Как да спрем цигарите или да направим каквато и да е друга значима промяна?

от Тодор Христов в Личностно развитие

Отказването от цигарите се оказа изключително лесно за мен! След 16 години ежедневно пушене на поне една кутия на ден ми се струваше невъзможно, че мога да спра с цигарите, но се оказа много по-лесно и много по-приятно, отколкото някога съм очаквал.

От 1 Януари 2010 не пуша – вече ЦЕЛИ два месеца! За един лоялен, закоравял пушач, два месеца без цигари са цяла вечност!! Естествено, не съм първият, който е хвърлил цигарите, но това не омаловажава успеха ми и не ме прави по-малко доволен! :-)

цигари отказване
Снимка: Axolot, CC.

По-долу в тази статия ще ви разкажа как спрях цигарите, но разказът ми не е насочен единствено към темата “тютюнопушене”. Цигарите са просто един вреден навик, както много други вредни навици и да преустановиш един вреден навик означава, че можеш да се променяш в посока на нещо по-добро. Именно промяната и управлението на промяната са темите на този материал!

И така, как спрях цигарите?

Осъзнаване на лошия навик

Пуша цигари от първи курс в университета. “Започнах” доста късно, в училище не съм ги докосвал, докато повечето ми съученици от гимназията редовно пушеха в междучасията. Не бях сред тях, но в университета някак на шега запалих цигара, а след това неусетно започнах да си купувам, ден след ден след ден…

През последните години пушех само най-леките цигари (при това само до половината), но съм пушил и всякакви други видове – и тежки, и лютиви, и с филтър, и без филтър… Среднодневната ми дажба беше минимум една кутия на ден, но съм имал не един, не два дни с по две кутии на ден (че и повечко), особено ако съм излизал някъде навън вечер, бил съм в командировка за търговски преговори или съм бил на напрегнат мач на Черно Море. :-)

Почти никога през краткия ми 16 годишен стаж не съм гледал на пушенето като на вреден навик. Дали защото в началото на “тютюневата” си кариера съм бил съвсем млад, дали заради нещо друго, за мен пушенето винаги е било удоволствие, не бреме. Винаги ми е било приятно да пуша (а и не са ме боляли гърдите, както и не съм кашлял) – сутрин след събуждане, след обилна храна, на кафе, с питие… Може би и затова първият ми опит да спра цигарите през 2009 претърпя неуспех, след като издържах само… 11 дни.

Към края на 2009 си дадох сметка, че с моето темпо на тютюнопушене не ме очаква нищо друго, освен неизбежен рак, инсулт или някоя друга ужасна болест след някоя и друга година. Освен това, все повече започнах да се замислям, че давам прекалено много пари за цигари и че мога да ги давам за нещо далеч по-стойностно и важно за мен.

Започнах да се замислям за всички тези неща все по-често. За разлика от преди, когато никога не съм осъзнавал, че имам проблем (дълбоко вкоренен вреден навик), постепенно започнах да мисля по тези въпроси.

Едва ли човек може да се отърве от лош навик, ако не осъзнава, че го има! Това вероятно е първата стъпка, без която останалите нямат значение.

Изготвяне на план

Когато преди около 7-8 месеца реших да отказвам цигарите, се провалих бързо, защото може би не бях достатъчно уверен, че това е лош навик, но също така, и защото нямах никаква представа КАК ще спра цигарите. А това, както знаете, принципно не е проста задача, предвид на никотиновата зависимост и навика да се палят цигари.

Определяне на начална дата

Когато към края на 2009 взех решение, че ще опитам да спра успешно цигарите, първото, което направих бе да си определя дата, в която ще спра да пуша. Тоест, не спрях изведнъж – внезапно и от раз, а си дадох някъде около един месец, в рамките на който започнах да привиквам към мисълта, че ще трябва да спра да пуша.

Мисля, че това много ми помогна. В рамките на месец хем пушех, хем си давах сметка, че това скоро ще спре. Подготвях се психологически. :-)

Определянето на срок

Да спреш цигарите звучи страшно. Да си представиш, че НИКОГА повече няма да пушиш, е много болезнена задача за един закоравял пушач. А да издържиш до края на живота си без цигари си е направо невъзможно! Честно! :-)

Ето защо, когато се подготвях психологически, в главата ми се въртеше идеята, за която знам от статията “30 дни до успеха” на Стив Павлина, че вреден навик се отказва по-лесно, ако си поставиш за цел да издържиш само 30 дни без него. Един месец е нещо като изпитателен срок – нито прекалено кратък, нито прекалено дълъг. Тоест, да не си казваш “Аз повече никога няма да запаля цигара”, а “Няма да пуша в следващия един месец”.

В крайна сметка обаче аз си поставих малко по-различен изпитателен срок – не един, а два месеца.

Идеята за изпитателния срок от два месеца почерпих от една статия, чиито следи изгубих и ми е трудно да ви насоча към нея, но накратко авторът й смяташе, че два месеца е по-надежден изпитателен срок и съветваше на всеки два месеца да започваме да се борим с един вреден навик. И тъй като при мен вредните навици се бяха понатрупали напоследък, идеята да се справям поетапно с вредните си привички през два месеца (което прави цели 6 вредни навика годишно) силно ме обнадежди. Стори ми се напълно разумно и постижимо да се фокусирам само върху един вреден навик (в случая – цигарите) за 60 дни, след което върху друг вреден навик, отново за 60 дни и т.н.

Определяне на поддържащ план

Замислих се, че вместо да се тровя с цигари на всеки 20-30 минути, от спестените от цигарите пари мога да пренасоча малка част в карта за фитнес.

Така и стана! Взех решение да си купя месечна карта (един съвет, който научих от Белчо Христов – закупуването на месечна карта за фитнес залата е по-добрият вариант от плащането на индивидуални тренировки. Когато купиш карта за цял месец, плащаш наведнъж и след това е някак по-ангажиращо да посещаваш редовно залата) и по този начин да се боря не просто с цигарите, но и да изместя фокуса на вниманието си към здравето и външния си вид в по-общ план.

В поддържащия ми план влизаше също идеята да не се възползвам от никакви лекарства, лепенки срещу цигари, електронни цигари и т.н. продукти. Също така предварително взех решение да не се ограничавам с неща, които някои асоциират с цигарите, като например пиенето на кафе и др. Просто исках да постигна успех по възможно най-чистия начин – без лишения, без ограничения, на база на чистото осъзнаване, че искам да спра да пуша и че знам как мога да постигна това.

Действие!

Когато настъпи денят X, а именно 1 Януари 2010, вече нямах цигари в кутията си и започнах да се боря ефективно с тютюнопушенето. Спрях да си купувам всяка сутрин и започнах внимателно да се наблюдавам.

Предвид на това, че си бях поставил за цел да издържа без цигари не толкова ЗАВИНАГИ, колкото само до 1 Март 2010, първите ми няколко дни без тютюнев дим изминаха доста бързо, поне така ми се стори. От време на време се подсещах с “Хей, вече не пуша!”, но изумителното бе, че изобщо не ми се пушеше!! Бях доста ентусиазиран от първоначалния си успех.

Точно на петия ден дойде и първото сериозно изпитание! Точно в този ден страшно ми се пропуши. Макар и нелеко, но преодолях “кризата”. Тренировката ми във фитнес залата същия този ден (част от поддържащия план) ми помогна в това отношение – заобиколен от хора, които спортуват, получих допълнителен стимул да не мисля за цигари.

На десетия ден дойде и новото сериозно изпитание – конференцията TEDx 2010 – София, на която присъствах. В паузите между интересните беседи около мен имаше доста пушачи и миришеше осезателно на цигари, но дори и за миг не ми мина през мисълта, че и аз искам да пуша. Дори се нахъсвах сам, че ако издържа и не запаля цигара в компанията на толкова много пушачи СЕГА, най-вероятно ще се справя трайно с проблема.

Успях! Прибрах се във Варна без нито една глътка тютюнев дим. Започнах да осъзнавам, че волята ми работи. В следващите няколко седмици имах още няколко случая, в които имаше рискови предпоставки да запаля цигара. Справих се доста лесно с всичко това. Планът ми даде резултат! ;-)

Една сериозна скоба тук. Четох, че при спирането на цигарите трябва да се действа много решително. Плановете са си планове, но стигне ли се до действие – действа се! Цигарите се спират от раз – не се намалят постепенно, не “днес пет, утре четири, вдругиден три и т.н…” Решаваш го – правиш го!

За да захраня допълнително решимостта си към действие, започнах всеки ден да ходя пеш. Казах си, че това ще ми помага съвсем да не мисля за цигари, както и ще подобри общата ми физическа форма. Няма да повярвате, но за Януари изминах пеш над 150км. За Февруари – нови 120км. И всичко това – по сковани от сняг и лед варненски улици! :-)

Възнаграждение!

Когато една работа е свършена добре, усилията трябва да бъдат възнаградени. Така стана и със спирането ми на цигарите – след като се справям добре с отказването от този вреден навик, редно е да се възнаграждавам с нещо.

В този конкретен казус възнагражденията са два:

  • Нематериални – най-обикновената похвала или висока оценка от хора, на чието мнение държа е много приятна и важна! Много хора ме поздравиха за упоритостта ми да се справя с тютюнопушенето и това ме мотивира!
  • Материални – със спестените средства, които вече не харча за цигари, си купувам други неща или ще започна да си купувам съвсем скоро. Както и да го смятам, сума си е. Например, мисля да ходя по-често на масаж. И т.н. :-)

Анализ и надграждане

Не пуша вече два месеца, изпитателният ми срок изтече. По всички правила, би следвало най-трудното да е зад мен и да съм в състояние да продължа да налагам волята си и да не пуша в бъдеще. Поне в момента, изобщо не се сещам, че някога съм пушил, което е много обнадеждаващо, дано така е и занапред!

Същевременно, по същата схема, която поне засега дава отлични резултати, от три дни започнах да се справям с друг мой много вреден навик – соленето. От дете соля непрекъснато всичко, което ям и вече е време да спра и с това, защото не ми носи никакви ползи, а само вреди!

В справянето със солта планирам да използвам натрупания опит от отказването на цигарите, а именно:

  1. Ясно и точно осъзнаване на проблема
  2. Изготвяне на план – с начална дата, изпитателен срок, поддържащ план (вече имам такъв и той включва дори цялостна промяна на някои мои хранителни навици, не само по отношение на солта)
  3. Решително действие и прилагане в практика на плана
  4. Възнаграждение в случай на успех
  5. Анализ и надграждане

В заключение

Кой знае, някой “хубав” ден може отново да започна да пуша. Това обаче, което вече знам със сигурност е, че отказването от този навик не е трудно, напротив – лесно е! Логическата схема, за която ви разказах по-горе поне при мен даде отличен резултат. Ставам от сън без да ме боли главата и съм пълен с енергия – всеки ден! :-)

Допускам, че някои от вас също са имали успехи в справянето с лоши навици и изобщо с управлението на промени. Ще бъде интересно да споделите дали сте ползвали някаква подобна схема на планиране и действие или може би сте използвали съвършено различен подход?

Препоръчваме ти още:

За автора: Тодор Христов е съосновател на NovaVizia.com и управител на "Сита Мениджмънт Консулт" . Помага на умните хора и фирми да работят по-успешно, като води бизнес обучения, насочени към фирменото управление и продажбите. Води и онлайн обучение по продажби.

Кой друг иска да продава повече?
Стани по-успешен търговец за 30 дни! Виж как!
Touristika.bg: Всичко най-важно за независимия турист
Присъедини се към 6000+ умни хора, които получават най-новите статии в NovaVizia.com! Безплатно е.

  

46 коментара… прочети ги по-долу или добави един

Николай Николов

Браво за постигнатия успех! Моята стратегия беше доста внезапна, да не кажа спонтанна. Имах идея в главата да ги спирам, но нямах ясен и точен план как да стане, докато една вечер прекалих с цигарите и на другия ден просто се чувствах ужасно! Това беше момента, в който си казах КРАЙ – СТИГА ОТРОВА! Успеха успявам да го съхраня вече около 6 месеца, почти никога не мися за цигари, невероятно много ме дразни дима в заведенията и започнах да разбирам непушачите. Дано повече хора успеят да се справят с този лош навик.

Отговори на този коментар

Бурдев

Искрено се надявам да удържиш до края :)))))))))))
Инак браво за ината/ волята / :)

Отговори на този коментар

Борис

Похвално! Аз за съжаление се провалих лятото, което беше изцяло моя грешка. При един инцидент в цялата суматоха се усетих чак когато вече бях изпушил цигарата. И до сега не си спомням как и кога си ги купих. Иначе успях да “издържа” 4 седмици по схема сходна с твоята, но подкрепена през първите 4-5 дни с лепенки. Бях отделил място, в което заделях парите НЕпохарчени за цигари – така виждах реално материалната полза. Поставях си кратки периоди от по 7 дни за малки награди за мен, и по-голям (месец) за по-голяма награда. Всъщност истината е, че за да си запълня времето започнах да се интересувам от Wordpress, а се наградих с хостинг и домейн… :)

Смятам да подновя усилията си сега от 5-ти, и се надявам този път да не допусна грешката от предходния.

Отговори на този коментар

Анастас Мавродиев

Здравей, поздравявам те за успешния резултат.

Хубаво е, че за теб спирането на цигарите е лесна работа. За мен това не беше така. Вярно е, тютюневия ми стаж продължи само 5 години, но успях да усвоя “професията” до съвършенство от много млада възраст.

Отказах ги от n-тия път. Пробвал съм с намаляне на бройката, по-леки цигари, лепенки, от 1 януари… но с неуспех. Както и при теб всичко стана от раз, когато вече бях силно решен да се откажа от вредния навик. Спомням си, че първите няколко месеца пуших насън:) .

Чел съм книгата на Павлина и 30 дневният период е изпробван лично. По този начин се въздържах от кафе и кола 1 месец, за да разбера как ще се чуствам. Не открих съществена разлика, така че в момента пиша коментара с чашка 3 в 1. :)

Добре ми помага визуализирането на целта. В моя случай всеки ден си представях, че не съм пушач и ползите от това. Мисля, че има нещо общо със силата на намерението.

Разбрах, че ако искаш да откажеш вреден навик или да усвоиш нов, планове не помагат. Всичко става тук и сега. Не от утре или от 1 януари, а от днес! Поне при мен е така….

“Могъщ е този, който има власт над себе си.”
Сенека

Отговори на този коментар

Ева Б.

Да не те плаша, но все още на никъде не си. За това колкото по-малко говориш за цигари и за това как си ги отказал, толкова по-добре за теб. Аз не пуших 4 години и половина. Като в първите година-две не наричах себе си “непушачка”. После дойде един момент, в който мислех, че никога няма да пропуша… Но… “никога не казвай “никога””…
Пропуших и то така все едно никога не съм ги спирала…
Пуших около година, но с големи “непушачески” паузи (от по 2-3 месеца)… Сега и аз като теб не съм пушила от Нова година, но за сега никак не смея да кажа, че съм спряла цигарите…
Продължавай в същия дух, но наистина избягвай да говориш за цигари и за това как си ги отказал… Успех!

Отговори на този коментар

BusinessWorkshop

И аз не пуша от тогава :). Малко ми се е увеличил апетита обаче. Интересното е че не се и сещам за цигари у дома, а само ако изляза на заведение да речем.

Отговори на този коментар

Майк Рам

Браво! Твоят успех ми дава надежда, че може би и аз един ден ще се справя с този проблем. Наистина, най-важното нещо е осъзнаването, което засега още не съм го постигнал. Пуша по малко и когато не ходя по заведения, с една кутия цигари изкарвам една седмица. Повече ме притеснява това, че скоро почти навсякъде ще бъде забранено да се пуши и ще се наложи да ги откажа под натиска на обществото, отколкото поради здравни проблеми. Може би точно затова все още се съпротивлявам на тази мисъл.

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Благодаря на всички за споделената информация и личен опит! Ето няколко допълнителни коментара от страницата на NovaVizia.com във Facebook и от личния ми профил там:

Александрина Колева
Стискам палци да станеш непушач! :))) Представям си колко е хубаво…. Някой ден и аз ще го направя! :)

Darina Draganova
Ох, и аз на там отивам. Май най-трудно е осъзнаването на проблема … знам ли. Може би ще опитам :)

Димитър Димитров
Най-добрата формула е като лекарят ти съобщи, че ако не ги спреш ще умреш.

Румяна Чакърова
Браво, Тодоре, аз съм така вече 5 години, много лесно ги отказах, като е осъзнато и желано…А пушех повече от 1 кутия на ден накрая. Това го считам за едно от най-големите си постижения :)

Daniela Padolska
Ne trqbva da ti syobshatvat 4e umirash za da spresh da se trovish.Pozdravleniq i ot men…iziskva se volq,no si zaslujava

Maria Mazgalova-Stoyanova
Опитвах много пъти да се справя с този и мой проблем.Не се получи.Два пъти спрях да пуша благодарения на електронната цигара, но не издържах.След като прочетох историята ви, разбрах защо.Направих си план, поставих си срок.Написах си го черно на бяло.И се подготвям психически.Този път искам да успея.

Galin Rachev
Galin Rachev
Немога да повярвам. От наш общ познат знам, че пушенето ти е голяма страст… Поздравявам те! :)

Лъчезар Лалов
Поздравления и аз не можех да повярвам, че мога да спра цигарите но успях. най-важното е наистина да пожелаеш да ги спреш, след това търсиш само повода. Първия път когато се оптах да ги откажа, беше след мача България-Испания 1:6 бях толкова разочарован, че два дни не пуших.

Отговори на този коментар

john

С хипноза става за една седмица и е толкова безполезнено че няма на къде. Не само аз ги спрях така ами и вече мои познати не пушат по този начин. Само трябва да си набиеш в главата че това работи и да повярваш :)

Отговори на този коментар

Николай Колев

Добър да е денят Ви, Уважаеми Тодор Христов!
Поздравления за постъпковото Ви утвържадане на моженето чрез волево усилие.
Приемам риска, за да си навлека гнева на непушачите.
Пушенето е топлинна инхалация от древността. Разбира се, че всяко прекаляване е нездравословно.
Пушачът има ритоал, подбор, предпочитания и медитиращо занимание.
Всеки има право на свободна воля при избора.
Пушенето е изкуство, което се изучава, като всички останали изкуства. Неправилно практикуващите го си създават проблеми.
Тайната на пушенето е в приучването с долната третина на белите дробове, а не нервно и повърхностно.
Вие сте икономист. Пушачите са най- големият пазар, който ги спечели към някакъв продукт, веднага забогатява. Ще се опитват всячески да ни манипулират, за “вредата” от цигарите.
Успех в самосъхраняването Ви.
С Уважение, дядо Кольо.

Отговори на този коментар

Пламен Петров

И аз не пуша от Нова година, но имам известен опит с предишно несполучливо спиране за 23 месеца, след което пак пропуших. И затова ми е рано да се хваля…

На теб желая успех! А за себе си открих, че непушенето е като къпането – ако днес си се изкъпал, това не е повод за хвалба (въпреки, че май само в Бългаия имаме израза “Честита баня!”). Но ако пропуснеш и един ден – това не е хубаво! ;-)

Отговори на този коментар

Ева Добрева

Аз ползвах същата схема, макар никъде да не съм чела съвети за отказване от цигарите – просто горчивият опит на няколко неуспешни отказвания. Най-важното от всичко е да решиш, че не искаш да пушиш. След това всичко идва много лесно. Аз пушех по кутия на ден, което си е сериозно пушене и за миг не съм усетила никотинов глад – всичко идва от навика. И ако не теб ти харесва да пушиш, но знаеш, че е вредно и искаш да спреш – никога няма да ги откажеш. Въпросът е да осъзнаеш, че не ти харесва, че вкусът им е гаден, че те задушават, задръстват, тогава можеш да спреш. Много по-лесно е да откажеш нещо, което не харесваш. И точно това, трябва да се убедиш в месеца подготовка. Палиш цигара и си казваш колко е гадна. И най-важното е да не забравяш колко не ти харесва да пушиш. Защото с времето се помнят само добрите неща, нали знаете.
В заключение ще повторя това, което винаги съм казвала – няма бивши пушачи, аз oставам потенциален пушач до края на живота си.

Отговори на този коментар

vladimir Georgiev

Аз не пуша вече 2 г. и 4 месеца,а бях страстен пушач.Пушех още като ученик,после като студент.След това пушех и вътрешно се настройвах колко са лоши и вредни цигарите,обвинявах се и сам се навивах че е време да ги откажа и това докато пушех.Настройвах се психически,че наближава деня в който трябва да се отърва от този вреден навик и всичко това в продължение на 6 месеца.И един хубав ден реших че е настъпил деня и така вече 2 год.

Отговори на този коментар

Vanya

Поздравления,
Аз също се опитвам да откажа цигарите.
Най-голямата ми пречка е, че в мислите си свързвам пушенето със свободата и почивката.
Медитация, ритуал – както искате му казвайте.
Сякаш времето спира, когато пушиш.
Истината е, че за да се откажеш от един навик, трябва да си създадеш нов.

Отговори на този коментар

Елица

Аз пък съм пристрастена към шоколада- не е толкова вредно, както цигарите, но ми се иска да се откажа. Искам да знам, че мога да изпия следобедното си кафе без порция шоколад. Ще приложа твоя план, Тодоре, и ще докладвам за резултата :) Звучи много разумно и постижимо.

Отговори на този коментар

Сашо

Честито. А playchess.com е по-готино. :)

Отговори на този коментар

Ники

Поздравления!!! Аз също изпуших последната си цигара в новогодишната нощ и досега съм твърд в борбата. Виждам че има и други “юбиляри” като нас.Може да си правим годишнини в някой Варненски бар и да се подкрепяме взаимно сред изкушяващите пушачи. Аз лично чувствам голямо облекчение след тази стъпка – храната става по-вкусна, тялото си го чувствам по-леко, макар че не съм отслабнал с някакви килограми, може да звъчи тъпо, но наистина за мен се откриха неподозирани аромати и вкусове, дори започнах да усещам мириса на дъжд когато вали и е доста зареждащо и стимулиращо. А какво ще правим със масовата забрана? Аз съм твърдо за непушене на обществени места…..

Отговори на този коментар

Анелия Ангелова

Поздравление за решението! И кураж и успех, защото от собствен опит знам колко трудно да превъзмогнеш такъв навик като цигарите – почти незабележим, но толкова присъсващ.
Отказването на цигарите за мен беше едно от най-големите предизвикателства. Мислех си колко много сила се иска от мен да премахна нещо, което непушачите никога не са срещали като проблем.

Реших да напиша един съвет, който получих много след като бях преодоляла този навик. За мен беше голяма мъка да не пуша. В буквалния смисъл на думата. Чувствах се като мъченица, сякаш мировата скръб тегнеше над главата ми. Голяма мъка. Когато запалвах цигара, и с това веднага пропушвах и сякаш слънцето започваше грее по-ярко и по-весело.
Затова реших да напиша точно този изключително ценен съвет, според мен. Когато почувстате такова състояние на мъка, поздравете се мислено с “Хей вече не пуша, защото аз реших така ” и се постарайте да влезете в състояние на ентусиазъм.
Този съвет се дублира с материалните и морални стимули, но смятам че е много полезен, защото само Вие си знаете колко е трудна борбата Ви и сте винаги “под ръка” за да се подкрепите.

Отговори на този коментар

Владислав

“Да откажеш цигарите е най-лесната задача! Отказвал съм ги повече от 100 пъти!” :) :)

Отговори на този коментар

Мария Бургелова

Поздравления за смелостта! Представи си, че ако си пушил 1 кутия на ден вече печелиш цели два часа дневно за много по – интересни занимания. :) Много е приятно чувството да знаеш, че можеш! Успех ти желая и в бъдеще!

Отговори на този коментар

Владимир Стоянов

И аз да споделя нещо за коварството на цигарите. От малък се занимавам активно със спорт и години наред се подигравах на пушачите, без да имам нещо против тях. Но стана така, че на 25 годишна възраст и аз започнах да пуша по малко. Не ми е пречело по никакъв начин – просто си къдя. Това продължи 3 години и от ноември 2009 спрях внезапно с пушенето, не защото е вредно, а защото ме дразни мисълта, че нещо ме контролира, а именно пушенето. Като не пуша не се чувствам по различно, винаги се чувствам по един и същ начин. Нямам обяснение, но е лошо когато човек не може да контролира ситуациите, в които попада, а ние всеки ден попадаме в най различни ситуации и целта ни е да се справяме с тях.

Отговори на този коментар

Валентина Николова

“Именно промяната и управлението на промяната са темите на този материал!” Това е отправната точка на статията, с което съм абсолютно съгласна – независимо дали става дума да започнеш да ставаш рано, да пристъпваш без да отлагаш към важни (неприятни също така) разговори, да стартираш нови проекти и т.н.
Как спрях аз цигарите? Като престанах да мисля по отношение на себе си ултимативно, “или – или” стил. Отначало си поставих лимит от 5 цигари на ден (дори да пушех и 8 пак си беше напредък), после ги намалих на 2 – 3, накрая съвсем спрях. Най-важното е, че не изпитвам чувство за вина, ако се случи инцидентно да запаля.
Много е важно, според мен, да мислим дългосрочно – да виждаме процесите, не отделните събития: едно отделно събитие (запалена цигара, изгубен в празни занимания ден) не бива да ни демотивира, защото един пълковедец не губи войната заради отделната битка, нали? :)

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Много интересни мнения прочетох по-горе – благодаря за идеите, насоките и споделения опит!

Един мой бивш колега с псевдоним “Адмирала” ми е изпратил по е-мейл следния текст, който прилагам 1:1 без да вземам отношение към него:

“Група британски учени доказаха, че интелектуалното ниво е на второ място сред основните показатели за риск от сърдечно-съдово заболяване след тютюнопушенето.

В продължение на 20 години учените провеждали изследвания върху група от 1145 души на възраст от около 50 години (в началото на експеримента), при което установили, че при хората с нисък коефициент на интелигентност, необразовани и с ниски доходи има много повече случаи на сърдечно-съдови заболявания, отколкото при високоинтелигентните им колеги, изпълняващи ролята на опитни зайци. Наличието на подобна глупава рискова група се обяснява с ниската здравна култура при глупаците, защото е добре известно, че глупакът пуши като комин, налива се с ракия и се тъпче с мазнотии (банички, пържолки, яхнийки) . А когато пък и глупаците-политици поощряват законодателно идиотщината на тютюнопушенето и другите негативни фактори, тогава положението става трагично и ние, хитрите българи, се оказваме европейски първенци по инфаркти, инсулти и т.н.

Вследствие на тази интересна констатация здравните организации би трябвало да направят посланията относно здравната култура по-простички и по-разбираеми за фасулковците. Мисля, че лозунг от рода на „Не се усвинвай, оти че пцовишеш!” би имал особено положителен ефект сред шоплука. А за интелектуално извисените сред вас, петимни за студената логика на здравните статистики, базиращи се на релевентни сондажи, ще спомена няколко цифри : според Международната здравна организация сърдечно-съдовите заболявания са причина за 29% от смъртните случаи по света. В същото време според данни на ЦРУ за 2009 г. средната продължителност на живота при българите (114-ти в световната класация по дълголетие) е от 73,09 години, докато славещите се с качествена кухня и висока здравна култура французи (осми в същата класация) и италианци (18-то място), живеят доста по-дълго – съответно 80,98 и 80,2 години.”

Отговори на този коментар

irina

БРАВО!!!
Аз също спрях цигарите от веднъж.Нямаше предварителна подготовка а констатация-диагноза студова алергия- не е сериозно заболяване ,но докторите ме предупредиха ,че тютюневия дим влошава положението.Лампичката светна и си казах ,че повече нямя да пуша-не само си го казах, а си повярвах.Сега не помня каква съм била с цигара .
Мисля ,че най- важното е дълбоко в себе си да си взел решението и сам да си даваш кураж.
А всички хапчета и лепенки,както и оправдания за запалване на цигара са самозалъгвания.
От дълго време се опитвам да мотивирам и съпруга си да спре да пуши-не ми се получава.Той все още неуспяжа да повярва , че може и без цигари.
На всички заели се смисията за отказване на цигарите желая УСПЕХ!!!

Отговори на този коментар

Дянко Дянов

A аз спрях цигарите със саморефлексивна терапия – създаване на подсъзнание на непушач . Ненасилствено и успешно. Вече 23 г. Ако има интерес, мога да напиша статия за метода, който създадох и да помогна и на други.

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Дянко, аз съм “За”!

Отговори на този коментар

milen dimitrov

Много се радвам за Вас,г-н Христов!Продължавайте в същия дух!

Отговори на този коментар

Йордан Хинов

Ще си позволя да се обръщам към всички вас на “ти”….

Първо – изумен съм от наличието на толкова много пушачи тук! Наречете ме консервативен или старомоден, или някакъв друг чешит, но не мога да разбера как толкова много хора, които са наясно със последствията и въобще недостатъците на тютюнопушенето, всъщност сте били стриктни практици. Дори да знаете колко е вредно не само за вас но и за близките ви. Което ме подсеща, че може да ви обидя със следното твърдение, моля предварително да ме извините, но като цяло пушачите са особен вид егоисти – често наблюдавам нулева толерантност… Но това само като вметка…

Второ – поздравявам ви – Тодор Христов и всички останали, които сте оставили цигарите в миналото си. Обзалагам се, че сте постъпили по-правилно.

Трето – статията е изключително полезна, на мен ми направиха най-силно впечатление 2 неща – че човек трябва да е категоричен и решителен при решаването на даден проблем; също че трябва да се възнаграждава за успехите, които постига. Ако възнаграждението има материален характер, това чисто психологически материализира и успеха от начинанието – а кой не е щастлив да види, пипне, огледа нещо, което е добре свършена работа от самия него :)
Също така се консолидирам с Елица относно пристрастеността към шоколада и сладките работи въобще :) Има и други неща, които са не съвсем полезни и смятам, че приложената тактика ще бъде успешна и при тях.

И накрая ви пожелавам никога повече да не сте подвластни на тютюневия призрак, защото…. вие знаете всъщност защо…..

Отговори на този коментар

Стефан Русев

Браво Тодоре,

Аз от доста време се боря с променлив успех са цигарката :)

Ще опитам твоя метод..

Отговори на този коментар

Александрина Василева

Браво!!! Продължавайте в същият дух!
Интересното при тютюнозависимите е, че повечето почваме да пушим на шега- защо да не запаля една цигара, после втора, трета и т.н…, противно на общото мнение обаче, че отказването на цигарите е трудно, лично аз смятам, че то също става на шега. Активен пушач съм от 10 години имам един неуспешен опит за отказване на цигарите преди 4 години, когато не пуших в продължение на 6 месеца, след това отново запалих цигара с оправданието, че щом не съм пушила през този период винаги мога да ги спра отново, и че всъщност това дали ще пуша или няма да пуша зависи единствено и само от мен- както се казва мога да пуша, мога и да не пуша, но това го решавам само аз. Преди няколко месеца спрях да пуша точно на шега- на семейното събиране на Коледа моят уважаван и обичан баща се обърна към нас всичките пушачи на масата и със сериозен глас ни каза: ” Ако човек е трябвало да пуши, господ е щял да му сложи комин на главата”. Няма да си кривя душата и ще ви кажа, че като чух тази реплика се смях толкова много, но както се смеех така ми светна една лампа в главата, която сигнализираше, че всъщност не е така смешно. На следващата сутрин влизайки в магазина да си закупя цигари се запитах дали няма да е по- добре да си купя от любимите плодове, които обожавам, но не купувам така често вместо да си купя поредната кутия цигари… Това беше моят избор тогава, който е актуален и до днес, но не се ангажирам с това да се заричам, че никога повече няма да запаля цигара или въобще да се причислявам към групата на непушачите.
И за финал, преди няколко години четох една статия за отказването на цигарите, в която пишеше, че за отказване на цигарите може да се говори след четвъртата година. Пожелавам ви успех :)

Отговори на този коментар

Евгени Евстратиев

Статията наистина е много добра.Всеки се справя както може с проблема с цигарите.Когато ги отказвах преди 10 години(след 18 години пушене по около кутия на ден) не бях чел нищо за методите които ги е имало и тогава. Искам да потвърдя мнението на Ева Б. ще минат години докато се почувствате непушачи. Преди окончателното спиране на цигарите и аз ги бях отказвал за 1 месец за 2 месеце а веднъж и за година, но ги започвах сякаш не съм ги спирал. Както казват закоравелите пушачи те са си направили място в нас. Сега след 10 години непушене вече разбирам , че съм ги отказал, защото дори и като седнем на маса с приятели не ми се припушва. По-богат не можеш да станеш винаги има къде да похарчиш спестените пари. Но поне не си контролиран от този вреден навик.

Отговори на този коментар

Елена Петкова

Пожелавам си успех по планираните от мен стъпки в тази посока! Успех и на другите, които са взели решение за промяна, каквато и да е тя! Мотивиращо е да зная, че сме много и сме силни, е, или можем да бъдем :)

Отговори на този коментар

Maggie
Тодор Христов

Да, точно за тази статия стана дума по-горе в текста!

Отговори на този коментар

Адриана Смилянова

Здравейте и от мен

Статията много ми хареса, особено по отношение на представения план за справяне с вредните навици. Аз лично започнах да пуша преди година след пауза от почти 5 години. Наистина както каза Ева Добрева няма бивши пушачи-ние си оставаме пушачи спрели пушенето, до края на живота си. И винаги намираме извинение за поредната купена кутия цигари.
Срещнах доста интересни мнения по темата, някои методи от които прилагам съвсем несъзнателно /не върху пушенето обаче/. С интерес чакам статията на г-н Дянко Дянков за метода, който описа. Смятам че развиването на подсъзнание за постигането на определен резултат е особено ефективен не само при справянето с вредните навици и ще ми е приятно да науча повече.

Браво на всички справили се с тази зависимост и успех на тези, които се намират в позиция на борба /на мен също/.

Отговори на този коментар

MegS

Здравейте! Поздравявам всичко, които са отказали цигарите! Аз пък имам проблем, и то много сериозен с отказването от шоколада… Отчаяно се опитвам, но не успявам, а виждам че ми вреди, т. е. не е от храните, които добре се възприемат от организма ми…. Моля за съвет от вече отказали се. Благодаря на всички, които създадоха този сайт! Бъдете живи и здрави и продължавайте в същия дух! :)

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Според мен описаният по-горе път може да Ви помогне. Лично на мен ми помогна с цигарите, но вярвам, че принципът на мислене и действие е сходен и при други вредни навици.

Отговори на този коментар

Йордан Хинов

MegS, като любител на шоколада, бих ти препоръчал първо да замениш колкото се може повече от хапвания от теб шоколад с черен такъв. 70-85 % са много приятни за хапване; над това съм виждал само 99% на Линдт. Важно е, дали харесваш шоколада заради вкуса на какаото, или заради сладостта на въглехидратите. Черния шоколад като цяло засища много повече глада за шоколад от обикновения млечен (белия въобще не го третирам като шоколад :) )
Аз лично съм забелязал, че обичам шоколада заради вкуса на какаото :) И обикновено си избирам 70, 80 или 85%.

Отговори на този коментар

матраци

Пуша от време на време – целия :))

Отговори на този коментар

Loly

аз съм на 14 и от 4 даже повече години пуша активно и немога да спра каквото и да правя, но сега ще пробвам и силно се надявам да има успех, защото аз след толкова години осъзнавам моя ужасен вреден навик.!!! И имам вярата и упоритостта, че ще ги спра.

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Вече правя почти 2 пълни години без цигари – прекрасно е! Не си спомням, че съм пушил дори.

Отговори на този коментар

Орм

Има само един начин и той е описан в книгата на Алън Кар , може да я свалите ако се разтърсите . Ако наистина искате да спрете да пушите прочетете я ништо няма да загубите. Успех !!!След прочитането й аз вече от 3 месеца съм непушач ;)

Отговори на този коментар

русият

Здравейте трябва да ви призная ,че първите ми два опита бяха пълен провал!
Първият път намалявах цигарите пирамидално ,изкарах чист само 3 месеца и много бързо се върнах!
Вторият път ги спях от раз използвайки заместители изкарах 8 месеца и се провалих !
Но намерих “Най ефикастният начин за отказване на цигарите”[url=http://kakdaspremcigarite.dir.bg/_wm/pbasic/?df=186]ТУК[/url]и сега съм чист и по-уверен от всякога !!!
Пожелавам ви успех с [url=http://kakdaspremcigarite.dir.bg/_wm/pbasic/?df=186]този[/url]метод !!!

Отговори на този коментар

Vasilii

az sum na 14 godini …. pusha ot 13 godishen i sum mnogo pristrasten … :( hora moje li da mi kajete nqkakuv po – lesen metod za spirane? ne moga da go ignoriram napravo poludqvam :D za da ne pusha trqbva da sum po cql den vkushti dokato mi se mahni zavisimostta … hora pomognete

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Вълшебни хапчета за съжаление в този случай просто няма, ще трябва да напрегнеш волята си, ако искаш трайна промяна.

Отговори на този коментар

pety

Bravo,mnogo pou4ava6to…6te probvam i az ..dano uspeq :)
Blagodarq

Отговори на този коментар

Коментирай