Работа за майки

Бел.авт.: Статията, която ще прочетете по-долу е написана и публикувана преди почти 2 години в другия ни блог – блогът за работа JobHow.org. Тъй като преди време взехме решение да пренасочим към NovaVizia.com всички статии, свързани с работа и кариера, публикуваме статията “Работа за майки” тук днес, за да може да послужи като ориентир и тема за размисъл на онзи (малък може би) процент наши читателки, които имат малки деца и искат да започнат да работят отново след първите години на майчинство в днешните трудни времена.

работа майка майки майчинство
Снимка: ECohen, CC.

Кратка предистория

Преди няколко дни по телефона ме потърси непозната жена. Не се представи, но ми каза, че е майка и след близо две години майчинство й предстои да търси работа.

Майката ми зададе няколко въпроса, свързани с начина, по който следва да състави автобиографията си (cv), както и за поведението й по време на интервю. Притесняваше се че това, че е била в майчински ще се отрази на начина, по който ще погледнат на нея и че ще бъде затруднена в откриването на добра работа.

По една съвършена случайност вече бях планирал да съставя няколко материала за работата за майки, за начина, по който една майка може да изрази себе си по подходящ начин в автобиографията (cv) и мотивационното си писмо, както и по време на интервюто за работа.

Ето защо, отговорих на майката, че няма да мога да й дам достатъчно добри ориентири за краткото време по телефона, но изразих надежда, че ще посети JobHow.org скоро и ще открие това, което й е нужно.

Преди да започна с първата част на малката си поредица, посветена на работата и майките, нека само уточня защо смятам, че можете да се доверите на съветите ми.

Във всички случаи, аз самият не съм бил майка и по всичко личи, че няма да бъда.

В същото време, аз съм баща (Бел.авт.: на две деца – на почти 4 и почти 9 години към датата на публикуване на тази статия в NovaVizia.com) и притежавам достатъчно наблюдения върху начина, по който преминава живота на една майка в периода й на майчинство, както и върху начина, по който се променя мисленето и нагласата към работата (и живота) на една майка по време и след края на т.нар. “майчинство”.

Така че, когато четете редовете по-долу, давайте си сметка, че те не са писани от майка, но са съставени от човек, който има що-годе някакво понятие (доколкото е възможно това) какво е да си майка.

И така… започваме…

Анализирайте нагласата си

В този първи материал за работата и майките няма да ви занимавам с конкретни тактически неща по оформяне на автобиографии (cv), мотивационни писма и т.н.

Да, може би някои майки вече са разочаровани, но аз не вярвам, че цялата тази тактика и конкретни думи и фрази са важни, ако търсещите работа майки не са наясно с нещо много по-важно за успеха им в откриването на добра работа.

Това много по-важно нещо са те самите.

Нека обясня какво имам предвид.

По време на бременността и майчинството след тази бременност майките започват да живеят съвършено друг, нов живот. Особено за онези жени, които са свикнали да водят сравнително активен социален живот, в т.ч. (но не само) и работа, майчинството ги вкарва в съвсем други “коловози”.

А това са “коловозите” на АГ болницата, притесненията около раждането и много преди него, първите дни на детето, първата седмица, първия месец… Храни ли се добре, здраво ли е, боледува ли, изпитва ли някакви проблеми…

Отделно от това, майките неизбежно се сблъскват и с други важни въпроси – някои от битов характер (къде ще спи детето, подходяща ли е стаята, каква количка да му купим, с какво мляко да го храним, с какъв крем да го мажем и т.н.), други – от чисто физиологичен характер – промени и проблеми, свързани със здравето на самата майка.

Всички тези неща са толкова много на брой и толкова поглъщащи, че това откъсва тотално майките от целия им дотогавашен живот. Това неименуемо рефлектира и в известно закърняване на някои усвоени трудови навици, позабравяне на някои конкретни знания и умения, свързани с бившите им местоработи.

Поради всички тези причини аз съвсем не съм изненадан да открия, че повечето майки се сблъскват с един сериозен проблем в търсенето на работа – ниското си самочувствие, което в някои случаи е преминало в траен комплекс за малоценност по отношение на това дали могат да започнат добра работа отново, дали притежават качества, дали могат да градят някаква кариера.

Смятам, че много майки страдат от подобни колебания:

  • “Дали ще погледнат на мен сериозно на интервюто?”
  • “Ами дали изобщо ще искат да разгледат автобиографията ми, при условие, че не съм работила през последните 2 години?”
  • “Че кой ще вземе една майка на работа, ако може да избира?”
  • Ще ме вземат ли на работа при условие, че не мога да оставам до по-късно, както и да идвам на работа в Събота/Неделя, ако се налага?
  • Дали ще проявят интерес към мен, при условие, че работата е свързана с пътувания?
  • И т.н.

Звучи ли ви познато?

Ако да, продължете да четете по-надолу.

Ако сте майка, но не откривате себе си дори на 30%, спрете да четете до тук (и честито – би следвало да се радвате на прекрасна работа и защо не – кариера!)

Забравете за слабите си страни

Ниското самочувствие, неувереността в собствените сили и възможности и комплексите за малоценност по отношение на професионалните качества според мен са най-голямата спирачка в съзнанието на не малък брой майки и са основна причина те да се провалят още на ниво автобиография (cv), камо ли на интервю за работа.

Ето защо, ако сте майка, но въпреки това искате да съставите блестяща автобиография (cv), мотивационно писмо, както и да грабнете интервюиращият по време на интервюто, първото нещо, което трябва да направите е да си избиете от главата мисълта, че шансовете ви да спечелите работното място, което желаете са по-ниски, само защото сте майка.

Ако наистина сте с подобна нагласа, това няма как да не се усети в документите, които съставяте, както и в личното ви поведение “на живо” в интервюто и е съвсем логично да не получавате полагащото ви се внимание, т.е. да се сблъсквате с голям процент откази от работодателите.

Вие бихте ли наели на работа човек с ниско самочувствие, разколебан в собствените си способности, с ниска самооценка кой е и с какво може да е полезен на една фирма?

Не вярвам.

Фокусирайте се върху силните си страни и качества

Тук е мястото да направя едно важно уточнение. В цялата статия по-долу ще говоря само за добрите майки, т.е. за онези жени, които са отгледали децата си с истинска грижа и внимание. Смятам, че това има връзка с успеваемостта по време на търсене на работа.

И така, как може една добра майка да промени психическата си нагласа, преди изобщо да седне пред компютъра или да хване химикала, за да пише автобиография?

Решението е да се фокусира върху силните си страни, които е развила по време на майчинството. Това са именно нещата, които ще послужат за основа на високото и оправдано самочувствие, което, както вече узнахте, е важно за спечелването на една вакантна длъжност.

Кои са силните страни на една добра майка:

Дисциплина и отговорност. Майките стават рано, приготвят храна в точно определено време, извеждат на разходка в конкретен час или време на деня и т.н.

Всички тези действия възпитават на специално и силно чувство на дисциплина и отговорност – силни черти, които всеки работодател би искал да открие в един кандидат за работа.

Усет и към най-малките детайли. Добрите майки са внимателни, грижовни жени, които се стараят абсолютно всичко с техните деца да е наред – температурата в стаята, топлината на храната, мекотата на завивките и дрехите на детето.

Чувството към завършеност на детайлите е важно качество, което не всички кандидати за работа притежават. Ето защо, това не без основание може да се счита за силна страна на всяка добра майка.

Организираност. Една добра майка просто няма как да се справи с всички многобройни задължения, свързани и с детето, и с нея самата, ако не се мобилизира до краен предел и не бъде организирана в ежедневните си действия и задачи.

Организираността също е качество, което е само повод за високо самочувствие, тъй като то се цени от работодателите. Кой търпи на работа зле организирани хора?

Чувство за спешност. Добрите майки не обичат да отлагат. Ако детето е с лека температура – незабавно се предприемат мерки (например, бащата се изпраща за Panadol в денонощната аптека). Ако плаче и е неспокойно – мисли се какъв е проблема и незабавно се отстранява. Това възпитава в чувство за спешност и неотложност спрямо важните неща.

Чувството за спешност е безспорно ценно качество в очите на всеки работодател, тъй като много служители (а така също и работодатели) нерядко попадат в капана на другата крайност – непрекъснатото отлагане.

Ето защо, чувството за спешност е само повод за високо самочувствие за една добра майка.

На майките им пука. Това изречение обобщава може би всичко казано по-горе. Аз вярвам, че на майките, на които наистина им пука за децата им при равни други условия ще им пука поне малко повече и за работата.

Сега помислете за следното – възможно ли е един работодател да наеме на работа човек (и да го остави на тази работа), ако вижда, че на човекът просто не му пука за работата и за това, което прави? Едва ли.

Ето защо, качеството “да ти пука” е изключително ценно за всеки работодател. Ако успеете да наведете потенциалните си работодатели на мисълта, че на вас ви пука и че сте силно отговорни към нещата, с които се захващате (както деца, така и работа), работодателите ще ви харесат много.

В резюме

След всичко казано дотук, надявам се, че схващате основната ми идея – няма как да се представите добре по време на интервю за работа или в автобиографията си (cv), ако сте с ниско самочувствие и чувство за неувереност и плахост, че “не ставате” спрямо други кандидати, защото сте били в майчински или защото тепърва ще отглеждате децата си.

Но можете радикално да промените съдбата си в хода на търсенето на работа, ако вземете на въоръжение обратния подход – да заложите на силните си страни. Вече споменах някои от тези силни страни, а съм сигурен, че има и още. Просто трябва да ги откриете в себе си – вие знаете по-добре от мен това.

Само с подобен позитивен подход за вас ще има смисъл и следващия ми материал, в който ще говорим конретно за автобиографията на една майка и за връзката между силните страни на майката и работата, за която кандидатства.

Надявам се, че ви е било интересно дотук, посетете NovaVizia.com в близките дни, за да прочетете продължението.