Rabota.bg

от Тодор Христов в Професионални умения

rabota.bgRabota.bg е един от водещите сайтове за търсене и предлагане на работа в България и по-долу ще опиша всички възможности, които този сайт предлага на посетителите си.

Трябва да се отбележи, че Rabota.bg попада в челото на сайтовете за работа в страната. По данни от материала “Топ 10 на сайтовете за работа в България”, съставен през 2007г., Rabota.bg се класира на трето място, много близко до Zaplata.bg, но по-късно проучване от средата на 2008г. на популярността на сайтовете за работа в Google показа, че Rabota.bg е втори по посещаемост.

Към момента на съставяне на този материал обаче, в Rabota.bg има 3 пъти по-малко активни обяви за свободни работни места спрямо някои от основните конкуренти. Така или иначе, нека видим кои са най-важните функции и особености на този голям и популярен български сайт, които могат да ви бъдат от полза:

1. Търсене на работа с Rabota.bg

Търсенето на работа в Rabota.bg е организирано по по-опростен начин в сравнение с преките конкуренти на този сайт – Jobs.bg и Zaplata.bg. За разлика от тези два сайта, в Rabota.bg търсенето става само по 4 основни критерия, както следва:

 • Работа по град
 • Работа по категория (например, работа в сектор “Консултантски услуги”, “Маркетинг”, “Производство”, “Транспорт и логистика” и т.н.)
 • Работа по “стаж” (за хора без стаж, със стаж 1-3 години, над 3 години, за студенти и др.)
 • Търсене на работа по ключова дума

Ето как изглежда менюто за филтриране на многобройните обяви в Rabota.bg:

rabota.bg

В зависимост от индивидуалните предпочитания на всеки един кандидат, могат да се изберат един или повече критерия, по които да се направи търсене на работа.

Дали 4-те критерия са достатъчни за откриването на подходящите предложения за работни места от кандидатите за работа е трудно и относително да се каже, но може би не е излишно да се постави още един критерий – според нивото в йерархията. Така или иначе, Rabota.bg компенсира с опцията за филтриране по критерия “трудов опит”.

Всеки един кандидат за работа, който разглежда обявите в Rabota.bg, може да направи още четири неща с всяка една от тях:

 • Да съобщи на приятел за съответната работа (опцията е само за регистрирани потребители, регистрацията е безплатна).
 • Да запише обявата, която е привлякла вниманието му в “Избрани обяви” (само за регистрирани потребители).
 • Да отпечата обявата.
 • Да разгледа всички активни обяви на съответния работодател.

И на последно място, всеки може да се запише за RSS емисията на Rabota.bg, за да следи най-новите, последно публикувани обяви.

2. Автобиография (CV) с Rabota.bg

В Rabota.bg има опция за създаване на автобиография. Услугата е само за регистрирани потребители. Всъщност, могат да се създават повече от една автобиографии, като се активира само онази, която кандидатът за работа желае.

Внимание: Съветвам ви да не използвате тази опция сляпо! Не изпращайте едно и също CV на различни работодатели. Не постъпвайте така и с мотивационните писма, също. Всяко CV и мотивационно писмо е добре да се съставя специално за длъжността, за която се кандидатства, ако искате да имате по-голяма успеваемост и да ви канят по-често на интервю за работа.

Между другото, след регистрация с е-мейл, парола, име и фамилия в Rabota.bg, всеки кандидат за работа ще получи:

 • Паролата си за достъп в случай, че я забрави, на своя е-мейл.
 • Съобщения за нови работни места в избрани от него категории.
 • Новини, относно Rabota.bg.

3. Rabota.bg за работодатели

В Rabota.bg, както се полага на един пълноценен сайт за търсене и предлагане на работа, има и опции за работодателите. За да се възползват от тях, те трябва да се регистрират в системата на сайта с юзърнейм и парола, след което могат да публикуват своите обяви, насочени към различни кандидати.

Работодателите в Rabota.bg могат да публикуват и т.нар. “специални” обяви, както и “VIP обяви”, но това не е тема на днешния обзор.

4. Курсове в Rabota.bg

В сайта Rabota.bg могат да бъдат публикувани, както и търсени, различни курсове. Предлагането на курсове преобладава в сферата на чуждите езици, както и в областта на компютърната грамотност, шофьорски курсове, счетоводни, фризьорски и др.

Това са всички най-важни функционалности, които сайтът за търсене и предлагане на работа Rabota.bg предлага на посетителите си. Възползвайте се от тях в максимална степен и успех!

Препоръчваме ти още:

За автора: Тодор Христов е съосновател на NovaVizia.com и управител на "Сита Мениджмънт Консулт" . Помага на умните хора и фирми да работят по-успешно, като води бизнес обучения, насочени към фирменото управление и продажбите. Води и онлайн обучение по продажби.

Кой друг иска да продава повече?
Стани по-успешен търговец за 30 дни! Виж как!
Touristika.bg: Всичко най-важно за независимия турист
Присъедини се към 6000+ умни хора, които получават най-новите статии в NovaVizia.com! Безплатно е.

  

3 коментара… прочети ги по-долу или добави един

Ася Борисова

Добър ден,слу4айно попаднах на този саит за работа и наистина имам нужда да работиа не6то в свободното си време.Като казвам свободно време зна4и 4е имам близнаци и ниама как да ги оставиа и да отида на работа.Единственият на4ин е да работя не6то у дома,което да мога да направя.По циал ден сам в вкъ6ти и мислия,4е свободното си време мога да го запълня сас работа от която 6те сам доволна аз и разбирасе и вие.Молиа ре6ете какъв да баде типът на работа за мен и ми даите ниакакъв отговор. С увжение:Ася

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Ася, NovaVizia.com не е сайт за работа и за съжаление не можем да ви бъдем полезни в откриването на работа тук. Но пък можете да посетите някои от множеството сайтове за работа и да потърсите най-удачната за вас длъжност.

Отговори на този коментар

petq

защо не мога да си вляза в профила,как да си потвърдя регистрацията?Благодаря предварително.

Отговори на този коментар

Коментирай