Jobs.bg

от Тодор Христов в Професионални умения

jobs.bg работаJobs.bg е водещият сайт за търсене и предлагане на работа в България и в редовете по-долу ще видите всички възможности, които този сайт предлага.

Най-напред, ще започна с това, че Jobs.bg зае първо място в класацията “Топ 10 на сайтовете за работа в България”, публикувана през 2007г. Освен това, след направено проучване за популярността на различните български сайтове за работа в Google в средата на 2008, Jobs.bg зае отново първото място, с впечатляващи показатели и голяма разлика пред всички свои конкуренти, изправарвайки ги по посещаемост поне 5-6 пъти!

Съвсем скоро ни предстои да актуализираме класацията на българските сайтове за търсене на работа, а междувременно вижте кои са основните, най-важни функции на Jobs.bg:

1. Търсене на работа с Jobs.bg

На първо място, Jobs.bg предлага на търсещите работа огромно разнообразие от свободни работни места.

Свободните работни места в Jobs.bg могат да бъдат разглеждани чрез системата от филтри, която облегчава търсенето. В момента сайтът предлага на кандидатите за работа възможност за следното филтриране:

 • Работа по държави
 • Работа по области
 • Работа по градове
 • Работа по категории (например, работа в сектор “Администрация”, “Банково дело”, “Застраховане”, “Маркетинг”, “Счетоводство” и др.)
 • Работа по “нива в йерархията” (въпреки, че това определение не е най-точното) – работа за стажанти, работа за студенти, работа за неквалифициран персонал, за административен и помощен персонал, за експертен персонал без ръководни функции, работа за средно управленско и висше управленско ниво.
 • Работа според заетостта – на пълен и непълен работен ден, при временна и постоянна заетост.
 • Работа от фирми, търсещи директно служители и от агенции за подбор на персонал.
 • Търсене на работа по ключови думи

jobs.bg работа

В зависимост от индивидуалните потребности на всеки отделен посетител на Jobs.bg, могат да се изберат един или повече филтъра, с които да се “пресеят” всички обяви, за да излязат единствено онези, които са от най-голям интерес за кандидата.

Всички регистрирани в Jobs.bg потребители могат да се възползват и от опцията за известяване на нови работни места по е-мейл. Отписването от тази опция е лесно и бързо, с няколко натискания на мишката.

2. Автобиография (CV) и мотивационно писмо чрез Jobs.bg

Автобиографията (CV) е основният документ, който кандидатите за работа предоставят на потенциалните работодатели.

В тази връзка, от Jobs.bg дават възможност за съставяне на CV директно в сайта, което да бъде изпращано на различни работодатели. Тази услуга е достъпна само за регистрирани в Jobs.bg потребители, като има опция за създаване на различни автобиографии, в зависимост от типа работа, за която ще се кандидатства.

По сходен начин стои и въпроса с мотивационните писма – Jobs.bg дават сходна опция, както при CV-тата. Всеки регистриран в Jobs.bg потребител може да си създаде едно или повече мотивационни писма и да ги изпраща според ситуацията на потенциалните работодатели.

Внимание: Съветвам ви да не използвате тази опция сляпо! Не изпращайте едно и също CV на различни работодатели. Не постъпвайте така и с мотивационните писма, също. Всяко CV и мотивационно писмо е добре да се съставя специално за длъжността, за която се кандидатства, ако искате да имате по-голяма успеваемост и да ви канят по-често на интервю за работа.

3. Jobs.bg за работодатели

Като пълноценен сайт за търсене и предлагане на работа, Jobs.bg дава не само възможности на кандидатите за работа, но и на организациите, търсещи персонал. Това става с помощта на безплатните и платени обяви, които различни фирми могат да публикуват в сайта за работа, според своите потребности.

Някои от тях са фирми, търсещи директно служители, други са агенции за подбор на персонал, някои от които са особено активни в публикуването на обяви, тъй като ползват Jobs.bg и други сайтове за работа за основен инструмент в своята дейност.

Освен опциите за публикуване на обяви за работа, Jobs.bg предлага на компаниите възможност да направят свое представяне, в т.ч. и видео представяне.

4. Списанието на Jobs.bg

Въпреки, че Jobs.bg е типичен сайт за търсене и предлагане на работа, в него можете да откриете не само обяви от работодатели, но и статии. Jobs.bg от много време поддържат секция, наречена “Списание” (прерастнало в издание “Human Capital”), в която публикуват различни статии – за трудовия пазар, интервюта с мениджъри по човешките ресурси, изпълнителни директори и др.

Human Capital Jobs.bg

От известно време Jobs.bg предлага активно и още една опция за комуникация с читателите си – видео клипове. Видеоклипове с интервютата с различни мениджъри могат да бъдат забелязани често, като това дава възможност на посетителите на сайта да получат по-добра представа за компаниите, чиито представители се “изявяват” на страниците на електронното списание.

За всички, които не искат да изпуснат най-новите публикации и интервюта, Jobs.bg предлага абонамент за получаване на вести по е-мейл. Абонирайки се, потребителите на сайта за работа ще получават веднъж седмично е-мейл със заглавията, кратки описания и линкове към новите статии в сайта.

5. Курсове в Jobs.bg

В Jobs.bg има и специализирана секция с курсове, по различни теми. Курсовете се организират и провеждат от външни фирми, които са заплатили, за да публикуват обява за своя курс в Jobs.bg.

Търсенето на курсовете става отново чрез познатата система за филтриране, като изявяващите желание да се запишат на един или друг курс имат възможността да филтрират по:

 • Град, в който се провежда курса.
 • Тема на курса – чужди езици, компютри, бизнес обучения и др.
 • Провеждащи курса – фирми или частни лица.
 • Ключови думи.

Курсовете са услуги, за които следва да се заплати според условията за записване на организаторите им. Jobs.bg в случая играе ролята на медия.

Ето кои са някои от активно предлаганите курсове в Jobs.bg:

 • Курсове по счетоводство
 • Курсове по английски език
 • Курсове по Aurocad
 • Курсове за бармани
 • Курсове по испански език
 • Курсове за маникюристки
 • Курсове по италиански език
 • Курсове за козметика
 • Курсове по немски език
 • Курсове за готвачи

Още за Jobs.bg

В допълнение към всичко, което вече споменах за Jobs.bg, ето още няколко неща, които са характерни за този сайт:

Препоръчваме ти още:

За автора: Тодор Христов е съосновател на NovaVizia.com и управител на "Сита Мениджмънт Консулт" . Помага на умните хора и фирми да работят по-успешно, като води бизнес обучения, насочени към фирменото управление и продажбите. Води и онлайн обучение по продажби.

Кой друг иска да продава повече?
Стани по-успешен търговец за 30 дни! Виж как!
Touristika.bg: Всичко най-важно за независимия турист
Присъедини се към 6000+ умни хора, които получават най-новите статии в NovaVizia.com! Безплатно е.

  

2 коментара… прочети ги по-долу или добави един

РУМЯНА СТАМЕНОВА

ПОЛУЧАВАМ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ ЕДНО И СЪЩО ЛИЦЕ-МИСЛЯ ЧЕ НЕ СА ДОБРОНАМЕРЕНИ В ПРЕДЛОЖЕНИЯТА ЗЛОУПОТРЕБЯВА СЕ
С ЛИЧНИТЕ ДАННИ

Отговори на този коментар

Христо Маринов

Възхитен съм от безупречно изработения информативен скелет от сайтове
на “Сита Мениджмънт Консулт” ООД.Не претендирам,че съм прегледал всичко публикувано,но мога да споделя за липсата на курсове,касаещи
ниско квалифицирани търсещи работа,извън счетоводство,бизнес,езици и
други,които са приоритетни за личности с по-високо интелектуално ниво.
Възможно е господин Христов да е съгласувал тоя въпрос със самите
работодатели,но аз досега не съм попаднал на подобни предложения.
Всичко останало си е в десетката,за което ги поздравявам чистосърдечно.

Отговори на този коментар

Коментирай