Перфектното интервю за работа

Перфектното интервю за работа

Нека си представим, че си съставил перфектна автобиография (cv) и мотивационно писмо и тези два документа толкова са впечатлили потенциалния ти работодател, че той е решил да те покани на интервю за работа.

Може би е време за празнуване? Нищо подобно!

Не се радвай прекомерно, а се концентрирай, защото ти предстои най-важната част от похода ти към мечтаното работно място – блестящото представяне по време на интервюто за работа и неговото спечелване.

Съществуват няколко важни правила, които могат да ти помогнат много за отличното представяне в интервюто за работа. Ето кои са тези правила:

1. Постави си цели

Много неща в живота, които правим почиват на някакви цели, които сме си поставили. Колкото по-точно дефинираме целите си, толкова по-фокусирани и последователни сме в постигането им.

Същото е и с интервюто за работа. Ако не си поставиш цели преди да влезеш в офиса на работодателя си и просто си кажеш “Чакай да отида да си поговорим, пък дано ме одобрят”, рискуваш да съсипеш целия си труд по съставяне на CV и мотивационно писмо.

Вместо това, отдели си малко време и помисли какви цели искаш да постигнеш на срещата с потенциалния работодател. Само на база целите, които си поставиш можеш да изградиш и стратегия за представянето си на интервю. Но без цели стратегия няма как да има!

Ето някои възможни цели, които би могъл да си поставиш:

 • Да направиш благоприятно първо впечатление
 • Да получиш представа за работодателя, както и кой ще взема решението за наемане
 • Да откриеш обща тема за разговор
 • Да научиш името на човека (хората), за когото би работил
 • Да разбереш дали работата и работодателят задоволяват твоите потребности
 • Да откриеш какво търси работодателят и да представиш твоите способности като решение на проблемите му
 • Да задаваш смислени въпроси, които да разкрият искрения ти интерес към работодателя и длъжността
 • Да демонстрираш, че си равноправна страна в преговорите
 • Да минимизираш потенциалните негативни впечатления

В зависимост от целите, които избереш, ще можеш внимателно да се подготвиш за представянето си в хода на интервюто. Но ако нямаш дори и една цел, тогава най-вероятно ще импровизираш, но това не е за всеки и не винаги е най-доброто решение.

Така че, определи си цели!

2. Подготви се

Огромен брой кандидати за работа пропускат да се подготвят добре за интервюто, което им предстои, след което оставят бледи или буквално лоши впечатления за себе си в очите на интервюиращия. Ако не искаш да си като тях, задължително отдели време за подготовка.

Подготовката за интервюто включва три етапа:

1. Събиране на информация за работодателя

Преди да се срещнеш с представител на фирмата-работодател, научи повече за него. Събери всяка информация, която можеш да откриеш, например от:

 • Фирмения сайт на работодателя
 • Форуми и блогове в интернет
 • Пресата – статии във вестници и списания
 • Познати и приятели
 • Бивши и настоящи служители във фирмата
 • Всякакви други канали за информация

Информацията, която получиш ще е безценна, тъй като тя ще ти даде поглед върху това:

 • Какви са продуктите и услугите на фирмата
 • Каква е нейната история, настояще и прогнозируемо бъдеще
 • С каква репутация е фирмата
 • Къде се намира в бранша си фирмата
 • Кои са нейните най-сериозни конкуренти
 • Какви са основните проблеми и предизвикателства в бранша на фирмата

2. Събиране на информация за вакантната длъжност

Със сигурност ти вече имаш някаква представа за длъжността, за която кандидатстваш, иначе едва ли би изпратил автобиография и мотивационно писмо.

Все пак, в обявите за работа не винаги всичко е написано подробно и изчерпателно, затова е важно да се подготвиш с възможно повече информация за длъжността, преди да влезеш на интервюто, в което ще се бориш за нея.

Основните канали за информация относно длъжността освен самата обява са:

 • Специализирани, браншови издания
 • Познати и приятели
 • Бивши и настоящи служители във фирмата, които ти познаваш или които твоите познати и приятели познават
 • Всякакви други канали за информация

Информацията, която получиш ще е безценна, тъй като тя ще ти даде поглед върху това:

 • Кои са ежедневните дейности и задачи, които са присъщи за длъжността
 • Кои са нестандартните, необичайни трудности и предизвикателства пред длъжността
 • По какви задачи работи отделът (звеното), в който ще работиш и кои са основните проблеми, с които се сблъсква той
 • Кой ще бъде твоят шият шеф
 • Кои ще са твоите колеги

Много е възможно да не успееш да събереш известна част от информацията както за работодателя, така и за длъжността, ако например кандидатстваш в малка и неизвестна фирма или ако нямаш кой знае каква мрежа от познати.

Не се отчайвай – колкото, толкова! И малкото информация, с която разполагаш може да ти бъде полезна. Но ако не отделиш време за подготовка – няма да разполагаш с нищо!

3. Подготовка за личното ти представяне в хода на интервюто

Това е третия етап от подготовката ти за интервюто, след подготовката с информация за работодателя (1) и длъжността (2).

В практически план, това означава да обмислиш внимателно как да постигнеш целите си (правило #1 по-горе).

Ако целта ти е бързо да създадеш положително впечатление, помисли си какво ще кажеш още като влезеш в стаята за разговори.

Ако целта ти е да събереш повече информация за работодателя и длъжността, обмисли кои точно въпроси ще зададеш, кога и в каква последователност.

Ако целта ти е прикриеш някои страни от професионалния си живот, за да минимизираш негативните впечатления, които те могат да породят – реши как точно ще сториш това, както и какъв резервен план да приложиш, ако все пак се наложи да дадеш обяснение (например, да отговаряш на въпроса защо са те уволнили в предишна фирма).

Сам виждаш, че подготовката е немислима без правилното поставяне на цели. Ето защо, не гледай на целеполагането като на нещо абстрактно или безполезно – само с цели можеш да направиш целенасочена подготовка, която да те улесни в разговора по време на интервюто.

3. Създай страхотно първо впечатление

Много експерти в комуникациите твърдят, че първите 30 или 60 секунди са решаващи за изграждането на мнение кой е човекът срещу нас.

Ако това е вярно (а моят личен опит също го потвърждава), то ти имаш за задача да извоюваш първата си малка победа в интервюто за работа преди то изобщо да е започнало. Задачата е да създатеш страхотно първо впечатление само за 60, а най-добре – за 30 секунди.

Няма страшно – това всъщност не е трудно. Виж какво трябва да сториш:

1. Облечи се подобаващо

Знам, че може да ти звучи елементарно, но имам причини да направя този акцент, тъй като и до днес процентът на неподходящо облечените хора за интервю е твърде висок.

Запомни правилото, че следва да си облечен така, както предполагаш, че ще е облечен интервюиращият или една стъпка по-високо от него.

Или, ако се явяваш на интервю в офис на известна компания и знаеш, че ще се срещаш с делови хора, костюмът, ризата и вратовръзката са задължителни, ако си мъж, както и деловият, изчистен работен костюм, ако си жена.

Ако обаче кандидатстваш за готвач в заведение за бързо хранене, панталон и риза биха били достатъчни в най-претенциозния случай, а ако си жена – по-свободни, спортно-елегантни дрехи, защо не в светъл цвят, ако сезонът и гардеробът ти го позволяват (светлото е свързано с чистота и хигиена, каквато е нужна и при готвенето).

2. Бъди точен за интервюто

Ако се явяваш на разговор с предварително определен точен час – бъди точен!

Присъствието ти в уречения час е първата стъпка към създаване на страхотно първо впечатление. Никой не обича, когато другата страна закъснява, а най-малко обичат това работодателите.

Препоръчвам ти така да организираш пътуването си, че да си пред сградата на работодателя най-малко 15 минути преди часа за интервюто, както и да си пред вратата за интервю (при секретарката или друг сътрудник) най-малко 10 минути преди интервюто.

3. Бъди наблюдателен

Пристигането ти 15 минути преди срещата ще ти помогне да се поуспокоиш от бързането за срещата, да нормализираш пулса си и да се настроиш психически.

Последните 5-10 минути вътре във фирмата ще ти помогнат да добиеш преки впечатления за това каква е работната среда, как изглеждат хората, които работят във фирмата, как са облечени, какъв език използват.

Аз лично съм отивал на интервюта за работа поне 15 минути по-рано, които съм използвал за да наблюдавам нещата, които споменах преди малко, така и за събиране на следната важна информация:

 • Модерно ли е обзавеждането или е икономично, вехто, евтино?
 • Подредено ли е, чисто ли е, уютно ли е в коридорите и помещенията на фирмата? Това се забелязва бързо и говори много за бъдещата атмосфера, както и за манталитета на много собственици на фирми.
 • Звънят ли телефоните на секретарката (нерядко съм изчаквал в приемната при нея)? Ако звънят – значи във фирмата има работа, ако мълчат – лошо.
 • Какво мисли секретарката за фирмата, за работното място, за което кандидатствам и дори за шефа? Ще се учудиш да разбереш колко много неща могат да се узнаят от една секретарка само за 10 минути разговор с нея.
 • За какво говорят служителите в коридорите, как са облечени, използват ли определен професионален жаргон, усмихнати ли са? Всичко това са безценни сигнали, които могат да помогнат много в хода на интервюто, което предстои след минути.

Цялата тази информация ми е помагала много за правилната настройка за самото интервю. Благодарение на нея съм получавал шанс да направя удачно встъпление в разговора, което да “стопи леда” и незабавно да накара интервюиращият да ми обърне по-голямо внимание.

4. Ръкостискане и езикът на тялото

Ако интервюиращият ти подаде ръка за ръкостискане, възползвай се от това, за да “стопиш леда” и отговори с умерено енергично, умерено силно и умерено ентусиазирано ръкостискане. Ключът тук е думата “умерено” – нито много силно, нито много слабо, нито прекалено енергично, нито прекалено вяло.

Невербалната ти комуникация в първите 30 или 60 секунди е от критична важност. Освен ръкостискането, тя ще се изразява в усмивка, в зрителен контакт с интервюиращия, във ведро, бодро настроение.

Помни – ти си на интервюто за работа за да го спечелиш. Нека всичко в теб говори за това.

5. Поздрав

Първите ти думи, които ще изречеш в самото начало на интервюто вероятно ще бъдат поздрав. Не забравяй да поздравиш – знам че звучи елементарно, но съм виждал кандидати за работа, които просто влизат в стаята мълчешком, със свити рамене и чакат някой да им каже нещо.

Ако интервюиращият първи те поздрави – поздравете го и ти, но ако не те поздрави – поздрави първи.

4. Остави интервюиращият да зададе тона на интервюто и се адаптирай спрямо него

Това златно правило в продажбите важи с пълна сила тук. В самото начало на разговора следва да изчакаш интервюиращият да зададе пръв тона на разговора.

Тонът на разговора може да бъде весел, строг, делови, неформален, бавен, бърз и т.н. Това зависи от интервюиращия – ти си на негова територия.

Използвай първите секунди и минути на срещата си, за да прецениш какъв е предпочитаният от интервюиращия тон и се адаптирай незабавно към него, дори и тонът да не ти харесва. По-късно в хода на интервюто можеш да направиш опити за промяна в тона.

Ако интервюиращият те покани да разкажеш накратко за себе си – направи го, вместо да настояваш да чуеш първо каква е заплатата или за каква точно работа става дума.

Ако интервюиращият започне да ти разказва за вакантната длъжност – приготви се да го изслушаш, вместо да нервничиш, че не ти се дава възможност да “блеснеш” още в самото начало.

Разбираш идеята ми – адаптирай стила си на комуникация с този на отсрещната страна в началото на интервюто за работа. Това ясно ще покаже, че си зряла и консенсусна личност.

5. Направи перфектна презентация

В по-голямата част от случаите в интервютата за работа ще ти се наложи да представиш себе си в рамките на няколко минути малко след първоначалното разменяне на поздрави и любезности.

Това е твоят шанс да затвърдиш перфектните впечатления, които си създал с автобиографията, мотивационното писмо и първите 30-60 секунди от появата си “на живо”.

Ето някои от най-важните правила, които е добре да спазваш:

 • Открий два или най-много три най-важни момента в твоята автобиография, за които смяташ, че са пряко свързани с вакантната длъжност и акцентирай именно на тях.
 • Непрекъснато (пряко и косвено) съпоставяй постиженията си с длъжността, за която кандидатстваш.
 • Спомени за реални приноси в бившите ти местоработи – какво си правил, какви резултати си постигнал.
 • Говори в цифри и проценти винаги, когато можеш.
 • Бъди ентусиазиран.
 • Излъчвай позитивност.
 • Говори стегнато и по същество, без излишни словоизлияния или детайли.

6. Следи невербалното поведение – както на интервюиращия, така и твоето собствено

В хода на интервюто за работа няма да има само говорене, но и невербално общуване между теб и интервюиращия. Тази невербална комуникация е не по-малко важна от вербалната – не я подценявай нито за миг и я следи непрекъснато.

Следенето на невербалното поведение има две измерения:

1. Твоето собствено невербално поведение

Ето няколко съвета в това отношение:

 • Поддържай зрителен контакт с човека срещу теб
 • Усмихвай се по-често
 • Избягвай да скръстваш ръце на гърдите
 • Не барабани с пръсти по масата
 • Не дрънкай с монети в джоба
 • Не си клати краката
 • Не се върти на стола (ако е на колелца)
 • Не си играй с химикал или друг предмет в ръцете си
 • При възможност, не сядай от другата страна на масата, точно срещу интервюиращия (това е физическа преграда, които пречи на сближаването в хода на интервюто за работа)
 • Води си бележки (!) за по съществените моменти, които чуваш за вакантната длъжност по време на интервюто

2. Невербалното поведение на интервюиращия

От критична важност по време на интервюто е да следиш невербалното поведение на интервюиращия. То може да ти даде много повече информация от думите и фразите, които ти казва човекът срещу теб.

По-конкретно:

 • Внимавателно ли те слуша интервюиращият или по-скоро е разсеян?
 • Усмихва ли се или е прекалено сериозен?
 • Накланя ли тялото си към теб или по-скоро “бяга” назад?
 • Какъв е тонът и интонацията му – по-скоро свойски, “заговорнически”, или по-скоро официален и сух?
 • Поглежда ли часовника си или дава сигнали, че иска да говори с теб още?
 • Гледа ли те в лицето, когато ти говори?
 • Кима ли в знак на съгласие?
 • Обажда ли се по телефона и говори ли по GSM-а си по време на интервюто?
 • Води ли си бележки?

Всички тези, а и много други невербални сигнали могат да те ориентират как върви интервюто.

Ако откриваш повече позитивни невербални сигнали в интервюиращия – продължавай представянето си в същия стил.

Но ако забелязваш негативни невербални сигнали, трябва да смениш тактиката, тъй като вероятно нещо куца. Подходящи начини за промяна на тактиката са например да спреш да говориш и да зададеш въпрос (ако забелязваш отегчение или разсеяност), или да извършиш някакво действие от типа “Нека Ви покажа оценките си по най-важните предмети в университета” (ако току що си завършил) или “А сега, нека Ви разкажа какво спечели фирмата ми от това…” (ако имаш високи резултати на последната си месторабота, с които се гордееш).

Разбираш идеята – установиш ли по невербалното поведение на интервюиращия, че интервюто не върви добре за теб – незабавно промени нещо в твоето поведение.

7. Задавай правилни въпроси

Когато става дума за задаване на въпроси, нямам предвид безразборно да задаваш внезапно хрумнали ти въпроси. Разбира се, ще има и такива, но най-важните въпроси, които трябва да зададеш следва да са подготвени от теб предварително (правило #2 по-горе).

Задаването на въпроси освен, че ти помага да събереш информация от интервюиращия, показва ясно, че проявяваш интерес към длъжността, искаш да узнаеш повече за нея, вълнуваш се от предизвикателствата, които тя ще ти даде. Това е мехлем за ушите на всеки работодател.

Ето защо, подготви си предварително кратък списък с конкретни въпроси. Всяко интервю е различно, затова и този списък ще е различен за всяко интервю, на което се явяваш. Така или иначе, състави следния примерен списък:

 • Кои са най-често срещаните проблеми в работата (продажбите, производството, рекламата, дистрибуцията или др.) с които ще се сблъскваме?
 • Къде се намира тази длъжност в общата организационна структура?
 • С каква отговорност ще разполагам?
 • Как ще работим по отношение на ежедневната работа?
 • Какви промени предвиждате да се случат във фирмата ви през следващата година?

Освен, че проявяваш интерес чрез задаването на въпроси, постигаш и още нещо изключително важно – акцентираш на ценността, която носиш за работодателя, тъй като отговорът на интервюиращия за теб ще е шанс да изтъкнеш по елегантен начин определено твое предимство, което ще е полезно за решаване на проблемите на работодателя.

Един полезен тактически съвет – когато задаваш въпросите си, използвай първо лице множествено число:

 • Как ще работим по отношение на…
 • Кои са проблемите, с които ще се сблъскваме
 • Как ще процедираме, когато…

Забелязваш ли, става дума за “Ние”, за “Нас”, а не за “мен”, “аз”, “вие” или “фирмата”. Това сближава, акцентира върху факта, че вече мислиш за общото си бъдеще с фирмата, не само за теб.

8. Отговаряй блестящо на въпроси

По време на интервюто за работа със сигурност ще ти бъдат зададени различни въпроси. Следва да имаш подготовка и увереност да им отговориш по блестящ начин.

Това може да стане само, ако си отделил достатъчно време за подготовката си за интервю (правило #2), както и ако си определил достатъчно добре целите за интервюто (правило #1).

Какви въпроси е вероятно да ти бъдат зададени? Най-различни, в т.ч. и много тъпи въпроси, но тъй като те варират в широк диапазон, по-долу ще говорим само за смислени въпроси за интервю.

Следва да имаш предварителна нагласа и подготовка да дадеш блестящ отговор на следните въпроси:

 • Защо искате да напуснете сегашната си работа? (ако в момента работиш на друго място)
 • Защо напуснахте последната си месторабота? (ако в момента не работиш другаде)
 • Какви бяха задълженията и отговорностите ви?
 • Кои бяха любимите ви предмети в университета? (ако току що си завършил)
 • За колко служители отговаряхте пряко и как работехте с тях? (ако си бил мениджър в предишна месторабота)
 • Какво ви мотивира в работата?
 • С какви хора предпочитате да работите?
 • Кои са най-големите ви успехи?
 • Кои са най-големите ви неуспехи?

Част от тези въпроси ще имат за цел да уточнят някои моменти от автобиографията ти. Други – да проверят уменията ти за общуване и аргументация. Трети – просто да установят мирогледа ти по определени теми.

Каквито и да са въпросите обаче, следва да имаш предварително подготвени отговори. Ако решиш да импровизираш “на момента”, може и да не дадеш най-блестящ отговор. Така че, подготви се.

Предварително подготвени отговори обаче не означава “готови” отговори, които на всяка цена трябва да използваш. Бъди гъвкав – ако някой от отговорите, които предварително си приготвил не се вписва в цялостното развитие на интервюто – смени тактиката и отговори по друг начин.

9. Преговаряй!

Нека си представим, че всичко до тук в интервюто за работа върви гладко – представил си се добре, внушил си, че си ценен, отговорил си на всички въпроси, получил си необходимата ти информация относно вакантната длъжност.

Вероятно тук е момента (освен ако нямаш покана за второ интервю, което също е напълно възможно) да стане дума за възнаграждението. Следва да си готов за този момент, като още в процеса си на подготовка да си изяснил пред самия себе си как ще действаш.

Няколко правила, които могат да ти бъдат от полза по отношение на възнаграждението:

1. Никога не казвай първи цената си!

Това златно правило на продажбите важи с пълна сила и за интервюто за работа.

Прави, каквото ще правиш, но избягвай да назоваваш първи цената си (парите, които искаш). Вместо това, съвсем спокойно попитай първипръв какво е възнаграждението, което се предлага за длъжността, за която кандидатстваш.

Това ще ти помогне да избегнеш неприятната ситуация да споменеш първи сума, която всъщност е далеч по-малка от сумата, която интервюиращият е възнамерявал да обяви.

2. Ако все пак интервюиращият поиска да чуе каква заплата очакваш, не казвай!

Разбери ме съвсем правилно – не те съветвам да се “запънеш” и в никой случай да не казваш цената си. Това, което ти препоръчвам е, независимо, че изрично са те попитали какви пари очакваш, да не казваш първи.

Направи опит да се измъкнеш с “И все пак, какво е възнаграждението, което върви с тази длъжност във фирмата?” или (с подкупваща усмивка) “Вижте, аз може да очаквам и 1 милион, но предполагам че в момента сте готови да ми предложите по-малка сума. В какви рамки варира тя?”

По този начин получаваш допълнителен шанс да принудиш интервюиращият първи да свали картите и да назове цифра.

Лично аз съм използвал тактиката от последния ми пример от гледна точка на интервюиращия. Питал съм кандидати какви пари очакват за въпросната работа, но те не са искали да ми казват.

Тогава съм се измъквал по същия начин, както те съветвам да се измъкнеш и ти, само че с обратен знак:

Вижте, питам ви относно очакванията ви за заплатата, тъй като може да се окаже, че очаквате да получавате 1 милион, но сами разбирате, че няма как да покрием подобни очаквания.

Защо просто не назовете парите, които приблизително очаквате от нас? (следва сърдечна и непринудена усмивка)

Обикновено кандидатите за работа са се предавали след този въпрос и са назовавали цифрата си – някои като точна сума, други – в граници от типа “600-800лв.” или нещо друго.

Това отвежда до третото правило по отношение на преговорите за възнаграждение:

3. Когато си принуден да кажеш цената си, назови я като точна сума

Най-общо казано, имаш два варианта – да кажеш цената си като точна сума, или в диапазон “от-до”. Съветвам те да направиш първото и да избягваш второто.

Знам, че ще се намерят хора, които да оспорят това и които ще кажат “По-добре е да кажем, че очакваме заплата в диапазона 700-1000лв., за да се презастраховаме.”

Моята логика е друга – когато човек назовава точна сума, той показва, че знае много точно цената си. Точната сума демонстрира, че си наясно какво точно искаш от тази работа и знаеш точно срещу какви (сериозни) усилия ще получаваш тези пари.

Моментът е психологически и много тънък, но ако решиш да използваш съвета ми да назоваваш точна сума, според мен ще постъпиш правилно в повечето случаи.

4. Когато работодателят първи назове цифри и си служи с диапазон “от-до”, ориентирай се към горната част на предложението му.

Ето един пример от моята практика. В началото на кариерата си разговарях за една мениджърска длъжност с управителя на голяма фирма. Когато стана дума за заплатата, аз първи го попитах “За какво възнаграждение става дума?” и той ми отговори “За 1500-2000лв.”

Моят отговор бе “2000 звучи добре”. Управителят ме погледна, помисли 3 секунди и каза “Добре”.

Надявам се, всичко е ясно тук.

5. Никога не приемай първата предложена сума веднага

Дори и сумата да ти харесва, не изпадай в еуфория и не показвай емоциите си. По-добре кажи, че ще обмислиш предложението и че ще коментираш до ден-два.

Това време ще ти е необходимо сериозно да помислиш (за последно) искаш ли да започнеш работата, за която кандидатстваш, ще се справиш ли наистина и дали парите действително те устройват.

Направи този анализ сега, защото най-глупавото нещо ще бъде да прибързаш, да приемеш незабавно атрактивната сума, която ти се оферира, след което след 3 месеца да ти се иска да напуснеш поради някакви сериозни мимуси на работата (шефа), за които е можело да се досетиш и по-рано, още в хода на интервюто, ако бе помислил спокойно и не бе бързал толкова.

6. Преговаряй, преговаряй, преговаряй

Преговорите са естествена част от едно интервю за работа. Учудващо е колко много хора не се възползват от тях.

Винаги, когато можеш, преговаряй за заплата, дори и ако интервюиращият ти обяви, че заплатата е фиксирана за фирмата и че няма как да я промени.

Ако твоите цели се разминават с обявената сума, но въпреки това работата те интересува и си оставил чудесни впечатления за себе си до този момент в хода на интервюто (т.е. ако си спазвал всички стъпки досега) – преговаряй!

Никога не казвай “Не!” на работодател, когато става дума за възнаграждение. Ако офертата не ти харесва, но усещаш, че с известно усилие тя може да бъде повишена с 10, 20 или дори 30% и нагоре – поискай време да обмислиш предложението и след ден-два обяви какви са твоите очаквания.

Ако си се справил перфектно до този момент и си успял да подчертаеш с какво си ценен и полезен за фирмата, напълно възможно е предложението ти да бъде прието отчасти или напълно, което ще е успех.

Ако офертата за заплата ти се струва ниска и възможностите за преговори са изчерпани, опитай да преговаряш за бонуси при постигнати резултати или за допълнителни (но важни) придобивки.

В този случай е важно придобивките наистина да са важни. Например, мен не би ме впечатлила придобивката “служебен GSM” – то е все едно да ми кажат, че ще имам и служебно бюро, служебен стол и служебно кошче за боклук.

Търси съществените придобивки, които имат смисъл за живота ти в момента. Акцентът следва да е преди всичко върху заплатата и бонусите, а по-малко върху придобивките, макар че някои от тях могат да бъдат наистина на значителна стойност.

10. Завърши с активно действие

В края на интервюто задължително следва да завършиш с предложение за действие. Това става чрез т.нар. “затварящи въпроси”. Те имат за цел да “затворят” интервюто, т.е. да приканят интервюиращия към конкретно действие.

Затварящите въпроси се задават в края на интервюто, когато всички теми са изчерпани, когато си разказал всичко необходимо за себе си и си получили нужната ти информация.

В подобен момент е жизнено важно да “затвориш” срещата с въпрос, като например:

 • Ще ме наемете ли?
 • Какво още бихте искали да знаете за мен, за да ме назначите?
 • Кога смятате, че ще вземете решението си?

Много хора пропускат този момент и не затварят интервюто, след което то завършва някак неясно и мъгляво, с нещо от сорта на “Ами добре, благодаря, че дойдохте да се запознаем, ще ви се обадим, ако преценим…”

Вместо това, просто задай въпрос и прикани към конкретно действие, било то получаване на ясен срок за вземане на решение за назначаване, информация какво още трябва да покажеш за себе си, за да те наемат или директно да те назначат веднага в края на интервюто (и това е напълно възможно).

Успех!

Снимка: bpsusf, CC

Още по темата: