“Източна лечебна гимнастика” от Джуан Линшуън (ревю)

Лечебна гимнастика от изтока

Със силна вяра, че написаното по-долу ще е от полза за мнозина, искам да представя една много полезна за мен книга – “Източна лечебна гимнастика”, свързана със известната система за лечебна китайска гимнастика “Ци гун”.

Наложи ми се да посегна към тази книга поради неприятен и болезнен плексит, който получих, плод най-вероятно на застоялия ми начин на работа на компютър по цял ден, от една страна, и лека настинка, която всъщност провокира ескалирането на възпалението на нервите в гърба и лявата ми ръка.

Резултатът от плексита за мен бе, че не успях да спя точно 20 дни, защото не можех да лежа по никой начин и в никаква поза. Седмици наред ходех приведен, едва-едва стъпвайки и охкайки… Много неприятно усещане! Предполагам, че хората с плексити, ишиаси, дископатии и др. знаят чудесно за какво говоря, а подобни болести като че ли често се срещат точно сред деловите хора – работещите на бюро, на компютър, с относително застоял начин на живот и работно ежедневие.

Когато плекситът ми се изостри до краен предел се оказа, че обезболяващите инжекции са напълно безполезни, а всички лекарства, които ми бяха предписали (над 10-12 хапчета всеки ден) не ме облегчаваха ни най-малко. След няколко кошмарни седмици, за които не искам дори да си спомням, започнах да търся алтернативи – чакръкчия, масажи, китайска медицина… Така закупих и “Източна лечебна гимнастика” и това, за моя радост се оказа един от най-сполучливите ми ходове в борбата с острата и непоносима болка!

Подготвих специално кратко видео представяне на тази книга. Бих искал да го споделя с теб, след което ще ти разкажа за няколко важни особености на лечебната гимнастика и моя личен опит с нея.

Най-напред, виж клипа:

Какво съдържа книгата

Източна лечебна гимнастикаКнигата “Източна лечебна гимнастика” започнава читателя със система от комплекси за лечение и профилактика на различни части на тялото, подчинени на принципите на традиционната китайска гимнастика “ци гун”. Всички комплекси са разработени така, че да се изпълняват лесно, без значение каква е възрастта на човек, неговата гъвкавост и сила.

Комлексите са следните:

  • Упражнения за шията
  • Упражнения за раменете
  • Упражнения за кръстта
  • Упражнения за краката

Абсолютно всички комплекси от упражнения са описани по много лесен и разбираем начин, с помощта на детайлни инструкции за правилно изпълнение и огромен брой графични илюстрации. Практически няма как човек да не разбере как точно да прави едно или друго упражнение, ако прочете внимателно инструкциите.

Лично на мен ми се наложи да изуча и практикувам всички комплекси от упражнения. В началото използвах ежедневно книгата, поставяйки я пред мен, за да изучавам внимателно движенията (защото е важно да се изпълняват правилно, а не просто някак си), след което ги научих наизуст и в момента ползвам книгата само периодично, за методическа справка. Започнах да отделям между 20 до 75 минути дневно (да, над един час, особено когато бяха най-сериозните ми проблеми и най-силна болка) за гимнастика, като винаги започвах с упражненията за шията, след което преминавах към раменете, гърба и кръстта и най-накрая краката. Или, следвах посоката “отгоре-надолу”.

Две важни особености – бавното изпълнение и дишането

Има две много важни особености в практикуването на този тип “ци гун” гимнастика – бавното изпълнение и дишането.

Бавното изпълнение на всички упражнения е задължителен елемент! Това не е аеробика! Движенията трябва да се правят бавно и спокойно, без никакви резки движения, особено в областта на болните места. Книгата препоръчва да се започне с 1-2 повторения на всеки комплекс от упражнения (така постъпих и аз) и постепенно да се увеличава натоварването до повече повторения, например до 4, 6 или 8.

Втората много важна особеност на лечебната гимнастика е дишането. Това, забелязах, се учи постепенно, като човек просто трябва да внимава и концентрирано да изпълнява упражненията и дишането някак от само себе си се получава. Принципът е да се прави бавно и продължително вдишване, след което следва бавно и продължително издишване, следвайки хода и логиката на всяко упражнение. Конкретно във връзка с дишането, ако имаш затруднения, бих препоръчал посещаване на 1-2 урока по ци гун (аз направих и това, между другото), за да се научиш бързо и от опитен учител как точно да се диша и едновременно с това – да се правят упражненията.

Кога, къде и как да се прави лечебна гимнастика

Упражненията по ци гун могат да се правят навсякъде – те не изискват специална зала, облекло или екипировка. Аз лично се упражнявах сутрин или вечер у дома, а по обяд – на работа. Правех първата си гимнастика много рано сутрин, преди излизане за работа, втората гимнастика “играех” малко преди обяд (някъде в 11,45) и третата правех в 17,00ч. или след 19,00ч. Когато правех само по една гимнастика дневно, правех я преди обяд.

За да се чувстваш комфортно, съветвам те да си пускаш приятна и релаксираща “тай-чи” музика. Такава има в YouTube, например, а при желание можеш да се снабдиш и с конкретни албуми. Съчетанието на тай чи музика и правенето на ци гун гимнастика за мен лично има ефект на синергия и мотивацията ми да правя гимнастиката, а така също и енергията ми, нарастват.

Oще важни особености

При болки в кръстта, гърба или краката сдобиването с книгата “Източна лечебна гимнастика” е полезна първа стъпка, но втората стъпка е много по-важна – действието. Препоръчах книгата на моя позната и тя незабавно си я закупи, тъй като от години изпитвала болки и изтръпване по продължение на целия си десен крак, но когато две седмици по-късно я попитах дали изпълнява упражненията, тя ми отговори, че е разгледала книгата, изглеждала й много интересна и евентуално скоро щяла да започне да прави гимнастика…

Надявам се разбираш, че с гледане отстрани нещата не се получават. Гимнастиката не се прави, като се чете книга, а като се правят упражненията, при това систематично, по възможност всеки ден (за да се създаде траен навик). При мен навикът се изгради с няколко месеца практика, а ползите, които чувствах след всяка тренировка бяха толкова осезателни, че само един единствен ден, в който не намирах време за ци гун и се чувствах зле. Самият аз в такива моменти нямах търпение да дойде времето, което съм си отделил, за да се упражнявам.

Или, най-важното от всичко е практикуването! В комбинация с всички останали средства, които използвах (лекарства, масажи и др.), след точно два месеца страдание вече можех да легна на дивана и отново да погледам малко телевизия, да ходя изправен и да не охкам, когато ставам или се движа.

В случай, че имаш болки в шията, раменете, гърба, кръста, краката, както и в ставите, тендовагинит и др. – запознай се с комплексите от упражнения от “Източна лечебна гимнастика” и се убеди сам във възможностите на тези прости движения да те облекчат и излекуват. А ако приемеш системата от упражнения като част от ежедневната си профилактика и инвестиция в твоето здраве, вярвам, че ще направиш много правилен избор.

Снимка: Leonora Enking, CC

Още по темата: