Webit 2010

от Тодор Христов в Маркетинг и продажби

В периода 27-29 Октомври 2010г. в НДК се проведе Webit 2010 – конференция и изложение с интернет тематика, организирано в София, но с амбицията да бъде нещо много повече от локално българско събитие. Участвах в Webit и на трите дни и по-долу ще ви разкажа какво чух и видях на тази конференция, с помощта на много текст, снимки и видео.

тодор христов webit
Аз на Webit 2010

И така, да започваме! Настанете се удобно, вземете си чаша кафе или чай и се подгответе за един детайлен репортаж от мястото на събитието.

Като събитие, Webit 2010 се организира от Пламен Русев – Управител на Design.bg и eAcademy. Пламен Русев си е поставил амбициозната цел да превърне България в един от основните европейски интернет центрове що се отнася до интернет конференциите и трябва да отбележа, че успява в това. Вече за втора поредна година Webit събира под един покрив няколко хиляди души, които среща с мениджърите на някои от най-големите и известни интернет марки в света, като например eBay, Microsoft, Facebook, Yahoo, BBC и много други. Това е факт, който трябва дебело да се подчертае, тъй като всичко във връзка с Webit изисква сериозна организация, сериозен маркетинг и сериозно финансиране, което не е по силите на много организации у нас. Така че, поздравления и респект към Пламен Русев и колегите му за замисъла и мащаба на Webit!

тодор христов пламен русев webit 2010
Пламен Русев (вдясно) – организатор на Webit и моя милост (вляво)

По-долу ще ви разкажа всичко за Webit в хронологичен вид, започвайки от първия ден.

Ден #1 на Webit 2010: 27.10.2010

Лично аз пристигнах в НДК в следобедните часове на 27 Октомври – първият ден на Webit. Поради пътуването ми до София пропуснах официалната част с откриването и презентацията на вицепрезидента на Facebook, но все пак имах възможност да проследя един панел и една презентация.

Най-напред, слушах дискусионния панел „Рекламата на бранда и важността на клика”, в който взеха участие представители на Nielsen Online, ComScore, Yahoo, Starcom MediaVest и BBC.

Темата на дискусионния панел се въртеше около това как много (повечето) рекламодатели в интернет използват единствено т.нар. “клик с мишката” като мерна единица за успех/неуспех в своите кампании, но как това не е нито единствената, нито най-важната мерна единица в наши дни. Лично за мен бе интересно, тъй като в NovaVizia.com продаваме банер реклама и отчетите към нашите рекламодатели се изготвят в класическата форма “Брой импресии”, “Брой кликове” и т.нар. “CTR” (Click Through Rate).

дискусионен панел webit реклама ефективност
Участниците в дискусионния панел (в дъното) и част от аудиторията в залата (на по-преден план)

Последва презентация на двама мениджъри от интернет гиганта eBay на тема “Онлайн реклама в точките на продажба в онлайн ритейл медиите”. Двамата разказаха как е организирана рекламата в техния сайт, в кои “точки на продажба” рекламират рекламодателите в eBay, как точно го правят. Лично за мен темата представляваше интерес, тъй като и аз съм в онлайн продажбите с интернет книжарница NovaVizia.net, разбира се, в много по-малки мащаби спрямо eBay. Но това може да се промени, кой знае… ;-)

Най-напред, кратко видео:

…Както и малко снимки:

алекс Маркс ebay webit
Алекс Маркс, мениджър International Business Marketing на eBay

презентация ebay webit
Слайд от презентацията на мениджърите от eBay

Конференцията и изложение Webit 2010 се провежда в една „Главна сцена” и две спомагателни зали (Зала 2 и Зала 3). Главната сцена бе изпълнена с около 500 стола, за спомагателните зали не съм сигурен колко души събират, но със сигурност по-малко от Главна сцена. В средата на тези три зали имаше голямо пространство, което се използваше за площ за изложение. На Webit като изложители присъстваха може би около 25 фирми, като практически всички бяха свързани с интернет бизнеса и високите технологии.

В паузите между двете сесии от първия ден на Webit разгледах почти всички щандове на изложители. Най-напред разбира се посетих щанда на Locus Publishing, които са логистични партньори на книжарница NovaVizia.net. Собственичките на Locus, Кремена и Цветана, бяха там със своите бизнес книги и си направихме снимка за спомен. Ако обичате да инвестирате в себе си в професионален план и сте клиенти на NovaVizia.net, знайте, че Кремена и Цветана са хората, отговорни за навременната доставка на вашите книги, както и че именно те са хората, които осигуряват подаръците за много от нашите клиенти.

кремена методиева, цветана методиева, тодор христов, webit
От ляво на дясно: Кремена Методиева от Locus, аз и Цветана Методиева от Locus

Отново в изложбената част на Webit, се видях и с няколко рекламодатели на блога ни NovaVizia.com. Най-напред бях на щанда на оптимизаторите за търсачки от SEOMarketing.bg и се видях с Николай Илиев, а след това посетих и щанда на хостинг доставчика ICN.bg.

seo webit seomarketing.bg
Щанда на SeoMarketing.bg на Webit 2010

От SEOMarketing.bg бяха наели ефектна дама, която да раздава техните брошури на посетителите на Webit. По-късно на щанда им е имало и шоу с бодиарт, което обаче съм пропуснал.

webit icn
Щандът на ICN.bg на Webit

На щанда на хостинг доставчика ICN.bg получих малки сувенири, като например бележник за записки, химикалка, както и най-новата оферта на ICN за хостинг.

Други изложители, които участваха с щандове на Webit бяха Sportal.bg, Notebook.bg, Zadrujno.com, Netinfo, Darik Web, Posoka.com, Samsung, Host.bg, Az Media, BG Maps, Fashion.bg, Design.bg (това е фирмата на организаторите на Webit)… Изобщо, все имена добре познати и авторитетни в своите ниши.

Ето едно бързо видео от една от кафе-паузите:

Може би някъде тук е мястото да отбележа, че за организацията на Webit от сорта на продажба на пропуски, информация за посетителите, раздаване на баджове, грамоти, програми и т.н. се грижеха около 20-30 млади момичета и момчета, които бяха разположени навсякъде около подстъпите към залите, в т.ч. и в самите зали. Рекламни табели с големи стрелки указваха пътя към залите още от централния вход на НДК и просто нямаше как да се объркаш. Прилагам малко снимки от всичко това, за да добиете по-голяма представа.

регистрационна табела webit
Такива помощни табели имаше навсякъде в НДК – от главния вход до най-горните етажи.

информационни бюра webit
Това представляват информационните бюра, пръснати в удобна близост около подстъпите на Webit. На тези информационни бюра човек можеше да зададе въпрос, да получи баджа си, грамотата си за участие и др. Хората там бяха любезни и отговаряха бързо на различни въпроси.

vip вход webit
VIP зоната на Webit, където важни личности можеха да се подкрепят с вода, шампанско, плодове, да си починат или просто да си проверят е-мейла.

vip вход webit 2010
Специалният VIP вход на Webit, само за хората с VIP баджове.

вход webit
“Нормалният” вход за Webit, през който влизаха в Главна сцена всички не-VIP-ове. Оттам влизах и аз.

плазмен телевизор webit
На няколко подобни плазмени телевизора, разположени във фоайето пред залите за Webit, всеки можеше да гледа какво става в някои от залите, както и да слуша интервюта с различни лектори. На точно този телевизор аз изгледах интересната панелна дискусия в една от по-малките зали, в която се коментираха въпроси, свързани конкретно с българския интернет пазар.

В края на първия ден имах възможността да се включа в коктейла на Webit. Той бе само за хора с покани, проведе се в зала „Главна сцена”, където на около двадесетина високи масички сервираха червено вино Via Diagonalis. На коктейла още от първите минути заехме стратегически позиции около една от масите заедно с Евгени Йорданов (програмист и оптимизатор от SEOptimizacia.com) и Младен Борисов – официален фотограф на Webit.

евгени йорданов младен борисов тодор христов
От ляво на дясно: Евгени Йорданов, аз и Младен Борисов на Webit, малко преди да влезем на коктейла.

Коктейлът бе открит от Пламен Русев от Webit, който даде началото на 10 минутна церемония по обявяване на победителите в проекта за “Най-влиятелна личност в интернет”, както и изказване на благодарност към посланиците на Webit.

С първо място в проекта за “Най-влиятелна личност в интернет” бе отличен Ален Попович от интернет маркетинг фирмата SocialMe.

ален попович тодор христов
Аз (вдясно) с Aлен Попович от SocialMe и неговата грамота за най-влиятелна личност в социалните медии и българския интернет, връчена му секунди преди тази снимка от Пламен Русев от Webit.

В Топ 5 на най-влиятелните личности в интернет за България попадна моята “съседка по коктейл” – Десислава Бошнакова от ROI Communication. Това бе като че ли и единствената жена, отличена с грамота и признание в надпреварата за влияние!

десислава бошнакова тодор христов webit 2010
Десислава Бошнакова и аз на Webit 2010.

тодор христов десислава бошнакова евгени йорданов
Моя милост, Десислава Бошнакова и Евгени Йорданов след връчването на грамотата за влиятелна интернет личност на Десислава.

Вечерта на Webit за мен приключи в 20,00, когато трябваше да си тръгна от коктейла, поради други ангажименти. По програма обаче, в 21,00 за хората от Webit предстоеше т.нар. „Networking Night”, или казано на български език, вечер за създаване на нови контакти в заведение близо до НДК.

Приключвам разказа си от първия ден на Webit с още две снимки от Webit.

борис луканов тодор христов webit
Борис Луканов и аз на Webit. Борис Луканов е един от най-редовните посетители на семинари и конференции и с него непрекъснато се виждаме на подобни събития.

телевизионен ъгъл webit
Това е телевизионният ъгъл на Webit, в който вземаха интервюта с лекторите. Конкретно на тази снимка съм успял да хвана момент от това как журналистът от bTV се подготвя да интервюира мениджърът от eBay.

Ден #2 на Webit 2010: 28.10.2010

Вторият ден на Webit за мен започна със среща с Пламен Петров от Blogatstvo.com. Засякохме се още сутринта и изкарахме заедно целия ден, както и следващия. Пламен Петров е интересен човек с много развито чувство за хумор и разностранни интереси. И той като мен снимаше различни неща от Webit, слушаше с интерес, а от време на време коментирахме някои неща.

пламен петров webit

Вторият ден на Webit 2010 предложи един обзор на Ален Йоро за това какво се случва на интернет пазарите в страните от Централна и Източна Европа.

Ален Йоро е белгиец, Председател на авторитетната организация IAB Europe и презентацията му, плавна и спокойна, очерта редица факти и трендове на състоянието на Web 2.0 в региона, в т.ч. и конкретно за България.

ален йоро презентация webit
Ален Йоро презентира на Webit 2010

Последва една много приятна презентация, пълна със споделяне на личен опит за маркетинг и PR в социалните медии, поднесена от Алекс Дейл – Мениджър Consumer & Online за Централна и Източна Европа на Microsoft. В хода на презентацията с тема “Социалните медии и бъдещето на интернет” Алекс Дейл разказа за опита на Microsoft в маркетирането на Windows 7 в локалните пазари Холандия и Испания. Презентацията ми хареса и в нея имаше много неща, за които пише и съветва Дейвид Миърман Скот в “Новите правила в маркетинг и ПР”. А казват, че Microsoft е консервативна организация?!

webit alex dale microsoft алекс дейл
Алекс Дейл от Майкрософт

Следващата презентация бе с малко по-различен акцент от всичко до този момент. Тя бе изнесена от Сергей Новиков от антивирусната компания Kaspersky Lab, но отново бе полезна за мен. Сергей Новиков разказа подробно за различните видове интернет заплахи, киберпрестъпления и пробиви/уязвимости в сигурността.

сергей новиков kaspersky lab
Сергей Новиков от Kaspersky Lab на Webit

В паузата имах възможност да се видя и с оптимизаторът за търсачки Огнян Младенов от SEOM.bg. Фирмата на Огнян Младенов между другото бе официален партньор на Webit за втора поредна година и логото й присъстваше върху рекламни материали, прожектираше се на видео стени и т.н.

пламен петров огнян младенов тодор христов webit 2010
От ляво на дясно: Пламен Петров, Огнян Младенов и моя милост на Webit 2010

Последва дискусионен панел, воден от Пламен Русев, на тема “Социалните медии и репутацията на марката”. В панела се включиха няколко души и като цяло се получи добра дискусия по темата за социалните медии.

В рамките на този панел мениджърът от Майкрософт, за който ви разказах преди малко по-горе направи смелото твърдение, че телевизионната реклама не носи никакъв ефект и че е много по-добре да се рекламира и прави PR в интернет.

Дискусионен панел Webit 2010

Дискусионен панел Webit 2010

Дискусионен панел Webit 2010

На този панел трябваше да присъства и звездата на SEO небосклона в световен мащаб – Ранд Фишкин от SEOMoz, но се оказа, че е изпуснал самолета си за София и няма как да присъства този ден. За щастие, Ранд Фишкин беше на своето лекторско място в залата третия ден.

Поради едно нелепо недоразумение, дискусионният панел приключи може би с около 40-50 минути по-рано. Водещият на панела Пламен Русев периодично искаше информация колко време остава за дискусията на сцената и в крайна сметка бе умело заблуден от свой колега за времето, с което разполага и обяви край на дискусията по-рано от предвиденото. Това бе един от малките гафове на Webit – няма как, събитието не е малко, напълно нормално е да има някой и друг проблем.

Друг (и по-значим за мен лично) проблем за мен бе, че представители на Webit в залата не разрешаваха на участниците да снимат с фотоапарат или камера, което е парадоксално на фона на темите за “социални медии”, “разговор с потребителите” и “вирусен ефект”, които бяха гръбнака на самата конференция. Разбирам мотивите за забрана за филмиране и т.н., но изпадането в крайности и забраната дори за фотоапарати не е добра идея за подобен род събития, според мен. Но това е само между другото, както виждате, лично аз нямах проблеми да снимам и смятам, че без снимките или видеото всички вие нямаше да получите представа за това какво е Webit, което е от полза за организаторите в крайна сметка.

Обратно към дискусионния панел. :-) Въпреки, че в някаква степен действаше малко разсейващо, на стената зад участниците бе пусната картина от Twitter акаунта на Webit, където в реално време всички можеха да гледат какви въпроси се задават към участниците в панела, както и да задават свои собствени въпроси.

twitter webit 2010
Twitter акаунта на Webit 2010

Моят съсед по стол Пламен Петров не пропусна да се възползва от тази възможност и въпросът му от Twitter бе избран от модератора на дискусията, заедно с още много други въпроси. Получи се добра дискусия.

Обедната почивка през втория ден на Webit послужи за кратък обяд с 4-5 човека – възможност за обмяна на опит, идеи и информация, и не на последно място – възможност да се заредиш с енергия. Разговорите в ресторанта се въртяха около SEO теми, интернет книжарницата ни NovaVizia.net, блог-платформата Posterous и др.

младен борисов тодор христов webit
Младен Борисов (вляво) и моя милост в обедната почивка през втория ден на Webit, в очакване на вкусната супа с броколи и препечени филийки.

Следобяд Webit стартира с още един панел – “Бъдещето на мобилния интернет”. Мобилният интернет, мобилното търсене и мобилната реклама са неща, които присъстват малко по-осезателно в чужбина, малко по-слабичко у нас, но като цяло всички говорят за това и са вперили поглед в мобилността, доколкото вече всеки притежава мобилен телефон, а нерядко и някакво друго мобилно устройство (смартфон, таблет) и е подходяща цел за рекламодателите и всички останали бизнес-интернет играчи.

Ето един кадър от този панел, в който отново Пламен Русев от Webit бе модератор и насочваше дискусията:

дискусионен панел webit 2010 мобилност

За съжаление, важен ангажимент ми попречи да изслушам един от Търговските директори на Yahoo – Марвин Лиао, но разбрах, че презентацията му е била добра и полезна. Марвин Лиао говори по темата “Променящият се дигитален пейзаж”.

Ден #3 на Webit 2010: 29.10.2010

Третият ден на Webit започна с една супер новина – в София спря да вали и слънцето се показа! За разлика от първите два дни, в които изминавах около 700-800 метра в дъжда, докато се добера до НДК, третият ден бе сух, макар и студен.

ндк софия
НДК – София. Ако се вгледате в снимката, ще видите и голямата рекламна табела на Webit, точно в средата.

Денят започна с презентация от Том Боуман от BBC на тема “Онлайн маркетингът – през призмата на бранда”.

Том сподели полезен личен опит от кухнята на BBC по отношение на взаимоотношенията с рекламодателите и позиционирането на рекламни зони, което лично за мен бе добре, тъй като и аз продавам интернет реклама. Том говореше като типичен британец, с лек хумор на много места, спокойно, улегнало и зряло и успя да ме накара да се замисля колко точно банера да предлагам в NovaVizia.com и дали по-малкото наистина не е повече (какъвто е принципът на BBC).

том боуман bbc webit
Том Боуман на Webit 2010

След Том Боуман на сцената излезе Диего Семпрун, Изпълнителен директор Развиващи се пазари на Nielsen Online. Тази фирма има изключително сериозни позиции в пазарните изследвания в интернет и глобален поглед върху огромен брой държави, в т.ч. България. Диего Семпрун говореше за видео рекламата в интернет (бързоразвиващ се тренд) и направи подробно разяснение как работи статистическият модул на Nielsen за проследяване на видео реклами.

nielsen online webit диего семпрун
Диего Семпрун от Nielsen Online презентира на Webit 2010

Може би е време да направя кратка пауза, за да не се отегчавате много от дългия материал. :-) Трябва с голямо задоволство да отбележа, че на този форум, за разлика от други форуми в миналото, не бях сред хората, които в паузите на Webit тичаха към терасата, за да пушат. Към днешна дата борбата ми с цигарите е категорично в моя полза, но все пак, ето как изглеждаше терасата на НДК в кафе-паузите, в които пушачите бързаха да “наваксат”:

тераса ндк
Терасата на НДК

След първите две презентации през Ден 3 на Webit идваше ред на дългоочаквания от мен Ранд Фишкин. Времето навън бе супер, очертаваше се да стане супер и вътре, в Главната сцена на Webit.

изглед ндк
Изглед от птичи поглед (т.е. от върха на НДК)

И така, настъпи моментът, в който Ранд Фишкин от SEOMoz.org излезе на сцената. Този път не си беше изпуснал самолета, всичко бе ОК.

rand fishkin ранд фишкин webit
Ранд Фишкин излиза на сцената на Webit

Презентацията на Ранд Фишкин бе на тема “Как търсенето и социалните медии си влияят взаимно и как маркетинговите специалисти могат да се възползват максимално от двете?” Много конкретно заглавие, много фокусирано и както стана ясно след края на презентацията – много на място за нуждите на голяма част от аудиторията.

ранд фишкин rand fishkin webit
Ранд Фишкин в действие

Трябва да подчертая, че освен топ SEO експерт, Ранд Фишкин е страхотен презентатор! Говореше леко, убедително, презентацията му бе изключително конкретна, структурирана в 10 точки, пълна с примери и хумор на много места. Лично за мен това бе топ-лекторът не само на деня, а и на цялото Webit събитие, може би защото темата за SEO не ми е съвсем чужда, в една или друга степен, но и не само заради това. Презентационните умения на Ранд бяха на изключително ниво!

Записах на камерата си началото на презентацията на Ранд Фишкин и я споделям с вас с голямо удоволствие. Наложи се да спра да снимам от един момент нататък поради изрична забележка от представител на организаторите на Webit, за което не се сърдя – момчето си вършеше работата. Аз също. :-)

След края на презентацията Ранд Фишкин отдели специално внимание на въпросите и отговорите, като им посвети десетина минути. Получи се полезна експресна дискусия по редица теми, изобщо бе много интересно.

ранд фишкин rand fishkin webit
Ранд Фишкин изслушва въпрос след края на презентацията си на Webit 2010

Ето цялата презентация на Ранд Фишкин, качена в Slideshare:

Ранд Фишкин проведе и специален Social Media and Advanced SEO MasterClass. Аз не присъствах на него (по това време вече пътувах за Варна), за да говоря от първо лице, но по-долу можете да видите всички 166 слайда от презентацията му, а отзивите за двучасовото обучение са отлични.

Изобщо, Webit направиха голям удар с привличането на Ранд Фишкин!

В паузата след Ранд Фишкин се видях за малко с Майк Рам – популярен български блогър, който не пропуска да участва на значимите конференции.

майк рам пламен петров тодор христов webit
От ляво на дясно: Майк Рам, Пламен Петров и аз на Webit. Третият ден на Webit вече не бях с костюм и вратовръзка, а в по-ежедневно облекло, тъй като ми предстоеше продължително пътуване обратно към Варна и исках да се чувствам комфортно.

Последва презентация на организатора на Webit – Пламен Русев. Той говори за маркетингът в социалните медии и за разговорът, който потребителите и фирмите водят в интернет средата. Темата е важна, надявам се че в близко бъдеще ще могат да се цитират и български успешни примери.

пламен русев webit
Пламен Русев презентира на Webit 2010

След презентацията на Пламен Русев ми остана да изслушам само още една презентация, преди да тръгна, и това бе презентацията на Стивън Ван Белегем. Не съжалявам ни най-малко, че останах да я слушам, въпреки, че имаше известно припокриване на темите с предходната презентация.

стивън ван белегем webit
Стивън ван Белегем презентира на Webit 2010

След Ранд Фишкин, за мен Стивън се оказа вторият топ-презентатор на Webit, от гледна точка на професионалните ми интереси и стилът на презентиране. Опитен лектор, консултант и автор на книга, Стивън бързо ни въвлече в няколко увлекателни истории от света на социалните медии. Говореше свежо, живо, с лек хумор тук и там, бе приятелски настроен и когато презентираше, ме накара да се почувствам като част от всичко, за което говори. Хареса ми!

награда книга webit
На Webit спечелих и неочаквана награда – книгата “The Conversation Manager”

Освен всичко друго, спечелих и една от трите книги-награди, които Стивън бе приготвил за част от публиката. Просто реагирах първи на първия въпрос на Стивън към залата и бях възнаграден с чисто ново копие на книгата на Стивън The Conversation Manager, която е много качествено заглавие както като книжно тяло, така и като съдържание. В нея става дума точно за нещата, за които говори Стивън и в презентацията си – за разговорът с потребителите, за брандирането в интернет, за комуникацията между фирми и клиенти, за създаването на общества и фенове и т.н.

conversation manager

Към средата-края на третия ден организаторите от Webit анонсираха, че всички участници с достъп до Главна сцена могат да отидат на информационните бюра, за да получат своите сертификати за участие в конференцията. Сертификатите се издават от eAcademy и са за професионално развитие.

Ето моят сертификат:

сертификат webit професионално развитие
Сертификат за професионално развитие от Webit 2010

След презентацията на Стивън и получаването на сертификата моето участие в Webit приключи и трябваше да потеглям за Варна.

Вероятно някъде тук е момента да благодаря на Младен Борисов за част от снимките, които използвам в тази статия. Младен Борисов, както ви казах и по-горе, бе фотографът на Webit.

младен борисов webit
Младен Борисов на работа

Също така, искам да благодаря и на Nescafe за безплатното кафе, с което се подкрепях три дни в паузите. Момчето на щанда на Nescafe бе много съобразително и дори запомни, че пия кафето дълго, без захар, като всеки следващ път, когато ме видеше просто наливаше, без да задава въпроси. :-)

нес кафе webit
Човекът на Nescafe на Webit

Като рекламни материали, от Webit си тръгнах с хартиена чанта и няколко брошури. Между другото, две от тях привлякоха вниманието ми (особено едната) и е твърде възможно в близките дни да ви разкажа отделно за нея в кратък материал.

рекламни материали webit
Рекламни материали от Webit 2010

А ето и снимка на специалния телевизор, който “гледаше” с лице към презентаторите и им помагаше да не губят мисълта си, когато презентират, без да се налага да се обръщат назад, за да гледат някои от своите слайдове. Телевизорът показваше и времето, което остава на всеки презентатор.

телевизор

И най-накрая, един кадър на останалата част от залата, направен от моето място на първия ред:

аудитория webit
Част от аудиторията на Webit

В резюме

Ако сте стигнали до края на този материал и четете тези думи – поздравления! Статията ми е дълга и за да я прочетете цялата, очевидно сте с интереси в интернет, освен ако имате някакво по-добро обяснение. :-)

По-долу искам да обобщя впечатленията си от Webit 2010.

Моята оценка за Webit 2010

Когато се прибрах във Варна от Webit, ме попитаха “Струва ли си да се участва на Webit?” Отговорът ми е “Зависи с какви цели отиваш там”. Моите лични цели се изпълниха на 80-85% и ако трябва да дам персонална оценка на Webit по шестобалната система, от гледна точка на моите цели и предварителни очаквания, тя ще е някъде в диапазона 5,25-5,50. Което е отличен резултат!

Това, което ми хареса много на Webit бе, че за три дни имах възможност да се докосна до мениджъри от големи световни интернет фирми, да получа нова за мен информация, да помисля върху перспективите за развитие на блога ни, на книжарницата ни и на фирмата ни “Сита Мениджмънт Консулт” от гледна точка на присъствието ни в интернет и в социалните медии.

Това, което също така ми хареса на Webit е, че се срещнах с огромен брой хора. По-горе ви разказах само за част от тях, показах ви и снимки, но отделно от това се срещнах с още десетки хора. Срещнах се с клиенти на NovaVizia.com, “приятели” от Facebook, които всъщност не познавах лично до този момент, потенциални партньори, читатели на NovaVizia.com и много други. Вероятно в рамките на трите дни, в които бях на Webit съм успял да разговарям по различни теми с над 35-40 човека, което за мен е супер!

Това, което не успях да постигна на Webit бе свързано с факта, че имам малко по-специфични интереси и не 100% от всички презентации на Webit бяха истински важни за мен, респективно вниманието ми се “закотвяше” по-трудно върху тях, което е пряко свързано с мотивацията ми за слушане и участие. Това е разбираемо – презентациите бяха много на брой, няма как всичко да е еднакво важно за мен или вероятно за който и да е било друг. Просто правя една нормална констатация, нищо повече. Може би в бъдещи издания на Webit бих се включил в конкретни теми и панели и стига програмата да го позволява, бих опитал да спестя един ден за престой на Webit. Като човек, който не живее в София, три дни плюс пътуване 1000км. ми идват малко повече. Но това си е мой личен проблем, разбира се, не го приемайте като някакво хленчене, защото не е. :-)

Трябва да отдам нужното уважение към организаторите на Webit и персонално към Пламен Русев за сериозната организация на събитието. Дочух за някои организационни проблеми тук и там, но лично за мен всичко бе на много добро ниво и предпочитам да обърна внимание на истински важните неща в това събитие. Единствената ми сериозна препоръка към организаторите е да разрешат (и дори насърчат) снимките, за да се получи още по-голям вирален ефект след края на събитието и по този начин много хора да поискат да участват следващата година.

На мнение съм, че много малко фирми у нас са в състояние и финансова способност да организират събитие от мащаба на Webit. Това в България съвсем не е лека задача и всички организатори – от Пламен Русев на върха до момчетата и момичетата, които даваха информация на входа пред залата, заслужават поздравления.

За кого е подходящ Webit 2010

Съдейки по лични наблюдения, Webit бе посетен от няколко различни групи хора. Говоря за Главна сцена, възможно е в по-малките две зали ситуацията да е по-различна.

На първо място, Webit бе посетен от бранд мениджъри и маркетингови специалисти предимно от големи фирми. Това са хора, които имат влияние върху всичко, свързано с една марка, в т.ч. интернет брандирането и често пъти – рекламните бюджети. Тези хора най-вероятно не бяха заплатили своите пропуски сами, а това бе сторено от техните фирми. За тази категория хора Webit е едно полезно събитие, още повече, че лекторите също са представители на големи (дори много по-големи) фирми. Големите обичат да общуват с големи!

На второ място, Webit бе посетен от представители на рекламни агенции. Това са онези симпатяги, които измислят и/или организират рекламни кампании, PR акции, правят медийно планиране и т.н. За тези хора Webit е полезно събитие – просто задължително. Това са и хората, които в една или друга степен следва да образоват и ограмотяват своите клиенти и по този начин да добавят стойност към своите услуги.

На трето място, Webit бе посетен от представители на онлайн медии – издатели. В рамките на Webit 2010 имаше достатъчно презентации и панелни дискусии, близки до предмета на дейност на онлайн медиите, следователно тези хора би следвало да са доволни от събитието.

На четвърто място, Webit бе посетен от хора като мен – блогъри. Те не бяха много, но ги имаше.

На пето място, Webit бе посетен от по-тесни специалисти, като например SEO специалисти, PR специалисти и др. Мисля, че всички тези хора успяха да открият поне 1-2 лектора, които да им бъдат полезни и вдъхновяващи.

Вероятно има и представители на други групи, като например представители на малки фирми, студенти и др.

Като цяло смятам, че Webit 2010 бе събитие за представителите на по-големите фирми у нас. Това са фирмите в България, които имат някакви рекламни бюджети, които имат самочувствието и манталитета да проявят професионална активност в интернет, да се обърнат за помощ към агенция или експерти по социални медии. Не казвам, че за по-малките фирми социалните медии не са полезни или достъпни, ни най-малко, но просто темите, лекторите и цялостното внушение на Webit ме отвеждат малко по-вече към по-големите фирми, отколкото към малките. Което е и така, и не е така, защото ако човек слуша внимателно, мисли активно и е посетил Webit с цел да подобри своя бизнес и своето интернет присъствие и брандиране, дори и като представител на малка фирма за него ще има полза.

В крайна сметка

Това бе всичко от мен за проведения Webit 2010! Надявам се, получили сте представа за това какво е Webit и с какво може да е от полза за вас тази конференция. Радващо е, че в период на криза точно в България се случва подобно събитие – то е полезно за интернет пазара у нас, за грамотността и компетентността на фирмите, за подобряване на общуването с потребителите.

На самия финал на този материал си позволявам да поставя линкове към три книги, които продаваме в нашата интернет книжарница NovaVizia.net, които имат пряка връзка с Webit и с темите за интернет, социалните медии и брандинга. Дори и да не сте били на Webit 2010, с помощта на тези книги ще се научите на много неща, които бяха предмет на обсъждане в рамките на конференцията.

Препоръчваме ти още:

За автора: Тодор Христов е съосновател на NovaVizia.com и управител на "Сита Мениджмънт Консулт" . Помага на умните хора и фирми да работят по-успешно, като води бизнес обучения, насочени към фирменото управление и продажбите. Води и онлайн обучение по продажби.

Кой друг иска да продава повече?
Стани по-успешен търговец за 30 дни! Виж как!
Touristika.bg: Всичко най-важно за независимия турист
Присъедини се към 6000+ умни хора, които получават най-новите статии в NovaVizia.com! Безплатно е.

  

16 коментара… прочети ги по-долу или добави един

Николай Илиев

Повече снимки от SEO бодиарта на SEOMarketing.BG можете да разгледате тук :)

Отговори на този коментар

Борис Луканов

Браво Тодор, много добър материал, постарал си се доста, но наистина си написал най-силния пост от всички досега за Webit!
P.S. Една малка корекция – Алекс Дейл разказваше за кампанията около Windows 7, не 8 /сигурно е механичн грешка/…

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Николай, браво, снимките са супер!

Борисе, точно така, Windows 7, не 8. Ще поправя в текста, благодаря!

Отговори на този коментар

Пламен Петров - Пламски

Хем бях там – хем го прочетох с любопитство и кеф! :D

Другия път ще те кандърдисвам да ми станеш биограф… ;-)

Благодаря за прекрасния репортаж – както и за времето ни заедно по време на Webit 2010!

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Пламене, удоволствието бе и мое :-) А и обсъдихме каква е ситуацията на Уолстрийт. :-)

Евгени – Радвам се, че се запознахме на Webit! Благодаря за корекцията, за Windows 7 става дума, грешката е поправена. За ефектната дама на щанда на SEOMarketing – когато аз я видях за първи път, сякаш не беше изрисувана, но може и да не съм видял добре в тъмното. :-)

Отговори на този коментар

инж. Евгени Йорданов

Супер! Много пълна и силна статия, Тошко! Определено по информативна от моята. Естествено моята е кратко резюме на събитието, а твоята сериозен обзор на всяка лекция и панел. Само забелязох няколко грешки, ако може да ги коригираш:

“…От SEOMarketing.bg бяха наели ефектна дама, която да раздава техните брошури на посетителите на Webit. По-късно на щанда им е имало и шоу с бодиарт, което обаче съм пропуснал….” – не по-късно, а беше по-рано. И самата тази “дама” беше изрисувана от бодиарт специалист.

“…Алекс Дейл разказа за опита на Microsoft в маркетирането на Windows 8 в локалните пазари Холандия и Испания…. ” – такъв Windows още няма. В момента на пазара е Windows 7

“…Моят съсед по стол Пламен Петров не пропусна да се възползва от тази възможност и въпросът му от Twitter бе избран от модератора на дискусията, заедно с още много други въпроси. Получи се добра дискусия….” – това не е проблем или грешка от твоя страна… но под и над Пламен са моите въпроси :)

Общо взето, това са ми забелжките :) И пак казвам, много подробна и хубава статия, браво!

Отговори на този коментар

Евгени Йорданов

На самата ти снимка си личи, че е под палтото. Има една бяла “компютърна ръчичка” изрисувана на деколтето й :)

Отговори на този коментар

Симеон Полименов

Заедно с описанието на Евгени, това определено е най-подробният преглед на Webit 2010, който съм прочел досега. Искрено благодарим за отделеното време и оценките, Тодор. Самото написване на този материал означава много.

Като част от мащабната организация на събитието, само искам да направя няколко уточнения :) На първо място, панелът на Пламен приключи по-рано заради технически проблем и спрял таймер на монитора на лекторите, който присъства и в снимките. В този ред на мисли, искам да благодаря на отговорниците на Главна Сцена, които успяха бързо да отреагират и разбира се на всички лектори и посетители, които се върнаха в залата :) Относно снимането, едно от най-сериозните ни съображения бе, че светкавиците пречат на самите лектори. Освен това, първите 5 минути на всяка лекция видеозаписването бе позволено. Със сигурност статията нямаше да се получи толкова добра, ако не бяха приложените материали :)

Още веднъж, благодарим много за високата оценка и направените коментари, именно това ще ни помогне да направим събитието още по-добро догодина!

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Благодаря и аз за включването, Симеоне! Не знаех, че е разрешено да се снима с видео първите пет минути, това е добре.

Успех и догодина!

Отговори на този коментар

Евгени Йорданов

Симеон, лично Пламен ми каза в Irish Harp докато бяхме, че никога не е забранявал снимането с фотоапарат. Каза, че някой пак се е престарал във функцията си.

Колкото до снимането с камера, той каза, че просто не било ок от гледна точка на някакви права спомена, които не са ми познати. И това беше ок. Ето сами си направете бележка за следващият път да си съгласувате версиите относно използването на фотоапарати и камери. И по-важното е, да не забравите да я оповестите, така че хората да ви разберат ясно и то предварително.

Отговори на този коментар

Симеон Полименов

Евгени, благодаря ти за уточнението :) Може би аз не се изразих правилно, нямаше проблем за фотоапарати, но като главен отговорник лектори, мен лично ме помолиха някои от тях да се ограничат светкавиците :)

Отговори на този коментар

whiskey

Добре че си ти Тодоре, че да знаем какво е уеб ит :). А нямаше ли конференция на някой от фейса или ти просто не си присъствал на нея?

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Един от вицепрезидентите на Facebook бе лектор първия ден, още при откриването, но аз не успях да присъствам.

Отговори на този коментар

Майк Рам

Много добър репортаж! Хем научих онова, което не можах да видя, хем и мен ме има на снимка с теб! Ставам все по-добър в личния си PR :-)

Отговори на този коментар

Тодор Христов

Майк, ако питаш мен, ти си навсякъде в последните месеци, че и години. :-) PR-ът е определено на ниво!

Отговори на този коментар

Стоянов

Издържах и изчетох докрай, за което не съжалявам. :Р

Ето още един материал, който да докаже, че вътре е било интересно, за разлика отвън.

Майк, сега, ако искам снимка с теб, да не ми искаш пари? :D

Отговори на този коментар

Коментирай