясно ще покаже, че сте зряла и консенсусна личност.

5. Направете перфектна презентация

В по-голямата част от случаите в интервютата за работа ще ви се наложи да представите себе си в рамките на няколко минути малко след първоначалното разменяне на поздрави и любезности.

Това е вашият шанс да затвърдите перфектните впечатления, които сте създали с автобиографията, мотивационното писмо и първите 30-60 секунди от появата си “на живо”.

За перфектното представяне в хода на изложението ви в интервюто за работа също ще говорим в детайли в бъдеще, но ето само някои от най-важните правила, които е добре да спазвате:

 • Открийте два или най-много три най-важни момента във вашата автобиография, за които смятате, че са пряко свързани с вакантната длъжност и акцентирайте именно на тях.
 • Непрекъснато (пряко и косвено) съпоставяйте постиженията си с длъжността, за която кандидатствате.
 • Споменете за реални приноси в бившите ви местоработи – какво сте правили, какви резултати сте постигнали.
 • Говорете в цифри и проценти винаги, когато можете.
 • Бъдете ентусиазирани.
 • Излъчвайте позитивност.
 • Говорете стегнато и по същество, без излишни словоизлияния или детайли.

6. Следете невербалното поведение – както на интервюиращия, така и вашето собствено

В хода на интервюто за работа няма да има само говорене, но и невербално общуване между вас и интервюиращия. Тази невербална комуникация е не по-малко важна от вербалната – не я подценявайте нито за миг и я следете непрекъснато.

Следенето на невербалното поведение има две измерения:

1. Вашето собствено невербално поведение

Ето няколко съвета в това отношение:

 • Поддържайте зрителен контакт с човека срещу вас
 • Усмихвайте се по-често
 • Избягвайте да скръствате ръце на гърдите
 • Не барабанете с пръсти по масата
 • Не дрънкайте с монети в джоба
 • Не си клатете краката
 • Не се въртете на стола (ако е на колелца)
 • Не си “играйте” с химикал или друг предмет в ръцете си
 • При възможност, не сядайте от другата страна на масата, точно срещу интервюиращия (това е физическа преграда, които пречи на сближаването в хода на интервюто за работа)
 • Водете си бележки (!) за по съществените моменти, които чувате за вакантната длъжност по време на интервюто

2. Невербалното поведение на интервюиращия

От критична важност по време на интервюто е да следите невербалното поведение на интервюиращия. То може да ви даде много повече информация от думите и фразите, които ви казва човекът срещу вас.

По-конкретно:

 • Внимавателно ли ви слуша интервюиращият или по-скоро е разсеян?
 • Усмихва ли се или е прекалено сериозен?
 • Накланя ли тялото си към вас (ако сте успели да седнете близо до него без физически прегради помежду ви) или по-скоро “бяга” назад?
 • Какъв е тонът и интонацията му – по-скоро свойски, “заговорнически”, или по-скоро официален и сух?
 • Поглежда ли часовника си или дава сигнали, че иска да говори с вас още?
 • Гледа ли ви в лицето, когато ви говори?
 • Кима ли в знак на съгласие?
 • Обажда ли се по телефона и говори ли по GSM-а си?
 • Води ли си бележки?

Всички тези, а и много други невербални сигнали могат да ви ориентират как върви интервюто.

Ако откривате повече позитивни невербални сигнали в интервюиращия – продължавайте представянето си в същия стил.

Но ако забелязвате негативни невербални сигнали, трябва да смените тактиката, тъй като вероятно нещо куца. Подходящи начини за промяна на тактиката са например да спрете да говорите и да зададете въпрос (ако забелязвате оттегчение или разсеяност), или да извършите някакво действие от типа “Нека ви покажа оценките си по най-важните предмети в университета” или “А сега, нека ви разкажа какво спечели фирмата ми от това…”

Разбирате идеята – установите ли по невербалното поведение на интервюиращия, че интервюто не върви добре за вас – незабавно променете нещо във вашето поведение.

7. Задавайте правилни въпроси

Задаването на въпроси е изключително важен момент в успешните продажби. И тъй като в интервюто за работа вие “продавате” себе си, следва задължително да вземете на въоръжение този ефективен способ!

Когато става дума за задаване на въпроси, нямам предвид безразборно да задавате внезапно хрумнали ви въпроси. Разбира се, ще има и такива, но най-важните въпроси, които трябва да зададете следва да са подготвени от вас още на етапа на вашата подготовка за интервюто (правило #2).

Задаването на въпроси освен, че ви помага да съберете информация от интервюиращия, показва ясно, че вие проявявате интерес към длъжността, искате да узнаете повече за нея, вълнувате се от предизвикателствата, които тя ще ви даде. Това е мехлем за ушите на всеки работодател.

Ето защо, подгответе си предварително кратък списък с конкретни въпроси. Всяко интервю е различно, затова и този списък ще е различен за всяко интервю, на което се явявате. Така или иначе, съставете следния примерен списък:

 • Кои са най-често срещаните проблеми в работата (продажбите, производството, рекламата, дистрибуцията или др.) с които ще се сблъскваме?
 • Къде се намира тази длъжност в общата организационна структура?
 • С каква отговорност разполагам?
 • Как ще работим по отношение на ежедневната работа?
 • Какви промени предвиждате да се случат във фирмата ви през следващата година?

Освен, че проявявате интерес чрез задаването на въпроси, вие правите и още нещо изключително важно – акцентирате на ценността, която носите за работодателя, тъй като отговорът на интервюиращия за вас ще е шанс да изтъкнете по елегантен начин определено ваше предимство, което ще е полезно за решаване на проблемите на работодателя.

Един полезен тактически съвет – когато задавате въпросите си, използвайте първо лице множествено число:

 • Как ще работим по отношение на…
 • Кои са проблемите, с които ще се сблъскваме
 • Как ще процедираме, когато…

Забелязвате ли, става дума за “Ние”, за “Нас”, а не за “мен”, “аз”, “вие” или “фирмата”. Това сближава, акцентира върху факта, че вече мислите за общото си бъдеще с фирмата, не само за вас.

8. Отговаряйте блестящо на въпроси

По време на интервюто за работа със сигурност ще ви бъдат зададени различни въпроси. Следва да имате подготовка и увереност да им отговорите по блестящ начин.

Това може да стане само, ако сте отделили достатъчно време за подготовката ви за интервю (правило #2), както и ако сте си определили достатъчно добре целите за интервюто (правило #1).

Какви въпроси е вероятно да ви бъдат зададени? Най-различни, в т.ч. и много тъпи въпроси за интервю, но тъй като те варират в широк диапазон, по-долу ще говорим само за смислените въпроси за интервю.

Следва да имате предварителна нагласа и подготовка да дадете блестящ отговор на следните въпроси:

 • Защо искате да напуснете сегашната си работа? (ако в момента работите на друго място)
 • Защо напуснахте последната си месторабота? (ако в момента не работите другаде)
 • Какви бяха задълженията и отговорностите ви?
 • Кои бяха любимите ви предмети в университета? (ако току що сте завърпили)
 • За колко служители отговаряхте пряко и как работехте с тях? (ако сте били мениджър в предишна месторабота)
 • Какво ви мотивира в работата?
 • С какви хора предпочитате да работите?
 • Кои са най-големите ви успехи?
 • Кои са най-големите ви неуспехи?

Част от тези въпроси ще имат за цел да уточнят някои моменти от автобиографията ви. Други – да проверят уменията ви за общуване и аргументация. Трети – просто да установят мирогледа ви по определени теми.

Каквито и да са въпросите обаче, вие следва да имате предварително подготвени отговори. Ако решите да импровизирате “на момента”, може и да не дадете най-блестящия отговор. Така че, подгответе се.

“Предварително подготвени” отговори обаче не означава “готови” отговори, които на всяка цена трябва да използвате. Бъдете гъвкави – ако някой от отговорите, които предварително сте си приготвили не се вписва в цялостното развитие на интервюто – сменете тактиката и използвайте друг отговор вместо това.

В допълнителен материал ще поговорим специално за въпросите и отговорите по време на интервю за работа.

9. Преговаряйте!

Нека си представим, че всичко до тук в интервюто за работа върви гладко – представили сте се добре, внушили сте, че сте ценни, отговорили сте на всички въпроси, получили сте необходимата ви информация относно вакантната длъжност.

Вероятно тук е момента (освен ако нямате покана за второ интервю, което също е напълно възможно) да стане дума за възнаграждението. Следва да сте готови за този момент, като още в процеса си на подготовка да сте изяснили пред самите себе си как ще действате.

Няколко правила, които могат да ви бъдат от голяма полза по отношение на възнаграждението:

1. Никога не казвайте първи цената си!

Това златно правило на продажбите важи с пълна сила и за интервюто за работа.

Правете, каквото ще правите, но избягвайте да назовавате първи цената си (парите, които искате). Вместо това, съвсем спокойно попитайте първи какво е възнаграждението, което се предлага за длъжността, за която кандидатствате.

Това ще ви помогне да избегнете неприятната ситуация да споменете първи сума, която всъщност е далеч по-малка от сумата, която интервюиращият е възнамерявал да обяви.

2. Ако все пак интервюиращият поиска да чуе каква заплата очаквате, не казвайте!

Разберете ме съвсем правилно – не ви съветвам да се “запънете” и в никой случай да не казвате цената си. Това, което ви препоръчвам е, независимо, че изрично са ви попитали какви пари очаквате, да не казвате първи.

Направете опит да се измъкнете с “И все пак, какво е възнаграждението, което върви с тази длъжност във фирмата?” или (с подкупваща усмивка) “Вижте, аз може да очаквам и 1 милион, но предполагам че в момента сте готови да ми предложите по-малка сума. В какви рамки варира тя?”

По този начин получавате допълнителен шанс да принудите интервюиращият първи да свали картите и да назове цифра.

Лично аз съм използвал тактиката от последния ми пример от гледна точка на интервюиращия. Питал съм кандидати какви пари очакват за въпросната работа, но те не са искали да ми казват.

Тогава съм се измъквал по същия начин, както съветвам да се измъкнете и вие, само че с обратен знак:

Вижте, питам ви относно очакванията ви за заплатата, тъй като може да се окаже, че очаквате да получавате 1 милион, но сами разбирате, че няма как да покрием подобни очаквания.

Защо просто не назовете парите, които приблизително очаквате от нас? (следва сърдечна и непринудена усмивка)

Обикновено кандидатите за работа са се предавали след този въпрос и са назовавали цифрата си – някои като точна сума, други – в граници от типа “600-800лв.” или “400-450лв.”

Това отвежда до третото правило по отношение на преговорите за възнаграждение:

3. Когато сте принудени да кажете цената си, кажете я като точна сума

Най-общо казано, имате два варианта – да кажете цената си като точна сума, или в диапазон “от-до”. Съветвам ви да направите първото и да избягвате второто.

Знам, че ще се намерят хора, които да оспорят това и които ще кажат “По-добре е да кажем, че очакваме заплата в диапазона 500-700лв., за да се презастраховаме и “улучим” по-точно”.

Моята логика е друга – когато човек назовава точна сума, той показва, че знае много точно цената си. Точната сума демонстрира, че сме наясно какво точно искаме от тази работа и знаем точно срещу какви (сериозни) усилия ще получаваме тези пари.

Моментът е психологически и много тънък, но ако решите да използвате съвета ми да назовавате точна сума, според мен ще постъпите правилно.

4. Когато работодателят първи назове цифри и си служи с диапазон “от-до”, ориентирайте се към горната част на предложението му.

Ето един пример от моята практика. Преди години разговарях за една длъжност с управителя на една фирма. Когато стана дума за заплатата, аз първи го попитах “За какво възнаграждение става дума?” и той ми отговори “За 1500-2000лв.”

Моят отговор бе “2000 звучи добре”. Управителят ме погледна, помисли 3 секунди и каза “Добре”.

Надявам се, всичко е ясно тук.

5. Никога не приемайте първата предложена сума веднага

Дори и сумата да ви харесва, не изпадайте в делириум и не показвайте емоциите си. По-добре кажете, че ще обмислите предложението и че ще коментирате до ден-два.

Това време ще ви е необходимо сериозно да помислите (за последно) искате ли да започнете работата, за която кандидатствате и дали парите ви устройват.

Направете този анализ, защото най-глупавото нещо ще бъде да прибързате, да приемете незабавно атрактивната сума, която ви се оферира, след което след 3 месеца да ви се иска да напуснете и да установите, че е можело да забележите минусите на работата (шефа) и по-рано, още в хода на интервюто, ако не бяхте бързали толкова.

6. Преговаряйте, преговаряйте, преговаряйте

Преговорите са естествена част от едно интервю за работа. Учудващо е колко много хора не се възползват от тях.

Винаги, когато можете, преговаряйте за заплата, дори и ако интервюиращият ви обяви, че заплатата е фиксирана за фирмата и че няма как да я промени.

Ако вашите цели се разминават с обявената сума, но въпреки това работата ви интересува и сте оставили чудесни впечатления за себе си до този момент в хода на интервюто (т.е. ако сте спазвали всички стъпки досега) – преговаряйте!

Никога не казвайте “Не!” на работодател, когато става дума за възнаграждение. Ако офертата не ви харесва, но усещате, че с известно усилие тя може да бъде повишена с 10, 20 или дори 30% – поискайте време да обмислите предложението и след ден-два обявете какви са вашите очаквания.

Ако сте се справили перфектно до този момент и сте успели да подчертаете с какво сте ценни и полезни за фирмата, напълно възможно е предложението ви да бъде прието отчасти или напълно, което ще е успех за вас.

Ако офертата за заплата ви се струва ниска и възможностите за преговори са изчерпани, опитайте да преговаряте за бонуси при постигнати резултати или за допълнителни (но важни) придобивки.

В този случай е важно придобивките наистина да са важни. Например, мен не би ме впечатлила придобивката “служебен GSM” – то е все едно да ми кажат, че ще имам и служебно бюро, служебен стол и служебно кошче за боклук.

Търсете съществените придобивки, които имат смисъл за живота ви в момента. Но нека го кажем ясно – акцентът следва да е преди всичко върху заплатата и бонусите, а по-малко – върху придобивките, макар че някои от тях могат да бъдат на наистина значителна стойност.

10. Завършете с активно действие

В края на интервюто задължително следва да завършите с предложение за действие. Това става чрез т.нар. “затварящи въпроси”. Те имат за цел да “затворят” интервюто, т.е. да приканят интервюиращия към конкретно действие. За това говори и Пол Слоун в статията си “Как да проведем най-доброто си интервю за работа”.

Затварящите въпроси се задават в края на интервюто, когато всички теми са изчерпани, когато сте разказали всичко необходимо за себе си и сте получили нужната ви информация.

В подобен момет е жизнено важно да “затворите” с въпрос, като например:

 • Ще ме наемете ли?
 • Какво още бихте искали да знаете за мен, за да ме назначите?
 • Кога смятате, че ще вземете решението си?

Много хора пропускат този момент и не затварят интервюто, след което то завършва някак неясно и мъгляво, с нещо от сорта на “Ами добре, благодаря, че дойдохте да се запознаем, ще ви се обадим, ако преценим…”

Вместо това, просто затворете с въпрос и приканете към конкретно действие, било то получаване на ясен срок за вземане на решение за назначаване, информация какво още трябва да покажете за себе си, за да ви наемат или директно да ви назначат веднага в края на интервюто (и това е напълно възможно).

Успех!

Препоръчваме ти още:

За автора: Тодор Христов е съосновател на NovaVizia.com и управител на "Сита Мениджмънт Консулт" . Помага на умните хора и фирми да работят по-успешно, като води бизнес обучения, насочени към фирменото управление и продажбите. Води и онлайн обучение по продажби.

Кой друг иска да продава повече?
Стани по-успешен търговец за 30 дни! Виж как!
Touristika.bg: Всичко най-важно за независимия турист
Присъедини се към 6000+ умни хора, които получават най-новите статии в NovaVizia.com! Безплатно е.

  

Comments on this entry are closed.