Велико българско изобретение чака своя час

от Тодор Христов в Мениджмънт и лидерство

Койчо МитевКолко от нас поддържат контакти с чужбина, по делови или по лични поводи?

Колко от нас влизат в чуждестранни интернет сайтове?

Колко от нас биха искали да се запознават с хора от цял свят и да общуват свободно с тях?

Вероятно огромната част от нас ще отговорят положително на поне един или два от въпросите по-горе.

Макар тези въпроси да са много разнородни, всички те без изключение са свързани с използването на чужд език. Това е напълно естествено – няма как да правиш бизнес с чужбина, да четеш чуждестранни сайтове, както и да създаваш контакти с хора от други страни без да знаеш чужд език.

Няма как, но само засега… Екип от български изобретатели, оглавяван от инж. Койчо Митев не смята така. Моля, не спирайте да четете и продължете по-надолу в текста, защото това, което искам да разкажа наистина е много любопитно.

Койчо Митев е ръководител на частен изследователски колектив, който още преди няколко години е изобретил и патентовал т.нар. “Цифрова писменост и метод за комуникация на майчин език”. Изобретението позволява да се създаде софтуер за свободна комуникация по телефон, микрофон и интернет между всички езици и диалекти по света. Подобно изобретение позволява образно казано да вдигнете телефона, да се обадите на г-н Мюлер в Берлин, на г-н Аранга от Занзибар или на г-ца Ченг в Пекин и да разговаряте на чист български език, докато от другата страна на линията ще ви слушат на техните си родни езици. А когато те ви заговорят в слушалката, Вие ще чувате всичко на български!

Изобретението на екипа на Койчо Митев е създадено на основата на изключително дълбок анализ на структурата на човешката реч. С помощта на цифрите от десетичната бройна система се записват и интерпретират практически всички езици и диалекти по света. Веднъж, след като думите на всеки език бъдат въведени в компютър, те започват да се възпроизвеждат на различни езици в зависимост от желанието за използване на конкретен език.

За всички, които все още не са чували за това изобретение, препоръчвам да посетите линковете по-долу:


Българско Национално Радио

Франс Прес

Престижна консултантска компания от Масачузетс, САЩ

Презентация на изобретението

Реших да поставя тази тема в блога на NovaVizia.com не за да хваля г-н Митев и колегите му – те вече са получили признание както от Патентното ведомство, така и от международни организации и световни изложения.

Поставих тази тема в блога, за да дам допълнителна гласност на това много интересно изобретение, което доказва, че в България има хора, които могат да създават иновационни (и буквално – революционни) продукти.

Поставих тази тема в блога и за да можем да помислим заедно по следния въпрос – при условие, че подобно изобретение е създадено, при това от българи, какви са пречките то да бъде използвано в максимална степен за общото благо? Защото самите изобретатели не искат да се прави бизнес с “Цифровата писменост”, те търсят държавна подкрепа и финансиране, за да завършат разработката си и тя да се използва за благото преди всичко на нашата страна.

За жалост, в продължение на няколко години опитите да бъде привлечено вниманието на държавните институции завършват с неуспех. До този момент не се е намерил нито един държавник или държавен орган, който да е обърнал внимание на този проект. Както може би се досещате, в момента изобретението е замразено поради липса на финансиране.

Инж. Койчо Митев е абонат на NovaVizia.com и преди седмица обменихме съвсем случайно няколко е-мейла. Той сподели с мен, че има желание да направи дарение на технологията си на ЮНЕСКО и/или на Европейския съюз, защото не вижда друг начин откритието на екипа му да види бял свят.

Питам се, колко ли други иновации у нас ще останат неосъществени поради неразбиране, незаинтересованост, липса на мотивация?

Всички ние можем да помогнем на инж. Койчо Митев, като разпространим този или другите анонси за него на наши колеги, приятели и познати. Нека повече хора в България узнаят, че у нас има иновации на световно ниво.

А за всички, които са ръководители на държавни или частни организации (аз също съм такъв), просто предлагам въпрос за размисъл – насърчаваме ли достатъчно нашите колеги да иновират, да изобретяват, да творят? Как правим това? Достатъчно ли правим?

Препоръчваме ти още:

За автора: Тодор Христов е съосновател на NovaVizia.com и управител на "Сита Мениджмънт Консулт" . Помага на умните хора и фирми да работят по-успешно, като води бизнес обучения, насочени към фирменото управление и продажбите. Води и онлайн обучение по продажби.

Кой друг иска да продава повече?
Стани по-успешен търговец за 30 дни! Виж как!
Touristika.bg: Всичко най-важно за независимия турист
Присъедини се към 6000+ умни хора, които получават най-новите статии в NovaVizia.com! Безплатно е.

  

54 коментара… прочети ги по-долу или добави един

Марияна Коцева

Това изобретение ще направи комуникацията с всички хора по света възможна. За по-страхотно нещо не можем и да си мечтаем.

Поздравления за г-н Митев, той е българин.

Отговори на този коментар

Десислава Недялкова

Аз лично се гордея с г-н Митев! Поздравявам го за откритието му!!! И се надявам възможно най-скоро то да може да се използва,защото това наистина е уникално!!! Само неразбирам защо толкова незаинтересовани остават нашите държавни институции???

Отговори на този коментар

Краси Борисова

Инженер Митев, аз съм изключително впечатлена от изобретението Ви, за което току що гледах по ТВ.
Вие сте велик българин!
Просто нямам думи!

Отговори на този коментар

Димитър Христов

Поздравления за г-н Митев! Каква сума горе-долу е нужна за да продължи разработката?

Отговори на този коментар

Лидия Нучева

Това е един от поводите, който ме кара да се гордея, че съм българка. Откритието на г-н Митев е наистина иновация на световно ниво.

Желая му много сили и упоритост, за да може откритието му да види бял свят.

инж. Лидия Нучева

Отговори на този коментар

Ицо Петров

За пореден път се гордея, че съм българин и за пореден път се убеждавам, че ни управляват опасни люде!!!

Поздравявам инж. Митев най-искрено!

Отговори на този коментар

Божидар Иванов

Браво на изобретателите!!!! От друга страна обаче, на тях едва ли им е само до едно “Браво” – кой знае колко са ходили напред-назад да търсят съдействие…

Това е едно хубаво доказателство, че държавата ни нехае за иновациите, нея я вълнуват други, “по-важни теми”, като например разни там имоти, кадрови кадрили, кой се обидил на еди кой си и какво му отговорил и т.н. и т.н.

Аз ако бях изобретил тази технология, отдавна да съм отишъл да я презентирам в някой технологичен световен гигант – кой знае какви средства дават за далеч по-скромни иновации…

Не знам защо не се потърси подобна алтернатива в конкретния случай.

Отговори на този коментар

Иван Танев
Симеон Симеонов

Браво на г-н Митев!

От “държавниците” не чакайте нещо общополезно… тях ги интересуват личнополезните “проекти”, финансирани с европари!

Браво на интелигентния и талантлив инж. Митев! Дано не му попречат!

А дали не можем да му помогнем??? Дайте идеи!

Отговори на този коментар

Иванов

Ето една идея, българският бизнес е стабилен и невиждам пречка да не потпомогне такъв проект.

Отговори на този коментар

Добрина Петкова

Поздравления и от мен и пожелавам на г-н Митев да осъществи идеята си до край!

Отговори на този коментар

Цветанка Владова

Не трябва да се подарява изобретението.
Трябва да се направи проект за пари от ЕС,което няма да се откаже.
Най добрите внедрители са авторите и най доброто място България. Не спирайте сред пътя.”Господ дава но в кошара не вкарва!Като патентен инженер Ви давам съвета

Отговори на този коментар

Дядо Гого

Поздравления за инж.Митев!Дано има успех с патентоването!Това е велико!

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Замисълът наистина е грандиозен, само не съм сигурен, че реализацията е в напреднала фаза. Все пак подобно нещо изисква финансиране, а почти две години, след като написах този материал не съм чул нещо да се е променило в този казус.

Дано не съм прав, разбира се, и да има напредък.

Отговори на този коментар

Цветанка Владова

Вземам само два текста от мнениата: “държавниците” не чакайте нещо общополезно… тях ги интересуват личнополезните “проекти”, Дано има успех с патентоването!
Дано не Ви огорча. Истината е такава: Грешни са действията на Колективаа и Митев Искате капиталистическа държава да Ви внедрава изобретение, защото е велико?!!! Самото патентоване вече дава монопол само на авторите и те единствени да си търсят внедрител и не на страниците на ИНТЕРНЕТ, а с ходене при потензиални внедрители и поканване такива за да се демонстрират качестват пред внедрители! Но и пред ползуватели. Те авторите най добре знаят кой ще ползва изобретението, ако е БТК България и така Българите да водят разговори съсъ света, каква ще е ползата на БТК, на други и те, да си предплатят образците, които ще направят авторите по два начина: 1. Като си намерят внедрител и заедно с него искат пари т ЕС на който да предложат готови машини за работа 2. Те авторите да направят първите (10, 100) колкото може по малко прототипа пробна серия от МОНТИРАНЕ готови елементи. Те ще си поръчат такива, с които са направили първата си машина . Защото всеки прототип търпи промени и нагаждането на серии е продължителен процес Още неприятно ми е да го споделя, но авторите са вдигнали глави за похвала твърде рано,насред пътя. Държавата има едно задължение, да го патентова и го е направила. Да се подарява на ЮНЕСКО е смешно, ако не е трагично. Това е искане социалистическо, когато тя е собственик на изобретението. Ако искате по вече обаете се тел 0894 730 239 безплатно съвет,като компетентно лице, а гореописаните хули по държавата ги махнете от сайта. Още Четете в саита http://peceliotinternetwednaga.net раздел Патенти

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Благодаря Цветанка, за разясненията по тази тема!

Отговори на този коментар

Койчо Митев

Благодаря на всички за интересните коментари. Вече има интерес за финансиране на този проект и ще се радвам да стискате палци. Разумно е все пак когато се дават съвети в областта на интелектуалната собственост, да се познава същността на термина “Copyright”. Имам предвид линка – “Начало патент” от материала на г-жа Цветанка Владова – http://peceliotinternetwednaga.net/ Сравнете текста с оригинала от тук: http://oshte.info/007/23.htm
Весели празници и щастлива Новата 2008 година на всички потребители от Нова Визия!

Отговори на този коментар

narayana777

bravo,g-n mitev.va6eto otkritie se ravnjva po svoita revoliucinnost na otkritieto na john atanasov.vsi4ki hora po sveta 6te sa vi blagodarni.da ste jiv i zdrav i da radvate horata s mnogo novi izobretenia.

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Като продължание по тази тема, макар и след много време, ето каква интересна информация ни изпрати по е-мейла наша читателка – Елица Ценова:

Пиша с нещо като молба. Преди повече от година в Нова Визия прочетох за Койчо Митев и неговото избретение за превод на майчин език.

Вчера от Канал 1 разбрах, че той е получил за него сребърен медал на изложението на изобретателите в Тайланд. За съжаление, не успях да намеря друга информация по този повод.

Може би вие ще пуснете интревю или друг материал за Койчо Митев?

Ще проверя за повече информация по този повод, Елица. Не мога нищо да обещая за интервю, но благодаря много, че сте ни изпратили тази новина по повод статията!

Отговори на този коментар

tranto

Abe хора, вие само заглавията ли четете? Погледнете презентацията на “изобретението” (http://www.democrit.com/Presentation-patent.pdf) за да видите за какво точно говорят тия малоумници. Има един английски идиом, който много добре описва този титаничен труд: Beating _ about _ the _ bushes (в стила на презентацията ;)

Поредният запъртък, с който да се “гордеем” пред света…неам думи.

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Tranto, моите уважения, но освен това, че сте анонимен (не разбирам защо не си напишете името, както всички други хора тук), Вие не казвате абсолютно нищо.

Обикновено трия подобни коментари (повече за това кои коментари, макар и ужасно рядко, трием и защо го правим можете да откриете тук), защото освен обидните квалификации, те не носят абсолютно никаква стойност за никого, но Вашия ще го оставя, засега.

Давам Ви възможност, ако желаете, да поясните тезата си с няколко реда или изречения, стига да е възможно това. Ако не сте в състояние да го направите, ще изтрия коментара Ви, защото NovaVizia.com не е кошче за боклук.

Отговори на този коментар

tranto

Да, подозирам, че тезата ми може да е малко неясна за тези, които не разбират материята — моя грешка, предвид предполагаемата аудитория — макар че като гледам възторжения тон на коментарите, едва ли поясненията биха свършили работа.

(М/у другото, защо не си пиша името: защото повечето хора, също като Вас самия, биха скочили да ме обвиняват, че слагам прът в колелата на прогреса, вместо да помислят дали обектите на обсъждането заслужават въпросните квалификации — а аз нямам никакво намерение да трупам лични негативи от това :)))

Та, на темата — защо “изобретението” е запъртък: защото конкретните неща, с които се занимава, не вълнуват никого. Това, което се предлага конкретно в изобретението, и с което се занимава 90% от текста на презентацията, е специфично кодиране на определена структура.

Самото кодиране на *каквито и да било* структури (от гледната точка на това “изобретение”) не представлява *никакъв* проблем за *никого* от много години насам, и съществуват (в повсеместна употреба) модерни начини то да се осъществи далеч по-добре от начина, описан в презентацията.

За да бъде постигната великата идея на това изобретение (която впрочем не е нова,) а именно универсалния превод на говорима реч, следва да бъдат решени далеч по-сложни проблеми, като надеждното разпознаване на говорима реч, и надеждния синтактичен анализ на естествения език — неща, които авторите на въпросното изобретение считат за “подготвителни дейности,” по собствените им думи в презентацията.

Отделно от това, кодирането, което предлагат авторите е повече от смешно, дори само заради избора на цифрите 0-9, които не означават *абсолютно нищо* в изчислителната техника — всеки току-що завършил студент по информатика би могъл да предложи хиляди по-добри начини за това кодиране, и вероятно би могъл да имплементира всеки един от тях за един уикенд.

Накратко, авторите предлагат non-solutions to non-issues, което всъщност беше и смисъла на предишното ми мнение.

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Благодаря за коментара – както виждате, не Ви обвинявам, че слагате прът в колелата на прогреса. За разлика от много други сайтове в България, в които всевъзможни анонимни хора пишат каквото си искат, от много време насам налагаме идеята хората тук да използват истинските си имена. Мисля, че това е съвсем нормален акт.

Вероятно ще се съгласите, че ако човек има какво да каже, не би следвало да го е срам от това да си изпише името, дори и това, което казва, не винаги да е вярно, точно или умно. Това бе причината в предишния си коментар да подскажа, че стига да пожелаете, можете да използвате името си, в никой случай не за да Ви обвинявам за нещо.

Що се отнася до самия коментар – аз лично не мога да се произнасям по същество. Самата идея за подобно изобретение обаче ме радва и ще е чудесно, ако някой ден тя се реализира във възможно по-пълен обем или даде тласък за нова разработка. Надявам се, че в нея има достатъчно рационални аргументи, вложена е научна мисъл и има шанс за успешна практическа реализация.

Отговори на този коментар

Койчо Митев

Благодаря за коментарите относно публикацията на Нова Визия. Специално се обръщам към анонимния г-н tranto , ако има желание да прочете рецензията на Проф. Абламейко, д-р по компютърни науки, член кореспондент на Беларуската Академия на Науките и директор на обединения институт по информатика към тази академия на науките, която е участвала при изготвянето на софтуерни и хардуерни решения за космическата програма на бившия СССР. Тази рецензия ще намерите на страницата на Института за развитие и иновации на науката и образованието ИРИОН:
http://www.pueron.org

31.07.2008 г.
Получи се:
Отзив за патента на инж. Койчо Митев
от “Обединения институт по проблемите на информатиката”
към Националната академия на науките на Беларус,
Минск, Беларус

Красотата на българския език се състои и във възможността на място да бъдат използвани някои прилагателни като определения. Но защо анонимно?

Отговори на този коментар

tranto

Прочетох рецензията, господин Митев — тя силно наподобява Вашето изобретение с това, че се върти около темата, без да я засяга в опасни детайли. В нея има четири или пет изречения, които се отнасят до същността на изобретението Ви, и никое от тях не е вярно (поне не и в общоприетия смисъл на думата “вярно” :)))

(Впрочем, научното “светило,” което Ви е рецензирало, и на чието мнение се позовавате, има една-единствена публикация, известна на света, и тя се състои, доколкото мога да преценя, в резюмиране на резултати от два дълбоко неизвестни проекта от съветската космическа програма. С нетърпение очакваме рецензията от директора на Магаданския Научен Институт.)

Вашето решение на проблема, с който тръбите, че се занимавате, е като следната рецепта за слонско печено:

Вземаме средно голям слон, почистваме го, и го нарязваме на равни тънки филийки. Посоляваме и печем на слаба фурна до омекване… (следват 40 страници описание на техниката на оформяне на коктейлни хапки с помощта на набор от 10 форми за новогодишни сладки.)

* * * * *

Tranto, както вече казах по-горе, аз не съм специалист по тази тема, но в качеството си на редактор, цензурирам последната част от коментара Ви заради неконструктивните квалификации в него.

Също така, тъй като продължавате да сте анонимен, губя интерес да публикувам коментарите Ви тук. За да сте анонимен, значи сте никой. Повече няма да можете да коментирате в NovaVizia.com, съжалявам.

Тодор Христов
NovaVizia.com

Отговори на този коментар

heartdkore

1 “Отделно от това, кодирането, което предлагат авторите е повече от смешно, дори само заради избора на цифрите 0-9, които не означават *абсолютно нищо* в изчислителната техника — всеки току-що завършил студент по информатика би могъл да предложи хиляди по-добри начини за това кодиране, и вероятно би могъл да имплементира всеки един от тях за един уикенд.”

2 Може би ти знаеш и други цифри?

3 “Накратко, авторите предлагат non-solutions to non-issues, което всъщност беше и смисъла на предишното ми мнение.”

4 И аз обичам да използвам чуждици, но това ми носи само неприятности.

5 Не е ли добрият смисъл на това изобретение именно избягването на подобен вид недоразумения, поне в чужбина, макар че навсякъде се говори на смесени езици (аман от тоя английски (или американски?))

6 Извинявай г-н Транто, не бих искал да те наричам по друг начин, след като и аз не си пиша името. Анонимността понякога е полезна, поне за това си прав. (Между другото ти как превеждаш думата интернет?)

7 Та, за изобретението: Идеята е прекрасна и едва ли е възможно да не е хрумвала на друг човек досега, но ако г-н Митев наистина има добър проект, това би било откритието на века за България и управниците ни трябва да се заемат с реализацията! Ще бъде много хубаво за нашите политици ако забравят демагогията с която “уж” решават проблемите ни от години и не видят, че това е първостепенна задача за бъдещето на народа ни! Така все пак ще докажат че все още има държава в тази страна нали?

8 Кой не би искал да се разбира с някой чужденец и да го чува със собственият му глас? Все пак мисля че няма човешко същество, което би могло да научи всички езици на Земята? И ако едно такова устройство БИ МОГЛО ДА СЕ ПОДАРИ на всеки Българин, всеки ще иска да се нарече Българин! Не знам дали има световна икономическа криза, защото преди 2 дни се върнах от едномесечен престой във Франция (на работа!) и тук кризата винаги е била по-голяма!

9 Така че докато все още съществуват различни държави и различни езици, помислете си какъв капитал ще бъде за нашата държава едно такова устройство, или политиците ни не ги е грижа за България! Ха да видим доколко са наши политици а не чужди!

10 Също така мисля всички знаем, че няма “Уиндоус” на български и никой не му вика “прозорци”, нито пък нарича “създателят” му “Вратите на сметките”, нали? Което не пречи на mist-er Bill Gates да си продава продукта навсякъде за луди пари?

Отговори на този коментар

Койчо Митев

Привет на всички, които се интересуват от Цифровата писменост. Ние кодираме с цифри звуковата и писаната реч на хомо сапиенс. Това не е система за програмиране, а система за запис на комуникативната реч. И сега съществуват около 100 писмености, които изобразяват комуникативната реч. Азбуката на Светите братя Кирил и Методий е една от тях. Тук кодовете са съответно А, Б, В и т.н. Цифровата писменост има главната задача да пренесе информацията за звуците, които влизат в състава на речта с едни и същи знаци за всички езици- цифрите. На света съществуват около 6800 езика, като 20% от тях нямат писменост, а са само в звуков вариант (Африка, Амазония). Цифровата писменост е само трансмисия: звук към звук, звук към текст и обратно. Цифрите пренасят семантиката на речта. Изборът на система за програмиране е работа на тези, които ще направят софтуера. Така работи и системата БАРКОД в търговската мрежа. С цифри се кодира информацията за стоките (вертикалните чертички са само за четене на цифрите отдолу). Така една и съща стока се идентифицира където и да е по света, по един и същи начин. Въпросът за бъдещето на Цифровата писменост не е “ДАЛИ”?, а “КОГА”? Другата алтернатива е, да се въведат за всички езици нови знаци, които са различни от цифрите. Има ли смисъл? Така е с нотното писмо, което е създадено преди да го има компютъра. Вижте повече от тук:
http://www.aba.government.bg/bg/BGpoSveta/Kariera/021203.html
Акад. Благовест СЕНДОВ
“….Джон Атанасов живо се интересуваше от най-важното средство за предаване на информация – живия човешки език и неговия писмен еквивалент. Писмените езици, по отношение на говоримите, са някакво символно представяне на последните, което не е еднозначно определено и следователно може да има различно качество. По повод на неочакваното от него награждаване с орден “Кирил и Методий” – първа степен, Джон Атанасов показа рядка за един американец осведоменост за делото на братята Кирил и Методий. Това се дължеше на неговия дългогодишен интерес към различните видове писменост. Той често се оплакваше от високия процент неграмотност в САЩ, която обясняваше с несъвършенството на писмения английски език, като признаваше Кирилицата за много по-удачна. Това е мотивирало у него желанието да сътвори нова писменост, която да е напълно фонетична и да е пригодна както за хората, така и за машините. Тази негова мечта остана непостигната, макар да се стремеше упорито към нея до края на живота си”.

Отговори на този коментар

Kinshasa

Браво похвално е, но навсякъде трябва сам да си намериш мястото и да проиеш. Сещате се, че това ще намали бизнеса ан определени компании.
Мисля, че тук има доста информация. Успех на екипа на инж. К. Митев
ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „РАЗВИТИЕ НА КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТТА НА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА” – УДЪЛЖАВАНЕ НА СРОКА ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ ОТ ПОТЕНЦИАЛНИ БЕНЕФИЦИЕНТИ НА ИЗИСКУЕМИТЕ ДОКУМЕНТИ ПО ПРОЦЕДУРА 2007BG161PO003/2.1.1-01/2007 „ТЕХНОЛОГИЧНА МОДЕРНИЗАЦИЯ НА ПРЕДПРИЯТ
21-02-2009
A decision for extending by 45 days of the period for submission of the documents required under grant scheme 2007BG161PO003/2.1.1-01/2007 Upgrade of technologies in SMEs was taken by the MA.
Text of the documents:
http://www.eufunds.bg
http://www.opcompetitiveness.bg/bg/news/id_89.html

НА 22.01.2009 Г. БЕ ПУБЛИКУВАНО СЪОБЩЕНИЕ НА ЕК – „ВРЕМЕННА ОБЩНОСТНА РАМКА ЗА ДЪРЖАВНА ПОМОЩ ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ДОСТЪПА ДО ФИНАНСИРАНЕ ПРИ НАСТОЯЩАТА
20-02-2009
На 17 декември 2008 г. Европейската комисия прие Съобщение относно Временна общностна рамка за държавна помощ, целяща подпомагането на достъпа до финансиране на предприятията и предотвратяване ефекта от настоящата финансова и икономическа криза.
Комюникето предвижда нови мерки и временна модификация на някои съществуващи инструменти, при условие, че мерките са ясно дефинирани и целенасочени, помощта е съвместима с общия пазар и е ограничена по количество и време на прилагане – до 31.12.2010 г., както следва:
Нови мерки:
• Помощ за предприятие на обща стойност 500 000 евро за две последователни години, като сумата от „минималните помощи” и новата помощ не трябва да надвишава 500 000 евро за периода 01.01.2008 г.-31.12.2010 г.
• Държавни гаранции за заеми под формата на намалена премия- до 25% за МСП и до 15% за големи предприятия, която следва да се плати до 2 г. след отпускане на гаранцията.
• Субсидирани лихвени заеми с намален лихвен процент – за инвестиционни заеми за производство на „екологични продукти” до 25% за големи предприятия и до 50% за МСП. Заемите следва да са отпуснати до 31.12.2010 г. и да финансират нови продукти, които значително подобряват опазването на околната среда и покриват необходимите стандарти на Общността. Договорите следва да са сключени до 31.12.2010 г., а лихвените плащания да са направени до 31.12.2012. г. Намаленият лихвен процент се прилага за период от 2 г. след отпускането на заема.
Временно модифицирани мерки:
• Държавна помощ под формата на рисков капитал до 2,5 млн. евро за МСП на година (вместо 1,5 млн. евро понастоящем), в случаите когато поне 30% (вместо 50%) от цената на инвестицията се покрива от частния инвеститор. Това е временна дерогация от Насоките за рисков капитал от 2006 г.
• Възможност за покриване на непазарни рискове с държавни средства, на базата на опростени изисквания в Съобщението за застраховане на експортни кредити.
Мерките се прилагат само за схеми, за всички видове сектори, без „рибарство и някои селскостопански сектори” и за всички видове предприятия – големи и МСП, при условие, че към 1.07.2008 г. те не са били в затруднено положение. Всички схеми следва да бъдат нотифицирани и след като бъдат одобрени от ЕК, страните-членки могат да предоставят индивидуални помощи без да е необходимо нотификация.
Мерки на държавни помощи, поощряващи експорта и фаворизиращи местното производство не са разрешени.
Повече информация може да бъде намерена на:
http://www.eufunds.bg

ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ” – НАРЪЧНИК ЗА ОБИЧАЙНИТЕ ГРЕШКИ, ДОПУСКАНИ ОТ ПОТЕНЦИАЛНИ БЕНЕФИЦИЕНТИ
13-02-2009
Разработен е Наръчник за най-често допусканите грешки от потенциални бенефициенти при кандидатстване за финансиране по Приоритетна ос 1 и Приоритетна ос2 на ОП „Конкурентоспособност”.
Текст на наръчника:
http://www.eufunds.bg
http://www.opcompetitiveness.bg
http://www.ibsme.org
http://www.sme.government.bg

ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА МАЛКИТЕ И СРЕДНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ
05-02-2009
Брошурата “Възможности за финансиране. Ползи от членството в ЕС. Финансиране на малките и средните предприятия – приоритетно през 2009 г. Оперативна програма „Конкурентоспособност” е публикувана на:
http://www.eufunds.bg
http://www.opcompetitiveness.bg

ОП “КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ” – ИНДИКАТИВНА ГОДИШНА РАБОТНА ПРОГРАМА ЗА 2009
04-02-2009
Съгласно чл. 69 от Регламент на Съвета № 1083/2006, Управляващият орган на Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013 г.” публикува индикативната годишна работна програма за предстоящите процедури през 2009 г.
Информация:
http://www.eufunds.bg
http://www.opcompetitiveness.bg

ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО КОНКРЕТНИТЕ ЕТАПИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ ПО ОП „КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ”
30-01-2009
Информация за възможностите за финансиране по ОП „Развитие та конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013” и етапите на процедурите за подбор и изпълнение на проекти по Приоритетна ос 1 „Развитие на икономика, базирана на знанието и иновационни дейности” и Приоритетна ос 2 „Повишаване ефективността на предприятията и развитие на благоприятна бизнес среда” е публикувана на тук

Отговори на този коментар

Рейън

Първо помислих, че става въпрос за кодиране на думи. Например думата лъжичка=1000, или Лъжичка=4 ако е име на някой език. Но е било кодиране, само на звук- което мисля, че е ненужно. Защото истинският автоматичен преводач, трябва да превежда мисли. Например “аз направих” е равно на числото 101, и тази мисъл на всички езици е равна на това число. И така сега ще ви разкрия, как ще работи това устройство: Една мисъл се произнася и записва звуково толкова пъти, че да се разчита лесно при всякакво произнасяне. След това към тези вариации се прикача в писмен вид тази мисъл, също и код. И така тази мисъл е с един и същ код на различни езици. Сто хиляди такива файлове с дума или мисъл, се намира на нещо като малък сървър с търсещ механизъм и софтуер, – подобно на Гугъл. :@,: Това е, друго няма. Разкрих ви идеята си безплатно. Но това е повече от идея! Ако някой иска да я осъществи ще му помогна да станем богати, колкото създателите на Гугъл.

Отговори на този коментар

Ян Хус

Моля, прочетете авторитетният коментар, цитиран по-горе като “Престижна консултантска компания от Масачузетс, САЩ”.
Ако нямате нещо напротив, защо не потърсите отзиви от небезизвестния MIT, който се намира в същия щат.
Между другото, в предложената (също по-горе) презентация има известно количество неточни научни факти (какво означава понятието “научен факт”?). В частност – Джон Атанасов е велик учен от световна величина, един от последните енциклопедисти на миналия век. и той НЕ Е ИЗОБРЕТИЛ КОМПЮТЪРА!!! Точно за какво става дума в неговите патенти и дългогодишните съдебни процеси може да проверите по материали от INTERNET.
Между другото, преди години в България два дъщеря му, която разказа интересни неща и изрично подчерта, че не става дума за “изобретение на компютъра”, а за точно дефиниран принос в развитието на изчислителната техника.
Защо не се обърнете за консултация и към академик Бл. Сендов? Ако той като политик, не е престанал да бъде и математик, може да ви разкаже много интересни неща. Когато се завърна в България, той популяризира личността на Джон Атанасов – за съжаление, доста едностранно, поради което възникнаха разни легенди. самият той дълги години работи не много успешно по тематиката на машинния превод в Института по Математика към БАН (вероятно под впечатления от контактите с Джон Атанасов).
Темата за автоматичния превод (невероятно амбициозно и простете, неграмотно изложена в посочената презентация) не е “от вчера” и може да се проследи до славните времена на късното средновековие, когато горе-долу се закръгля материалният мироглед и се набелязват многобройни утопични за времето си научно-технически идеи, много от които получиха развитие в последващите векове. Но ще кажете, много далеч отидохме – чак до неандерталците, а ние сме технологично общество. Е, там са ни корените и оттам все още смучем жизнени сокове…
Ако все още ме четете, само още няколко думи.
Поговорете по темата с два вида специалисти – преводачи с опит в превода на хуманитарни езици и с програмисти с опит в така наречените транслатори на машинни езици (които са космически по-прости от хуманитарните). Ако случите на удачно събеседване, ще разберете простичкия НАУЧЕН ФАКТ, че същността на превода не е в знаците, лексиката и синтаксиса, а в СЕМАНТИКАТА, а семантиката на живите езици не се поддава не само на автоматизация с каквито и да било (супер)компютри (независимо от високо-технологичността на обществото), но и на математизация.
Преди (може би – десетина) години Microsoft започна изключително амбициозен проект за (тотална в смисъла на нашия изобретател) автоматизация на машинния превод. По техните сайтове имаше доста информация, но в момента не зная какво е положението при тях, не ме интересува. Едва ли са стигнали по-далеч от анонсирането и някой и друг частичен патент, а ТЕ ИМАТ (МНОГО) ПАРИ, както е добре известно, но тази задача НЕ Е ВЪПРОС НА ПАРИ…
……………………………………………………………………….
“…ако коментарът Ви е спам, както и ако е безсмислен и/или неконструктивен, искаме да сме напълно искрени с вас – просто нямате шанс!…”
Не се боря за шанс, това не е мой проблем, но за съжаление, НЕ Е САМО ВАШ ПРОБЛЕМ! Пиша всичко това не защото лично ме вълнува, но за ваше сведение, ако вас темата изобщо ви вълнува. Всичко написано може да бъде тривиално проверено, ако има налице каквото и да е мъничко желание да се изясни за какво става дума. Просто ме впечатли наивния ентусиазъм на Тодор Христов да се бори за правото на живот на нещо мъртвородено. Известни са думите на всеизвестния суперавторитет АЛБЕРТ АЙНЩАЙН: Законите на Природата са прости, но не толкова прости, че да са ТЪПИ! (в моя перефразировка).
И накрая, оставам АНОНИМЕН и ще ви кажа защо – защото всичко това могат да ви го кажат милиони други, а не мога да приведа списък на всичките. Под моето анонимен си представете не плъх, който наднича из дупката си, а колективния образ на всички тези хора; не се притеснявам “…да ме обвиняват, че слагам прът в колелата на прогреса…”, на прогреса, за който ТУК става дума, са му спукани гумите още при производството им.
Мъчно ми е не толкова за тези, които клатят този прогрес, за да изтръскат някой и друг долар, но за тези, които им вярват. Мъчно ми е за България, която се излага по такъв не толкова неграмотен, колкото безочлив начин…
Прощавайте, щях да забравя – много странно изглежда струтурата на тази презентация:
– “Това изобретение е изградено върху известни научни факти” – на кого са известни изброените факти, нито един от които не е научен; за сведение, понятието “научен” предполага цитиране на НАУЧЕН ИЗТОЧНИК;
– Изложението се състои само от добри пожелания в до болка познатия отличен популистки стил;
– известна псевдонаучност (пред публиката) се придава от изградената (от преписани от третокласни учебници терминология) необоснована лингвистична структура;
– кодировката се базира на идеята на бар-кода в десетична система – образи, изключително фамилиарни и атрактивни за тези, които имат пари, много пари. А правил ли е авторът оценки за количеството информация, което иска да събере в един единствен чип (или процесор – за него разликата между тези неща, както и за бизнесмените, е без значение…) Има ли той представа как ще става издирването и обработките в тава база данни (знае ли той какво е това “база данни” – има си точна дефиниция и доста сериозна математика около нея…), някаква оценка за това “мигновено издирване”. Алгоритмите… много стана. Изобщо този човек какво образование и в каква област какъв практически опит има?
– И накрая изплютото камъче – черешката на тортата: ИНВЕСТИРАЙТЕ В ТОЗИ ПРОЕКТ! Ето каква е била целта на занятието!
Благодаря за вниманието. Ако модераторът е стигнал дотук без големи прескоци, бих бил щастлив! Поне ще му остане някакво щрихче в главата за по-добри времена, повече не ми е необходимо. Сега можете да ме отплюете и отлюспите с чиста съвест. Не пишете емайли, защото, както сте разбрали адресът е “а ла бар-код”. Ако ме издирите с Интерпол или Интернет, ще ми бъде приятно да си поговорим за приликите и разликите между стойностите и парите.
О, свещена простота! (ще ви припомня, че това е казал Ян Хус на кладата, когато видял как една бабичка притуря съчка в огъня под краката му)
Бъдете щастливи и богати, и късмет!

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Това е най-забавната версия, която съм чел до този момент по отношение на мотивацията за анонимност. :-)

По-конкретно имам предвид “оставам АНОНИМЕН и ще ви кажа защо – защото всичко това могат да ви го кажат милиони други, а не мога да приведа списък на всичките. Под моето анонимен си представете не плъх, който наднича из дупката си, а колективния образ на всички тези хора.”

Моля, не приемайте коментара ми като някаква персонална критика, просто споделям мнението си за нещо, което ми направи впечатление (обективно погледнато няма и как да е персонална критика, след като сте колективен образ на милиони хора).

Ще пусна цитата ви в профила ми във Facebook – много ми хареса. По останалата част – ако г-н Митев иска или намира нещо да коментира, винаги е добре дошъл.

Отговори на този коментар

Ян Хус

“Смешно, тъжно, нагло, тъпо или всичко наведнъж?”
Горното ваш цитат ли е или мой? Аз просто не мога да си позволя такъв език!
Случайно попаднах на вашия сайт и вашият наивен възторг от някаква кичозна безсмислица ме

очарова. Разбрах, че става въпрос за пари, но не знаех, че това е ВАШИЯТ БИЗНЕС. Сега всичко ми

е ясно и бече не сте ми интересен. Имате си клиент, правите му хвалебствена реклама, пуснали сте

за подправка и две-три по-меки критики, останалото е спам, според оценката на вашия анонимен

модератор, който цензурира блога ви. Нищо лошо и нищо лично – не гледам в копанката ви и не

желая да ви се бъркам в бизнеса. Вие не сте наивен, просто сте добър в областта си и

манипулирате, т.е. управлявате хората, т.е. човешките ресурси, по наука. Много добре знаете, че

на управление се поддават неграмотните и емоционалните – защото са наивни и вярват на думи,

които не разбират, защото реагират по-бързо от мисълта и защото не ги интересува какво става в

света на разстояние по-голямо от една тяхна физиологична потребност. Ако имат и малко излишни

пари, още по-добре. Хубаво, ваша си работа. Чудя се само (малко и без да страдам) не сте ли

наясно, че такъв клиент не може само на вас да плати, камо ли да излъже някого да инвестира във

фантазиите му. А може би това е форма на реклама на вашата фирма? Ако бях ваш потенциален

клиент, за вас е ясно, че първо ще ви проуча – както вас, така и вашите клиенти. И ще се замисля

- дали сте закъсали без работа, или сте добри като адвокат, който защищава безупречно доказан

убиец.
Нямах намерение да ви досаждам повече, но се оказа, че пак не се разбрахме (или това също е

част от играта?) Затова ще ви попиша още мъничко за последно – по-скоро лично – ако искате,

можете да изрежете излишното и да публикувате това, което намерите за добре – ваша си работа.

ДАВАМ ВИ ТОВА ПРАВО, НО:
“Ще пусна цитата ви в профила ми във Facebook – много ми хареса. По останалата част – ако г-н

Митев иска или намира нещо да коментира, винаги е добре дошъл.” – естествено, вие си гледате

вашата работа, не сте специалисти и не носите отговорността на клиентите си. Но как вие,

радетели за интелектуална собственост, може да си позволите открито да заявите, че ще ползвате

чужд интелектуален продукт в своя полза? Най-малкото, поне от учтивост, можеше да вмъкнете едно

“с ваше позволение”!? Още повече, че във вашите среди, това би могло да бъде и въпрос на пари,

не само на морал. Добре, спестявам ви главоблъсканицата да искате разрешение от анонимен(!?) –

имате го – по този начин си спестявам неудоволствието да се злоупотребява с името ми – защото

вие изваждате думите ми от контекста и ги тълкувате по свое усмотрение, което ги прави ВАШИ

ДУМИ! НЕ МОИ! В предишния пост НЯМА НИТО ЕДНА МОЯ МИСЪЛ! Ако се наложи да попитам случаен

минувач по улицата за нещо, ще поискам ли първо да се легитимира – той ще ми каже нещо, каквото

и почти всеки друг, не своя авторска мисъл; ако ви кажа, че вашият клиент не е препоръчан от

нито една академична инстанция или личност, това не е моя авторска мисъл – това са ви го писали

доста преди мен, класифицирани като спам – ОТРИЧАТЕ ЛИ ГО С РЪКА НА СЪРЦЕТО? Нямам нищо против и

да се легитимирам относно тези въпроси, макар че го намирам просто за несъществено; но вие ми

подадохте ОСНОВАТЕЛНА причина да остана анонимен – заявихте явно и открито, че ще злоупотребите

с името ми – НЕ УВАЖАВАТЕ ЛИ И ТАЗИ МОТИВАЦИЯ? Всъщност – какво значи анонимен – аз си имам

псевдоним, може би Елин Пелин също е анонимен и трябва да го заклеймим, че се крие зад

псевдоним? Вашият модератор, както споменах – не е ли също анонимен – не можах да намеря името

му на вашия сайт, може и да го има някъде? А неговата легитимация, забележете, е важна, защото

той играе ролята на ЦЕНЗОР, който дефинира по свой авторски отговорен начин кое е спам и кое –

не. Нищо лошо – сайтът си е ваш и вие си се грижите той да си е по ваш вкус. Добре, но ИНТЕРНЕТ,

както ви е известно, е АНОНИМЕН – ВИРТУАЛЕН СВЯТ! Всеки, който влезе в този свят и докато остава

в него, е виртуален – анонимен! В живия свят има живи личности, във виртуалния – виртуални –

такава е логиката на нещата. Не може жив човек да се нахрани с виртуална храна, както и не може

виртуален човек да яде жива такава. Предпочитате ли да ви се представя с ВАШЕТО ИМЕ – здравей,

адаш!? И т.н. Не намирате ли, че това са глупости и акцентирайки с хумор върху темата за

анонимността, завуалирате основния въпрос – или това е гвоздеят на играта? Достатъчно.
Имам малко време за релакс и добро настроение, затова ще си попиша малко. Ако искате – четете

и се веселете, когато имате и вие подходящо настроение. Виждате ли за какво основно служи

ИНТЕРНЕТ – да се изпразним, т.е. да релаксираме интелектуално за чужда сметка: и писателите, и

читателите са еднакво анонимни и виртуални проекции на еднакво нещастни душици от една

прогресивно обездухотворяваща и уеднородняваща(как би превел наш Койчо този бисер, примерно на

танзанийски?) се маса маса. Аз лъжем тебе, ти лъжеш мене – ние се лъжем – както пее известният

АКТЬОР.
А сега на темата. Заинтригувах се за момент от лицето Койчо – смел и дързък човек, който на

снимката най-горе скромно е отклонил очи от нещо, което не мога да разбера какво е – торта или

корона – бих бил щастлив за миг, ако ме светнете кое от двете е, защото той не заслужава нищо

друго, освен и двете заедно, а пред него има само едно. И така, тръгваме по следите…
Какво ни казва вашият анонс на темата в блога “Велико българско изобретение чака своя час”:
“Койчо Митев е ръководител на частен изследователски колектив…” – какъв: Койчо и Георги

Митеви, Михаела Шимкович – афиширани на презентацията – кои са те? В “Демокрит” има доста

интересни зрънца, които много добре се пасват в една жалка картинка.
“…награда за инж. Койчо Митев на 21-то световно изложение за иновации “Inpex” в САЩ.” е, с

този “Inpex” не можах да се справя и да разбера нещо, но са цитирани два варианта на новината по

националното радио, като първият не казва нищо, а вторият “с бонус ожесточено обсъждане във

форума след новината…” води до “В сайта http://www.news.bg не съществува страница с адрес http://…”

- кой ли я е изтрил без да иска и колко ли се плаща за изтриването на страница от сайт на

НАЦИОНАЛНОТО РАДИО??? Нищо лично.
Сега, няма смисъл да гледаме какво пише по светските хроники, защото в тях пише какво ли не,

нали от сензации си вадят хляба журналистите и не носят отговорност за никаква достоверност,

защото не са специалисти и не могат да разследват всичко, при това вестниците по света

препредават новините един от друг, често на принципа на детското телефонче. Затова гледаме само

“Демокрит”, защото е по-лесно и има интересни неща: “(“Демокрит”: Интересно защо информацията е

по-трудно откриваема в он-лайн медиите на последните два континента?! Особено на английски…)”

- става дума за Америка и Европа – забележете препинателните знаци – те не са мои, защото съм

анонимен; много скръбно, защото точно тези два континента са лелеяната мечта на Койчо – нали

смята като начало да покрие ВСИЧКИ европейски езици…(и това не е мое твърдение – мярна ми се

някъде там и лесно може да се намери, но едно ли е? Защо ли пък ги преписвам тези дивотии, вие

няма начин да не сте ги чели, а може би и обезспамили (дарявам ви още един бисер!). Нататък:
“Изобретението е защитено с патент № 63704 от 4. 10. 2002.” – интересно, много интересно,

може би това е най-интересното в цялата сага! Но да внесем малко ред в нещата, добити от

“Демокрит”, без да цитирам подробно, защото стана скучно и тъпо.
………………………………………………………………………………….
;”http://www.democrit.com/this_news.php?n=113″
Така: Най-напред – наш Койчо има ДВЕ КЛАВИАТУРИ ; за “Демокрит” пише на латиница, а за

настоящия блог – на кирилица. Нали беше научен факт, че общото са само десетичните цифри и

препинателните знаци…
“За демонстрационния модел, който превежда на 3-4 езика с ограничен брой думи, ще са нужни

между 250 – 280 хил. евро, изчислява за Франс прес българският изобретател.
За да приложи метода на всички европейски езици, ще му бъдат необходими вероятно между 180 – 200

млн. евро.” – хм-м-м, не издържах да не го копна – целта си заслужава средствата!!!!!
“Изобретателят (55 г.) е бивш директор на голяма държавна конструкторска фирма. След

“падането на комунизма”, инж. Митев започва свой бизнес в областта на …” – ама как да не го

прекопнеш – пресметнете на каква възраст каква главоломна кариера е направил младежът по Тошово

време до поста “директор на голяма държавна конструкторска фирма”, като имате предвид жалкото

социално положение на редовите инженерчета по онова време! Но какво е учил и какъв е занаятът

му? Защото знаете, че всеки можеше да стане директор, стига да е завършил АОНСУ – така ли беше

или съм го забравил онова заведение, което не беше за всеки случаен. “…консултантските услуги,

маркетинга, изобретенията и иновациите.” че какво друго мисли, че умее един бивш директор?
“Инженерът е активно подпомаган при разработването и прилагането на изобретението от

семейството си (подобно на друг наш откривател). Синът му (27 г.) е магистър по мениджмънт. Жена

му, която е словачка, е проектант на индустриални сгради. Дъщеря му е инженер, икономист и живее

в Словакия.” – джакпот: татко, мама и аз – авторският колектив в този ред! – вероятно (ако не е

вярно – съжалявам, няма как да го проверя, не го твърдя, но го допускам само хипотетично поради

невероятното пасване на сведенията). Добре, кажете ми кой от този колектив има понятие от

лингвистика, математика и информатика в достатъчна за поставената космическа цел степен? Имаме

две наводки:
“Морална подкрепа инж. Митев получава от компютърния инженер Ангел Смрикаров, който е и

зам.-ректор на Русенския университет” – вижте какво кристализира по магически начин – зам-ректор

е добро рамо, а като административна длъжност означава фатално отдалечаване от всякакъв

практически опит в изначалната му техническа специалност – компютърен инженер, което на прост

език означава хардуерист, т.е. човек, който разбира от жички, но е много далеч от сериозно

понятие какво е това софтуер, за което говори иследното:
“Методът на Митев ще преобрази представите ни за комуникацията”, заявява за Франс прес

Смрикаров. Но добавя: “Необходими са много големи инвестиции не само за разработването на

софтуера, но също и за адаптиране на хардуера”… а-ха, и той се реди до копанката…
На финала:
Отново за “Демокрит” инж. Койчо Митев писа:
“Za da ste najasno s moite vizdania za debelinata na leda, s koyto nie i vie s vasheto prekrasno

nachinanie predstoi da se borim, vi izprashtam i texta na moj doklad pred Sajuza na Uchenite i

prepodavatelite ot Rusenskya Universitet (dokladvah na 31.10.2002).
Pomyslete varhu FORMULATA!”.(в оригинала има линкове за никъде). И още:
“Nashata zadacha e da namerim samyshlenici i da napravim demonstracionen model, bez koyto ne

moze. Posle shte se napravi ocenka za stojnostta na patenta i shte tarsim investitori”, съобщи

за “Демокрит” инж. Митев (съжалявам за шльокавицата(този бисер не е мой – вж.Вики), но тя не е

моя, а на Койчо)
И така, програмата е следната (това отговаря на един от мойте въпроси по технологията):
1. търсим съмишленици
2. правим демонстрационен модел
3. оценка на стойността
4. търсим инвеститори
Така – писна ми: по точка едно имаме на разположение презентация от едно нищо не казващо

пидиефче(гордея се с това бисерче, как ли би го превел Койчо?); то завършва с призив

“Инвестирайте”, т.е. по точка 4 – вече имаме главата и краката; по- горе имаме и наводка по т.3,

с важното уточнение на г-н Смъркаров – “много големи инвестиции”; и така, остана пренебрежимо

незначителната т.2, включително нито един отговор на въпросите, поставени от “престижната

консултантска фирма от Масачузец, САЩ”!
Т.е. г-н Койчо е ЗАЩИТИЛ патента си пред експертите от патентното там как му беше името, но

не може да отговори сносно и свързано на нито един от въпросите, поставени му от всякакви други

лица, когато се отнася до СЪЩНОСТТА на изобретението; търси съмишленици там, където няма

грамотни програмисти(може би се бои да не му откраднат интелектуалната собственост) – и какво

значи съмишленици – да не би да става дума за партия? КОЙ ЩЕ РАБОТИ Е ВЪПРОСЪТ – татко, мама и

аз не искат да споделят славата с никого! Но в окръжението на това изобретение не открих НИТО

ЕДИН ПРОГРАМИСТ, какво ще прави с парите, ако ги получи? това е ПЕРПЕТУУМ МОБИЛЕ!!!!!!!!
…………. В КАКЪВ СВЯТ ЖИВЕЕМ ??????????????????????
………………………………………………………………………………….
“Инженер Койчо Митев получи голямата награда на името на Джон Атанасов на изложението за

изобретения и иновации “Евроинтелект-2003″ за своя метод за комуникация на майчин език.” – не ми

се рови да видя що за чудо е този евроинтелект, но какво пише в същия “Демокрит”:
“11-тия пореден салон “Евроинтелект” (East-West Euro Intellect) се проведе от 20 до 24 юни в

Националния дворец на културата при слаб интерес от страна на публиката и медиите.
Очакваха се участници от над 26 държави…”
“Сред официалните лица по време на тържественото закриване на “Евроинтелект-2003″ бяха:
Председателят на КТ “Подкрепа” д-р Константин Тренчев.
Инженер Стамен Стаменов от Асоциация “Феномени” благодари за оказаната от него подкрепа за

реализация на проекта за торсионен генератор…
Академик Никола Съботинов, заместник-председател на БАН.
Двама нигерийски банкери…” и черешката на тортата:
“Демокрит: За десерт ще екстрактнем малко от форума в News.bg, който придружава новината за

наградата на инж. Митев и носи тъжната пъстрота на фоновия шум около всяко подобно събитие:

ьь: Ама все пак на ОФИЦИАЛНИЯ сайт на изложението няма такъв награден човек. Те ако не знаят

кого са наградили – тогава кой ще знае…” който има очи да види, който има уши – да чуе: аз

нищо не казвам…
……………………………………………………………………………………
СЛЕДВА НАЙ_ИНТЕРСНОТО в две точки:
1. И така, имаме изобретател, имаме един патент; а имаме ли други? Поглеждаме

към”http://www.bioritmi.hit.bg/” смятаме биоритми – е, това и баба го знае – не само че има

милиони такива програми (и не мога да разбера защо се тъпче Мрежата – може би всеки иска да се

изяви публично, хубаво – мога да го приема – нека си пишат). Да, но там са написани три

необичайни думи – патент, дизайн и Copyright: значи, някой го е нарисувал и не си дава

рисунката, но какво значи патент? Какво е запатентовано – рисунката, програмата или алгоритъма,

които смятат, или самите биоритми(не зная кой ги е измислил/открил, може би са анонимни и някой

е решил да ги осинови?). Опитвам се да разбера и отивам на “http://www.patentservice.info/”

(това го пиша накрая, но всъщност от тук се почна, като разбрах за кого става дума)
И така, имаме заявка за патент за изобретение “Устройство за отчитане на персонални

биоритми”. НЕ РАЗБИРАМ!!! А линкът никакъв го няма!!! Първо – биоритмите не се ОТЧИТАТ, просто

защото няма откъде да се ЧЕТАТ! Отчитат се разни величини чрез измерване. Биоритмите се

ПРЕСМЯТАТ! Има две стъпки: по-трудната е възрастта на човека в дни, по-лесната е пресмятане на

съответната фаза. И двете задачи са по силите на почти всяко дотийнейджърско киберхлапе! И какво

е това (предполагаемо – пресмятащо)устройство, устройствата по принцип се различават най-вече по

потребяваната енергия: механични, електронни, пневматични, хидравлични, фотонни и каквото се

сетите. Макар че картинката навява мисли за механични зъбни колела, това е абсолютно неподходящо

- който не вярва, да опита, да не пита, защото вече ми омръзна да чета лекции. Остава си

тайна……..Е – една птичка пролет не прави, но един патент изобретател прави, две мнения няма.
2. Хайде пак “Демокрит”: И така, освен до метод за междуезиков превод в реално време, инж. Койчо

Митев е достигнал и до формулата за просперитета на страната ни.

“http://www.democrit.com/this_news.php?n=114″
Бла-бла-бла…”ФОРМУЛА ЗА ВЪЗХОДА НА БЪЛГАРИЯ
€ = m.V²
€ – пари, благополучие
m – интелектуален потенциал на нацията
V – скоростта, с която ще разберем значението на интелектуалната собственост за икономиката”
Това би следвало да бъде формализацията на цитираните в статията думи на д-р Камил Идрис:
“В окончателния анализ за Република България, бъдещето и тайната за развитието е интелектуалната

собственост. Вашите собствени интелектуални ресурси са част от вашето общество. За да ги

използвате, това трябва да стане една осъзната политика не само в образователната система, но и

в икономическата система и социалното планиране.”
Най-сетне малко проява на ХУМОР! Благодарим на А.Айнщайн за формулата за пълната енергия!

Благодарим и на К.Митев за формулата за възхода на България. Но хуморът настрана – самият г-н

Митев едва ли предлага тази формула по-насериозно от една закачлива алегория и не подозира, че

за разлика от ултрапреводачката тук е по-близо до нещо реално (във физиката на петото измерение

е вярна не точно същата, но аналогична на нея и действително има отношение към интелекта, но пък

никаква връзка с интелектуалната собственост). Но това е един друг дълъг разговор, на който тук

не му е мястото.
……………………………………………………………………………….
ФИНАЛ – ФИНИШ – ФИНИТА ЛА КОМЕДИА: към модератора:
И така, г-н Модератор, както показа горното разследване, ние с вас, както и г-н К.Митев, бяхме

употребени и манипулирани от подмолните сили на така наречената “световна конспирация”:
1. аз бях подведен да внеса шум в системата, за да се раздвижи и провокира;
2. вие бяхте подведени да пеете мелодията на няколко гласа едновременно, за да контролирате

информационните потоци и порои;
3. г-н К.Митев беше подведен да създаде собствено патентно ведомство, за да патентова

собственото си внушено му по трансцендентален начин абсурдно изобретение и по този начин змията

да захапе опашката си, за да не разберем откъде е дошла.
Целите на тази подривна операция са компроматни, както следва:
1. на мен в собствените ми очи, защото се занимавам с глупости;
2. на вас, защото ние с г-н К.Митев ви занимаваме обсадно от всичките две страни с глупости;
3. на г-н К.Митев, защото никой не му дава пари за глупости;
4. на Дж.Атанасов, защото му приписват награда за глупости;
5. на А.Айнщайн, защото прилагат формулата му за глупости;
6. на Патентното ведомство, защото издава патенти за глупости;
7. на България, защото се прочува с глупости;
8. на БАН и г-н Сендов, защото са некадърни и не могат да направят нищо по въпроса;
9. на НАУКАТА, защото учените пасат патки и не разбират нищо от научни факти;
10.на Майкрософт, защото не знае 6800 езика говоримо;
11. на Бога, защото по тая тема трябва да кажа малко по- подробно:
“в Началото бе Словото. И Словото бе у Бога, и Бог беше Словото”
но хората понаучиха Словото, колкото за беля: пази, Боже, сляпо да прогледа – защото хората

погледнаха към копанката Му, но тя беше на горната лавица и като не можаха да я достигнат,

замислиха да построят Вавилонската кула; тогава Бог се забезпокои, защото Той беше един, а ТЕ –

много и реши да постъпи с хитрост: направи така, че всеки от тях да заговори на майчиния си език

и да не се разбират едни с други; и докато един ковеше клинци по скелето, за да го укрепи, друг

подрязваше основите, за да се прочуе като онзи, дето му забравих името, който изгори

Александрийската Библиотека с Научните Факти; и така, Вавилонската кула стана Пеизанска кула,

наклони се Евроинтелектуално и се срина не елегантно като Близнаците, но се попиля; заедно с нея

се попиляха и хората – така Словото и думите се разделиха и в резултат информационният взрив

прерасна в ентропиен, както финансовата криза прерасна в икономическа. Оттогава езиците служат

не за предаване, а за прикриване на мисли. Минаха много години… Хората престанаха да мислят,

защото почти всички мисли вече бяха прикрити.
но появи се г-н К.Митев и рече “да бъде Преводачката!” И видя той, че това е добро, но

Преводачката я не биде.
А Той пък видя, че ТОВА е добро, защото ако я бидеше Преводачката, Словото (което беше Той)

съвсем нямаше да Го биде!
Така по тази точка световната конспирация се провали.
Но и Бог все пак се изложи, защото на Петдестница изобрети светия Дух (чрез което устройство

неговите елитарни избраници заговориха на майчините езици на езичниците), но пък забрави да го

патентова и да защити интелектуалната си собственост.
…………………………………………………………………………………
ЕПИЛОГ: сега няколко безплатни подаръка:
– да се стегнат инвеститорите, защото докато г-н Митев получи средствата, цял свят ще научи

английски и няма да има нужда от Преводачка;
– да се стегнат инвеститорите, защото всяка година по един-двама чужденци започват да учат

български (това е научен факт – може да се провери, но не знам как!) и докато г-н Митев получи

средствата, цял свят ще научи български и няма да има нужда от Преводачка;
– да се стегнат инвеститорите, защото докато г-н Митев се научи да програмира чипове или

процесори, цял свят ще забрави майчиния си език и няма да има нужда от Преводачка;
– да се стегне г-н Митев и да заработи с по-широк размах, защото ако седи и плаче, никой няма

да му даде средства: поучително е да се запознае с PR методите на Фоменкологията (не с предмета,

защото е в друга област, макар че също в тясна връзка с лингвистиката; лично познавам А.Фоменко

и мога да ви уверя, че в СВОЯТА област е изключително талантлив);
– да се стегне г-н Митев и да помисли дали не е време да развие идеите си по-мащабно –

например фонетичният бар-код може би е идеален (с малки модификации, като елементарно разширение

на фонемната банка данни) и за езика на птичките и пчеличките и ВСИЧКИ животинки – тогава бихме

заживели като в Рая – хора и животни като едно семейство; за консултации и препоръки може да се

отнесе към г-н Соломон (не Паси, другият, но не и брат му)
===== приятелски съвет: в разочарованието си от непотентните инвеститори г-н Митев решил да

подари интелектуалното си творчество на ЮНЕСКО или на ЕС – НЕДЕЙ, за Бога! Има САМО ТРИ места,

за които се сещам, че има достатъчно тор за семето, от което всички ние горим от желание да

вкусим от плодовете му и това са:
– БАН – те са гладни и могат да погълнат всякакви инвестиции, заедно с това ще прославят

България по-мащабно;
– на Мйкрософт, защото е сит и може да погълне всякакви инвестиции, заедно с това има богат

опит в краденето на интелектуална собственост;
– на някоя разузнавателна служба (желателно наша, в това число НАТО-вска), защото те могат да

погълнат (на тъмно) всякакви инвестиции, освен това винаги могат да измислят нов и нов враг и да

издействат още много… Биха могли да разузнават/шпионират примерно Замунда на майчин език.
===== ЕДИНСТВЕН ВЪПРОС: инвестиция значи влагане на пари с цел възвръщане с печалба (ако не е

вярно, все едно че не съм го казал, защото не съм специалист). Някой обсъждал ли е този аспект?

Има ли друг начин да се възстановяват средствата, освен продажбата на чипове (и телефони,

адаптирани за вграждането им в тях)? Колко ще струва един такъв пакет, колко бройки се очаква да

бъдат продадени и т.н.(да не се бъркам съвсем в чужди води, че мога да се удавя)? Кой ще

инвестира без достатъчно убедителни сметки?
=============================================================================================
НА ВНИМАНИЕТО НА МОДЕРАТОРА: лицензът, който определям за всичко това е CopyLeft! Можете да

правите с текста каквото пожелаете! Ако решите да публикувате/променяте извадки от него, можете

да го направите НА СВОЯ СОБСТВЕНА ОТГОВОРНОСТ! Авторът НЕ НОСИ НИКАКВА ОТГОВОРНОСТ ЗА ВСЯКАКВИ

ПОЛЗИ/ВРЕДИ, причинени от използването на този текст! Тълкувайте понятието АНОНИМЕН като за лист

хартия/дискета, НАМЕРЕН НА УЛИЦАТА!
=============================================================================================
Бъдете щастливи! Повече няма да си пишем!
Само помнете посланието на Ян Хус: О, свещвна простота!
Както и на мъдрия цар Соломон: Всичко е суета!
Както и чие ли беше: O, tempora, o, mores!
=============================================================================================
PS. Г-н К.Митев се оказа прав наполовина: на моята клавиатура излизат латиница и разни кирилици, като букви и препинателни занаци се мешат както си искат, но ДЕСЕТИЧНИТЕ ЦИФРИ са НЕПОКЛАТИМИ!
PPS. Съжалявам за неволните печатни грешки, но не мога да редактирам всичко – знаете: чукча писатель, не читатель…
PPPS. Тия компютри са голяма работа! за по-лесно писах в NotePad, а като копирах тук, форматите се разбягаха! Като се копира обратно – пак добива по-човешки вид. Не знам как би изглеждало в HTML.
Хайде, газ!

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Допускате грешка като си мислите, че г-н Митев ми е клиент, плаща ми едва ли не пари, а аз му правя реклама. :-) Имате право на всякакви мнения обаче, в т.ч. и повърхностни.

Що се отнася до същината на съдържанието на самата статия – както вече казах, ако г-н Койчо Митев иска да сподели нещо, може винаги да го направи. Не съм сигурен доколко той самият ще иска да отделя време да дискутира нещо с анонимни коментатори, но както прецени – така.

Отговори на този коментар

Ян Хус

Съжалявам, горното не беше предназначено за публикуване, но е резултат на това, че като се опитах да разбера за какво става дума, изпаднах в дълбоко до абсурд недоумение. Живеем в технологичен век – плътна връзка между науката и бизнеса, две страни на една монета, които не винаги имат противоречиви интереси и цели. Информационните медии, както показва наименованието, играят ролята само на посредници, но защо г-н Митев се окопава точно в тази среда? И учените, и бизнесмените не му обръщат никакво внимание! Ще се намери ли бизнесмен, който да инвестира солидно само въз основа на общесвеното мнение? Ще се намери ли учен, който да признае за сериозен принос нещо, неизвестно какво, популяризирано от публичната преса? Единствената авторитетна експертна инстанция, която той (г-н Митев) цитира като (позитивна?) оценка, е тази на горецитираната “Престижна консултантска фирма”! Но какво пише там? Хората чули по Българското Национално радио и вместо да изкажат необосновано повърхностно мнение, направили си труда да го попитат за какво по-точно става дума. И им се мътят главите с бар-кодове! Така може да се говори популярно пред широката общественост, няма нищо лошо, но пред специалисти – ИЗВИНЕТЕ! Те естествено поставят “хиляди въпроси” и доколкото може да се разбере – без никакъв(?) отговор, и въпреки това много възпитано обещават да следят развитието на нещата… На тях (и не само на тях) им е ясно, че това е космическа задача на всички времена, но ако в работата се съдържа само един процент рационално зърно по същество, то вече е НЕЩО и нито един уважаващ себе си учен не би го пропуснал! Какъв е ТЕХНИЯТ ПРЕСТИЖЕН НЕАНОНИМЕН ИЗВОД:
“Whether the device shows up in your phone or in your ear, Mitev’s target is the Babel Fish (image ca. BBC 1981), the holy grail of human communication.”,
т.е. “РИБА, КОЯТО МЪЛЧИ НА ВСИЧКИ МАЙЧИНИ ЕЗИЦИ”!
Все пак, какво е краткото съобщение от посочения линк(цитиран и в презентацията като “Другите за нас”) с автор “Donald A. DePalma 28 September 2005 Filed under (Translation Technologies)”:
– “In materials that he sent us Mitev noted that “the invention is based on an in-depth analysis of the structure of human speech. We succeeded in creating a tool which records human speech by means of the digits from decimal system regardless of the speaker’s mother tongue. The same 10 digits are used to record all articulate sounds uttered by homo sapiens.” He went to to note that “the program will automatically convert digital codes from one system to another, thus reproducing the text in the recipient’s language. You can speak Bulgarian, while at the other end — in Norway you’ll be heard in Norwegian with your own voice.”” – т.е. материалите, които г-н Митев им изпраща в отговор на първото запитване, не съдържат нищо повече от повторение на съобщението в популярната преса…
– “As we drilled down with Mitev, he told us that “our digital script permits us to store digital codes of words including their phonetic image. It is like the bar code system for identifying goods in supermarkets. We will develop a new product — general software for communication speech-to-speech, text-to-text, and speech-to-text and vice versa.”” – в последващата кореспонденция следва по-простичко разясняване, защото те изглежда не са разбрали от първия път…
– “Does his invention involve machine or automated translation? No.” – това да го разбира кой както си иска и да се ползва от правото си на повърхностни мнения…
– “The former academic in us has a thousand other questions for Mitev, all of which we’re asking via e-mail because we don’t have that chip in our phone yet and our Bulgarian isn’t what it used to be (and even then, it was pretty bad). How does his digital inter-language deal with languages lacking inflected forms? Can the parser understand intonations that can change the meaning? What does it do for disambiguation? Can the software learn from its experience? And so on.” – и т.н. и т. н. все тъпи въпроси, не заслужаващи отговор…
***** Но защо в крайна сметка всичко това трябва да страда и образът на БЪЛГАРИЯ по света? Към трите кита на нашата популярност – Стоичков, Слави и Азис, да добавим и изобретяването на мълчащата риба?
О, свещена простота…

Отговори на този коментар

Цветанка Владова

Няма друг начин, ако авторът не може да застане зад изобретението си и не се заеме с внедряването, няма как да стане
По този начин България дръпна назад с патентните приложения с този по комунистически начин за внедряване на изобретение. Казвам го като дипломиран патентен експерт с практика. Нали знаете при комунизма локомотива стои на гарата и цялата пара отива за свирката . Това е най нагледния начин за изразяване какво става с това “изобретение”
Авторът получи почести, но България и светът няма да получат нищо! Освен, да разберат, че капитализмът е нещо друго и нашитр учени и преподаватели не са в час!

Казах му го преди време

Дано не Ви огорча. Истината е такава: Грешни са действията на Колективаа и Митев Искате капиталистическа държава да Ви внедрава изобретение, защото е велико?!!! Самото патентоване вече дава монопол само на авторите и те единствени да си търсят внедрител и не на страниците на ИНТЕРНЕТ, а с ходене при потензиални внедрители и поканване такива за да се демонстрират качестват пред внедрители! Но и пред ползуватели. Те авторите най добре знаят кой ще ползва изобретението, ако е БТК България и така Българите да водят разговори съсъ света, каква ще е ползата на БТК, на други и те, да си предплатят образците, които ще направят авторите по два начина: 1. Като си намерят внедрител и заедно с него искат пари т ЕС на който да предложат готови машини за работа 2. Те авторите да направят първите (10, 100) колкото може по малко прототипа пробна серия от МОНТИРАНЕ готови елементи. Те ще си поръчат такива, с които са направили първата си машина . Защото всеки прототип търпи промени и нагаждането на серии е продължителен процес Още неприятно ми е да го споделя, но авторите са вдигнали глави за похвала твърде рано,насред пътя. Държавата има едно задължение, да го патентова и го е направила. Да се подарява на ЮНЕСКО е смешно, ако не е трагично. Това е искане социалистическо, когато тя е собственик на изобретението. Ако искате по вече обаете се тел 0894 730 239 безплатно съвет,като компетентно лице, а гореописаните хули по държавата ца незаслужени.

Отговори на този коментар

Койчо Митев

Здравейте приятели,
Изненадан съм от проявите на добронамереност и интерес към Цифровата писменост. Ето защо ще споделя информация, която може би ви интересува: През 20-те години на миналия век в един американски град, който бил построен с известните американски дървени къщи, избухнал голям пожар. Градът имал добре изградена улична водопроводна мрежа с кранове. Губернаторът на града бил принуден да повика на помощ пожарни коли от съседните градове. Имало и силен вятър. Колите пристигат, има вода, но не могат да се свържат с крановете. Оказало се, че всеки град е правил системата си за гасене на пожар със собствени размери на фланци, маркучи, кранове и т.н. Ако пожарът беше избухнал в който и да е друг град, проблемът е същият. Градът изгорял. Това събитие поставя началото на международен стандарт за противопожарната техника.
Състоянието с комуникацията между различните около 6800 езици по света е подобна. Съществуват около 100 писмени системи за запис на комуникативната реч. Българската азбука е една от тях. Тези писмености са несъвместими помежду си въпреки, че хората по света говорят за едно и също – работа, спорт, образование и т.н. Около 20 % от езиците по света нямат писменост. Това са езици и диалекти на малки етноси и племена в Африка, Амазония. ЮНЕСКО предупреждава, че в резултат от глобализацията към края на нашия век половината от езиците по света ще изчезнат необратимо. Процесът е сравним с изчезването на животински и растителни видове.
http://www.newscientist.com/article/dn4685-half-of-all-languages-face-extinction-this-century.html
Ние се опитахме (това е хоби) да проверим възможно ли е да се създаде система, която да бъде редуктор при звуковата и писаната комуникация между езиците по света. Да се запазят за идните поколения съществуващите азбуки, да се даде възможност тези 20% от езиците без писменост да бъдат съхранени, но и семантичната комуникация (комуникативната реч) да се извършва чрез компютър на майчин език и то както в писмен, така и в звуков вариант. Децата ми бяха студенти и понеже всеки от нас говори по няколко чужди езика, решихме от любопитство да инвестираме много малко пари в особено знание и опит. Никога не сме си поставяли за цел да печелим от това. В света на науката има инвеститори, които отделят значителни суми за научни изследвания. У нас пример за държавни инвестиции в сериозна наука е БАН. И играта хоби-закачка започна. Открихме, че цифрите от 0 до 9 са общи знаци в клавиатурата на всички компютри по света и разписахме технологията за превод текст-към-текст. Върху звуковата комуникация не бяхме работили. Подадохме документи за патент със сериозното опасение, че е възможно да сме преоткрили отново „топлата вода,” но и с любопитството колко други изобретатели по света са инвестирали време и ресурси по темата. След 3.5 години международна експертиза българското патентно ведомство ни изпрати информация за повече от 550 заявки или вече издадени патенти за компютърен машинен превод с използване на цифрови кодове, но различни от нашето решение. Преобладаваха заявители от САЩ, Япония, Южна Корея, Китай и Западна Европа. Естествено това бяха научни центрове и лаборатории, университети. Там няма физически лица, които искат да упражняват хобито си от любопитство. Оказа се, че нашата система е различна и по тази причина ни беше издаден патент. Ами сега? Ключовата дума „патент” трябва да се разбира правилно. Това е защитен документ за територията на държавата, в която изобретението е заявно за патентоване. Аз самият съм представител по индустриална собственост в областта на патентите, както и оценител на права върху интелектуална собственост и оценявам професионално шансовете ни за пазарен успех. Сами нямаме никакъв шанс. Изобретението може да бъде защитено с патент и във всяка друга държава по света, ако в срок от 12 месеца от получаването на входящ номер в националното патентно ведомство се поиска международна защита независимо, че още не е известно дали ще ви бъде издаден национален патент. Международната защита обаче струва много, много пари. Разбира се целта ни да придобием знания и опит срещу малкото финасови средства, които отделихме като бюджет беше постигната. Никога пред нас не е стояла и не стои непостижимата цел да печелим от това изобретение. Ето и логиката на това, което определи нашето поведение след това: След получаването на патентния документ за компютърен междуезиков превод текст-към-текст решихме да продължим в свободното си време и поработихме върху проблема за звукова комуникация. Така открихме връзката между говорния апарат на хомо сапиенс и фонетичните кодове, които могат да съпътстват цифровите кодове на лексикалния състав във всички езици. Намерихме време да анализираме докъде сме стигнали с нашето хоби-закачка и така установихме, че тази луда идея не може да бъде реализирана по друг начин, освен като Международен стандарт за цифрова комуникация на майчин език. Няма как китайците да кодират своя език за комуникация с унгарски, японски и всички останали езици, ако кодовете не са едни и същи. Е, това вече е прекалено. В действителност технологията има бъдеще единствено, ако всички езици бъдат кодирани по един и същи начин. Това е същността на изводите, които направихме за необходимост от Международен стандарт за цифрова комуникация на майчин незик. Тук не става въпрос бъдещият международен стандарт да бъде изграден въз основа на нашите принципи, а въобще има ли бъдеще тази луда идея за Международен стандарт за писаната и звуковата комуникация между всички езици и диалекти по света. Това вече излиза извън границите на мечтите, даже и да имаш хоби да събираш информация за лудите глави по света и да си заделил 1000 лева бюджет за хобито си. Такава идея не е формулирана и по тази причина нито ЮНЕСКО, нито Бил Гейтс ще инвестират и 5 минути да я прочетат и да се посмеят. Няма писменост по света, която да е била приета без сериозна политическа подкрепа. Българският кан Борис не е обърнал никакво внимание на Светите братя, докато Велико-Моравският княз Ростислав не ги е поканил да посеят семето на знанието. Кан Борис кани учениците на Кирил и Методий, едва след като е станало ясно за какво става въпрос. Болезнено нескромно е да давам пример със Светите братя, но ние оценяваме нашия принос единствено и само като предизвикателство – да се формулира като задача за решение темата „Международен стандарт за цифрова комуникация на майчин език”. Ако се намери все пак институция, която да я формулира и да обяви конкурс за нейното решение, съществува много голяма опасност съдбата на този проект да бъде сходна със съдбата на ултрамикроскопа и лечебните лъчи на д-р Р. Реймънд Райф – вижте прекрасната книга на Джери Василатос – „Изгубените открития” (Lost Science – Gerry Vassilatos).
И така в нашата хоби-закачка се намеси терминът „научно откритие”. Едни учени от Беларуската Академия на науките, които ние не познаваме ни издириха и ни съобщиха, че всъщност сме направили научно откритие. Някои журналисти проявиха интерес и понаписаха какво ли не. Български и от чужбина агенции показаха листовката за технологията по разни изложби из света и ни донесоха няколко купи и медали. Разбира се участието им е било от тяхно име и заглавието на технологията не винаги е едно и също и не винаги имената ни са присъствали в документите. През 2008 г. Съюзът на изобретателите от свое име и с наше съгласие представи на международното изложение в Тайван „Taipei International Invention show & Techno mart – 2008” листовка с кратка информация за това, което сме направили. На сайта на това изложение в списъка на наградените нашите имена не присъстват (нас никой не ни познава), но има няколко пъти изписано името на България. Това е по-важно! Вижте резултата от тази инициатива на стр. 11-12 от тук: http://web.bas.bg/fce/001/0054/files/bul132.pdf Полученото отличие за нашето хоби-закачка връчих на патентното ведомство от уважение към труда на тези високо квалифицирани български специалисти – http://www1.bpo.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=464&Itemid=169 На нас не са ни нужни отличия.
През 2008 г. изчерпахме лимита на семейния бюджет за хобито-закачка и спряхме плащането на таксите за поддържане на патента в България. Така ако някой някога му потрябват тези знания, може да ги използва безплатно. В същото време публикацията на патента ще попречи на всеки по света, който се опита да получи отново пазарен монопол за същото решение. Все пак за да проверим дали действително някой има нужда от Цифровата писменост чрез Enterprise European Network публикувахме покана за партньорство –
http://www.technology-market.eu/wp/?url=/profiles/Profiles/09_BG_0528_3E15.html Не е сигурно дали някой ще ни обърне внимание, както и дали репутацията на България в бизнес средите в чужбина ще бъде достатъчна, за да ни потърсят. Тъй като в предишните коментари се споменава намесата на държавата (?!) ще кажа няколко думи и за това. Държавата (държавните мъже) не са за това да се занимават с хобито на малките човечета. Те си имат грижи за цялостния възход на нацията. Нормативната база за подкрепа на иновациите е направена така, че за финансиране от Фонд „Научни изследвания” може да кандидатстват само хабилитирани лица от системата на БАН или от университетски центрове. Всеки друг, който от любопитство е решил да се занимава с наука, няма достъп до финансиране. Ние нямаме кариера в образованието и науката и тази врата е затворена. Програмата „Конкурентноспособност” допуска кандидатстване от името на малки и стартиращи иновативни фирми, ако бъде осигурено дялово участие. Не можем да го осигурим. 7-ма Рамкова Програма на ЕС изисква партньорство от чужбина и история на фирмата-кандидат. Нямаме фирма и не възнамеряваме да регистрираме такава (Как ви звучи ЕТ „Дон Кихот”)?! Тук историята е само материал за сценарий на комедия. Може и да открия някой писател, който търси тема за комедийна книжка.
Въпреки, че съм специалист по защита на интелектуалната собственост, не съм изследвал още следния казус: Дали използването на долна черта за свързване на думи от фразеологични констриукции „_” , което е част от нашата технология е достатъчно, да покрие авторските ми права в случай, че съществуващите програми за машинен превод решат най-после да превеждат не дума по дума, а семантиката на израза. За пример напишете в http://translate.google.com/translate израза „It raining cats and dogs” и ще получите резултат – „Той вали на котки и кучета”. Ако един ден в Гугъл го внедрят, ще повикам Санчо Панса да ми подаде копието и ще ги атакувам като вятърна мелница
В заключение – Ние постгнахме целите си. Нещо повече – разбрахме смисъла на няколко сентенции на велики мислители: 1. „Голямата опасност идва от това, че целите ни са твърде ниски” – Микеланджело Буонароти; 2. „Няма попътен вятър за кораб без посока” – Уистън Чърчил; 3. „Животът ражда мечти, а ние сме призвани да дадем живот на мечтите” – Циолковски.
Във форума намирам коментари от Ян Хус, които ме заинтригуваха. Аз самият съм получил образованието си в държавата на Ян Хус и съм съвременник на друг изгорен от огъня на личния протест Ян Палах. За онези, които не са чували името му пояснявам, че Ян Палах е студентът, който в мразовитата зима на „Пражката пролет” (16 януари 2009 г.) се самозапали и изгоря на Вацславския площад в знак на протест срещу окупацията на Чехословакия от Варшавския договор. – http://archiv.radio.cz/palach99/eng/aktual2.html Това са годините, когато като студент попивах с очите и мислите си един друг свят, свят на протеста за обществен строй с човешки образ, свят, в който анонимните са малцинство, а всеки, който има позиция, не се срамува да я заяви, даже да се самозапали и да изгори за своята кауза. Един друг представител на този свят в наше време на име Давид Черни ни изписа в композицията си „ENTROPA” в Брюксел като територия от нужници („клозет” е чужда дума, правилното е да се кажа „нужник”). Тази политическа сатира не беше разбрана от нас българите. През същата 1968 година на „Пражката пролет” на летните олимпийски игри в Мексико Сити светът бе очарован от малко познат скачач на име Дик Фосбъри. Той експериментираше с нова техника за висок скок, която включваше спринтиране по диагонала към летвата, след това завой и скок с гръб над летвата. После тя стана известна като „скок на Фосбъри”. С тази техника Стефка Костадинова постави и ненадминатия си все още световен рекорд. Такава промяна в стереотипите на мислене у нас е все още невъзможна. Общественото мнение у нас се управлява от „експерти”, които са специалисти по всичко, те гордо заявяват представителство от името на всички анонимни и няма да позволят някой да скача, да мисли и да се забавлява по различен от техния начин на мислене.
И още нещо: Тази дискусия на страниците на Нова Визия е добра фотография на нашата народопсихология. Има примери и на наивност, и на възторг, мечтание, отрицание, примери за събирателен образ на потребители, които са готови да застанат на пътя на всеки, който е различен от тях и влиза в банята преди да влезе в интернет.
Малък коментар към репликата на колежката патентен специалист: Не е вярно, че на гарата има локомотив, който вместо да се подкара, цялата пара отива за свирката. Ние не сме застанали зад него и не подканваме останалите пътници да го тикаме заедно. Наивно е и да си въобразяваме, че сме изобретили локомотив. Просто няма нито релси, нито пътници, нито даже гари напред. От предишните реплики е видно, че ако не си едновременно лингвист, програмист и специалист по разпознаване на глас, нямаш право да се занимаваш с проблеми на машинния превод. Забранено е за лаици. Създателят на парния локомотив Джордж Стефенсън е бил художник, а не машинен инженер. Ако се беше родил в България, вероятно един живот нямаше да му стигне, за да го допуснат да покаже творбата си. Как така – художник, а си позволява да влиза в запазената територия на учените машинни инженери. И кой всъщност е позволил на Жул Верн да фантазира космически полети от Земята до Луната и около Луната? Как така някой си Стив Джобс, човек без завършено образование си позволява да конструира IPod? – http://vbox7.com/play:2226528b
А иначе Ян Хус от предишните коментари не е напълно прав. Съобщението от http://www.globalwatchtower.com/?p=164 завършва така – „…Whether the device shows up in your phone or in your ear, Mitev’s target is the Babel Fish (image ca. BBC 1981), the holy grail of human communication”. Тези експерти много добре като нас са разбрали, че Дон Кихот не може сам да се пребори с вятърните мелници. Но ако вие имате познати писатели-хумористи, предложете им тази история. Тя би могла да завърши с покупката на смокинг за едно тържествено събитие в Осло.
Шоуто продължава!

Отговори на този коментар

Ян Хус

Шоуто продължава!
Недоумение @ http://www.babylon.com/definition/%D0%9D%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0/Bulgarian :
“От 1902, всички награди, с изключение на наградата за мир, се връчват в Стокхолм, в Концертната зала, от Краля на Швеция. Нобеловата награда за мир се връчва в Осло.”
***** О, свещена простота… *****

Отговори на този коментар

Ян Хус

Шоуто продължава!
Но това не е моето шоу и е време да изляза от “играта”. Опитах се да разбера за какво става дума, но изглежда никой не знае. Опитах се да помогна да се изяснят нещата, но се оказа, че никой не се интересува! Все пак се постарах да запазя сравнително добър и доброжелателен тон (иначе не знаете на какво съм способен!) Ще предоставя на модератора една малка част от неизброимите въпроси и размисли, уловени в плътните слоеве на носферата, които вълнуват мнозина
Хора, мислете – накъде отива БЪЛГАРИЯ?!
– Тази БОГАрия, която изгони БОГУмилите, които О-БЛАГО-РОДИХА ЕВРОПЕЙСКАТА КУЛТУРА;
– Тази БОЛгария, която изгони светите братя Кирил и Методий, които сега са покровители на същата ЕВРОПЕЙСКА КУЛТУРА;
– Тази БЪЛХАРИЯ, която от соционизъм чрез думокрация отива към капутализъм, на която не й върви нито на поробители, нито на освободители, нито на покровители и партньори, която наскоро се превърна в “БЪЛГАСКИ ВЪПРОС” на същата ЕВРОПЕЙСКА КУЛТУРА с тезата “Вие ни дайте парите си, не ни давайте акъл – такъв имаме и за износ!”
Хора, мислете – какво означават МИСЪЛТА, СЛОВОТО, ЕЗИКА, ДУМИТЕ, РЕЧТА и ПИСМЕНОСТТА?!
– “В началото беше словото”, ТВОРЧЕСКОТО СЛОВО! В древността чрез думи, звуци, мантри и заклинания хората са манипулирали материята;
– по-късно словото е престанало да бъде творческо, но хората все-още са говорили на ЕДИН ЕЗИК; той се е превърнал в средство ПРЕДИМНО за комуникация; НАУЧЕН ФАКТ от психологията: 1.в общуването на езика се падат около 10 процента; 2. установено е, че мозъкът във вътрешните си абстрактни нива “превежда” майчиния език в универсален понятиен; 3. индианските езици (недокоснати от Вавилонското кощунство) имат “непонятното” свойство да изразяват понятия, които нямат нищо общо с техния бит и култура – спомнете си как навахо са използвани от американците като шифрови машини през Втората световна война; 4. преди години се мярна идеята като универсален език за машинните преводачки да се използва езикът на някакво племе от джунглите на Амазония – в информационно-технологичния век! 5. Телепатията (в т.ч. така наречените откровения/контакти не зависят от разстоянията (засега!), но не зависят и от езика, защото се предава директно ментална(мисловна) информация, която всеки мозък си вербализира както си знае – на своя майчин език. 6. Някои медиуми, някои обикновени хора в необикновено състояние на съзнанието, някой “екстрасенси” (що за термин? или “свръхестествен” – някакво абсурдно понятие!) в обикновено за тях съзнание говорят/пишат на непознати/мъртви/изкопаеми/извънземни/и т.н. езици, като някои от тях дори ги разбират.
– всички знаят, но както споменахме по-рано, малко хора осъзнават, че Господ е създал МНОЖЕСТВОТО ЕЗИЦИ с цел да разедини, а не да съедини хората – ако сме точни, сега езикът се превръща от средство за комуникация, в средство за дезинформация и манипулация! Това той го прави много лесно със своите технологии: поставя още един мозъчен слой между духовния и материалния, и така всеки човек се превръща в индивидуална паралелна вселена – всеки човек говори на РАЗЛИЧЕН език! Затова той се бори за РАЗЛИЧНО мнение, за РАЗЛИЧНО мислене; затова хората се избиват на всички нива – брат-брата, съсед-съседа, народ-другия народ и т.н.; затова по тези блогове се заяждаме (аз участвам за пръв и последен път в блог!); затова тези дни президентът каза, че предизборните дискусии са се превърнали в “махленски кавги” и всички призовават към масово участие, за да имаме после очи пред себе си да критикуваме избраниците си (какво става – избираме тези, които мразим, за да ги псуваме после в кръчмите!?!?!?)
***** Ето, нямя лошо, г-н Митев има горещото желание, естествено подкрепяно ревностно от много хора, да се справи под формата на хоби, с тази непосилна/нерешима/ненужна задачка-закачка, поставена ОТГОРЕ.
– но това не е последно: не мога да го цитирам, но из Интернет попаднах преди време на превод на египетски папирус, в който се разказва как Хермес(или Тот?) дарява на съответния фараон ПИСМЕНОСТТА, за да може в летописите да се акумулират културните ценности. Но как реагира фараонът: “това е смъртоносно! Хората ще престанат да МИСЛЯТ!” (цитирам в мой стил ;))
Докъде стига тази ИНВОЛЮЦИЯ на езика в днешния технократски век?
– “What is lost when a language is lost is another world,” says Stephen Anderson, of Yale University. He says valuable ethnographic and cultural information disappears when a language is lost.” (цитат от един от линковете на г-н Митев). ЕЗИКЪТ Е ОГЛЕДАЛО НА КУЛТУРАТА! Колкото хора – толкова култури: един е по-културен, друг е по-некултурен, някои са направо невъзпитани. Огледалото обаче не е пасивен отражател, то е точно толкова активен елемент, колкото и това, което отразява (благодарение на това то се използва и за правене на магии; дон Кихот се “събужда” когато се вижда в огледалото – той се “вижда” ОТВЪТРЕ, а не отвън, иначе нямаше да се събуди, а щеше да се измие и да си подреже брадата.). Следва размисъл:
1. езикът е жив (като “сянка на Живото Слово”): променя се в плътно взимодействие с културата. Културите, както и Вселените, Звездите, Планетите и населяващите ги Същества, както и съпътстващите ги езици, се раждат, развиват се и умират – имат си съответните им жизнени цикли (или кръгове). ако искаме да ядем плод, трябва да погребем семето в земята и то да умре. Плодът е реализация на семето. Умира ли то? За едни Животът е непрекъснато умиране (заболяване с летален изход, разпространявано по полов път – дефиниция с фолклорен произход); за други същият Живот е непрекъснато раждане; зависи кой с какви очи гледа на Света. Нищо не се губи безследно и не се създава от нищото – имаме вечна игра на формите. Ако искаме да задържим някоя форма, ще се залепим за нея и ще отплуваме в небитието на миналото!
2. Учените по същество колекционират форми: биолозите – живи същества, философите – мирогледи, математиците – геометрични и алгебрични форми, лингвистите – езикови и т.н. Ако това беше крайната им цел – те щяха да бъдат просто мъртви идиоти (какъв бисер!). Те изучават принципите на формите и на техните взаимодействия и промени – т.е. Живота. Но в момента, в който се формулират/фиксират откритите закони/правила/формули като научни теории, тези теории автоматично се оказват мъртвородени. Както снимката (snapshot) фиксира състоянието, но губи динамиката/движението/промяната/трансформацията/раждането и смъртта, което всъщност е Живота. майсторите-фотографи се стараят да “улавят мига”, но това също е артефакт, защото реставрирането на движението зависи от индивидуалния ум, който гледа снимката. Точно този ефект пък търсят художниците, които на коментират картините си, а предоставят на зрителите да ги изживяват всеки по свой начин – от гледната точка на своята вселена. Тогава пък критиците започват да се карат и т.н. и т.н. Същото важи и за науката – спомнете си или се поровете в ранната история на квантовата механика, когато никой не знаеше как да интерпретира/разбира “изсмуканите от палците/експериментите” формули. Затова науката никога по принцип и по същество и обективно и както щете да го мислите, не може да даде “пълна и категорична” картина на света. Защото Светът е ЖИВ, а всяка теория (вербално описание на Света), е МЪРТВА. Представеете си как един животрептящ в полъха на вятъра и лъчите на Слънцето жив лист се отронва от дървото и отплува по течението на реката някъде във времето, а смъртта по дефиниция е излизане от мига на настоящето.
***** Чест му прави на г-н Митев за желанието му да се присъедини към усилията на учените, като им помогне в изграждането на ДИГИТАЛНА ФОНЕТИЧНА БАНКА ДАННИ. Така формулирана закачката е малко по-скромна. Има обаче една тънкост: безспорно, подобно на Стефенсън, много изобретения/открития в науката и техниката са направени от “лаици” – художници, писатели, лекари, юристи, офицери/пълководци и т.н. Но всички те се отнасят до КОНКРЕТНА ИДЕЯ – издирването и оригиналното съчетаване на конкретни знания, отнесени към тази идея. В това отношение техният “лаицизъм” е дори благоприятно предимство, защото не са задръстени с море от знания по предмета. Друг е проблемът с ФУНДАМЕНТАЛНАТА ИДЕЯ: известно е, че поколения редови учени трупат океани от факти, но трябва да се роди “гений”, за да може да ги обхване/обозре изцяло/наведнъж/с един (птичи) поглед, за да ги обобщи: редовият учен си знае своята теорема, но геният трябва да знае всички теореми (във времето и пространството), за да може да “види” теорията. Това вече не е работа за “лаици”. Нищо лошо – г-н Митев може и да е “супергений” – и това се случва – без майтап. Но трябва да е “суперсамокритичен”, защото лингвистиката е бездънен/безбрежен океан, при това е “полуточна” наука – не се допускат популизми, обществено мнение и др.п. Докъде може да се стигне при едно “самозаслепление”, показва примерът с “ФОМЕНКОЛОГИЯТА” (мисля, че в по-предишен пост го посочих). Еуфорията на “лаика” е смъртоносен подводен камък. Ако г-н Митев се развихри с енргията и размаха на А.Фоменко (тачен и признат в цял свят математик), тя (еуфорията) може да стане причина бедната България да дари на света още един бисер – КОЙЧОЛОГИЯ!
3. технологията е още по-мъртва (в т.ч. информационната)! В логиката на казаното дотук това не се нуждае от коментар. А тя е основа на производството на предмети. А ние виждаме как все по-ускорено се скъсява жизнения цикъл на тези предмети: ако искаме да сме “в крак с времето”, би трябвало през ден да сменяме GSM-ите и всеки месец да upgrade-ваме компютрите.
*. Така: за да се роди един предмет за потребление, трябва да се убие нещо живо, да се разфасова, вербализира, математизира, формализира, технологизира, финансира и произведе – царски път, както е казал еди-кой си, в този процес НЯМА! Пътят е тесен и който не го следва внимателно, ще излезе в канавката – от едната страна е чалгата, от другата – кича. Всеки има право да си избира канавката, а може и да се изгуби в небитието на времето.
***** ПРЕВОДАЧКИТЕ *****
Да преведем текст/реч от един жив(хуманен, незвисимо дали лингвистите го наричат “мъртъв”) език на друг, това означава да снимаме една вселена с нейните си закони, да поставим снимката в друга вселена с други закони така, че тя (втората вселена) да реагира на тази снимка по същия начин , както би реагирала първата вселена (това изречение да го разбира кой както си иска в термините на своята си вселена!). Всеки преводач решава по свой индивидуален начин тази непосилна задача. Затова филолозите изучават много подробно не само езика, но цялата култура и история на всички народи, които употребяват даден и близките му езици. Живият език е носител на духовност, която има индивидуален характер, тъй като всички ние сме индивидуални духовни същества (за справка – БИБЛИЯТА). Клатенето на въздуха дразни ушите ни, пречупва се през горните слоеве на мозъка и се трансформира в осъзнато възприятие на универсалния език в дълбините му по индивидуален начин.
Няма да намерите двама живи преводачи, които да преведат по един и същи начин даден текст, а ако той е кратък, с неясен контекст, те ще ви приведат по няколко варианта. Ако “пропуснете” даден текст през няколко преводача и езици в кръг, вероятността да получите оригинала ТОЧНО клони към нула в зависимост от “духовната наситеност” на текста (и тук бихме могли да спекулираме с измислени формули а`ла Айнщайн, но кому е нужно?) Същото важи с пълна сила и за машинните преводачки, разликата е само в абсурдно-смехотворните версии на “преводите”.
***** ПОСЛЕДНИ ВЪПРОСИ *****
Теоретично въпросите към г-н Митев са неизброими, но неясно защо той не желае да споделя по същество. Може би като специалист по защита на интелектуалната собственост познава добре опасността от кражба и пази тайната? Затова избягва да говори с учени хора и специалисти, а набляга на публичната пропаганда? На практика горе-долу стана ясно за какво става дума, с изключение на няколко формалности, част от които са:
— Ако това е фирмата на г-н Митев (http://www.patentservice.info/), като “лаик” в неговата област се питам. На този линк пише: “Patent Service, Агенция за защита на индустриална собственост”, в “контакти” пише “инж. Койчо Митев, … лицензиран оценител на интелектуална собственост, изобретател”
Форумът е девствен (не желая да го дефлорирам, иначе всичко това щях да го пиша там), патентът, който ме интересува (биоритмите) е фантомен. (на http://www.bioritmi.hit.bg/ пише: “патент Койчо Митев”???)
По-нататък – писмото (http://www1.bpo.bg/images/stories/news/gramota_patent_bg63704b1_.pdf) е титуловано: “ПАТЕНТ СЕРВИЗ (не съм наясно с модерния български – сервис v/s сервиз?), Агенция за защита, оценка и трансфер на права върху интелектуалната собственост” и е подписано “инж. Койчо Митев, изобретател, патентен представител, оценител на ИС, лобист”
Моето тъпо недоумение на лаик: всичко това ЕДНА фирма ли е и как се казва? Ако името е “Patent Service” = “ПАТЕНТ СЕРВИЗ”, то останалото “Агенция и т.н.” ако е част от името, значи имаме две различни фирми, или една с две имена. Но тъй като едната “Агенция” защищава индустриалната, а другата – интелектуалната собственост, това пък какво означава: дали тези две понятия са синонимни (просто ИС!), или това е фирма-травестит – с времето се е променила, поне външно. Тъп въпрос!
— Друго тъпонедоумение: какво точно е патентовано или и тук формулировките са (произ-)волни:
– Презентацията (http://www.democrit.com/Presentation-patent.pdf) е титулована така:
“Цифрова писменост и метод за комуникация на майчин език, патент BG 63704 B1″
– Офертата (http://www.technology-market.eu/wp/?url=/profiles/Profiles/09_BG_0528_3E15.html) гласи гръмогласно и отчаяно смело:
“Digital script and method for accurate translation and communication in mother tongue (09 BG 0528 3E15)”
– Грамотата (http://www1.bpo.bg/images/stories/news/img_0001-gramota.pdf) звучи по-скромно:
“Digital script for communication оn mother tongue”
– Писмото, цитирано по-горе, което СЪПРОВОЖДА ГАМОТАТА(!?) отново влиза в час:
“Цифрова писменост и метод за комуникация на майчин език, патент BG 63704 B1″
………………………………………………………………………..
„…Whether the device shows up in your phone or in your ear, Mitev’s target is the Babel Fish (image ca. BBC 1981), the holy grail of human communication”. Тези експерти много добре като нас са разбрали, че Дон Кихот не може сам да се пребори с вятърните мелници. – този коментар, извинете ме за невежеството, г-н Митев, не го разбрах нито от първи, нито от втори и следващ път… Ако искате да кажете, “Babel Fish – the holy grail” не е създаден благодарение на “разни пречки в колелата на прогреса”, то значи, че пък Вие на свой ред не сте ги разбрали тях! ако изобщо сте стигнали дотук в този ферман и (съмнявам се) сте разбрали нещо от философията, с която се опитах да ви подам рамо, може би ще Ви помогне кратка подсказка:
Babel Fish е имплантант в ухото, който комуникира с мозъка чрез “мозъчни вълни”, директно на онова вътрешно ниво, за което по-горе разказах как Господ го е скрил, на което се намира универсалният език, открит от психолозите. Този имплантант е holy grail, защото решава АБСОЛЮТНО езиковия проблем, като осъществява технологично телепатична връзка между хората. Той е РЕАЛИЗУЕМ, но не със съвременните технологии. Квантовите компютри, нанотехнологиите, усилията на физиците, математиците и психолозите в изучаването на биополетата, като му дойде времето, ще доведат до подходящите за целта технологии. Но вярвате или не вярвате, имате право на избор, човеците в момента ускорено се променят – едни еволюират, други мутират. Еволюиралите няма да имат нужда от такива устройства, защото ще развият естествени телепатични способности; Тези, които се съпротивляват на еволюцията, може би ще бъдат принудени да създадат такава риба. Така че по пътя към Вавилонската риба, която мълчи на всички езици, не е зле дон Кихот да вземе за спътник и сър Парсевал…
И това, че хората са дефинирали ашата идея като “Babel Fish – the holy grail”, точно не означава нищо друго освен това, че те са разбрали вашата идея; те и понятие си нямат и не ги интересува, че имате проблеми с “неверниците” (които проблеми, извинете, но сам си навличате, като не знаете да говорите с журналистите по един начин, с бизнесмените – по друг, с учените – по трети, с програмистите и специалистите (които се опитвате да привлечете с вашата оферта) – по четвърти и т.н. Едни ще ти дадат кураж, други – избистряне на идеите чрез дискусии, трети – пари и т.н. На едни ще говориш за практическо приложение, на други ще обясниш популярно, но с тези, от които зависи практическата реализация (не парите), трябва да говориш ТЕХНИЧЕСКИ, не трябва да се СРАМУВАШ и да се криеш зад ИМИДЖИ – тези хора са ЧУВСТВИТЕЛНИ към фалша и невежеството… но Вие като бивш ръководен кадър би трябвало по-добре да ги знаете тези неща – защо се излагате ка то ОБИДЕНА МОМА – това е една много интригуваща загадка! ИДЕИТЕ ВИ НЕ СА СЪВЪРШЕНО ИДИОТСКЛИ – СЪВЪРШЕНО ИДИОТСКИ СА ВАШИТЕ УСИЛИЯ ДА ЗАСЛЕПИТЕ ХОРАТА С ФАЛШИВ БЛЯСЪК!!!!! Защо го правите – не Ви прилича! Извинете за откровението, но все някога някой трябва да Ви го каже. Минималната формулировка на вашата задача може да реши всеки ученик от математическа гимназия. От едно такова начало задачата постепенно може да се разраства, променя и уточнява. Добре, но сега лекции ли ще си четем, а след това ще ми плюете по протегнатата ръка, че съм я бил пъхал анонимно в спуканите ви гуми. Намерете общ език със ЗНАЕЩИТЕ и всичко ще се нареди. ТЕ ВИ ЧАКАТ!
**********************************************************************************
***** ЗНАЕ ЛИ НЯКОЙ, ИЗВИНЕТЕ МЕ – ПО ДЯВОЛИТЕ, КАКВО ПО-ТОЧНО Е ПАТЕНТОВАНО *****
Очарован съм от следната хипотеза: Ако първата формулировка е оригиналната, другите две са симетрични спрямо нея – едната е екстремално усилена, а другата – екстремално отслабена, особено като се има предвид значението на термина “script” в програмирането!
**********************************************************************************
Интересно, как алгоритмите на г-н Митев ще оценят контекста:
“Digital … and method for accurate translation and communication in mother tongue”
………………………………………………………………………..
***** И ЗНАЕ ЛИ НЯКОЙ, КАКВО ТЪРСЯТ БАР-КОДОВЕТЕ И КЛАВИАТУРИТЕ В ЛИНГВИСТИКАТА *****
– Така както схванах нещата, става дума не за бар-кодове(чиято азбука са баровете, подобно на клиновете в шумерската писменост), а по-скоро за така нареченото ЕГеНе(чиято азбука наистина са десетичните цифри);
– Това, което разбрах е, че не става дума просто за кодиране на някаква информационна структура, а за нещо от сорта на SGML – средство за описание/моделиране на всичко фонетично за всички езици, в това число – птичи, делфински, прилепски, рибешки (знаем, че мълчанието е най-красноречиво). Единствената наводка за тази хипотеза е следното:
“Въпреки, че съм специалист по защита на интелектуалната собственост, не съм изследвал още следния казус: Дали използването на долна черта за свързване на думи от фразеологични констриукции „_” , което е част от нашата технология е достатъчно, да покрие авторските ми права в случай, че съществуващите програми за машинен превод решат най-после да превеждат не дума по дума, а семантиката на израза. За пример напишете в http://translate.google.com/translate израза „It raining cats and dogs” и ще получите резултат – „Той вали на котки и кучета”. Ако един ден в Гугъл го внедрят, ще повикам Санчо Панса да ми подаде копието и ще ги атакувам като вятърна мелница”… Приятелю-мечтателю, вместо да цитираш Сервантес по извадени от контекста крилати изрази, прочети романа ДОКРАЯ, за да разбереш покаянието на героя на смъртния му одър. Не ти пожелавам същата участ – на края на дните си да се усетиш, че ти самият си бил едновременно единственият актьор и зрител в собственото си шоу!
– Сега, за да ползвам облагите на суперпреводачката на моя майчин език, непрекъснато ми се изтъква, че няма значение каква клавиатура ще ползвам, защото всички те (клавиатурите по света) имат десетични цифри. Колко удобно и елегантно! Вземаш произволна клавиатура и пишеш на майчиния си език с едната ръка на NUM-pad-а, а с другата се чешеш безпроблемно. Е, те това никой никога нямаше да се сети, че и да го патентова, а и да се бие храбро за подчертилката(_)! ВСИЧКИ ЩЕ СТАНЕМ ХАКЕРИ- с тази разлика, че на тях не им стигат цифрите, а ползват и буквите от A до F, следователно някои от клавиатурите по света няма да им вършат работа… Проблемът си е техен. Ах, защо това изобретение не се появи преди сто години! Толкова мъчително се появяваха какви лине пишещи и сметачни и др. машини с разни сложни клавиатури – а било достатъчно ВСЯКАКВИ машини да ползват ЕДИН вид клавиатури – така наречения NUM-pad, цитиран от МЕН по-горе. И де – пишеща, де – сметачна машина – все тая!
– Само че, всичко това допълнително е фонетично – нещо като китайската система на Microsoft, но тя има недостатъка да не ползва само десетичните цифри! Добре, малко по-сериозно (има още нива на сериозност, нали сме на ШОУ!). Може би, за да ползвам само десетични цифри, ще трябва да науча точно още един език, освен майчиния и вместо да е английски, руски или китайски (че кой друг език си струва да бъде научен?), той ще бъде така наречената “Цифрова писменост/Digital script” – Есперантото/Java-та на новия век.
– ИМАМЕ ОБАЧЕ ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ – (http://www.gate2home.com/?language=th&sec=2) Ако отидете там, добре е да кликнете”open in a separate window”, и ще можете да си пишете каквото и колкото си искате на майчин език, а когато намерите десетичните цифри – пишете ми на фалшивия емайл; малка подсказка – знае ли някой разликата между десетични цифри и арабски цифри и какво им е десетичното и арабското, като всъщност са индийски, а на санскрит не знам как изглеждат, но знам че на арабски не изглеждат като арабски… Г-н Митев, HE-E-E-ELP
………………………………………………………………………..
И така, от хоби на хоби, по стъпалата на задачки-закачки, ха-хо, хи-хи, с едното око в копанките, с другото – в граматиките/грамотите, пасейки-пасейки по ливадните вестници, oslo/оселът в смокинг поприприпва…
Шегичка! Майтапче! ШОУТО ПРОДЪЛЖАВА! НО МОЕТО ШОУ, СЛАВА БОГУ, СВЪРШИ!!!
………………………………………………………………………..
О, СВЕЩЕНА ПРОСТОТА! ВРЕМЕТО ЩЕ ТЕ ПРЕВЪРНЕ В ЗЛАТНА ОБИЦА!
PS. Съжалявам за допуснатите грешки, но те са по вина на клавиатурата – има много излишни клавиши.

Отговори на този коментар

Ян Хус

ЕПИЛОГ: лично и конфиденциално към Г-н К.Митев:
Повод за следното стана моето забелязване, че в горния пост има важна грешка, очевидно не по вина на клавиатурата – моля, думата ” поприприпва” да се чете ” поприприпква” – така звучи по-сладко. Между впрочем, тези думички-закачки илюстрират какво е това ЖИВ ЕЗИК – всички неща в природата се раждат, живеят и унират, като оставят след себе си своето ИНДИВИДУАЛНО шрихче в общата картина на Живота. Едни думички живеят по-дълго, други – по-кратко. Има и думички-мимолетки като горната, които се раждат и умират за миг, изразявайки конкретен специален блик на мисъл/емоция, оставяйки след себе си по-трайна следа от радост в душата, както кибритената клечка подпалва свещичката и веднага угасва, изгаряйки, тя дарява СВЕТЛИНА – както Ян Хус – изгаряйки, той е оставил след себе си СВЕТЛИНАТА НА КЛАДАТА не за да каже “ела, кумчо, изяж/изгори ме, защото ти си лош/тъп, а аз съм инакомислещ”, а за да ни насочи към СВЕТЛИНАТА В ТУНЕЛА!
Този ЖИВ ЕЗИК не подлежи на формализация/автоматизация – НАУЧЕН ФАКТ! Затова именно гениално-прозорлива е формулировката “Вавилонска риба” ( а не – примерно – “въшка”): защото при Вавилонските си амбиции, тя НЕМЕЕ пред величието и мъдростта на ТВОРЕНИЕТО! За разлика от Вавилонската мъдра риба, някои други риби зяпат нагоре и хлопат с уста в надеждата да закачат някой рибар от другата страна на въдицата му…
Всичко “принадлежи” на ТВОРЕЦА, който ни е създал по СВОЙ образ и подобие. В това число ни е придал и мъничко от творческия си импулс – така че ние също творим, но нашите творения са в крайна сметка НЕГОВИ МЕТАТВОРЕНИЯ! Подобно на Него Ние също се учим и стремим да създаваме СВОИ образи и подобия – това е целта на творението – погледнете еволюцията на човешката култура: хилядолетия хората изучават ФОРМИТЕ – рисунки по скалите, по-късно скулптура и архитектура, андроиди и машини, дотолкова отменящи, доколкото моделиращи ръчния труд. И т.н. до съвременните роботи и “мислещи” машини, в които човек се опитва да вложи частица от личния си творчески импулс: алгоритмично композираните поезия, музика и т.н. всъщност са Негови МЕТАМЕТАТВОРЕНИЯ! Когато създаваме машини, които се самовъзпроизвеждат, Техните творения ще бъдат Негови МЕТАМЕТАМЕТАТВОРЕНИЯ и т.н. Това е оста на еволюцията, около която се усукват всички науки, изкуства и религиозни учения. Ако нещо се отдалечи от тази ос по-далеч от своето критично разстояние, то престава да черпи от дара на Неговите жизнени сокове и умира. Тази еволюция включва и физическия, и интелектуалния, и духовния аспекти на човешката дейност. И Той нищо не патентова – Той ни го ДАРЯВА, нищо не скрива, но ни е дарил и с ъс способността да гледаме, да виждаме, да различаваме и да откриваме – всеки за себе си според достигнатото ниво на развитие и потребности – за да изграждаме, подобно Нему, своите паралелни Вселени и да израстваме като творчески индивидуалности. За да се разбират хората, необходимо е не да бъдат еднаквомислещи (елемнтарно, Уотсън – такива хора се конкурират за една екологична ниша и неизбежно започват да се избиват), но всички те трябва да бъдат “инакомислещи”. Всъщност, всички Ние по нашата същност по замисъла на Твореца, сме “инакомислещи”, проблемът е в това, да го ОСЪЗНАЕМ! забележете още, че самата степен на “мета…мета” измерва отдалечаването от Извора, така че тук също има критична точка. Ако човечеството иска “да оживее”, то трябва да осъзнае, че Творецът в ПРАВ ТЕКСТ ние дал указания за границите на нашия гьол (знаете НАУЧНИЯ ФАКТ, че човек в еволюцията произлиза от първото земноводно – жабата – свещено животно в много “диви култури”, които изглежда са били запознати с Дарвин, когото ние днес се опитваме да отричаме само защото искаме да бъдем “инакомислещи”!) Престъпването на тези две граници – отвътре и отвън (или ако щете – отдолу и отгоре), Сцила и Харибда (казано), води съответно до събития като тези с Вавилонската кула и Откровението/Апокалипсиса (показано) и в крайна сметка – до “глобално затопляне” и “климатични катаклизми” (в процес на разказване). Както се казва, всеки си избира шанеца…
Защо не работите по-машабно? След като патентовахте “Вавилонската риба” и ПРИЛОЖЕНИЕТО на дестични цифри във вашия код, Вие се вълнувате как да запатентовате и ПРИЛОЖЕНИЕТО на подчертилката. Ами по-смело! НАУЧЕН ФАКТ е, че самата подчертилка, както и самите десетични цифри не са НИЧИЯ ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ, защо да не ги запатентовате направо тях – така ще си ги резервирате лично за себе си и ще си ги ползвате както си пожелаете! същото важи и за всичките азбуки и езици – патентовайте, патентовайте! Който превари – ще свари! Да са му мислили древните на времето, като не са ценили интелекта си! Ами ЦЯЛОТО ТВОРЕНИЕ, включително ЧОВЕКА – То също е ИТ без да е ИС – каква необятна неразорана целина!
Има хора, които зад дървото не виждат гората (чисто конкретно мислещи), други виждат гората, но не виждат дървото (чисто абстрактно мислещи), но има и хора, невиждащи нито едното, нито другото – загубени в тревата – ако те вдигнат поглед нагоре, могат да видят само облаците (инакомислещи). Това е ПРИТЧА за размисъл!
Ние не Ви мислим злото, г-н К.Митев, НЕ СЕ ПЛАШЕТЕ ОТ НАС! Вие сте доловили в пластовете на ноосферата това , което мечтаем и Ние! Но Ние виждаме и проблемите, не само мечтите – захвърлете дървеното копие и се въоръжете с огнен меч ( “в едно със другите славяни…”), насочете го срещу правилния враг и всичко ще потече по Неговата Воля и ще Го Възрадва! Попилявате Ценния Дар на Живота си в боричкане, вместо да се борите!
ПЛОДЪТ израства на ДЪРВО, което израства от СЕМЕ, посято в ЗЕМЯТА, събудено за ЖИВОТ от неговия ДУХ!
Ако имате искрено желание да се ПРИСЪЕДИНИТЕ към творческите усилия на Човечеството (и да отидете в “Осло”), вдъхновете се от Неговия ДУХ и се събудете за ЖИВОТ, разровете ЗЕМЯТА, за да видите какво са посели хилядите преди Вас и да намерите своето СЕМЕ, изпълнете го с ЛЮБОВТА, дарена ви от Него, за да израсне в ДЪРВО, озарете го с топлина и светлина – и тогава (едва тогава!) то ще даде ПЛОД! Царски път в неизповедаемите Божи пътища има САМО ЕДИН, но той е далеч от темата, макар че е крайната цел на творението…
Същото, разказано не в притча, а в народната мъдрост/приказка за Кумчо-Вълчо – как остарял и като не може вече да воюва с кучетата с дръгливото си копие, дошъл му акъла в главата и решил да стане вегетарианец. Така той отишъл при овчаря и му поверил болката си, като го помолил да го научи да яде ХЛЯБ. Добре, приказката е дълга, всички я знаят – преминал наш Кумчо през няколко технологични етапа – опъвал врат да оре, препъвал се да сее, потил се да жъне, чанчил се да вършее житото и да мели брашното и т.н. И “на края на Дунава” не издържал – по-добре да ми късат кучетата кожуха, поне вече съм СВИКНАЛ, вместо да се правя на “инакомислещ”…
Та така – за да има ПЛОД, трябва да има ЯСНОТА: да се запознаем с НАЛИЧНОТО (милиони статии по езикознание и математическа лингвистика, по NLP – Natural Language Processing и проблемите на изкуствените езици (нали “Цифровият език” е изкуствен – или се Лъжа?) и на машинния превод; трябва да определим реална ЦЕЛ в полето на ЖЕЛАНОТО (това е най-трудният пункт, защото желанието е изключително чревоугоден изкусител/прелъстител); локализираният обект на тази цел трябва да дефинираме/формализираме в рамките на ВЪЗМОЖНОТО, доколкото сме проучили научно-технологичните ВЪЗМОЖНОСТИ на нашия кръг в нашия век. И т.н.
Ако не дадете – няма да получите; ако не уважавате – няма да ви уважават; ако криете тайните си, никой няма да Ви забележи. Как мислите да привлечете “човешки ресурси”, които да реализират ВАШИТЕ идеи; как мислите, че тези “работници” биха реализирали тези идеи, без да ги поставят в сърцата си и да ги почувства като СВОИ? Тази “индустриална технология”, която (много вероятно) имате предвид, се отнася до масовото/конфекционално (каква хубава думичка-мимолетка) производство с добре отработен технологичен цикъл (като за така наречения “конвейер”), но тя се отнася до финалния етап, когато вече става дума за серийна репликация на “чипове” и “вграждането” им в съответно “адаптирани” мобифони. Този етап НЕУМОЛИМО и БЕЗМИЛОСТНО се предхожда от БОЛЕЗНЕН процес на РОДИЛНИ МЪКИ, в които се предполага раждането на масовата технология (и не дай Боже да се случи помятане). Тук не става дума толкова за пари, колкото за МОТИВАЦИЯ. Тук преобладава ТВОРЧЕСКИЯТ ЕЛЕМЕНТ, а ПАРИТЕ НЕ СА МОТИВАЦИЯ ЗА ТВОРЧЕСТВО! Дайте пари на един поет и той ще ви напише римувано похвално слово. Но римата още не е Дух и това слово няма да има ЖИВОТ – то ще живее дотолкова, доколкото ВИЕ го крепите на Вашата система за реанимация и ще си умре заедно с Вас…
Хвърлете ръждивите доспехи и пречупеното копие на дон Кихот (както и той го направи), облечете бляскавите доспехи и се въоръжете с меча на Парсевал, когато намерите свещения Граал, изгорете в Огъня Му като Ян Хус на кладата и с този огън запалете свещичките на страдащите от мрачното НЕВЕЖЕСТВО!
И т.н.
………………………………………………………………………
(НАИСТИНА) ПОСЛЕДНО ОБЯСНЕНИЕ (АКО НЕ ВЪЗНИКНЕ ПО-СЪЩЕСТВЕНО РАЗВИТИЕ НА ТОЗИ МНОГОСТРАДАЛЕН БЛОГ):
– Ние дължим БЛАГОДАРНОСТ на г-н ТОДОР ХРИСТОВ за МИЛИЯ ЕНТУСИАЗЪМ, с който привлече вниманието ни и се надяваме писаното да не е посято на припечен камък;
– Ние сме ЗАГРИЖЕНИ за УТОПИЧНАТА ЕУФОРИЯ на г-н КОЙЧО МИТЕВ, която заслепява като светлината на идващия влак в тунела ДОВЕРЧИВАТА НАИВНОСТ на неосведомените;
– Ние сме АБСОЛЮТНО НАЯСНО, че никой не го е грижа за нашата загриженост, но Неговият Вътрешен в Нас Импулс не може и не бива да бъде ограничаван в проявлението си;
– Ние ВЪЗПРИЕМАМЕ Вас (г-н Митев) като АНОНИМЕН/СЪБИРАТЕЛЕН ОБРАЗ на човека, докоснал се до Духа на Новото Време, като млада майка в първа бременност, която вече чувства, но още не осъзнава ЖИВОТА, който затрептява в утробата й; Затова и Ние се опитваме да Ви подадем ръка като АНОНИМЕН/СЪБИРАТЕЛЕН ОБРАЗ, за да има адекватност. (подарък и за г-н Т.Христов по темата за анонимните)
– Ние като личности, както и Вие като личности, нямаме НИЩО ЛИЧНО един към друг. Ние сме индивидуални (ако щете – личностни) проводници на РОДИЛНИТЕ МЪКИ в НООСФЕРАТА, в които очакваме да се роди НОВИЯТ ЧОВЕК (а това предполага смъртта (или по-точно – прераждане/трансформация) на СТАРИЯ човек).
– Ние (лично или събирателно) Ви изразяваме Нашето ПОКАЯНИЕ, ако с нещо сме Ви навредили (лично или събирателно) и Ви молим най-искрено за ПРОШКА.
– Ние се МОЛИМ на Твореца да не прекъсва Животворните Сокове, с които ни храни, да не прекъсва Благодатните Дарове от притчи и загадки, в които израстваме, и да изпълни с Благоговейна Тишина, Мир и Покой Сърцата Ни, за да се прослави Името Му чрез Нас.
– Ние ПОЖЕЛАВАМЕ на Вас всичко това, което пожелаваме и за Нас, но само дотолкова, доколкото и Вие го пожелавате – ако не сме постигнали тази ХАРМОНИЯ, нека Той да ни прости.
………………………………………………………………………
О, СВЕЩЕНА ПРОСТОТА!

Отговори на този коментар

Тодор Христов
читателка

Опитах се да прочета всичко тук и да проумея кой и за какво пише. Повярвайте ми първото нещо, което ми хрумна е, че ще помоля г-н Ян Хус да се опита да се нарисува на лист хартия и да публикува тази рисунка тук (незнам дали технически е възможно и признавам си нямам време да проучвам, тъй като за разлика от него аз нямам толкова време да седя и пиша тук) и ще я пратя на специалист-цветотерапевт или психиатър да я анализира… (иначе оценявам начетеността на този господин и шапка му свалям…и то без майтап)
Както и да е, явно той няма какво по-смислено да прави, та отделя толкова енергия и време да пише тук по тая тема. Ако искате разменете си с г-н Койчо Митев майловете и си пишете лично. Иначе имам чувството, че става въпрос за избиване на излишна енергия (може и на комплекси).
Аз лично обещавам повече да не пиша тук, все пак ценя своето време и мисля да го посветя на по-благородна и смислена цел – на моето СЕМЕЙСТВО!
Лек и приятен ден пожелавам на всички :)

Отговори на този коментар

Ян Хус

“Леле-мале!”
Но сте го ПРОЧЕЛИ! Това е НЕОБРАТИМО!
………………………………………………………………………
Благодаря на (анонимната) Читателка за прозорливия доброжелателен отзив.
“…избиване на излишна енергия (може и на комплекси)…”
Верно е! Нямам излишна енергия, но се освобождавам от комплекси, проникнали в мен като червеи от плътната мърсотия в ноосферата (или както и да наречете психо-интелектуалната обществена среда, в която съществуваме), създадена от тези, които я мътят НАУЧНО, за да “ловят риби”, и от тези, които се боричкат СТРЪВНО в тревата под краката им за някоя и друга трохичка. Някои от нас не са достатъчно развити, за да не бъдат омърсени, но вече са достатъчно израснали за да изпитват страдание от заразата и още недостатъчно силни, за да се освободят от нея. Опитвам се да се освободя от безбожното лицемерие на социалистическата и да устоя на безбожния цинизъм на капиталистическата зомбировка. Опитвам се да стана устойчив като Вас и да не се поддавам на УТОПИЧНАТА ЕУФОРИЯ и ДОВЕРЧИВАТА НАИВНОСТ.
Малка закачка (както би казал г-н Митев) – “…оценявам начетеността…” (Благодаря!). Оценявате това, че съм чел, не оценявате това, как пиша за това, което съм чел. Но как оценявате това, което съм чел и това, което пиша, но не съм чел? Става дума за чистия извор и за мръсния канал, по който изтича. Мърсотията се утаява в ниските места. Водата извира нависоко в чистите планини, измива долините от нечистотите и ги излива в океана, в който се ражда живота. Неговата задача е да се издигне високо в атмосферата/ноосферата, да се пречисти и да се върне отново към извора, за да се затвори цикъла/спиралата му По този “кръг” ние се движим с различна скорост в зависимост от нечистата маса, с която сме натоварени. В този път ние изпитваме страдание и благоговение, възходи и падения. Устойчивост има само най-долу (“моят дом е моята крепост”) и най-горе, където е Съзерцателят. Когато израснем мъничко и старият дом ни отеснее, ние го разрушаваме и строим нов дом/крепост. Преходният процес на преустройството е хаотичен, непланируем и непредсказуем. Погледнете каква е бъркотията глобално по света в момента. Казанът с “манджата” на новия живот кипи с нарастваща сила и мощ. Пожари изгарят и наводнения измиват натрупаната нечистота от лицето на Земята. Континенти потъват в Океана, ако се съпротивляват на Силата. Мнозина от нас ще загинат в страдания, но ако не нашите деца, то нашите внуци ще влязат в нов, пречистен дом. Колкото по-малки усилия полагаме да променим себе си и колкото по-големи усилия полагаме да променим “климатичните изменения”, толкова по-зле за нас. Крайно време е да осъзнаем с пълна сила, че не сме господари, а сме деца на Природата, както многократно са ни предупреждавали древните Мъдреци.
А не допускате ли, че разбърквам и хвърлям картите, за да видя как ще се подредят сами по неведомите закони на физиката и метафизиката? Естествено, резултатът зависи от хвърлянето, виждането и оценяването на картите. Не допускате ли, че търся пътищата на съмнението в това, което не ми харесва, за да намеря пътищата на вярата в това, което ми харесва?
За мен темата за Койчовизма е изчерпана. Вече няма да страдам заради тези, които още не страдат. Бъдещето принадлежи както на мен, така и на тях. Това е свещената простота!
………………………………………………………………………
Сега МОДЕРАТОРЪТ може да изтрие Ян Хус и да възстанови желания имидж на блога си. Желая на всички мир и любов.
………………………………………………………………………
О, СВЕЩЕНА ПРОСТОТА!

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Прочетох по диагонал 1-2 изречения и не се сдържах да напиша “Леле-мале”, защото друго няма какво да се каже.

Вие сте анонимен и като такъв не сте ми интересен. Не очаквайте да отделям време да чета всичко, което искате да прочета – твърде дълго и обстоятелствено е и като цяло е безсмислено. Очевидно имате много свободно време.

Ще ви помоля да преустановите писането тук – огромните блокове текст, които съставяте и публикувате отдавна не са във връзка с темата на статията. Ако толкова много държите да кажете нещо на г-н Митев, през сайта му вземете е-мейла му и му пишете.

Отговори на този коментар

тодор терзиев

Здравейте инж. Митов ,
Случайно попаднах на сайта където се дискутира Вашето изобретение и бих желал да Ви дам няколко съвета :Преди 20 години и аз имах възможност да се докосна до изобретателското движение , та може да се каже , че сме колеги по съдба .
Преди 1990 год свидетелствата за изобретения бяха собственост на държавата и тя разпологаше с тях . За признато авторско свидетерство получавахме около стотина лева . При внедрено изобретение- определен процент . Без изричното разрешевие на страната не можехме да патентоваме в друга държава . Процедурата по издаване на авторско свидителство беше безплатна . Държавата имаше специални фондове за изобететаелска дейност и нямаше големи проблеми поне за изработване на идейния проек и опитен образец . Изключително трудно бе да се внедри дадено изобретение поради факта , че изобретението бе държавно и нея малко я интересоваше .
По думите на извествия изобретател Акад. Балевски / изибретение за леене под налягане / внедряването минава през инфаркта на изобретателя.
Сега ситуацията е съвсем друга
Сега собстевеник на патента сте Вие или съавтори .
Вие разполагете с него и може да правите с него каквото си пожелаете Закона , предполагам , го знаете много добре , като се има предвид , че сте и преподавател по патентно право .
Моят съвет е следния :
1. Консултирайте се с някои вещи програмисти , за да разберете доколко е възможно да се реализират Вашите авторски притенции .
2. Ако сте убеден , че реално може да се реализират позаинтересовайте се къде по света има патентни борси . Аз доколкото знам най- голямат бораса е в Брюксел . Сигурно има много такива по света . Намерете в Бъргария техни посредници и го предложете за продан . Сега не е проблем това да стане и чрез интернет мрежата .
3. Ако проблема е от програмно естество , свържете се с големите програмни гиганти : ГУГАЛ , МАКРОСОФТ , КОРЕЛ и някои други – те най добре ще преценят дали може вашия проблем да бъде решен и го продайте на тях .
4. Държавата не е интерсова изобретателят Койчо Митев
5. Изобретателя работи не за България а за цялото човечество
6. Побързайте да го реализирате , тй като вие всяка година трябва да подържате патента и нямата интерс да стой във въшето бюро и да го дикутират по разни сейтове .
7 Предоставям Ви едни телефонен номер на мой приятел – изобретател инж. Добромир Хараланов , с над 240 изобретения : София , 928 7919 ,Ако желаете свържете се с него от мое име за някакъв съвет . Брат му е акад. Александар Александров.
Ако не Ви затруднява , изпратате ми описанието на патента , сина ми е програмист , да го попитам , какво е неговото мнение .

Адрес за кореспонденция : : onkostm@ abv .bg
Тодор Терзиев

Отговори на този коментар

тодор терзиев

Уважаеми г-н Митев
1. От презентацията , която ми изпратихте, аз почти нищо не разбрах.
2. Един специалист за да се ориентира и да коментира Вашето изабретение трябва преди всичко да бъде запознат с описанието на патента и какви авторски притенции имате и сте ги защитили . .Нито описанието на признато изобретние , нито авторските притенции са тайна . Всеки има право да го ползва .
3. Не е ясно Вашето изобретние какъв тип изобретение е – пионерско /без аналог/ или подобряване на някое известно.
4. Не поставяйтe такива гръмки фрази “ Велико българско изобретние “ Такива гръмки имена не си позволяват да слагат наши свтовни известни учени изобретатели като проф. Мишев , проф. Гецов и още много други .
5. Не пишете , че това е откритие . Разликата от едно изобретие и откритие е неизмерима . Това много добре е описано в закона за изобретенията и Вие като патентен специалист го знаете .
6. Не се блазнете от суперлативите от ваши приятели или отделни лица . След време може да се разочеровате .
7. Проблема, с който вие се занимате не нов , а е от десетки години . Частични решения на проблема за трансформиране на звукова аналогова реч в дискретна бе решен още към 1986 година В момента има десетки софтуерни и хардуерни продукти за преводи и трансформиране на аналогов сигнал в дискретен .
8 Това , доколкото разбирам вашите притенции са за пряк превод от един говорим език на друг . Аз предпалагам , че в тази област има не малко патенти патенти . Не е ясно каква е Вашата защитена притенция .
9.Ако има нещо рационално , не се бавете тъй като в света има редица мощни изобретелски инстутути, които само с тази дейност се занимават Може така да стане , че вашите авторски притенции , вече да се остарели и Вие напълно да се разочаровате .
От мен толкова
Желая Ви успех
Тодор Терзиев

Отговори на този коментар

Цветанка Владова

Като дипломиран патентен експерт с практика, бил единствен избран в организацията на изобретателите с над 120 статии, консултиращи изобретатели, се осмелих, да посоча на автора, ( уж преподавател по тази материя( дипломирана по патентно прво във ВМИ София , с над 10 преподаватели, а не хорариум, изучаван във ВТУ Русе ), как да постъпи преди 2 години. Той постъпва по методите на онова време, когато с изобретенията се занимава държавата.
Случачт на това изобретение е вече безнадежден, защото какво и как да се внедри решава единствен автора, а той не го прави и този сайт в крайна сметка се превръща в преливане на пусто в празно.
Било ми е служебно задължение, намирах средства за внедряване, но на автори, които държат работата в ръцете си. Имаме сега и уникалната възможност да се направи проект за внедряване с европари. Пак организатор на колектива трябва да е той- Койчо Митев. Дано го прави.
Ще му помогнете по вече, като изтриете тези материали и започне истинска внедрителска работа. Иначе- девет баби келяво дете. На запад до седем години не се дава гласност на регистрирано такова обещаващо изобретение.Ако не правим нещата по законите на капитализма, няма как да се получи резултат. Държавата е ирелевантна и жалко за ордена от президента. В САШ се признава за изобретател по първия внедрител! Тази материя не е лесна за разбиране, затова си има патентни адвокати!

Отговори на този коментар

Цветанка Владова

ОСНОВНО ПРАВИЛО ПРИ КАПИТАЛИЗМА Е ИЗОБРЕТАТЕЛИТЕ ДА НЕ ДАВАТ ИНТЕРВюТА НА МЕДИИ, да се пази секретност, докато не се направят пробни образци и се подготви производствена линия.
При соц времето обратното- вдигане шум, колко велико изобретение сме направили, интервюта, награди и с това приключва всичко. Дават медал някаква сума и… започва рекламата на друго чудо.
Самият автор на изобретението цитира фактите за българската действителност, че ” Преподавателите в българското образование нямат квалификация по защита и управление на интелектуалната собственост; Учените от БАН няма как да са изключение…

В страните от ЕС не се организират и провеждат хамалски студентски бригади, както у нас. Там студентите участват под ръководството на преподаватели в изследвания, разработки в полза на науката, в реализирането на изобретенията на своя инстиут. ”
България е единствената страна няма патентно обучение.На всички нива! Резултатите са на лице.

Отговори на този коментар

Койчо Митев

Уважаеми приятели,
След това съобщение – http://technology.timesonline.co.uk/tol/news/tech_and_web/personal_tech/article7017831.ece прекратявам действия по темата от този форум. Преди 5 години в едно друго съобщение от Масачузетс имаше също сравнение с Галактическия стопаджия – http://www.globalwatchtower.com/?p=164
Тази тема е за мащабите на Гугъл, а не за физически лица. Иначе, може би е добра тема за комедия:-)))
Благодаря за добронамерените съвети!

Отговори на този коментар

Цветанка Владова

Да, щеше да е комедия, ако не е част от трагедията на българското изобретателство.

Отговори на този коментар

leven

zdraveyte nezapno popadnah vav tozi syt stanami mnogo intereno za balgarkoto postijenie proyevyavam interes za takava masina ili kak dago kaja neznam nyakoy znaeli kak moga da provejdam razgovor po mobilniya si telefon vav reyalno vrem govoreyki na bg .ezik i dase prevejda na drugata strana na angliyski i obratniyat nacin tova programalie ili nyakakva masina molya dami pomognete gotov sam dago zaplatya tozi ured ili kakvoto i dae neznam spesnomi tryabva .skaypa mie .leven333111 tel.0896433542 .blagodaryavi pretpolagam ako vie skapo po telfona dame dobavite vav skaypa

Отговори на този коментар

мариана петрова

Отдавна не съм била толкова развълнувана от такова прекрасно изобретение!Този Човек е за Нобелова награда-пускайте подписка да го подкрепим, така че патента да си остане български-стига са ни обирали!Държавата да го патентова като национално,българско богатство,и по примера на японците,една шепа техни гении, които пазят автентичността на тяхната култура, са ги категоризирали като народно съкровище, и са със специален статут в страната им!Нека някои се замислят за това-крайно време е да се признае уникалността на българския народ!!

Отговори на този коментар

Уайт Чоколед Мока

Тази страница трябва да бъде закрита. Много е излагаща.. Излъгация..

Само не знам защо Гугъл протака гласовият и звуков транслейт. Подобно на ШАЗАМ, и гласовите команди, но за превод трябва да има вкарани всички най-популярни изречения и комбинация от тях – на всички езици казани по всякакъв начин..

Отговори на този коментар

Койчо Митев

Здравейте,
всеки, който се интересуват от Цифровата писменост, може да разгледа презентация на откритието и проект, как да се съберат ресурси за пилотен модел – http://www.10numbersliteracy.eu/ Става въпрос за опит да се даде (да се подари) на света още една алтернатива за комуникация на майчин език. Проектът е твърде голям, за да го развия сам. По темата работят множество гиганти като Ай Би Ем, Гугъл и пр. И никой от тях не предвижда вариант за Международен стандарт за запис и трансфер на писана и звукова реч. Тази задача може да бъде решена само с цифрите 0-9. Всички, които работят по темата, имат свои методи за идентификация на речта, най-често чрез писмените системи на съответния език. Но по света има повече от 1000 езика, които нямат писменост и се използват само в устен вариант. Потенциалът на откритието е описан в последния абзац от статията на академик Благовест Сендов – ВЕКОВЕН ЮБИЛЕЙ НА ДЖОН АТАНАСОВ
Държавата България (изпълнителната власт) не се интересува от наука. През 2013 година Словакия ще отбележи 1150 годишнината от Велико-Моравската мисия на Светите братя Кирил и методий. Презентацията http://www.10numbersliteracy.eu/the_ten_numbers_literacy_presentation.pdf на Цифровата писменост има за цел и да намери един съвременен Велико-Моравски княз, който да приеме такъв подарък. И със сигурност ще го намери! За тези, които не знаят тънката разлика между научно откритие и патент за изобретение добавям, че върху откритията няма права, а само авторство. Научните открития са общочовешка собственост. Понякога е нужно много време, за да се разбере потенциалът на откритието Цифрова писменост на Митев.

Отговори на този коментар

Николай

Определено има смисъл ;)

Отговори на този коментар

Коментирай