100% сигурен начин да изгубите много пари

от Тодор Христов в Маркетинг и продажби

Феноменът За пореден път се убеждавам, че на огромната част български собственици на фирми, на мениджърите им по продажбите, както и на редовия търговски персонал съвсем не им е ясно как да се грижат за клиентите си. Тази тяхна неяснота им коства загуба на много пари.

В същото време, непрекъснато слушам оплаквания на подобни собственици, мениджъри или търговци колко трудно било да се продава, колко “тесен” бил пазарът, колко голяма била конкуренцията, как потребителите били неплатежоспособни и т.н. и т.н…

Не искам да слушам повече такива оплаквания! Защо ли? Защото много от хората, които се оплакват, имат крещящ дефицит от елементарни умения за продажби, от умения за грижи за клиента, от умения за справяне с оплаквания. И ако преди десет години можеха да кажат не без основание “Ами така е, ние сега се учим на бизнес”, то днес подобни оправдания просто не ме интересуват.

Ще илюстрирам твърдението си с поредния пример, с който се сблъсквам тези дни.

Идва зима. Нуждаем се от повече отопление. Една от алтернативите е отопление чрез климатик.

Отиваме в представителството на една от най-известните фирми за търговия с климатици у нас – “Еко Клима” (продаващи небезизвестните климатици “Осака”).

Офисът на “Еко Клима”, който е и магазин с изложени модели, е много лъскав – скъп теракот, специални зелени тонирани стъкла, луксозна PVC дограма, скъпа офис мебел, компютри и монитори с течни кристали, продавачки с фигури на модели… Вложени са средства, спор няма, супер!

Проучваме моделите, условията за доставка и монтаж, цена. “Опарен” от горчив опит, питам за абсолютно всички неща във връзка с покупката. Кое колко струва, за кое още трябва да се заплати… всичко, за което мога да се сетя.

Избираме не един – два климатика. Плащаме на място сериозна сума. Записват ни за доставка и монтаж след един месец, защото “Това са възможностите, монтажните групи са с много натоварен график дотогава. Всички чакат.” ОК, ще почакаме един месец, времето е все още топло.

Настъпва уречения ден. Монтажната група на “Еко Клима” пристига.

- Господине, вие сте на 5-тия етаж и нямате асансьор. Трябва да си качите климатиците горе. Можем и ние да го направим – срещу 3лв. на етаж, на климатик. Общо за двата климатика – 30лв. Няма безплатно качване на климатиците съгласно условията ни за доставка и монтаж.

- 30 лева за качването на два климатика на петия етаж?! За първи път от вас чувам такова нещо. В офиса преди месец не ни казаха нищо за това, макар че изрично попитахме какви други разходи могат да се появят във връзка с нашата покупка. Все пак – добре! Ето парите.

30лв. са платени. Климатиците са качени. Монтажът започва.

Настъпва невероятен хаос и мръсотия – разбиват стените с канго. Монтажниците газят навсякъде с мръсните си обувки в чисто новия, ремонтиран из основи апартамент. Навсякъде – прах и пушилка. Кипи труд. Един от “майсторите” си подсвирква бодро “Цмокни ме, цмокни ме…”

В крайна сметка, климатиците са монтирани. По случайност, в съседната стая работи друг майстор, повикан за друга работа. Добре че е той, за да замаже и заличи зейнала дупка в стената, плод на усилията на монтажниците да разбият стената на неправилно място.

И така – всичко е готово. На клиентите на “Еко Клима” им остава само да пуснат климатиците в електрическата мрежа и те да заработят. Ето как:

Ефектът

Оказва се, че кабелът на климатиците марка “Осака” е дълъг 1,20 метра, т.е. напълно недостатъчно, за да бъде включен в който и да е средностатистически контакт, в средностатистически апартамент.

Ето и близък план на феномена “Осака”:

Феноменът

Или, за да работи климатик с марка “Осака”, имаш нужда от разклонител, който виси точно по този начин по средата на стената, на една педя под ключа за осветлението!

- Но какво е това? Така ли ще виси този кабел?? Та той не стига до контакта. Как ще пуснем климатиците?

- Господине, така идват климатиците директно от Сингапур. Това е! Ако искате, отидете до магазина, закупете си по-дълъг кабел и срещу заплащане ние ще ви го сменим. Ако искате, удължете си кабела сами.

Няколко дни след монтажа (през които климатиците бяха включени в мрежата по начина, показан на снимките по-горе) позвъних на Управителя на “Еко Клима” и му обясних за какво го търся. Казах му, че намирам за странно да купуваме продукт, да плащаме един месец по-рано за него, да изтърпим цялата мръсотия и безхаберие на монтажниците и най-накрая да не сме в състояние да използваме същия този продукт по простата причина, че кабелите на двата климатика са невероятно къси и не стигат до никъде.

Управителят реши да ми обясни за какво точно става дума.

Благодарение на него аз разбрах, че климатиците пристигали наготово при тях именно с такива кабели и че имам две алтернативи. Първата алтернатива е, че стига да поискам, мога да си удължа кабела сам, да си го “бандажирам” (както той се изрази, ако изобщо чух и разбрах за какво ми говори) “Няма никакъв проблем за това!”, каза ми той.

Втората алтернатива е да си закупим кабел, неговите хора да дойдат “на място” и срещу 10лв. на климатик да подменят късите кабели.

“Ок, но мен не ме устройват и двете алтернативи”, изтъкнах аз. “Пак ви казвам, не е нормално да закупиш климатик, който не можеш да включиш в мрежата, разбирате ли ме? Тези кабели са абсурдно къси! Защо трябва да се плаща за това, че уредите ви не могат да бъдат нормално включени към мрежата?”

Отново започнах да слушам как така пристигали климатиците, как безплатният монтаж, който фирма “Еко Клима” осигурява не включва нищо друго от това, което вече сме получили, как на други места нямало безплатен монтаж и т.н.

Реших да предприема друг подход. Ето какъв интересен диалог се получи.

- Господине, разбирам, че Вие като Управител на офиса не можете да ми предложите вариант, в който аз като клиент да остана удовлетворен. Нещата, за които ми говорите (безплатен монтаж и др.) нямат нищо общо с моя проблем. Моля да ми дадете името и телефонния номер на прекия Ви шеф. Бих искал да знаете, че ще му обясня ситуацията, ще му кажа какви “варианти” ми предлагате и ако и той не вземе адекватно отношение, ще разпратя снимките на Вашите климатици и информация за този разговор навсякъде, по всички медии – и електронни, и хартиени. Искам да Ви уверя, че ще сторя това с голяма лекота.

- Няма да ви дам тези данни. Аз нямам пряк шеф!

- Как така нямате?!

- Ами нямам, аз съм Управителя на представителството, над мен няма никой друг.

- Така ли? Добре. Като нямате пряк шеф, ще открия номерата на централата на “Еко Клима” в Интернет, ще се обадя в Бургас и ще разговарям със самия собственик на “Еко Клима”.

- И да се обадите там, Вие ще разговаряте със служителките, а те никога няма да Ви дадат телефона на собственика!

- Как така няма да ми го дадат?

- Ами няма да го дадат. И ако не ме прекъсвахте няколко пъти до сега, щяхте да разберете какво ви предлагам…

- Разбрах много добре какво ми предлагате, но то не ме устройва. Предлагате ми…

- Ето, пак ме прекъсвате!

- Добре, кажете какво ми предлагате. Слушам Ви.

- Предлагам ви да си купите кабел, да дойдем на място и да подменим старите кабели. Ще заплатите малка сума. Другото е да си ги удължите сам…

- Да. Това вече го чух, но както вече ви казах…

- Ама ето пак! Вие не ме изслушвате!!

- Напротив, слушам ви много внимателно и дори си водя записки. Нека резюмирам предложението ви. Значи, трябва или да си купя кабел, който да ми удължат Вашите хора, или да си удължа кабела сам. Нали това ми предлагате?

- Да. И ако не ме прекъсвахте, вече щяхте да знаете какво предлагам, но понеже Вие ме прекъснахте няколко пъти…

- Добре. Слушам Ви. Кажете какво ново предлагате.

- Предлагам да закупите кабел, а моите хора да го подменят безплатно.

- Това за безплатния монтаж го чувам за първи път. Преди малко ми казахте, че трябва да се заплатят по 10лв. за климатик.

- Ако не ме прекъсвахте постоянно щяхте да разберете какво ви предлагам!

В крайна сметка, Управителят промени малко първоначалната си оферта. Резултатът – “негови” хора ще дойдат на място и само срещу 5,60лв., колкото стрували 7 метра кабел, ще удължат безплатно абсурдните фабрични кабели.

В края на разговора казах на Управителя:

- Позволете ми да Ви отправя една препоръка. Ще го направя като търговец към търговец. Някой път вземете, че посетете обектите си “на място” и вижте как работят служителите Ви. Ще се уверите лично в мръсотията, която хората Ви оставят след себе си. При нас трябваше да наемем специално жена, която да чисти цял ден след монтажниците Ви. Разбиваха с канго и дори пробиха дупка на грешно място! Това не са първите климатици, които закупуваме, в същия този апартамент има още един, на Ваши конкуренти, и когато те го монтираха преди 2 години не оставиха и една прашинка след себе си.

- Е коя е тази фирма?

- Какво значение има? Съветвам Ви добронамерено, ако искате ме послушайте.

- Ха… вижте… Ние предлагаме безплатен монтаж, за това е така. В другата фирма как са разбивали?

- Със специална дрелка на бавни обороти, внимателно и чисто. Това няма нищо общо с безплатния Ви монтаж. Просто Ви давам съвет как да обслужвате по-добре клиентите си. Но както и да е. И така – ще чакам Вашите колеги да ни посетят още тази седмица.

Защо ви разказвам всичко това?

Разказвам ви всичко това, защото подобно поведение в продажбите и следпродажбеното обслужване е синдром за голяма част от българските фирми. Едни и същи грешки, повтарящи се по един и същи начин.

И както сега ви говоря за климатици, съвсем спокойно мога да дам десетки примери с други фирми, продаващи други стоки или услуги. Маниерът, манталитетът и липсата на добри умения обаче са еднакви навсякъде, поголовно – от Управителите, до последния т.нар. “Продавач-консултант”.

Цялото това поведение срива доверието на клиента към фирмата, към продуктите й и конкретно към продавачите.

В статията си “10 стъпки за пълно възстановяване на доверието на клиентите в случаите на лошо обслужване”, публикувана в NovaVizia.com, Мира Голдън дава конкретни насоки какво следва да е поведението на търговския персонал в случаите на оплаквания или рекламации. И както може би се досещате, поведението следва да е много по-различно от поведението на Управителя на “Еко Клима”, както и от стотиците подобни нему Управители на частните си фирми.

За да бъде този мой разказ възможно най-поучителен, нека разгледам десетте конкретни стъпки на Мира Голдън и сравним кои от тях са спазени от Управителя на “Еко Клима”:

1. Направете така, че персоналът, който общува директно с клиентите да познава в дълбочина продуктите и услугите ви

Това мисля че е спазено в случая. Управителят познаваше в дълбочина продукта. Проблемът е, че той и търговският му персонал в лъскавия офис крият информация за продукта от клиентите си, а именно че кабелите на климатиците им не са подходящи за нормална употреба, а трябва да се снаждат или удължават допълнително, което води след себе си до редица досадни неприятности, загуба на време, а и на пари, в крайна сметка.

Черна точка за “Еко Клима”.

2. Разрешавайте оплакванията незабавно

Това като че ли ще се спази. След като заплаших Управителя на “Еко Клима”, че ще разглася историята с кабелите в медии и интернет сайтове, той пое ангажимент още на следващия ден да изпрати хора, които да отстранят проблема. На фона на 30 дена чакане за монтаж, срокът от един ден е наистина постижение, което трябва да се отбележи.

Червена точка за “Еко Клима”!

3. Облегчете клиентите да се оплакват

Не съм сигурен, че се чувствах облегчен да се оплача. Да, свързаха ме бързо с Управителя, но първо той не искаше изобщо да приеме оплакването ми, тъй като започна да ми обяснява какво влизало и какво не влизало в един безплатен монтаж а-ла “Еко Клима”, второ отказа да ми даде координати на прекия си ръководител, дори и ако това е самият собственик на “Еко Клима”.

Останах с впечатление, че собственикът на “Еко Клима” е дълбоко засекретен таен агент или може би човек, за който е под достойнството да разговаря с клиентите на собствената си фирма. Дано не е така, но такова бе посланието, което Управителят на офис на “Еко Клима” излъчи към мен.

Черна точка за “Еко Клима”.

4. Подарявайте на клиентите символични подаръци в знак на добра воля

Вместо да получи дребен подарък в знак на добра воля, клиентът на “Еко Клима” ще трябва да си подари сам “дребен подарък”, под формата на 7 метра кабел за 5,60лв.

Черна точка за “Еко Клима”.

5. Накарайте клиентите си да усещат, че тяхната обратна връзка е добре дошла за вас и че вие я оценявате високо

Може би помните, че отправих добронамерена препоръка към Управителя да посети на място някои свои обекти, за да се убеди сам какви палачори са техниците му. Не останах с впечатление, че обратната ми връзка е полезна или най-малкото – желана.

Черна точка за “Еко Клима”.

6. Извинявайте се

Нито един път в хода на разговора с Управителя на “Еко Клима” аз не чух думи като “Извинете” или “Съжалявам”. Напротив, по едно време бях на път да си внуша, че аз съм този, който трябва да се извинява.

Черна точка за “Еко Клима”.

7. Слушайте с цел да разберете

Управителят на “Еко Клима” се справи добре с тази задача в началото на разговора. Той действително ми даде възможност да разкажа за проблема. Проблемът е, че този Управител ме слушаше, но не с цел да ме разбере. Мисля си, че той така и не разбра какво очаквам от него, иначе щеше да ми го даде.

Черна точка за “Еко Клима”.

8. Покажете съпричастие

В “Еко Клима” такъв филм няма. Поне аз не го гледах.

Черна точка за “Еко Клима”.

9. Кажете на клиента си точно какво ще предприемете

Е, след известно колебание и употреба на заплаха от моя страна в крайна сметка разбрах какво смята да предприеме Управителят на “Еко Клима”. Не е много, но е повече от нищо. От друга страна, на фона на парите, които фирмата му получи от клиента си, то е пълна нула.

По-скоро червена точка за “Еко Клима”.

10. Проследете какво се случва след разрешаване на оплакването

Предстои да разберем какво ще се случи и дали ще има подобно проследяване на оплакването. Дано не се налага да се “проследяваме” отново.

Всички тези десет съвета, както и други интересни неща можете да прочетете в пълната статия за справяне с оплаквания на Мира Голдън.

В резюме:

Управителят на “Еко Клима” успя да съсипе доверието на свой изряден клиент. Това той успя да постигне благодарение на:

  • Неподходяща нагласа към продажбите и грижите за клиента.
  • Дефицит на знания за продажбите и грижите за клиента.
  • Дефицит на умения за продажби и грижи за клиента.

Виждате какъв може да е резултатът за една фирма, в случай на неподходящо, неуместно поведение на търговския персонал след подадена рекламация. Един платежоспособен, но изгубен завинаги клиент. Толкова е просто.

А може би няколко десетки хиляди изгубени платежоспособни клиенти, които ще прочетат този материал в близките седмици и месеци?

Как мислите, дали когато днес Управителят си спести 5,60лв. от кабел, той е бил наясно за стойността на всички продажби, които благодарение на неумението си да се грижи за клиентите си ще изгуби 100% собственикът на “Еко Клима”?

Помислете разполагате ли с трите точки по-горе (нагласа, знания и умения за продажби и грижи за клиента)? А вашите колеги разполагат ли с тях? А служителите ви?

Ако разполагате – отлично! Вероятно ви очаква страхотно бъдеще.

А ако не разполагате – какво смятате да направите по въпроса?

За повече идеи за размисъл по темата, можете да прочетете и Ключовият актив на нашата фирма са хората? Дрън-дрън…

Препоръчваме ти още:

За автора: Тодор Христов е съосновател на NovaVizia.com и управител на "Сита Мениджмънт Консулт" . Помага на умните хора и фирми да работят по-успешно, като води бизнес обучения, насочени към фирменото управление и продажбите. Води и онлайн обучение по продажби.

Кой друг иска да продава повече?
Стани по-успешен търговец за 30 дни! Виж как!
Touristika.bg: Всичко най-важно за независимия турист
Присъедини се към 6000+ умни хора, които получават най-новите статии в NovaVizia.com! Безплатно е.

  

71 коментара… прочети ги по-долу или добави един

Любомир Тодоров

Подобни неща се случват всеки ден и в Америка и там има сайт в който може да изкажете мнение и препоръка по категории (разбира се аргументирана). Това трябва да се направи и в България за да може потребителите да се предпазяат от подобни фирми както и да си търсят правата. Материалите могат да се онеглядят с аудио и видео фаилове.

Това ще бъде топ сайт, убеден съм.

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Любомир, и у нас има такива места – например клубовете на Dir.bg, с техните черни списъци на фирми, но това, за което Вие говорите е много по-авторитетно и интересно – не просто оплакване, а и доказателства, аудио, видео… Споделям идеята, че ще бъде много посещаван сайт.

Замисълът на моята статия обаче е по-различен – не оплакване, а анализ на дефицита на знания и умения за справяне с оплаквания на търговския персонал, по 10-те точки от системата на Мира Голдън.

Отговори на този коментар

Любомир Тодоров

Несъмнено 10-те точки от системата на Мира Голдън са извлечени от практиката. Ако разделим участниците в проблема на 3 (търговец, потребител, медия) статията е полезна както за търговци така и за потребители а NovaVizia им дава безпристрастна трибуна както и повод за размисъл и най-вече как да постъпваме в подобни ситуации (дефицита на умения и знания). Медията трябва да помогне както на търговеца така и на потребителя.

Мисля това е смисъла на статията.

Отговори на този коментар

Тодор Христов
Емилиян Танев

Ами има доста такива некадърни управители, които си губят клиентите завинаги и така и не разбраха, че един доволен клиенти води след себи си няколко, но един недоволен – няколко дузини, избягващи тази фирма…

Само мога да добавя, че повечето потребители (включително и аз) не си търсят правата. Може би е наследство от социализма и последвалото предаване между поколенията….

Наскоро имах удоволствието да се поразходя по магазини в България с българин живеещ в чужбина(доста успял и ерудиран), избягал преди 30-тина години. Мога само да спомена, че в 90% от случаите не му хареса обслужването…

Отговори на този коментар

Димитър Минков

За съжаление в повечето фирми в България стремежа е по балкански “да се излъже клиента да си закупи стока или услуга, а след това всеки сам да си бере гайлето”.

Да! За съжаление това е така и то не само в във фирми, работещи само на нашия пазар, а и в доста международно представени фирми.

Неоходима е промяна! Промяна в манталитета! в начина на мислене! В балканския тертип!!! За радост обаче все повече фирми обръщат внимание на клиентите си, осъзнавайки, че те ги издържат, че им плащат разходите, фирмените партита и т.н.

Остава надеждата тези фирми да се увеличават, но си мисля, че показвайки добри финансови резултати на останалите примера им ще се последва. А фактът, че вече има фирми в страната ползващи услугата таен клиент, като по този начин проверяват отношението на търговския си персонал към клиентите говори сам по себе си за посоката на движение.

А идеята за сайт с ревюта е много добра! В известна степен тази роля в момента се играе от различни блогове и форуми, но не е същото. Аз лично на скоро се доверих на подобен сайт при командировка до Тирана за избор на хотел, в който да отседна и бях изключително доволен от избора си.

Така че – има смисъл и не сме ние тези, които откриват топлата вода, а си мисля, че е наложително в рая на ментетата да има подобна инициатива.

Отговори на този коментар

Бойчо Попов

Да, наистина има стремеж за търговия “по балкански”. Наскоро имах подобен случай, макар и в магазин за хранителни стоки. В конкретния случай ставаше дума за фалишива промоция.

Прокламираха един ароматизатор на Глейд на доста занижена цена – бил в промоция. След като минах през касата обаче се оказа, че е таксуван по нормалната му, а не промоционалната цена. Питах касиерката дали аз съм се объркал, или грешката е в баркода. Тя ми отвърна, че всъщност МОЖЕ БИ въпросният артикул ще е в промоция през следващата седмица.

Защо обаче етикетът с по-ниската цена виси там още през тази? Разбира се, управителят на магазина не беше там. Също и след половин час. По едно време си помислих, че въпросният магазин просто няма управител. А на следващата седмица ароматизаторът “Глейд” не беше в промоция. Кипреше се с цялата си красота и свежест зад нормалната си, висока цена. Въпросният магазин е от веригата 345 в София.

Приятно пазаруване и си отваряйте очите!

Отговори на този коментар

Евгени Евстратиев

Темата за безплатния монтаж е много обширна. Наистина не мога да разбера защо когато се каже безплатен монтаж това едва ли не за монтажната група означава по най-лесния начин. За този монтаж така или иначе има включени пари при продажбата на стоката. Някои монтажници ще кажат че са малко. Ако са малко не го работете тогава. Сега поне фирми има много. Аз съм много доволен от работата на една монтажна група ръководена от г-н Пламен Василев. Работата на тези хора е образец на монтаж на климатици. Всички фирми около нас се извървяха да видят как професионално е монтиран климатика ни. В нашата фирма той поставя втори климатик и всичко е наред. Първият беше преди 3 години. Климатиците които монтира не са от марковите , но са много добри. И двата пъти се съветвахме къде ще бъде най-доброто място за нас. Монтажът протече в извънработно време за офиса, нямаше поражения върху целоста на сградата и т.н.

Друго което искам да предупредя собствениците на такива фирми за монтаж. Преди години когато нямаше Интернет форуми имаше поговорка “Един доволен клиент ще ти доведе двама други, един недоволен ще откаже двадесет” сега перефразирана през Интернет
‘Един доволен ще доведе двадесет а един недоволен може да откаже 200 или 2000 или…”

Така че внимавайте – клиентите са краен брой и в един момент може всички да научат колко немарливо работиш.

Отговори на този коментар

Мария Цочева

В България фирмите все още са далеч от традицията да се води правилна политика с клиентите. Може би защото българските потребители са свикнали да “прощават” подобни провинения… Я да видим дали ще се държат така, ако след подобни грешки потребителите “бойкотират” съответната компания…

Отговори на този коментар

Никола Карараев

Статията ми хареса и понеже ми е писнало от безхаберното отношение на търговци от всякакъв калибър, вече не ги толерирам. Предстои ми закупуване на два климатика и със сигурност дори няма да разгледам офертата на “Еко-Клима”. Също и ще се постарая мои познати да разберат отношението към клиента в тази фирма.

Отговори на този коментар

Стоян Кирилов

Благодаря за тази толкова полезна информация за Еко-клима. Аз ще си вземам в най-скоро време климатик и събирам мнения за доста фирми и определено тези така наречени представители на тази средностатистическа китайска марка (защото повечето идвам именно от там) все повече ме изумяват. Не разбират, че без клиенти няма продажби. А да не ви говоря за сервиза им – пълни нещастници…

Това е от мен и благодаря за полезната информация. Дано в близко бъдеще се поздравим с по-малко такива абсурдни ситуации…

Отговори на този коментар

Огнян Димитров

Искам да се възползвам да споделя едно подобно разочарование. Преди около година и половина с жена ми решихме да си купим микровълно печка. Technomarket като един от най-големите вериги в България беше мястото което посетихме. Харесахме си един модел на Electrolux, струваше около 200 лева. Симпатичен модел с голям обем, хубав диспей и иновативен дизайн.

Купихме я, прибрахме се вкъщи, намерихме й подходящо място, настоих часовника, пробвахме я на няколко пъти същата вечер, всичко беше приказка. На другата сутрин като станахме, влизам в кухнята и забелязах че часовникът на миковълновата имаше отклонение с няколко часа от този на готварската печка както и останалите във вкъщи. Тока не беще спирал и си помислил че явно не съм го бил сверил или някой след мен си е играе. Сверих го отново. С жена ми излязохме и като се прибрахме 5-6 часа по-късно, часовникът отново имаше голямо отклонение. Аз съм повече от технически грамотен и също така съм до голяма степен педантик, но може да съм дал 200лева за последен модел Electrolux и часовника на денонощи да ми изостава с 3 часа.

Обадих се на другият ден в Техномаркет, обясних им проблема, и ги помолих за смяна. Те ми казаха че освен ако няма дефект не мога да я сменя. Аз им казах че има дефект и това че те но го приемат като такъв не значи че няма. Стигнах да разговарям с управителката на Техномаркет на Цариградско шосе, която ми каза че три микровълнови печки имали изоставяне в часа защото следяли за някакво трептене в електрическата мрежа и по него се сверявали. Аз и казах че това не ме интересува, първо съм в трите дена в които клиента може по закона за защита на потребителите да замени стоката, второ този уред никъде не е обозначен, че е одобрен за използване в България от нито една институция както и факта че книжката беше на какви ли не езици без “Български”, “Английки” и “Руски”.

Като заключение управителката ми каза че това за тях не е дефект, няма да ми я сменят или върнат парите и в заключение ми каза “Господине, като интелигентен човек ми звучите, вие ЧАСОВНИК ли сте си купили или микровълнова”. Не се сдържах, напсувах я…. и така до ден днешен нещата си остана непроменени.

Отговори на този коментар

Павлин Груцов

Когато четях статията в мен звучаха думите които бях прочел в един учебник по мениджмънт “1 лоша дума се равнява на 10 добри” а именно заради тези 5,60 които управителя му е било съвестно да прежали тази статия е факт :) а благодарение на нея фирмата ще загуби поне 10 потенциални клиента които със сигурност са една сериозна пропусната полза. В самото държание на управителя си личи, че няма достатъчно познания по мениджмънт и работа с клиенти ,но жалкото в случая е че парите не ги губи той а собственика на компанията.
Другото което ме зарадва в статията е това, че малко хора в България имат смелоста да си изискат правата които са им дадени като потребители и те поздравявам че си си един от малкото :) Надявам се да има все повече такива хора.
Успех следващия път.

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Павлин, благодаря!

Отговори на този коментар

Добромир Станчев

Здравейте, Г-н Христов,

Имам една интересна история за вас или по-скоро проблем, който не мога да разреша. Понеже статията е за вносителна климатична техника, проблемът ми е пряко свързан с това. Преди около три месеца, започнах работа като търговски представител във фирма, вносител на климатична техника. Смея да твърдя , че техниката е една от най-скъпите в България. Като всеки амбициран за резултати, служител, предварително проучих пазара, конкуренцията, възможните клиенти и незаетите пазарни ниши. Съставих маркетингов план за всеки продукт, медиа планирането и т.н. И започнах вече да представлявам марката и продуктите на пазара. Но какво се случва, още при първия клиент/известен МОЛ в София/, офертата и проекта се хвърлят на боклука с думите” Ние не искаме да продаваме….”. Помислих, че не съм разбрал. Но същото се случи и със всеки следващ клиент. Всеки клиент, получи информацията, от която имаше нужда, видя предимствата на моите продукти , в сравнение с останалите на пазара, разбра защо продавам толкова скъпа техника и въпреки всичко поиска да купи и…..”Ние не искаме да продаваме”. Един разочарован клиент не е като един доволен клиент. Този не доведе десет разочаровани , а поне хиляда никога няма да се обадят. Какво да правя в тази ситуация?

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Извинете Добромир, но не разбирам добре.

Опитвате се да продавате климатична техника, като зареждате с нея големи магазини, които ви отговарят, че не искат да продават вашите продукти по нататък по веригата?

Или някой от вашата фирма ви казва, че не иска да продава?

Моля за уточнение, наистина не схващам добре идеята на примера.

Отговори на този коментар

Добромир Станчев

Репликата “Ние не искаме да продаваме” беше казана от собственика на фирмата. Разбирам Ви напълно объркването, все още не мога и аз да го проумея..

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Откровено казано, и аз не разбирам… Ако собственикът на фирмата не иска да продава, защо ви е наел да работите за него?!

Ако бях на Ваше място, бих напуснал тази фирма – още повече, че възнаграждението на човека, който продава вероятно е пряко свързано с оборота…

Отговори на този коментар

Теодор Ненчев

Преди една година си закупих климатик Осака . Монтираха ми го що годе прилично но изненадите започнаха в последствие. Оказа се че въпросният модел климатик вървял с промоция DVD но това никой не ми го съобщи в магазина.След около 20 дни дъщеря ми ровейки се в интернет вижда че трябва да получим DVD .Вечерта прибирайки се от работа бях поставен в изключително неизгодна позиция защото трябваше да се защитя понеже ми казаха че съм продал DWD-то исъм го изпил.Обадих се в магазина и се почна едно разтакаване поредни лъжи и замазване на очи.Майната им си казах и продължихме нататък.Като съвестен клиент прочетох гаранционната карта и разбрах че за да ми е валидна гранцията трябва профилактика на всяка година което струва 30лв. Обадих се в сервиза да заява въпросната профилактика откъдето ми бешe отговорено ,,имаме много работа след нова година ще доидем ” а аз се обаждам Септември месец за да не просроча датата която изтича Декември Продължаваме нататък. В един момент климатикът според мен започна да не работи както трябва и се обадих в сервиза да съобщя за проблема откъдето ми бяха дадени невероятни указания . Първо да спрем да си играем с дистанционното и като го пуснем климатикът септември дистанционното да го търсим чак април. За сведение упътването на дистанционното беше от друг модел климатик исе наложи да ходя до магазина където на някакви листа ми ксерокопираха упътване за моят модел.Климатикът започна да издава силен шум и не работеше добре . Обаждам се отново а те ми отговарят ..заради мъглата е като се дигне и ще се оправи..мъглата се вдигна а той така се оправи че целият се обледи перката спря да върти и повече от 20 градуса не може да стопли.Ако някой от сервиза ми беше обърнал внимание навреме щеше да се избегне повредата защото перката се е счупила и се оказва че тя не е гаранционна.След големи молби и увещания около един месец чакане дойдоха и констатираха..перка-90лв.. Кво да направя избор нямам случва се малко преди коледни и новогодишни празници ща не ща правете няма да мръзна по празниците. Да но перка нямат налична и ще се обадят до Бургас но чак след нова година което значи около 15 дни. Обадих се във фирмата в Бургас обясних проблема и попитах между другото защо перката не е гаранционна и пак странен отговор..ми съгласете се че всеки може да бръкне и да я счупи.. Аз живея в къща кои ще влезе да бърка незнам ами човек който живее в блок на 6-ят етаж да речем какли ще се стигне до там.Помолих за съдействие по бърза доставка на перка но уви няма по кой да я изпратят.Казах им че работя в голяма транспортна фирма и само да го оставят на гишето при колежката до вечерта перката е в София и ще я дам на техниците.Отново проблем склада е извън Бургас и нямат превоз с какво да отидат до там . Сигурно на монтажи ходят с градски транспорт или пеша не ми се вярва да нямат служебен транспорт а и до този склад все някой ходи но след нова година. Запознах ги и с въпросното DVD казаха че е изпратено но все пак ще проверят.Итака оставам на студено през празниците и се надявам по бързо да пристигне въпросната перка защото от Бургас до София разтоянието е огромно и трябват поне 15 дни за доставка.В закключение може да кажа че марката Осака е на добро ниво според мен но фирмата вносител и техните сервизи са много посредствени и не си правят добра реклама.Точно поради тази причина на детето в стаята сложих друга марка климатик .

Отговори на този коментар

Ивайло Белев

Статистически 68% от клиентите, които се отказват от една фирма го правят заради лошо обслужване. Аз имам климатик закупен от Техномаркет – голям, известен магазин, със сервиза връзката ми е един GSM номер, няма адрес, няма човек, само номер.

Отговори на този коментар

георги тодоров

та по въпроса за еко-клима и монтажните им групи – според мен най-вече зависи от съвестта на майсторите които монтират техниката. аз съм от малък град в провинцията и съм много доволен от човека, който работи за тях – удължи ми кабела, замаза и изчисти всичко след себе си и дори ми почисти и филтрите (климатика ми е стар). Та както казах-въпрос на съвест. Иначе за другите неща съм съгласен, имат много още да учат за и от клиентите си.

Отговори на този коментар

Стоян Станев

Още по темата Екоклима.
Та значи, те предлагат 3 години гаранция на климатика. НО… всяка година си длъжен да платиш 30 лева за профилактика (ако не си съгласен да платиш и техните техници не дойдат да ти направят “профилактиката” гаранцията автоматично е 1 година)

Преди “Профилактиката”
- обаждаш се по телефона сам (моля им се да дойдат да ми вземат парите)
- чакаш 2 месеца след срока, никой не идва
– пак звъниш притеснен да не си загубиш дългата гаранция, за тях не е проблем “Щом са ви записали, ще дойдат техници” (явно нещата не опират до така наречената “профилактика” а е един вид гарантирани средства (които когато им притрябват пари минават просто да съберат)
-след още месец “техниците идват”

“Техниците” са 2 момчета на 19-20 години облечени като за излизане на кафе. (няма работно облекло няма ги стандартните “технически съоръжения” с тях)

Техническите съоръжения които те носят в джобовете на якетата си, са:
1.Електронен Термометър ( струват 5 лева) (с него мерят температурата, която излиза от климатика, когато е пуснат на най-висок градус, с максимална сила на въздушната струя…вдигнало до 56 градуса…гениално заключиха, че всичко е перфектно)
2.Четка за боядисване (забърсват праха, ако има такъв-в моя случай нямаше нужда)
3.Отвертка (така и не разбрах защо я носят)
4. Кочан с квитанции (за това всички се досещат как се ползва, и че няма как да не са го използвали)

“Профилактиката” се състоеше точно от това, забърсване на корпуса на климатика от прах, Мерене на тази температура и вадене на филтрите с думите: “А, вие сте ги мили скоро”

Та, така.
Аз бях до тук с профилактиките и тригодишните гаранции.

Отговори на този коментар

Руси Петков

На всички марки климатици трябва да се прави профилактика която е платена (писано е в гаранционната карта , но само на ЕкоКлима е обявена цената) , за да се продължи гаранцията . Какво точно се извършва , ще дам пример с лакия автомобил – когато Ви предстои дълго пътуване за да сте спокойни вие проверявате или автомонтьор (на когото плащате) – маслото в двигателя , течноста в радиатора, течноста за чистачките , налягането в гумите и др. , ето такава проверка се прави и на климатика – почистване на радиаторите (ако има нужда), проверка на изходящаеа температура , наличието на пропуски , замерване на налягането на газта и др., естествено този труд се заплаща , а вие получавате сигурност за следващия сезон.

Отговори на този коментар

Иван Тенев

Абе Тошко, защо си се забил точно в най-тъпия магазин в града. Е не знаеш ли, че това не е марка климатици. Всеки модел се сглабя в различни заводи в Китай и като пристигне в БГ му залепват лепенка OSAKA. Вземи Daikin, Mitshubishi, Toshiba и т.н.

Искал си да минеш тънко, ама на. Мислех те за по-умен човек.

Отговори на този коментар

Тодор Христов
Pavel

Лошо отношение и впечатление в мен остави мобилния оператор Глобул. Както директно така и индиректно. Реших да премина на абонаментен план към Глобул. Въпросната услуга се казва SmartGroup500+500. В рекламата пише следното 1000 минути за първите 6 месеца от договора и 500 минути за следващите 6 месеца. Всичко това за 15.00лв. с ДДС. Тъй като съм се опарвал и преди когато отидох в един от пунктовете на Глобул изрично зададох въпроса си по няколко начина, за да остана разбран. “Изключвайки 15.00лв на месец, има ли други разходи по месечната такса касаеки се до 1000дата минути?” или “1000дата минути предлагани във вашия пакет включени ли са в месечната такса възлизаща на 15.00лв?” Отговорът беше: “Не няма други разходи” или “Да включени са”. Откровенно казано все едно им казах, излъжете ме моля. Обслужването на персонала не беше от най-доброто…въобще. Първо един клиент дойде 30 минути след мен, който искаше да си купи телефон за 500лв някъде. Отбелязвам аз исках да закупя карта с 15.00лв. месечна такса при едногодишен договор. Мен ме оставиха на заден план, буквално от четирима човека personal трима се занимаваха с него, а четвъртият имаше някаква друга работа. Второ като ми подаваха чантата с договора, картата и телефон който реших да купя, подаването беше все едно идвам от боклуджиските кошове. След един месец…след един месец установих, че месечната такса е 25.00лв. Телефонът от друга страна съм ползал само за едно нещо!!! за международни разговори към стационарен телефон. Имах 1000 минути, които бяха предостатъчно, за да си свърша работата. Уви, отчитането на митютите ми спря на 945тата минута и започна да навърта скъпоплатена тарифа така имах 8.00лв. отгоре. В крайна сметка не са много пари, но въпросът беше -ЗАЩО? Оу и да, не съм пращал смс-и от телефона, но към фактурата ми беше начислен един смс. В крайна сметка от 15.00лв. на месец платих около 35.00лв.

Глобул научете се да бъдете коректни!

Отговори на този коментар

Мария

И при М-тел ми се струва нещата вървят надолу откъм обслужване и коректност, макар да имат най-дълъг опит и най-големи възможности, защото имат и най-големия дял от пазара. Наложи се да бъда по-дълго 3 седмици в Белгия с едно отиване и връщане до Франция. Както е известно М-тел има ЕДНА тарифа за разговорите в ЕС, но това не им попречи да ми изпратят 17 (седемнадесет) СМС, съобщаващи ми тарифата. Което е 2 пъти повече от собствения ми трафик на СМС и за същия период. Попитах ги дали мога да се откажа от услугата им да ме информират за тарифата, която знам вече наизуст, оказа се че “е сложно”, защото “нямат такава практика”.

Отговори на този коментар

хладилник Samsung

Почти същата история имах но с хладилник Samsung от Техномаркет :-(

Отговори на този коментар

niki

Аз съм на напълно противоположно мнение и съм напълно доволен от обслужването на Екоклима. Имам два климатика от тях, слагани по различно време. И в двата случая, за всички “неволи”, описани в статията, бях подробно информиран още преди да си поръчам климатиците от служителката на фирмата в офиса. А тези препирни за 1 кабел просто не ги разбирам. Ами като отидеш в магазина да си купиш готварска печка например и тя изобщо няма кабел, тогава пак ли трябва да вдигаш скандал на фирмата продавач/вносител.

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Гледайте снимките по-горе, четете текста по-горе и си правете изводите. Ако за друг всичко описано в статията по отношение на Еко Клима е нормално, за мен е ненормално.

Но разни хора – разни идеали…

Отговори на този коментар

GR8

Може би е късно вече, но бих искал да отговоря на Мария.

Това с СМС-ите се случва, заради това, че когато сме в роуминг и тел-а ни е зададен на автоматичен режим на търсене на мрежа, съответно той избира най-силният сигнал. Ако сигналът се изгуби, телефона търси друг оператор и се “закача” за него. Съответно, това явно значи и нов смс :).. проблемът може да се отстрани много просто – когато се избере ръчно някой от операторите, той няма да се смени докато не се направи ново търсене от телефона. Което означава, че няма да се получават и СМС-и :). Лошото в случая е, че явно не сте получили тази информация от сътрудник в МТел, което явно говори, че е нужна по-добра техническа подготовка на обсл. персонал.

Отговори на този коментар

Фани Пацирева

Виждам, че темата е много стара, но за мен в момента това е доста наболял проблем. Бясна съм от некоректното поведение,отношение и непознаване на продуктите, предлагани от Еко клима. Да, точно така – голяма фирма, лъскав офис, добре изглеждащи служителки, управител, който те посреща в стил спортно-елегантен по дънки и маратонки… може и да изглеждам малко разхвърляна в обясненията си, но това е така защото все още не мога да се побера в кожата си от това, което и до момента се опитвам да поправя. Та да започнем от начало – обикалям аз , търся си климатик и попадам на подходяща за мен оферта. Да не говорим, че въпреки многото негативни странични мнения отностно въпросните климатици Осака и обслужването от Еко клима аз твърдоглаво вървя в тази посока, разчитайки на собствени наблюдения на тези климатици, закупени от мои близки и до сега не дали никакъв дефект. Уви….. Идва денят на монтажа, който в случая за моя изненада е не след месец а след две седмици. Тук обаче искам да вмъкна едно уточнение – климатикът макар и с марка Осака е закупен не от лъскавия офис а от друг магазин, от хипермаркет. Та…идва денят на монтажа, пристига бодра монтажна бригада нахлува в апартамента и започва едно дупчене, така че след това стената ми заприличва на швейцарско сирене, а те бодро си събират багажа…аз втрещено ги питам
-Ама….извинете, тази дупка…така ли ще я оставим?!?
- Амиии…- свиват те рамене и полугласно си мънкат под носа- ами ние с тези неща не се занимаваме…
Дааа, не съм знаела, че безплатене монтаж означава задължителна мърлявщина, но явно е така. Освен всичко друго едва ли не трябва да се извиниш за това, че си ги попитал и получаваш отговор в стил – е ти какво искаш за безплатен монтаж….
Само за сравнение ще отбележа, че седмица след това си закупих климатик от друго място за другата стая – работата на момчетата нямаше нищо общо с тази на колегите им от Еко клима. Докато единия пробиваше с дрелката си другия беше подложил кутията от вътрешното тяло под нея за да не ми напрашат! И накрая ми поискаха прахосмукачката за да не си личи, че са били там! А като бонус, по моя молба без никакъв проблем ми запълниха кратера оставен от монтажниците на Еко клима!!!! До тук бяха малките проблеми – те бяха забравени бързо. Обаче това, което последва после ме изуми….меко казано. Ден-два климатика си работеше нормално. Като се има предвид, че и времето не беше, кой знае колко студено, нагласях си го на 23 градуса и той си включваше и изключваше и аз бях безкрайно доволна и вече бях на път да забравя дупките в стената, но……изведнъж въпросната машина почна да се държи странно. Направи ми впечатление, че когато външното тяло изключи, вътрешното вместо да спре продължава да върти въздуха вътре в стаята и един вид да действа като вентилатор. Добре, викам си нормално е да работи още две-три минути, ама пък въобще да не спира…..Обаждам се в офиса им и им обяснявам проблема. Питат ме за вида на климатика и аз обяснявам, че става въпрос за климатик СН-18-CN и ги питам от какво може да се получи този дефект – като отговора е – “вероятно от платката”. На въпроса ми могат ли да дойдат след 17ч. ми се отговаря, че не могат, защото работното им време било до тогава. Странно, мислех, че се дава мило и драго да останат доволни клиентите , а освен това си мислех, че, когато става въпрос да отремонтираш нещо, което самият ти предлагаш би трябвало да се действа бързо и с желание. Вместо това ми се обясни, че едва ли не проблема си е мой.
Добре, преглъщам и това и те услужливо се съгласяват да дойдат в събота. Идват в събота и отварят климатика – гледат, цъкат вадят платката – и о, ужас и изненада пълна – ама тя платката въобще не е тази, която ние носим. Изумена бях – възможно ли е да отиваш да ремонтираш климатик и да не знаеш с какви части работи. Да не говорим, че като са ми приели поръчката за ремонта са записали типа на килматика. Оказа се, че трябва да чакам една седмица, за да поръчат въпросната платака от Бургас. След една седмица те идват победоносно ноосейки платака и докато седя и чакам да бъде отстранен дефекта на климатика дочувам следната реплика – “Брато, това лявата или дясаната платка е?” Настръхнах….само като си представих, че може да е от другата платка и да чакам още една седмица…но все пак не съм специалист и с риск да прозвуча глупаво плахо попитах
- Колко платки има климатика?
-Две
- Ами ако проблема е в другата платка?
-Аааа, не, не – това е мислещата платка, другата е само с релета
- Не е ли възможно да е дефектно някое реле?
- А, не…
-Добре – свивам аз рамене, изпълнена с надежда че не грешат
- Пускай бушона – чувам аз дългоочакваната реплика, ознаменуваща края да ремонта
Пускам аз бушона, включват те климатика и………..същата работа
-Ей, права беше -реле е – ме трясва дълбокомислената реплика
- И сега какво – сломено питам аз
- Амии, следващата седмица….
Дори нямах сили да ги попитам толкова ли е сложно да се поръчат и двете платки наведжнъж, при условие, че няма как да се разбере предварително какъв е проблема и къде….
Следващата събота – идват пак този път въоръжени с всякакви видове платки -сменяха, платки, пробваха да подменят датчици – все тая – климатика изключва най-много на петата минута и това се трае някак на по- ниски градуси, но ако го нагласиш примерно на 25 градуса продължителното обдухване сваля бързо температурата и на практика вътрешното тяло изобщо няма време да спре. Тоест климатика работи в непрекъснат режим. За пръв път чувам за такова нещо. Да не говорим, че съм виждала в действие 24-ки, които си работят съвсем нормално при режим на включване и изключване. Най-накрая ги попитах това нормално ли е да работи така или не и получих уклончивия отговор – абе….не е много нормално.
Реших да посетя офиса, да говоря с управителя и да стигнем до евентуално споразумение, климатика да бъде заменен. Първата вечере – говорихме, говорихме, разпитвахме техниците, съгласиха се ужким, че не е много нормално да работи така, а пък иначе климатика е изправен….Стигнаха до предложението че могат да ми го заменят с инверторен климатик 14-ка, но за което аз естествено трябва да заплатя. Реших, че още примерно 200лв. макар и с мъка ще събера. Те трябваше да ми се обадят на следващия ден за да им кажа какво е решението ми. Чаках ги да звъннат до към 15.30 и като не го направиха вече леко под пара тръгнах към офиса. Там обаче ме чакаше нова изненада – оказа се че от въпросният инвертор, за който трябваше да доплатя всъщност нямало в наличност, а имало друг, който естествено бил още по-скъп. А освен това и трябвало да дам 120лв. за монтаж!!! Причерня ми. Опитах се да бъда кротка. Добре – казах през зъби – този вариант вече не ме устройва. Нали разбирате, че всъщност не ми правите услуга като ми предлагате замяна с по-скъп климатик, при условие че вината не у мен, а на всичко отгоре ще си го и платя, ама не само него ами и монтажа му!!!!!
-Какъв е варианта -питам аз – да си вземете обратно относително работещия климатик и да ми върнете парите?
-Няма такъв вариант- казва спортно елегантния тип, представен като управител. -Освен това, климатика не е относително работещ. Той си работи нормално.
-Какво? – недоумявам аз – нормално – до вчера вечер твърдението ви беше, че това не е най-нормалния режим на работа. Как така работи нормално?
-Ами така – продължава да нарежда елегантния – новото поколение климатици Осака всъщност имат тази опция – на непрекъснато обдухване, с цел да се върти вътрешния въздух, да се оеднаквява температурата в стаята и той да работи по-адекватно.
Бях втрещена. Така блокирах, че изобщо не ми дойде на ум да им задам един куп други въпроси, които после един през друг се зароиха в главата ми. Единственото, което ги попитах беше защо след като това е нормална работа на клилматика, нито веднъж никой не си отвори устата да ми го обясни, а срещах само почуда в очите на ремонтиращите. От неговите думи излезе – не не излезе – той направо ми го каза – това е нормалната работа на климатика, а това че нашите екипи са идвали е било единствено с цел да направим климатика да работи така, че на вас да ви е удобно и да ви харесва.
Излязох от там и въпросите запрескачаха един през друг – как така се опитват първо да променят конфигурацията и фабричните настройки на гаранционен климатик, как така никой не ми обясни, че това е нормална работа на климатика. Как това толково важно нововъведение като непрекъснатото обдухване и неспирната работа на климатика не се споменава никъде – нито когато си го купуваш, нито в сервизната книжка, нито в инструкциите за експлоатация на климатика. Как така като се обадиш и им кажеш, че имаш проблем вместо да ти обяснят че това е нормален режим на работа на този тип климатици , три седмици под ред пращат сервизни екипи. Как така в инструкциите за експлоатация на климатика е написано като за идиоти на всяка страница, че ако си си закупил модел климатик с функция само на охлаждане то функциите за отопление не работят, са пропуснали да отбележат че климатика изобщо не спира да обдухва.
Прибрах се. И се заинатих. Започнах да експериментирам. Включих климатика на 25 градуса. След това го намалих на 18. След пет минути изключи. Пак на 25. Намалих го после на 19 – изключи след 7 минути. На 20 – пак след 7 минути. На 21,22,23 – същата работа. Като стигнахме до 24 – вътрешното тяло вече не сварваше да спре. Просто тези седем минути обдухване смъкваха стайната температура под 24 и външното тяло заработваше отново. Какво се оказва – Еко клима не знаят как им работят климатиците. Но пък са убедителни. Ако се хвана за твърденията им, че техническото чудо на Осака не спира да върти – то пак имам проблем – климатикът ми изключва в диапазона 18-23 градуса. Ако пък наистина не е предвиден да спира колко време точно е нормалното за обдухване. Еко клима може и да не успеят да ми отговорят на тези въпроси, които днес пак смятам да им задам. Ако някой от вас може ще бъда благодарна. Искам единствено от тези които предлагат на пазарана и “сервизират” както се изрази спортния тип от офиса въпросните климатици да ми дадат точен и ясен отговор за принципа на работа на този климатик. Тогава вече ще изясняваме кое е проблем и как да се реши. Стискайте ми палци – днес пак ще се боря с тях.

Отговори на този коментар

Илия

Никога вече няма да купя климатик от Еко клима. Преди 6 години ми поставиха един в Карнобат. Постави го Петър Хондата и Христо. Пълни некадърници. Разбиват , прахоляци, изтърват разни инструменти от 5-тия етаж и накрая ми го монтираха на грешно място с грозно поставени тръби. . След 1 година дойдоха други за профилактика. Изпраха ми филтрите, като ли аз не ги пера на всеки 15 дни, и ми взеха 50лв и само това. Даже не му замериха , на колко градуса е издухвания въздух или обема фреон.
Аз вече си го преглеждам и ми работи добре

Отговори на този коментар

Емо

С Еко-Клима имахме и ние проблем с климатика в офиса. Според договора трябваше да направят профилактика на първата година. Месец и нещо преди изтичането на първата година се обадихме да заявим “профилактичен преглед” (който разбира се се плаща), при което ни увериха, че ще се обадят по-късно. Месец по-късно ни вест ни кост, звъннахме пак, при което ни казаха, че просто техниците са много натоварени и да си чакаме реда, и ще ни се обадят. От тогава минаха 4 месеца и на климатика още не му е извършена профилактика. Това е Еко-Клима. Ще съветвам приятели и колеги да бягат от тях.

Отговори на този коментар

Фирми за мебели и обзавеждане

Емо, по-горе можеш да прочетеш и в какво се състои въпросната профилактика на климатиците ;)

Отговори на този коментар

Емо

А, тази профилактика си я направихме и сами :) не трябва да си техник, за да си изпереш филтрите, които всъщност са направени така, че и некомпетентен да ги смени – ако е това.. то голяма профилактика.

Отговори на този коментар

М.

Относно “Еко Клима” : Винаги ще има недоволни… а профилактика се заплаща навсякъде, не само в тази фирма, а и какво се оплаквате че всичко било в прах след монтажа, така е навсякъде!

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Прочетете отново статията, за да разберете по-точно от какво се оплаквам и от какво съм недоволен. Описал съм достатъчно подробно с конкретни думи и фрази, както и снимки, за да се елементаризира историята с думи като “винаги ще има недоволни”.

Недоволни винаги има, да, но въпросът е от какво са недоволни и защо. След като един иначе много благ клиент като мен бе принуден да състави цяла статия по темата, можете да си представите колко съм бил изнервен.

Отговори на този коментар

М.

Предполагам че е било така, за да съставите тази статия, ноооооо вие като си закупихте климатик не се ли разписахте някъде на “Заявка-договор” където в нея са описани всички допълнителни услуги, които се заплащат от клиента, включително и удължаване на захранващ кабел?

Отговори на този коментар

Тодор Христов

А Вие как мислите, дали ако бях подписал нещо подобно Управителят на клона нямаше още на първата секунда да ми изтъкне този факт? :-)

Вие на негово място как бихте постъпили (усещам, че имате опит в този бранш – използвате специфични термини и темата не Вие чужда). Нямаше ли да “натриете” хубавичко носа на клиента си, показвайки му въпросната заявка или най=малкото позовавайки се на нея?

Та… както разбирате, т.нар. Заявка-договор не е имало. Но пък имаше богат извор от управленски неумения за справяне с рекламации и оплаквания и статията е точно за това. Не става дума толкова за “Осака”, а за некомпетентността да разрешаваш по удачен начин специфични ситуации, което може да коства на собственика на фирмата твърде много пари в дългосрочен план.

Отговори на този коментар

М.

Аз съм клиент на “Еко клима” и да ви кажа, доволен съм от тях. Имам 4 климатика закупени от тях и нямам проблеми, нито с инсталацията им, нито с персонала! Разширяваме излишно темата, нито сте първия недоволен от облужване, нито ще сте последния. Некомпетентност има навсякъде и все повече ще има занапред. :)

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Още един път искам да уточня, че за мен темата е една. А именно – управленската некомпетентност да се справиш в рекламация или оплакване от клиент. В случая, от “Еко Клима” ясно показаха, че не умеят това (примерите са по-горе). Дано да са се коригирали с времето.

Отговори на този коментар

Мелана

Жалко, че не съм прочела тази статия по-рано. При мен ситуацията с Климатик Осака LBP 12, купен от Практикер беше същата. Виснещо кабелче на няма и метър и 50 см (явно наистина било 1.30 м. Огромана дупка от вътре в стената. И аз мога да дам снимка. При мен проблема е не Екоклима, защото го монтира друга фирма Просто тука вече трябва да говрим за “Изберете Българското”, и Бургаския прозиводител на климатици Осака. Аз се обадих в Бургас и ги питах защо е така, и те казаха ами така е, монтажниците не ви ли предложиха по-дълъг кабе??? Проблема беше че монтажниците от фирмата, ама изобщо не споменават, че кабелчето е само 1.3 метра – а от Бургас ме излъгаха че било 1.50. Да смешно е наистина, но какво пречи на Осаката от Бургас да си купи кабелчета от завода в Смолян и да си върви с различни дължини – нищо само дето си прав че ако вече е минало времето когато са се учили, сега трябва да са се научили. В крайна сметка мойто “имперско отвръщане на удара” беше друго. Отидах в пловдивския практикер и купих още един климатик. Исках уж да го монтирам в Пазарджик. Когато в Пазарджик монтажниците пристигнаха (вече не се бавят с месеци), ги попитах а Вярно ли е че кабелчето е само 1.30 м? Първоначално не отговориха. Да ама аз не им бях предоставил кашоните (от Практикер сам си ги взимаш) и те нямаше как – признаха си. Аз ги отпратих – започнаха бурни протести, ама нямаше как – нито имах намерение да им плащам нито да монтирам този климатик. Заявих им че ако са закъсали поради неизплатени кредити аз не съм тази която ще ги спаси. После се върнах в Практикер и им върнах неразопакованите кашони ОСАКА. Приеха ги няма как.
Само едно искам да заключа: все пак съм много доволна от модела който притежавам – благодарение на него пестя разходи за отопление а лятото ми е прохлдно. Показва реално вътрешната и външната температура. Абе хубава работа ама българска.

Отговори на този коментар

mihael

Абе хора што се хваштате за марката, лепенките на евтините клими ги лепиат в Бг.12 LBP на Осака всьшност е Хисенс а това е добра марка.В Китаи има пове4е от 50 завода за клими.Да не говорим че хитачи и фуджи ги сглобиават вече там.всичко е вьпрос на кьсмет.ААААААААА да не забравиа. Кабелчето наистина е 1.30 НО….срешту 2 лв.на линеен метьр техниците могат да го удължат колкото поискате.

Отговори на този коментар

mihael

ЕМО НАГЛАСИ СИ И 200 КИНТА ЗА МАНОМЕТРИ ЧЕ НЯМА ДА ТИ СЕ ПОЛУЧИ ПРОФИЛАКТИКАТА ,ТО ФИЛТРИ И БАБА МОЖЕ ДА ПЕРЕ.

Отговори на този коментар

Лиляна Недева

Здравейте,пиша Ви за нашия проблем.Закупихме климатик от фирма-ПОП 2000 ЕООД-ул”Фердинандова” по всички правила,да ни посетят и “преценят” какъв климатик да се постави в едно помещение от 60 м.кв.И ето вече втора година ходим по мъките-то Комисии на потребителите ,то Управителя на Фирмата -И НИЩО-КЛИМАТИКА стане ли студено замръзва,УЖ бил последен модел на техниката 2007год.С техниците станахме като роднини -по 2 пъти на седмица на

4„ гости”,но това беше 1/та година,сега дори и не искат да дойдат да го погледнат,ааааааа забравих -дойдоха когато беше 15градоса навън и казана -ТОПЛИ-РАВОТИ!!!!ПЪЛНИ С НОМЕРА НЕКАДЪРНИЦИ КОИТО СЕ МОЛЯТ ДА ИЗТЕЧЕ ГАРАНЦИЯТА ПО БЪРЗО.

НЕ СИ ВЗЕМАЙТЕ КЛИМАТИК ОТ -ПОП 2000 ЕООД-ул .Фердинандова
САМО ЯДОВЕ ЩЕ ИМАТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Отговори на този коментар

Димитров

Захранването трябва да се вгражда в стената !!! А не да виси на някакви разклонители по стените за което най вече имате вина вие.
На кой би му хрумнало че ще развеете 10 метрови кабели из целия си апартамент.
А за посочената от вас фирма съм сигурен че са мега смешници !

Отговори на този коментар

Борис

Борис
Приятели,това което се случва не е случайно.Митътът за трудолюбивия българин умря.Ето какво ми се случи на мен с климатик от ТЕХНОМАРКЕТ – ВАРНА.Купих си климатик Самсунг и след 14 месеца спря да работи. Жена ми се обади на фирмата на която бях платил 30лв за техническо обслужване и гаранция , да прати техник да го погледне и да и каже какъв е проблема.Отговора беше:”Ще пратим техник в петък” а денят беше понеделник.С това те ясно ми казаха че в петък няма да стане и че евентуално другата седмица може и да пратят някои.Също казали на жена ми че можело да се наложи да чакаме 1 месец.
Аз бях излязъл някъде и като разбрах за случката набрах отново телефона на фирмата.Направих голям скандал им им казах че ако до 24 часа не ми изпратят техник които да установи повредата,ще пусна жалба до комисията за защита на потребителя.На другия ден бяха изпратили техници които ми оправиха климатика да духа само на студено защото беше лято и ми казаха че трябва да поръчат нова платка.
Щяло да отнеме 20 дена.
След 20 дена им се обадих и ги подсетих че по договор трябва повредата да бъде отстранена до 30 дена и отново им заявих че ще пусна жалба в комисията за защита на потребителя.
След 2 дена доидоха и ми инсталираха новата платка.
Изводъд е че не трябва да им се мълчи а трябва всеки да си търси правата.
Внимавайте с ТЕХНОМАРКЕТ – ВАРНА !! НЕ СА КОРЕКТНИ

Отговори на този коментар

s_doncoff

дами и господа, адвокат съм и просто въпреки продажната ми натура, алчността и редовната побърканост на материализма на настоящетото ми битие- разбирай желанието да печеля дела за повече и повече пари, започнах да съчувствам в този случай. искам да ви уверя, че проблема с този климатик Осака е много голям с техния къс кабел. В Пловдив сега водим дело в Съда за това че фирма Еко Клима чрез техен представител- Парадиз Клима монтираха такъв уред в дома на неподвижен инвалид и поради тази 1,20см кабелна връзка се получил дефект в преноса на електричество и климатика се запалил, както си работил. Сами се сещате, че неподвижния инвалид не е успял да излезе от стаята си, от пожара е опитал бягство с гърчове на тялото и виене и е успял само да падне от леглото си и в страшни конвулсии се е задушил на пода след придвижване от мах.50 см., където после го намират пожарникарите. Абсурдното в БГ, е че “компететните” експерти от НИКК твърдят по делото, че въпреки, че кабела на климатика е причинил смъртта на един човек, нямало нарушения при монтажа и въвеждане в експлоатация на климатика. Експертизата /две/ казва, че пожара започва от възникване на високопреход0но съпротвиление на мястото на свързване на удължението на кабела на климатика. Е това е! БГ негри сме и си мрем от мизерия.- адв. Стоян Донков. Още чакаме произнасяне на ПОС

Отговори на този коментар

Ивайло Тинчев

Facebook група срещу анти-професионализма при монтажа, демонтажа и поддръжката на климатици Осака: http://goo.gl/p12IU

Отговори на този коментар

Polzvatel

Много сте се развълнували по тез кабелчета бе хора! Аз преди години си купих висок клас на Митсубиши -2500лв дадох и дойде с 50см кабел това е уред за монтиране на високо …. аз си пуснах предварително кабелен канал и така. Тръбите до външното тяло бяха къси за мястото където аз исках да се монтира и си доплатих за по-дълги. Много нерви хабите за обикновенните неща . Бъдете здрави.

Отговори на този коментар

Борис

Господа управленци /мениджъри/,
Господин Христов – искате ли да ви кажа, какви са Вашите пропуски от които Вие сте имали ядове? Сгрешили сте, като не сте изпълнили основно правило и процедура в маркетинга и управлението – проучване на пазара. Защо не се позаинтересувахте, каква е тази фирма Еко Клима, какви са монтажите и климатиците им? Форуми с милиони мнения колкото искаш, когато се хващаш на работа ще разбираш какво правиш, управленец си ама ще разбираш – няма как, ако не щеш да разбираш, ще си назначиш хора, дето разбират – цял свят печели от незнанието на хората. Ако не щеш и да назначаваш – ще си наемеш консултант. Избора Ви на Еко Клима, да си сложите на новия, ремонтиран апартамент от техните климатици /с едни от най-лошите параметри и често неефективни и пълни с проблеми/ е несериозен – цената ли сте гледали? – ами ? Защо не се обърнахте към Дайкин например?
Когато се взема управленско решение как се взема? – на база изготвени варианти. Вие изготвихте ли си варианти и кой Ви каза да изберете най-неудачния, да не кажа глупав вариант?
Къс е кабела вярно е. А защо е къс? Защото никой завод няма да Ви достави климатик с кабел да стига до контакта Ви, нали? Защо при ремонта на апартамента не сте предвидили място за контакт за климатик / хубаво е да е даже на отделен предпазител в таблото/ близо до климатика – затова са късите кабели – ами предвиждайте си тези неща, мислете, ако не можете назначете си хора, казах по горе.
Казахте ли при покупката на климатиците, че контакта Ви е далече от тях, на колко метра е – 2, 5, 10 – може би и на 20 м?/кабел без пари??/ – как да се сети продавачката, която и без това само за климатици си мисли цял ден, милата, вие сте мъж – такова е положението с Осака – там сте отишли Вие, те няма да се променят а и не искат, фирмата е такава, ама Вие ще плащате
Нещата които ми пишете показват, че се хабите за глупости, смирете се. Един управленец трябва освен блестящ ум, да има и сърце…
Вашия разклонител струва 5 лв – като този на горкия човек в количката …така е – малко се мисли за последствията… не се пуска климатик с разклонител боклук, не се купува и разклонител боклук от железарийката, ще се запали както е станало, искрено вярвам, че сте направили най-добрия вариант в последствие.
Добре е да давате съвети на хората – ама и ги прилагайте на практика за себе си, защото ако съм аз – никога няма да Ви наема за консултант, след като ми описвате така детайлно, какви грешки правите в управлението и то при такъв елементарен случай!
Вие сте управленецът, Вие сте си взели решението да се доверите на Еко Клима и ще си носите последствията – ако бяхте служител и направите такова нещо на апартамента на шефа Ви – какво мислите ще Ви се случи?
Поздрави.

Отговори на този коментар

Alen

Каквото и да кажа, сигурно няма да изненадам никои! От “М-тел” ми изпратиха фактура за 938.00 лв с ДДС за изразходени мегабайти през моят телефон с фенерчето, не му знам модела иначе Нокиа, тази сума била навъртяна в рамките на 2 денонощия! Нещо повече, сега идва култувият момент, тази сим карта беше със спрени услуги (ВСИЧКО) освен входящи повиквания! И за да е още по “КРАСИВА” приказката се оказа, че аз притежавам договор за една услуга, а в системата им съм на съвсем друга където вече идва и големия хаус: ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА НЕМОГАТ ДА ПРИТЕЖАВАТ ТАКАВ АБОНАМЕНТЕН ПАКЕТ! ТОЙ БИЛ САМО ЗА ФИРМИ! Това е отговора на девойката от гишето, така пишело в системата им. Пък аз в ръката си държа договор за съвсем други условия и абонаментен план. Минаха 11 месеца от тогава оправия още няма.

Отговори на този коментар

kukindel

Ahhhh ”kolega” mnogo kuhi leiki ste bili…!!! ami to si li4i , 4e e postanovka ot konkurenciqta, ama taka samo im digame reitinga kato gi pluieme… znaesh li kolko klienti gubq ot kakiva tapni , zashtoto kato pitat nqkoi deto ima -OSAKA- i im kazat , 4e topli i v nai koravata zima…. az kvo da im kaza posle …? 4e nashite toqgi sa po hubavi ….? taka li ? ne im davaite glastnost taka po lesno si prodavame drugite kadeto si ima i po golqma pe4alba… ina4e shte si prodavame Mideikite i 6te si troshim sami glavite s razni pluinki za kasi kabeli i pro4ie….

Отговори на този коментар

Николай

Защо така бе приятели, защо? :D :D

Отговори на този коментар

Дойчинова

От дванадесет години имам четири климатика Осака монтирани в два апартамента.Миналата седмица за пръв път един от тях даде дефект.Свързах се с фирмата, записаха си адреса и вчера две момчета за двадесет минути отстраниха проблема.Безкрайно доволна ,че съм се спряла точно на тази марка.Освен това миналата година ми звъннаха близки от Панагюрище,че спешно им трябва датчик за същата марка климатици защото имат хранителен магазин и представете си в жегите какво щеше да стане.Обърнах се към най близкия офис в Бургас и още същия ден изпратих датчика по куриер.Ако трябва отново един ден да купувам климатик пак ще е Осака.Фирмата си има всичко от А до Я -и добри климатици, и части, и добри служители.

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Госпожо Дойчинова, много хубаво е, че толкова години тази марка климатици ви служи така добре! Дванадесет години за климатик в наши дни е много време.

Но не за марката и не за качеството на продукта е статията ми по-горе, а за начина, по който се обслужва клиент и как се реагира на рекламация.

За мен това вече е стара история. Минаха години и след неуспешния ни опит с “Осака” купихме няколко други климатици от по-висок клас – Мицубиши и Тошиба. Опитът ми като потребител сочи, че обслужването на новите доставчици на тези климатици бе адекватно високо на цената, която те струваха, което е много хубаво.

Отговори на този коментар

ташунко сапа

Господа, безплатния монтаж не е безкраен. Все едно да има безплатен обяд и да се тъпчеш докато се пръснеш. А относно кабелите явно е пропуск на фирмата – трябвало е да ги удължат и да се заплати кабела на място. Друг е въпроса че това с безплатния монтаж е тотално погрешен търговски трик довел до тотален спад на цени а от там и на услугата.

Отговори на този коментар

Аз

Аз пък си предвидих контакт непосредствено до климатика и 20см кабел вършат работа:)

Отговори на този коментар

К4В

Случая с дължината на кабела е смехотворна.За някои неща клиента е прав ,но специално за кабела не е .Като не ти изнася наеми си преводач и се обади на производителя и той ще ти разясни за дължината на кабела.За съжаление през така наречения демократичен преход част от хората се превърнаха в странни птици.Хем сърби хем боли.

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Типично и много показателно мислене – клиентът да си наема преводач и да се обажда на производителя. :-)

Живеем в 21 век, не е нужно да си наемам преводач, за да получа “привилегията” да включа един най-обикновен електроуред в един най-обикновен контакт. Това са толкова елементарни неща, че повече няма накъде просто.

Отговори на този коментар

Владимир

Има няколко проблема на продажбата. една стока се предлага на клиента и той трябва да я провери, прегледа и след като я одобри да я купи. Ако сте си избрал климатик с къс кабел е уместно да сте го прегледал предварително и да сте го одобрил. Ако не сте го прегледал , но сте го одобрил безогледно, то отговорността е ваша или вие просто проявявате една рекламация, но тя не би била одобрена в съда, защото рискът е преминал върху вас. Освен това има друга страна. Наистина много директори на български фирми са цинично откровени и по- скоро биха казали :”Осъди ме!”, отколкото да кажат:”Ще ви донесем кабел за наша смека!” или най- малкото сами биха ви доставили кабел с достатъчна дължина. Говорим за продажба и наистина вина в случая имат и двете страни. Ако купувате от “И бей” от Китай/от другата страна на планетата/ е напълно достатъчно да направите малка рекламация и да ви изпратят още една стока и да не се занимават с вас, но Китай,който търгува и иска да бъде привлекателен за света, за да продава, а не от България, от която хората бягат от ужас. Ние трябва да се стараем два пъти повече от китайците, за да си вдигенм поне малко икономиката и подобни фирми изразяващи безхаберие няма да оцелеят дълго на нашия пазар. Добре, че ме спасихте от Еко Клима.

Отговори на този коментар

Ирина Манчева

Искам да предпазя потенциалните клиенти на “ТЕРМО АВАНГАРД” ЕООД с управител Георги Атанасов. Преди една седмица си поръчах профилактика на климатик чрез този сайт: http://www.klimatiksofia.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B8 на цена от 35лв. на климатик. В дома ми дойде въпросният Георги, който свали предните пластмасови панели, изми ги със студена вода под душа / мъжът ми вече ги беше измил преди месец/, провери единият от климатиците за проблем, тъй като не духаше топло и ми каза, че трябва да му се смени ел. платка, като се уговорихме това да стане друг ден. След като му платих, не получих касова бележка, нито какъвто и да е било друг документ, удостоверяващ идването му. Реших, че на следващото му идване ще ми издаде такъв. Вниманието ми в този момент беше ангажирано с други неща и затова не бях прочела в сайта в какво се състои въпросната профилактика. След като си тръгна прочетох: дезинфекциране на вътрешния топлообменник, попълване на индивидуален протокол за извършения преглед на всяка климатична система и т.н. Нещо, което той не беше направил. Вътрешните тела на климатиците изобщо не бяха пипнати и са целите в прах, тъй като никога не са били почиствани за 5- 6 години назад. Протокол не ми беше издаден. Тъй като вече бях платила, така и не се обади повече за налагащия се ремонт.

Отговори на този коментар

Александър Велев

имаме няколко климатика Osaka, във фирмата които ползваме от 2007г.
нито веднъж не замръзнаха при -22, тази зима беше -17 пускаме ги на студено и пак си тръгват.
Причината да ги изберем е че искахме да се спази именно това обстоятелство, да работят безотказно когато е много студено за цех.
От 12 климатика имаше само един, който му беше сменен кондензатор защото изгоря на 5-тата година. Климатиците са много здрави, а проблема със късия кабел си остава, защото наистина не се споменава за това в офисите им.
Работната група кърти грубо това също е вярно, но климатиците са здрави поне до сега.

Отговори на този коментар

Ванеса Пеева

Понеже и аз съм купувала климатици, мога да споделя моя опит, а той е че предварително предвидихме захранването за тях, макар да не сме купували от въпросната фирма и марка. Такова нещо обаче се прави, когато човек има план и работи по него при пълен, основен ремонт на жилището си, а не на парче да се сеща за нещата.
След това, Вие, като човек с претенции, поне от тази статия оставам с такова впечатление е трябвало предаварително да се заинтересовате, че климатиците с марка “Осака” не са топ класата на климатиците, но разбира се тук основна роля играе бюджетът. И не на последно място е трябвало да се запознеете с реномето на въпросната фирма “Еко- клима”, за да си спестите нервите или поне, очакванията Ви да съвпаднат с реалността.
Та, някак си не може да платиш “Опел”, а да очакваш да ти доставят “Бентли” с всички екстри и класно обслужване към него. Следващият път, просто си изберете доказано реномиран доставчик, а не фирми от рода на въпросната.

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Благодаря за споделеното мнение!

Към него бих добавил, че независимо дали продаваш “Опел” или “Бентли”, има писани и неписани правила в бизнеса и е добре те да се спазват. Не е извинение да предлагаш лошо обслужване и враждебно отношение към клиента си само защото продаваш по-евтин от този на конкуренцията продукт.

Отговори на този коментар

Ванеса Пеева

За това пазарът е разнообразен и трябва да се проучва предварително, особенно когато се купува ДМА. Спонтанните покупки са характерни за друг вид стоки и услуги. Вие, като консултант трябва най-добре да ги знаете тези неща ;)
“Еко клима” не Ви е предложила “лошо обслужване”- на тях просто това им е нивото, това са им възможностите. Живея в Бургас :)

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Разбирам, но дори и ако това са възможностите им, това не прави обслужването “добро”, а си остава лошо. Качеството на тяхното ДМА няма отношение към отношението на техния управител. В статията това имам предвид най-вече.

Отговори на този коментар

morence

Да, несъмено културата на обслужване масово е на много ниско ниво.
И наистина повечето БГ търговци не знаят как да си предложат стоката…а когато има и “безплатна услуга”, се чувстват все едно са се прекарали така или иначе..и няма нужда да полагат усилия.
Само едно ме глоьди мен в цялата тази “сага”, за какво ви е по-дълъг кабел??? Та нали пак ще се вижда, ако не разклонител…то поне 2м. кабел висящ нанякъде…!? Контактът, ако изобщо има такъв /защото повечето климатици се свързват директно към мрежата към предварително изведен кабел зад тялото на климатика/ трябва да е предвиден на място на което да остане скрит! И тук вече проблемът не е само в еко клима…ами 50% и ваш, защото апартаментът е ваш, инсталацията е ваша, решенията за окабеляване и климатизиране са ваши…предполагам, че не ви е правен проект за климатизация а сте си взели сам решение, къде да бъдат поставени климатиците :) а когато човек реши, че разбира достатъчно и, че не му е нужен специалист няма защо да се сърди толкова свирепо…., за това което друг не се е сетил къде ще го “засърби” и не го е предупредил…

Отговори на този коментар

WWasilew

Уважаеми г-н Христов, случайно попаднах на вашето мнение и бих искал да помогна тук с няколко съвета. Тъй като и аз работя в тази сфера ще напиша някои неща на които ако желаете обърнете внимание, както и да се замислите върху написаното от Борис. Първо : Това което предлагаме като услуги (а и не само ние) се побира на два листа А4, повярвайте трудно ще може да ви изреди който и да е колега всичките. Второ: Оглед- желателно е да се направи за да се видят всички тези неща предварително ( дължина на тръбен път,стълби, кабели и т.н). Ако поръчвате без оглед е твърде вероятно както при Вас да се появят допълнителни неща които няма как да се разберат ( ясновидците сред нас са малко :) ) Трето: Проучете марката която купувате, честно казано покупката на нискобюджетна марка изцяло кореспондира със заглавието “100% сигурен начин да изгубите много пари” . Не правете компромиси с качество на марка и мощност – по добре изчакайте с покупката ( поне аз така съветвам нашите клиенти) .Четвърто : Беплатен монтаж (обяд ) няма , най-често в цената е включен стандартен монтаж включващ базов пакет от материали ( и аз не го обичам това определение безплатен монтаж но за съжаление се е наложило от някой) . Всичко извън стандартния монтаж се заплаща , а колко това зависи според ценовата листа на фирмата . Моля запознавайте се винаги какво включва стандартния монтаж . Пето: Запознайте се с условията по гаранционното обслужване. Да при някои марки се изисква профилактика , и да за 30 лева ще дойде да ви измие филтрите само. Това обаче не е профилактика а отбиване на номера . Истинската профилактика включва още няколко мероприятия свързани със замерване и подобряване условията на работа. Има ли сервиз фирмата от която купувате. Шесто!!! Знайте , че в Япония сглобявани останаха 1-2 модела климатици и дори сглобени там , то над 60-70% от частите са произведени извън Япония. Японски останаха само седалищата и имената на марките.
ЗАБЕЛЕЖКА: Може малко да съм досадил но това са само няколко от важните неща , за които е хубаво да внимавате и да знаете шри покупка на климатик. Моля прочетете мнението на борис отново , написал е доста правилни неща. Тук пиша не да защитавам някои , а да помогна малко с информация и опит за предотвратяване на недоразумения. Въпросната фирма няма да коментирам тъй като са ми колеги, но марката е рискова – имат мн добри попадения като модели, но също толкова и лоши серии . Пожелавам Ви успех при следващата покупка и наистина проучете какво купувате , защото добрият клиент е информираният клиент :)

Отговори на този коментар

Бойко Николов

Уважаеми клиенти на услугата “монтаж на климатик”, дали някой от вас наистина вярва, че ще получи необходимото отношение и качество на монтажа, при условие, че сте купили климатик с безплатен монтаж? Смятате ли, че цената на монтажа не е включена в цената на климатика?Какво качество очаквате, когато плащате 0 лв. за услуга, която струва около 300 лв.? Поне това е идеята – да повярвате, че е безплатен. Или смятате, че монтажа на климатик може и/или трябва да е безплатен? Има ли безплатен обяд? Казано на прост език, за толкова пари /т.е. 0 лв./ – толкова! Първо: Не отива на интелигентни хора да търсят най-евтиното / или безплатно/ и после да се оплакват от ниското качество, то е правопропорционално на цената на услугата. Второ: При подобна оферта всеки разумен и здравомислещ човек трябва да си зададе въпросите: Как така монтажът е безплатен? Възможно ли е? Дали това не е клопка или рекламен трик и дали все пак няма да си го платя по някакъв начин? Или смятате, че монтажът на климатик може да е хем безплатен, хем качествен??? Не е ли твърде наивно от Ваша страна? Друг въпрос е, че пазарът на климатици е доста изкривен от монополи и картели, и средната пазарна цена за монтаж на климатик е доста под реалната себестойност на един качествен монтаж, но за това можем да се сърдим само на вносителите, защото те са причината за това.

Отговори на този коментар

Коментирай