Facebook страница или Facebook група?

Facebook страница или Facebook група?

Внимание: Тази статия е възможно да съдържа остаряла информация. Тя е написана през 2009г. и оттогава редица неща, свързани с Facebook страниците може да са се променили.

В първата ми статия от поредицата “Facebook за бизнес цели”, която бе със заглавие “Facebook може да бъде източник на трафик” ви показах нагледно с примери, цифри и графики как участието ни в социалната мрежа Facebook подпомага интернет трафика към блога ни.

Във въпросната статия стана дума за различни понятия и инструменти като “личен Facebook акаунт”, “Facebook страница”, “Facebook група”, приложението “NetworkedBlogs.com” и др. В този материал искам да разясня кое какво е и с какво може да ви е полезно, както и да откроя някои разлики между различните инструменти.

Facebook страница

Страниците във Facebook (т.нар. “Фен страници”) дават възможност на всеки потребител да създаде за по-малко от 1 минута специална страница за своя бизнес, сайт, продукт или марка. Могат да се създават фен страници по всякакви други теми, около които може да се събере и обедини група от членове (фенове, последователи).

За да създадете Facebook страница, следва да сте логнати във Facebook акаунта си и да посетите този адрес – http://www.facebook.com/pages/create.php. Ще ви се отвори екран като този:

създаване фейсбук facebook страница

Следва да направите своя избор каква точно фен страница желаете да създадете. За създаване на фен страница за бизнес, марка, продукт и т.н. е добра идея да сте представители на съответния бизнес, марка или продукт, като за целта декларирате това в специално поле с текст “Please certify that you are an official representative of this brand, organization, or person and that you are permitted to create a Facebook Page for that subject.”

Тук няма да говоря надълго и нашироко какви са стъпките в създаването и в попълването със съдържание на Фен страници във Facebook, за да са ви от полза в постигането на вашите бизнес цели. Ще посветя отделен материал специално за това.

Ето обаче как изглежда една такава страница, в случая фен страницата на NovaVizia.com във Facebook, след като вече е регистрирана и попълвана със съдържание:

novavizia.com facebook страница

Кои са някои от по-характерните плюсове/предимства на Facebook страниците по отношение на бизнес целите, които може да имате:

 • Те позволяват да се създаде общност от последователи (фенове) в рамките на Facebook и всеки път, когато публикувате нещо във фен страницата под ваш контрол, то ще се публикува на “стената” в профилите на всички членове на вашата Facebook страница. Това увеличава възможностите за създаване на вирусен ефект.
 • Броят на членовете на една Facebook страница може да е неограничен.
 • Съдържанието, което публикувате във фен страницата във Facebook може да е разнообразно – текст, снимки, видео, линкове към външни сайтове. Ако някои от тези линкове са към вашия сайт, това дава възможност на членовете на фен страницата ви да кликнат върху този линк и да посетят вашия сайт.
 • Фен страницата във Facebook ще бъде индексирана от търсачките, в т.ч. и от Google и хора, които търсят информация в Google могат да попаднат на вашия сайт през фен страницата ви. Имайте предвид, че Facebook е сайт с огромен авторитет в очите на Google и фен страниците с подходящо съдържание, подходящи ключови думи в уеб адреса (и други неща, разбира се) могат да се индексират добре (високо) в Google.
 • Фен страниците във Facebook могат да притежават уникални и кратки уеб адреси. Например, фен страницата на NovaVizia.com е с адрес http://www.facebook.com/novavizia, тази за обучението ни по продажби е http://www.facebook.com/obuchenie.po.prodajbi а тази на блога за фитнес на брат ми Белчо Христов е http://www.facebook.com/fitnes.
 • Кратките адреси са важни, тъй като те при ваше желание могат да съдържат ключови думи, по които Google се ориентира за съдържанието на страницата и може да я класира по-високо в резултатите от търсене.
 • За да се сдобие една фен страница с кратък адрес във Facebook, следва първоначално да натрупате определен брой членове. Когато от Facebook предоставиха възможността за вземане на кратък адрес, лимитът бе страницата да има 1000 члена. Сега лимитите са много по-ниски – по моя информация 100 члена са достатъчни за вземане на кратко име (имаше и кратък период с лимит от 25 члена), но тези лимити могат да варират с времето в зависимост от политиката на Facebook.
 • За получаване на кратко име следва да посетите следния адрес – http://www.facebook.com/username/
 • Администраторът на една Facebook страница има възможност да изпраща масов е-мейл до всички нейни членове, както и да рекламира страницата в рамките на Facebook (платена реклама) или извън него (чрез т.нар. бадж, какъвто има и в момента в NovaVizia.com например).
 • Администраторът на една Facebook страница може да я обогатява по свой избор с най-различни приложения – текст, фото, видео, форуми за дискусии между членовете и др.

Към всяка фен страница във Facebook има чудесна статистика – с разбивки по пол, възраст и най-разнообразна активност на членовете на страницата. Тази статистика е достъпна само за създателя (администратора) на страницата.

Ето как изглежда статистиката на фен страницата на NovaVizia.com във Facebook, която развиваме от скоро, към днешна дата (по-точно към 13 Октомври, тъй като данните се предоставят с 2-3 дни закъснение):

статистика фейсбук facebook страница

Facebook група

Групите във Facebook са по-класическият начин за изграждане на общност в рамките на тази социална мрежа. Групите представляват почти същото като Фен страниците, с тази разлика, че:

 • Не се индексират от Google.
 • Новите публикации в групата не излизат на “стените” на членовете на групата.
 • Липсва статистика за членовете на групата.
 • Липсва възможност за кратко име (кратък уеб адрес).

Това са съществени разлики на Facebook групите спрямо Фен страниците. И въпреки, че Facebook се развиват непрекъснато и добавят или променят функционалности всеки ден, поне на този етап за бизнес цели употребата на Фен страница е твърдо за предпочитане според мен (а и не само според мен) пред алтернативата на Facebook групата.

Ето как изглежда създадената от мен преди много време група на NovaVizia.com във Facebook, озаглавена “Приятели на NovaVizia.com”:

група novavizia.com facebook

Групите във Facebook са по-подходящи за бизнес цели в случаите на някаква форма на “ограничено членство”, в което се обменя информация сред относително по-тесен кръг хора. Това между другото е възможно да се направи в настройките на всяка Facebook група, като може да се избира измежду отворена група, затворена и дори тайна група.

Важно е също да се знае, че администраторът на една Facebook група може да изпраща масов е-мейл до всички членове, но само ако размерът на групата не надвижава 5000 души.

NetworkedBlogs.com

NetworkedBlogs.com е сайт с популярно външно приложения за Facebook, което може да се използва за автоматично публикуване на най-новото съдържание на сайт или блог в личния ви акаунт във Facebook или във фен страница. Всяка една нова публикация от блога/сайта ви се публикува чрез RSS емисия и на страниците на всички последователи на блога/сайта ви, регистрирали се да следят блога/сайта ви чрез NetworkedBlogs.

Статиите от вашия блог или сайт освен това се индексират от Google и както ще видите от снимката по-долу, дори се виждат в сайта на NetworkedBlogs и дават реални линкове, което е добре от SEO гледна точка.

novavizia.com networkedblogs.com

С това обаче се изчерпват всички предимства на NetworkedBlogs.com по отношение на бизнес целите, които е възможно да имате. Това външно приложение дава възможност да привличате трафик към сайта/блога си по същия начин, по който прави това една Facebook фен страница, но не разполага с всички останали екстри, които имат фен страниците – по-широки възможности за дискусии, публикуване на снимки и видео, статистика, кратък уеб адрес и т.н.

Между другото, ако сте създател на фен страница и в същото време имате блог, регистриран в NetworkedBlogs.com, можете да интегрирате двете неща като публикувате автоматично всички най-нови материали от блога ви в администрираната от вас фен страница. В една фен страница можете да публикувате и всички най-нови материали от блогове или сайтове, които следите чрез NetworkedBlogs.com.

В резюме

В отделен материал ще поговорим за личните акаунти във Facebook и дали, в кои случаи и как те могат да са полезни за определени бизнес цели.

Що се отнася до тази статия, то в резюме мога да очертая нещата така:

 • Ако искате да градите широка общност от последователи около вашия сайт, фирма, продукт или марка, да общувате с тях, да споделяте информация и да ги държите информирани за всичко най-ново около вас, както и да търсите вирусен ефект от вашите послания – използвайте варианта с фен страниците на Facebook. Това ще е и основно вариантът, за който ще говоря в следващите статии от поредицата си за Facebook.
 • Ако търсите затворен или по-дискретен тип социална комуникация между сравнително по-ограничен кръг от хора – използвайте групите на Facebook.
 • Ако искате да автоматизирате публикуването на най-новото ви съдържание от фирмения ви блог или сайт във Facebook, в т.ч. и във фен страница на Facebook под ваш контрол, NetworkedBlogs е едно от популярните решения за това.

Още ведъж – ето линк към страницата на NovaVizia.com във Facebook – присъединете се към нея още сега, ако искате да държите връзка с нас в най-популярната в момента социална мрежа.

P.S. 1: В статия в своя блог Иво Илиев подчертава, че и групите могат да бъдат индексирани от Google. Това е важно уточнение спрямо текста на статията ми и то е напълно вярно! Между другото, както споменах и по-горе, групите могат да бъдат отворени или тайни и те не няма да се индексират от Google само ако изрично ги маркираме като “тайни”. Имайте това предвид.

P.S 2: Преди около седмица неофициално бе анонсирано, че групите във Facebook ще имат редизайн на външния си вид. От вчера това е факт и промените са свързани най-вече с две неща: (1) групите на практика приличат изцяло на фен страниците като външен вид и (2) в групите е добавена важната функционалност всеки член на групата на вижда какво е публикувано от други членове на групата на своята собствена “стена” във Facebook (в личния си акаунт).

С промените по дизайна и функционалността групите много близко се приближават до фен страниците във Facebook и вече е значително по-трудно да се каже каква е разликата между двете. От Facebook дават следното обяснение за разликата в приложението на двата инструмента:

Имайте предвид, че въпреки че групите и страниците във Facebook изглеждат еднакво, те все още продължават да служат за различни цели. Групите са за по-близка комуникация между членовете им, докато страниците остават най-добрия начин за излъчване на послания към вашите фенове ако сте компания, организация, обществена фигура или др.

Снимка: mkhmarketing, CC

Още по темата: