Десетте най-тъпи и най-често задавани въпроси в интервю за работа

Тъпи въпроси на интервю за работа

Ако се занимавате с набор и подбор знаете добре, че да се интервюират кандидати за работа е нелека работа. Как узнавате дали кандидатът, с когото разговаряте ще бъде добро попадение? Задавате ли правилните въпроси? Въпросите ви законни ли са?

За жалост, повечето интервюиращи разчитат на стандартни въпроси, които кандидатите за работа намират за изтъркани или безсмислени. Ето кои са най-трагичните случаи:

Кои са вашите слаби страни?

По време на срещата си с избиратели в хода на президентската си кампания, към Президента Буш бе отправен въпрос от човек от залата: “Дайте ни три примера, в които сте разбрали, че сте взели погрешно решение.” Президентът се смути и започна да шикалкави, като със сигурност вече си представяше заглавията в утрешната преса “Буш признава първия си мандат за грешка”.

Кандидатите за работа се сблъскват със същата дилема, когато отговарят на този дай-ми-една-добра-причина-защо-не-трябва-да-те-наема въпрос. Ако отговорите искрено, можете да се самоизключите от борбата за работното място. Ако обявите, че нямате никакви слабости, вероятно ще оставите впечатление за арогантност. Измъкнете се с увъртане както Буш и интервюто ще приключи.

Ето защо, пропуснете този подвеждащ въпрос и дайте на кандидатите повече време да разяснят силните си страни.

Ако бяхте животно, какво точно животно бихте искали да бъдете?

Това интервю за работа ли е или конкурс за красота? “Бих искала да съм гълъб, за да донеса мир на земята.”

Интервюиращите обичат този въпрос, защото смятат, че чрез него ще получат ценна информация за личността на кандидата. Агресивен ли е той (лъв, тигър, кит-убиец) или пасивен (котенце, зайче, овца)? Това също така им позволява да играят ролята на психолози-аматьори. Какво следва по-нататък? Отпечатъци от пръстите?

Кои са нещата, които бихте изкали да избегнете на работното си място?

“Ами, нека видим… Бих искал да не работя по нощите и през уикенда, да не нося обяда на шефа си, да не му позволявам да си приписва за свои най-добрите ми идеи и да не стоя до някой, който мирише лошо. С изключение на това, готов съм за всичко останало.”

Хайде де, бъдете откровени! Ако задавате този въпрос, вие не правите нищо. Ако работата изисква 60 часа седмична работа, кажете го на кандидата. Не чакайте да наемете кандидата, за да му кажете “Хей, на интервюто ти не спомена, че имаш нещо против да работиш извънреден труд.”

Къде се виждате след 5 години?

Това е вероятно най-тъпия от всички въпроси. Върнете се 5 години назад. Можете ли със стара дата да си представите нещата, които се случиха през последните 5 години? Промени ли се нещо за вас след 11 Септември? Можеха ли 26 000 служители на Arthur Andersen да предскажат, че ще загубят работата си след скандала Enron?

Истината е, че много кандидати за работа не търсят ангажимент по-дълъг от 2 до 3 години както към вас, така и към всеки друг работодател. Спестете си този въпрос за по-удобен момент – например когато разговаряте със служител относно неговото кариерно развитие. Дори и тогава, не питайте за период по-дълъг от 1-2 години напред.

Защо искате да работите при нас?

“Защото се нуждая от работа, а вие имате вакантно място”. Какво очаквате да ви отговорят кандидатите – че са изпълнени с такова благоговение от нещата, които четат за фирмата ви в пресата, че не могат да си представят да работя на друго място?

Помнете, че част от вашата работа като интервюиращ е да “продадете” фирмата си на кандидатите. Не ги питайте, кажете им защо биха искали да работят при вас.

Сами ли предпочитате да работите или в екип?

Този въпрос има смисъл, ако наемате нощен пазач, който ще е единствения човек в офиса за времето от 23,00 до 7,00 сутринта. Ако кандидатът ви даде да разберете, че предпочита да работи в екип, то вероятно работата на нощен пазач няма да го удовлетвори. Във всички останали случаи, какво очаквате да научите с този въпрос? В крайна сметка, повечето длъжности изискват екипна работа, комбинирана със способност да се работи самостоятелно. Така че, спрете с тези игрички.

Кое е по-важно за вас – работата или колко ви плащат за нея?

С други думи, “Ние не плащаме добре – това проблем ли е?” Един мой шеф ме попита навремето какво предпочитам – повишение в йерархията или повишение на заплатата. Напомних му, че не съм 5 годишен.

Не карайте хората да правят подобен избор. Кандидатите следва да очакват както интересна и значима работа, така и справедливо възнаграждение.

Имате ли някакви хобита?

“Кое е нещото, което е повлияло най-силно на живота ви? Коя е последната книга, която прочетохте?”

Ето един съвет към интервюиращите: Когато се опитвате да убиете малко време преди да се оттървете от кандидата, задавайте именно тези глупави въпроси.

Каква бихте оценили сегашната ви фирма-работодател?

“Да ви се намира някоя клюка? Ще споделите ли с мен малко търговски тайни? Какво казват клиентите за фирмата ви? Ще подпишете ли декларация за конфиденциалност, ако ви наемем? Ние със сигурност не искаме някой хубав ден да отидете на интервю на друго място и да им разкажете за нас.”

Тези некоректни въпроси поставят кандидатите в некомфортното положение да говорят лошо за работодателя си. “Хей, ако нещата при него бяха толкова хубави, сега нямаше да си търся работа.”

Оставете това.

Защо трябва да ви наема?

“Не ме ли слушахте? За последния час и половина аз ви разказах всичко за себе си. Не сте от онези мениджъри, които имат проблеми със вземането на решения, нали?”

Прочети и втората статия по темата – “В интервю за работа задавайте смислени въпроси”.

Снимка: Alex France, CC

Още по темата: