Твоят ум може всичко

Твоят ум може всичкоКнигата на световноизвестния експерт по въпросите на ефективното използване на човешкия мозък, ученето и мисленето Тони Бюзан (и брат му Бари Бюзан) “Твоят ум може всичко” е посветена на метода на мисловните карти. Този метод е създаден, за да “освободи” ума ни от ограниченията на традиционното линейно водене на записки, което масово се използва (в училища, университети, на работа и у дома) и за да ни въведе в света на лъчистото мислене – естественият начин, по който функционира човешкият мозък, чрез асоциации, образи, цветове, обемност и др. Чрез мисловните карти можем да контролираме процеса на мислене, да подобрим съществено нашите интелектуални умения и да изпитаме вълнението на откриватели и изследователи на един нов свят.

Преди да прочета “Твоят ум може всичко” нямах голям опит с мисловните карти, но ето че само броени дни след приключване на книгата ми се отдаде възможност да изпитам метода на Тони Бюзан на практика. Една вечер дъщеря ми Софи имаше трудности със заучаването на урока си по история, на тема “Упадъкът на Първото българско царство”. В урока имаше споменати редица имена, събития, години, факти, исторически процеси… Вместо да зубри урока си наизуст и да го възпроизвежда без кой знае какво разбиране, предложих й заедно с мен да направим мисловна карта. Поставихме заглавието на урока като централна тема в средата на лист хартия А4 и след това започнахме да следваме инструкциите от “Твоят ум може всичко”.

След малко на листа бе картографиран целият урок, с помощта на три цветни молива – червен, син и зелен. От централното понятие в средата на листа излизаха 4 лъча – четирите основни точки от урока. Всеки лъч се разклоняваше в нови 3-5 лъча и до всеки нов лъч поставяхме по една ключова дума, описваща най-добре съответната тема. На няколко места в картата добавихме малки рисунки – например на око (символизиращо ослепяването на армията на Самуил), на цар с изваден меч (Киевският княз, който е нападнал Североизточна България), важните години изписахме със сигнален червен цвят на съответните места. Накратко – получи се чудесна рисунка.

Това, което е още по-важно в случая е, че Софи разбра урока си много лесно и нямаше никакви проблеми в разказването му. Преди да нарисуваме мисловната карта тя се опитваше да възстанови в паметта си наизустени думи, фрази, че и цели изречения от текста, докато с помощта на цветните лъчи, рисунките и изображенията по един съвсем естествен начин урокът стана ясен, разбираем и лесен за разказване за нея. Създаването на мисловната карта ни отне около 10 минути и освен всичко друго, бе вълнуващо и забавно преживяване.

По-долу направих видео представяне на “Твоят ум може всичко”, вижте го, а след това ще узнаете в какви случаи бихте могли да използвате мисловни карти:

Както отбелязва Тони Бюзан, приложенията на мисловните карти са много сериозни. Например, можете да използвате мисловните карти в:

  • Личния си живот
  • В семейството
  • В образованието
  • Във вашата работа или бизнес

Мисловните карти могат да се използват за разрешаване на различни проблеми, при брейнсторминг сесии, заседания, доклади, при самоанализ и др.

Между другото, “Твоят ум може всичко” е световноизвестна книга, преведена на 33 езика в над 150 държави! Методът на мисловните карти се прилага от служители във фирми като Google, IBM, Intel, Microsoft, Proctor & Gamble, Toyota, Rolls Royce, Vodafone, Walt Disney, NASA и много други. Милиони са хората по света, които използват мисловните карти, като те могат да се правят на ръчно (на хартия), или чрез специализиран софтуер.

Препоръчвам ви тази книга! Тя вече е попадала в месечните ни класации с бестселъри в интернет книжарница NovaVizia.net, при това напълно заслужено.