SEO ръководство за блогъри

SEO ръководство за блогъри

Въведение

Независимо, че написахме книга с повече от 300 страници за SEO (Search Engine Optimization – Оптимизация за търсещи машини), нужни са само десетина страници, за да се обхване темата за оптимизация за търсещи машини за блогове. Защо? Тъй като търсачките подобряват дейността си непрекъснато, Google и другите търсещи машини събират все повече данни, което им позволява да ранжират блоговете на база на това доколко хората се доверяват на тези блогове.

Какво знае Google за блога ви

Какво притежава Google

Търсачките разполагат с богат арсенал от инструменти за измерване на дейността на блоговете. Google знае за блога ви много повече, отколкото можете да си представите. Имайте предвид, че Google притежава:

Екстраполиране на доверието от потребителските данни

Ако потребител на някой от продуктите на Google се абонира за блога ви, доколко може Google да се довери на този човек и на абонамента му като знак за доверие? Колко често потребителите си взаимодействат с блога ви? За какви други сайтове, освен за блога ви, се абонират те? С какви други сайтове си взаимодействат? Каква е честотата, с която търсят информация или използват е-мейла си?

Ако друг блог пусне линк към вашия, доколко Google ще се довери на този линк и ще го отчете като глас във ваша полза, който да спомогне по-доброто позициониране на вашия блог в резултатите от търсене? Има ли популярни и авторитетни блогове, които също са пуснали линкове към вашия блог? Колко души са се абонирали за техните RSS емисии?

Докато някои други услуги, като например Bloglines или MyBlogLog могат да отговорят на някои от тези въпроси, Google може да даде отговор на всички въпроси, при това по-прецизно от всяка друга компания.

В допълнение към данните от по-горе, Google знае каква е възрастта на сайта ви, с каква последователност сте произвеждали ново съдържание и доколко устойчиво е нараствал броят на линковете, сочещи към сайта ви.

Защо блоговете са различни от статичните уебсайтове

SEO за блог се различава от SEO за повечето останали сайтове, най-вече защото в блоговете има социален елемент. SEO за блогове е свързано по-малко с купуването на линкове или триковете с неадекватните търсещи технологии. SEO за блогове е по-фокусирано върху хората, върху това да им се даде причина да говорят за нещо, което заслужава вниманието им.

Социалната природа на блоговете

 1. RSS технологията и RSS четците улесниха читателите да се абонират за всеки един материал, който пишете в блога си, и да бъдат известени за него в момента, в който го публикувате.
 2. Много хора, които четат блогве също така пишат в блогове и много от тях имат стотици или хиляди RSS абонати. Ако няколко авторитетни блогъра споменат за материал в блога ви, това може да има поразително силен ефект, тъй като многобройните читатели на авторитетните блогове ще узнаят за вашия материал.
 3. Популярните блогове, които се радват на добър читателски интерес, могат да имат десетки или стотици коментари във всеки един материал, което добавя уникално съдържание, което от своя страна помага на всяка отделна страница на блога ви.
 4. Оптимизацията на блог е свързана повече с привличане на вниманието и извличане на полза от това, че разпространявате някаква идея, отколкото с оптимизирана страница, която да отговаря на алгоритмите на търсещите машини.

Регистрация на домейн и блог хостинг

Услуги като TypePad, Blogger и WordPress.com ви позволяват да разположите вашия блог като поддомейн на техния сайт. НЕ ПРАВЕТЕ ТОВА! Някои от тези услуги предоставят ограничен набор от възможности и/или забраняват поставянето на реклами на блога ви. Може да ви отнеме месеци или години да си създадете аудитория. Вместо в един момент в бъдещето да се налага да се отказвате от тези услуги, по-добре стартирайте със собствен домейн и свой собствен хостинг с помощта на надежден хостинг доставчик.

Можете да си регистрирате свой домейн за по-малко от 10 долара в GoDaddy.com. Dreamhost предлага достъпен уеб хостинг (без.прев.: в български условия – fcolor.bg и inbg.eu), както и осигурява инсталация на WordPress блог платформа с едно кликване на мишката.

Проучване за ключови думи

Съществуват множество безплатни и платени инструменти за провеждане на проучване за ключовите думи, около които да построите блога си. Един от тези инструменти е WordTracker, който ви дава възможност да видите какви думи са използвали хората, когато са търсили някаква информация с търсачка.

wordtracker

Трендове в ключовите думи

Като блогър, вие няма да се интересувате единствено от думите, по които се е търсило в миналото, а така също и по свежите думи, по които се търси в момента. Можете да добиете представа за това кои са горещите теми, като проверите в Technorati.com, Google Blog Search и Google News. Услуги като Google Trends и Yahoo! Buzz Index показват кои търсения са били най-популярни през последния ден.

Къде в съдържанието на страниците ви да използвате ключовите думи

Критично важно е да използвате ключовите думи в Title тага на страницата ви, за предпочитане в началото на Title тага. Може да използвате вашите ключови думи, съпътстващи фрази и синоними в съдържанието на текста в страницата, но правете това така, че да изглежда естествено, натурално. Направете така, че съдържанието ви да се чете норално от читателите, тъй като това има много по-голямо значение, отколкото начина, по който роботите на търсещите машини ще “четат” съдържанието ви. Ако хората харесат съдържанието ви и поставят линк към него, това ще е много по-ценно, отколкото ако имате една чудесно оптимизирана за търсачките страница, но тромава и изкуствено звучаща.

Обикновено, инструментите за проверка на ключови думи показват и популярните заместители на ключовите думи, а някои графични инструменти като Quintura правят удобно визуализирането на свързаните думи в страници, които се намират високо в резултатите от търсене.


Бъдете в курса на нещата

Тракери

Кои са идеите, които се разпространяват в момента? Кой е в центъра на разговора за блогърите днес? TechMeme и TailRank дават представа за най-новите и популярни блог-статии. Има и други тракери, като например BuzzMonitor, създаден от Световната банка като безплатен софтуер с отворен код, където всеки може да си създаде тракер на темите, които го интересуват.

YouTube

YouTube дава информация за най-популярните видео клипове за деня, най-коментираните видео липове за деня, както и за любимите видео-клипове за деня. Много от тези видео клипове може да са неадекватни на съдържанието на блога ви, но всеки един от тях може да ви помогне да откриете нови идеи, които вече са доказали, че притежават социален заряд и интерес от голям брой хора.

Социални мрежи

Началната страница на Digg, списъкът с популярни страници на Del.icio.us и StumbleUpon Buzz ще ви покажат идеите, които са били популярни съвсем неотдавна сред хората, които ползват социални мрежи. Pligg ще ви даде възможност с лекота да създадете нишови социално-информационни сайтове.

Фокус върху конкурентните сайтове

Не е необходимо да следите абсолютно всичко, за да сте успешни. Нужно е единствено да сте конкурентни във вашия пазар. Ако четете десетина или двадесет блога във вашата сфера, следете кой е получили линкове и защо хората говорят за тях, тъй като това ще ви улесни да идентифицирате и измислите идеи и съдържание, което си струва да бъде дискутирано и споменато с линкове.

Лесно е да се абонирате за вести от конкурентните ви блогове, като изпозлвате RSS четци като iGoogle, Google Reader или Bloglines. Можете да следите за нови линкове, поставени към конкурентните ви блогове чрез Technorati или Google Blogsearch.

seobook

Откриване на нови идеи за съдържание на блога

Използвайте изброените по-горе популярни списъци, за да откривате защо се разпространяват идеите и кои идеи в миналото са сработили. Като проведете това проучване, ще ви бъде по-лесно да свържете тезиидеи с вашия собствен пазар и да създадете свои забележителни идеи. Всеки отделен материал, на който попадате (четейки онлайн, книги, снимки, списания, конференции, личен опит) е източник на вдъхновение. Носете със себе си фотоапарат и бележник винаги, където сте.

Можете да следите общите трендове в блоговете, като четете Problogger на Дарън Роуз и Performancing.

Писане на ясни и неустоими заглавия

Кори Доктороу, популярен писател на научна фантастика и блогър в BoingBoing.net, каза следното по отношение на заглавията:

Пишете заглавията все едно работите в телеграфна служба.

Дескриптивните (описателни) заглавия ще ви помагат да обрисувате контекста на статията ви и ще накарат хората да кликват по-често с мишката върху линка ви, когато той се появи в резултатите от търсене в търсачките.

Също така, можете да потърсите емоционален заряд чрез заглавията си, като зададете въпрос или обещаете да разрешите някакъв проблем. Брайън Кларк предлага редица съвети за успешни заглавия на статии в поредицата си “Магнетичните заглавия“.

Оптимизиране на структурата на блога

Извадете на показ най-доброто си съдържание

До Септември 2007 началната ми страница бе най-често посещаваната страница в блога ми. Това помага в промотирането на нови статии, но е объркващо за новите читатели, които не са специалисти в темата на блога ми. Ако създадете популярен блог, подсигурете се началната ви страница да е въздействаща за новите читатели на блога ви, особено ако не разбират много от темата на блога ви. Напътствайте ги, покажете им откъде да започнат да четат и ги насочете към най-доброто си съдържание до момента. Ако блогът ви се разраства, добавете интересни онлайн инструменти, форум и други интерактивни начини, с които да карате хората да се връщат отново към блога ви.

Много блог платформи позволяват да се откроят най-популярните статии. Като правите това, читателите ще могат с едно натискане на мишката да се доберат до най-доброто ви съдържание. Също така, това ще означава повече линкове, с които насочвате към определени страници с хитови статии, което ще направи по-вероятно откриването им в резултатите от търсене в търсачките.

Много от читателите ви ще посещават блога ви за първи път. Ако поставяте линкове към по-стари материали ще дадете възможност на читателите ви да се запознаят с други ваши статии, без да се налага да започват да четат всичко в блога ви от край до край. Ако предоставяте съдържание за външни сайтове или ако някой от спам-сайтовете краде съдържанието ви, препратките към по-стари материали ще увеличи шансовете ви да получите безплатни линкове, което ще ви помогне да се разположите по-високо в резултатите от търсене в търсачките.

Дублирано съдържание на блог

Майкъл Грей предлага следните съвети за оптимизация на WordPress блог:

 • Записвайте една статия само в една категория.
 • Изпозлвайте опцията “more” в WordPress, за да показвате само откъс от текста в страниците на категориите.
 • Използвайте Robots.txt, за да блокирате архивите със статии по дати и други предразположени към дублирано съдържание части от блога ви.

Джуст Де Волк предлага още съвети за WordPress оптимизация в своя WordPress SEO наръчник.

Внимание: Ако нямате опит в работата с robots.txt, уверете се, че не сте деактивирали всички статии с дати в URL на отделните страници, ако използвате URL с дати в страниците си. Ако предположим, че сте активирали т.нар. “post slug” и използвате категории в блога си, един robots.txt файл за блог под WordPress би следвало да изглежда приблизително така:

User-agent: * Disallow: /*p= Disallow: /*q= Disallow: /*trackback Disallow: /*feed Disallow: /*wp-login

Категории и тагове

Създавайте категории, които са пряко свързани с разпространените ключови думи във вашия бранш. Така ще създадете структура на сайта, която ще помага на страниците с категории да се класират по-високо в резултатите от търсене в търсачките. Ако блогът ви е на тема “отслабване”, тогава създайте категории за тренировки, диети, хранителни режими, хапчета за отслабване, хранителни добавки за отслабване и други категории, които са свързани с темата на блога ви.

Ако в блога си използвате както категории, така и тагове, опитайте се да не ги дублирате. Например, не бихте създали категория “Линк билдинг”, след което да поставяте тагове на много от страниците си с фразата “линк билдинг”. Подобен подход ще ви помогне да сведете броя на категориите си до 10-20 най-много, вместо да имате стотици категории и тагове само с по няколко статии.

Съседни и свързани статии

Много блогове имат линкове към предишната и следващата статия, на всяка страница. Тези линкове са удобни от гледна точка на ползваемостта на блога, а също така и помагат на търсачките да обходят по-дълбоко блога ви. Някои плъгини за WordPress предлагат списък със свързани статии (Related Posts) под всяка статия, което помага на читателите да открият тематично свързан материал в случай, че са попаднали на неправилната за тях страница.

Оправете Title тага на страниците

Много блог платформи поставят в Title тага името на блога най-напред, а след това заглавието на всяка една страница. Най-добре е, ако страниците ви започват с най-адекватния спрямо съдържанието на страницата Title таг. Има редица плъгини за WordPress, които правят това – помагат да се промени структурата на Title таговете на страниците. Някои от най-популярните са All in One SEO Pack и SEO Title Tag.

Блог статистика: Повторете успехите си

Един уеб базиран статистически модул може да ви дава информация за:

 • Кой е сложил линкове към блога ви.
 • Към коя статия сочат линковете.
 • Какво са търсили хората в търсачките, за да ви открият.

Ако познавате видовете хора, които слагат линкове към блога ви И защо слагат линкове към блога ви, ще бъде лесно да създадете допълнителни статии, които да си заслужава да се линкнат. Ако знаете по кои думи и фрази блогът ви се нарежда високо в търсачките, то ще бъде лесно да прецените по кои теми блогът ви се ползва с авторитет, както и по кои други свързани теми бихте могли да се наредите по-високо в търсещите машини. Някои блогъри експериментират с добавянето на различни свързани ключови думи или фрази към вече съществуващи страници в блоговете им, което им помага да спечелят допълнителен трафик от допълнителните ключови думи и фрази, когато хората търсят по тях.

Google Analytics е безплатна програма за статистика. Аз харесвам също Mint, която струва 30 долара еднократно за 1 сайт. Performancing и MyBlogLog предлагат аналитични програми за статистика, насочени конкретно към блогърите.

Противоречие

Много хора позволяват на страховете си да контролират действията им, но най-успешните хора са онези, които действат по интуиция и инстинкти, не толкова страх.

 • Никой не обича грубияните. Някои блогъри се опасяват да не обидят някого и едва ли не, че ще бъдат съдени. Когато бях осъден, популярността на името ми, известността ми и приходите ми се увеличиха буквално за една нощ. не казвам, че трябва да сте безразсъдни в блогването си, но несправедливите съдебни процеси могат да ви спечелят широка медийна популярност и авторитет.
 • Креативното разрушение е част от бизнеса. След няколко години хората ще си плащат, за да подаряват информацията, която аз продавам днес. Деловите хора са загрижени за защитата на авторските си права, но тъй като интернет става все по-конкурентен, тези хора ще са щастливци, ако материалите им се копират, т.е. успяват да привличат вниманието.

Някои самопровъзгласили се за етични блогъри играят на “доброто и лошото ченге” в своята маркетингова дейност. В този вирален видео клип Майкъл Арингтън коментира колко е отвратен от подобни тактики. Той обаче нямаше да е толкова отвратен, ако сам беше публикувал съответните материали в своя собствен сайт, което щеше да му донесе огромен брой разгледани страници и доста пари.

Маркетирайте активно след старта на блога ви

Да бъдеш забележителен

Ако сте новак в интернет маркетинга, прочетете книгата на Сет Годин “Пурпурна крава“, за да разберете как да създавате забележителни идеи. Линковете към блога ви всъщност са цитати на вас самите. Ако сте забележителни, линковете сами ще дойдат при вас, но не и без малко маркетингова активност!

Да вдъхваш доверие

Повечето нова информация, която се публикува в интернет е спам и/или ненужни безсмислици. Тъй като в интернет се генерира все повече спам, с помощта на съвременни инструменти, читателите стават все по-добри в мигновеното разпознаване на източниците на качествена информация.

Използването на стандартната тема (дизайн) на WordPress може да откаже някои читатели от блога ви. Ако използвате добре изглеждащ безплатен дизайн или закупите професионален, специално изготвен дизайн, това ще покаже на читателите, че на вас ви пука за блога ви и че възнамерявате да инсвестирате в развитието му. Форматът и дизайна на блога ви увеличават доверието към вас.

Други неща, които са важни по отношение на изграждането на доверие са доколко лесно е да се свържат с вас читателите, присъства ли в блога ви вашия бизнес адрес за кореспонденция, както и наличието на уникална, добре обмислена страница “За мен” (За нас). Присъствието на тези елементи улеснява читателите на блога ви да ви се доверят.

Слагайте линкове към други блогове

Хората са по възприемчиви по отношение на маркетинговите послания, когато те съвпадат с техните разбирания и интереси. Не можете да сте по-релевантен в маркетинга си от това да говорите за конкретен човек. Много блогъри следят кой пуска линкове към тях и четат тези материали.

Поставянето на линкове към други блогове, които са полезни и тематично свързани е най-евтината форма на маркетинг, която съществува. Недейте просто да слагате линк и да цитирате нещо от блога на някого, а добавете стойност към това, което другият блогър е написал, като обясните защо смятате, че той има или няма право. Можете да обмислите възможността да поискате обратна връзка от блогър, когото уважавате или да му предложите да направите интервю с него.

Линк билдинг

Търсачките гледат на линковете като на форма на доверие. Ако можете да си го позволите, препоръчвам ви да регистрирате блога си в няколко авторитетни общи директории, нишови директории и блог директории. Ето информация за регистрацията в директории, а Лорън Бейкър наскоро публикува материал за най-добрите блог директории.

Рекламирайте блога си

Известността води до по-голяма известност. Инвестицията в няколко долара за реклама днес може да донесе на блога ви популярност няколко месеца по-късно.

 • Рекламите Pay Per Click ви дават таргетиран трафик от търсачките.
 • Adwords притежава огромна мрежа от сайтове, които приемат реклама на страниците си, която се нарича Adsense. Закупуването на таргетирани Adsense реклами и Blogads реклами ще ви позволи да таргетирате рекламата си към специфични по съдържание и тематика сайтове.
 • Мрежите за ревюта на сайтове като ReviewMe позволяват да си поръчате да ви изготвят ревю (преглед) в редица популярни блогове.
 • Рекламите на StumbleUpon Ads носят посетители на избрани от вас статии за скромна сума на клик.

Ефектът на мрежата

Кумулативни предимства

През Април 2007 социалният учен Дънкан Уотс публикува статия в New York Times, озаглавена “Джъстин Тимбърлейк продукт ли е на кумулативното предимство?” В статията си, Дънкан очерта социалната природа на решенията, които вземаме:

Хората почти никога не вземат решения самостоятелно – отчасти защото светът ни заобикаля с толкова много възможности за избор, че съществува малка вероятност сами да открием това, от което имаме нужда, отчасти защото ние никога не сме напълно сигурни какво точно искаме, и отчасти защото това, което често пъти желаем не е толкова да опитаме “най-доброто” от всичко възможно, а да опитаме същите неща, които са опитали други хора и следователно да изживеем ползите от споделянето.

Благодарение на тази групова природа на вземането на решения, много неща си остават популярни просто защото вече са популярни.

Добавете интерактивност

Хората четат блогове, защото те предпочитат да четат по-скоро блогове, отколкото да четат книги. Включването на снимки и видео в статиите на блога ви и разделянето на големите масиви текст на малки порции с форматиране чрез булети улеснява читателите на консумират (и споделят) вашия блог.

Провеждането на интерактивни състезания и раздаването на награди са някои от най-лесните начини да накарате останалите да говорят за сайта ви, а разговорът за сайта ви е ключа към бъдещите приходи. Ето какво казва Кори Доктороу за бъдещето на медиите:

Днес има експлозия от избор, благодарение на интернет. Всички възможни забавления са приблизително на един клик разстояние. Много лесно е да бъде открит още един творец, чиято музика или книга или филм са интересни точно толкова, колкото вашите собствени творби, благодарение на системите за препоръки, търсачките и неизброимия брой фен-сайтове като блоговете и MySpace.

Вашата виртуозност се съпоставя с виртуозността на някой друг, някъде другаде, и ако искате да се конкурирате успешно, трябва да притежавате нещо повече от харизма и виртуозност. Нуждаете се от разговор (общуване). В практически всяка сфера на изкуството, ставаме свидетели на истории за успеха на творци, които се въвлизат в някаква форма на разговор, общуване с аудиторията си.

JMS задържаха Babylon 5 жив благодарение на новинарска група на фенове в интернет. Блогът на Нийл Гайман е изграден почти изцяло от хилядите му читатели. Същото е с всички инди музикални групи, които откриха успеха в интернет чрез интернет фен-групи и пощенски списъци, същото е положението с независимите документалисти като Джейсън Скот, авторите на комикси като Уорън Елис с неговия LiveJournal блог, списък с е-мейли и т.н.

Участвайте в популярни форуми, за да изградите доверие и популярност

 • Форумите на различни общности се радват на голям трафик. Участието в популярни дискусии във форуми може да ви помогне да утвърдите името си. Форумите на общности са чудесно място да потърсите идеи за съдържание на блога ви. Ако хората често задават едни и същи въпроси, тогава същите въпроси вероятно се задават и в търсещите машини.
 • Писането на гост-статии в популярни уебсайтове ще ви даде възможност да се възползвате безплатно от бранда, доверието на потребителите и трафика на тези сайтове.
 • Някои блогъри организират блог-карнавали, които носят популярност и линкове.
 • Коментирането с подходящи, релевантни коментари в блогове, тематично свързани с вашия могат да доведат до увеличение на RSS абонатите ви, както и на трафик към блога ви.

Покажете пристрастията си

Да имате стабилен и оригинален стил на писане на блога ви, като ясно показвате пристрастията и гледните си точки означава да улесните останалите, които споделят интересите и позициите ви да ви се доверят и да разпространят посланията ви. Повечето (може би всички?) популярни политически блогове залагат активно на това, т.е. показват еднозначно своите пристрастия.

Имайте търпение за приходите

Ако блогът ви незабавно постави Adsense над съдържанието му още със старта си, ще бъде практически невъзможно да наберете скорост и да завземете пазарен дял от утвърдените лидери в тематиката на блога ви.

Изградете мрежа за сигурност

Ако много хора четат и се доверяват на блога ви, тогава Google ще е по-доверчив към вас, което ще минимизира вероятността да получите наказание на блога си от Google от страх да не се получи негативен отзвук в обществото.

Последни презентации на Аарън Уол за SEO

Тази презентация очертава защо спечелването на внимание е толкова важно за растежа на един блог в конкурентната среда, в която се намира той.

Искате да научите повече за SEO?

Основите на SEO са публикувани многократно досега в много места. Четири безплатни места в интернет, в които можете да откриете информация за SEO са Work.com: да научим SEO, Blogoscoped: Основите на оптимизацията за търсачки, SEOMoz: Наръчник за начинаещи в SEO и SEO Бърз старт от Дан Тиен.

Самите ние пишем за SEO и интернет маркетинг, а Лий Одън има голям списък с 400+ блога, които пишат за SEO. Абонирайте се за RSS фийда ни, за да сте в течение на най-новите новини в сферата на търсачките.

* * * * *

Публикуваме “SEO ръководство за блогъри” на български език в NovaVizia.com, тъй като имаме желание да насърчим други блогъри в България да използват SEO тактики за популяризиране на съдържанието си, дори и да не са експерти в тази област. Тактиките на SEO са част от маркетинговите усилия на всеки професионален блог, ето защо ще се радваме, ако се възползвате от тях в най-пълна степен.

Статията “SEO ръководство за блогъри” на Аарън и Джована Уол се публикува в NovaVizia.com под Creative Commons Attribution 3.0 United States License.

Това ви дава правото да публикувате този материал във ваш сайт или блог, както и да създадете от него дериватен продукт, ако посочите с линк първоизточника, както и източника на превода, т.е. тази страница. Ако желаете да използвате този материал на български език под някаква форма във ваш сайт или блог, моля поставете линк към тази статия в NovaVizia.com с анкор текст “SEO ръководство за блогъри“.